Lázár: Az EU működése taszítja az embereket

2016.07.07., 13:46
rendezés

A hortobágyi tűzszerészek tragédiájáról, az egészségügyi átalakításokról, és többek között az Európai Bizottság döntéséről is megkérdezzük Lázár Jánost az 57. Kormányinfón. 

Origo
15:37

Vége

Véget ért az 57. Kormányinfó. 

Origo
15:36

Hitelességi kérdések

Az Európai Bizottság szinte biztosan bele fog szólni, hogy a paksi bővítés hol helyezkedjen el a kormányzati struktúrában. Lázár János szerint ő hitelesebben tudja képviselni az uniós pénzek felügyeletét, mint egy brüsszeli ügynök. Mindezt arra a kérdésre válaszolta, hogy le kell-e mondania az EU-t illető kijelentései kapcsán a pénzek felügyeletéről. 

Origo
15:34

Paksot sem akarják elvenni

Lázár János kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Sorsok Házához a viták ellenére is jó koncepciók vannak. A paksi bővítést sem akarja senki elvenni a Miniszterelnökségtől - tette hozzá. 

Origo
15:30

Fazekas nem szólt Lázárhoz

Nem szólt hozzám fél órán keresztül Fazekas Sándor miniszter, miután megkérdeztem arról, hogy kapott-e GMO-s vetőmagot - mondta Lázár. Szinte biztos, hogy inkasszó lesz az ÖRO-nál, ha nem fizetnek időre - tette hozzá. 

Origo
15:28

Lesz érdemi vita az orosz szankciókról

Ősszel érdemi vita lesz a szankciók jövőjéről, így a miniszterelnökök tanácskozni fognak erről - mondta Lázár. 

Origo
15:27

Ezt kinyírta az embargó

Lázár János arról is beszélt, hogy a sümegi közösségi főiskolát támogatja Palkovics László államtitkár. Az orosz embargó hatásai Magyarországra súlyosak, a mezőgazdasági exportlehetőségek egy részét kinyírta az embargó - mondta a miniszter. 

Origo
15:24

Lázár: Fideszesként vállalom az álláspontomat

Azért nem ment el egyetlen kormánytag sem a Pride-fesztiválra, mivel ez mindenkinek a személyes ügye - mondta Lázár. Fideszes politikusként vállalom az álláspontomat az uniós ügyekben, de ezzel kisebbségben vagyunk. Hagyják meg azt a lehetőséget, hogy kételkedhessünk Brüsszel tevékenységében - mondta Lázár. Nem először van, hogy az álláspontommal kisebbségben vagyok, sokkal jobb nyíltan képviselni valamit, mint hogy ne legyen véleményem. 

Origo
15:17

Ismét Szakály Sándor

Szakály Sándor nyilatkozata is téma lesz Lázár János és Heisler András csütörtöki találkozóján. Budapesti helyszínen állítják ki a Csontváry-képeket - erre tesz javaslatot Lázár János a felcsúti helyszín helyett. 

Origo
15:15

Lesznek kórházi kancellárok

Lázár János egy kérdésre azt mondta, hogy a tiltakozások ellenére lesz kancellári rendszer az egészségügyben.  

Origo
15:13

Lesz opera a felújítás alatt is

Az Operaház a felújítás alatt több budapesti helyszínen fog játszani - mondta Lázár. 

Origo
15:12

A szegény régiókon segít a kormány

Lázár János kérdésre válaszolva azt mondta, hogy még mindig vannak olyan régiók, ahol nem lehet boldogulni, ezért a kormány célja ezeknek a területeknek a felzárkóztatása. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum vezetője konszenzus alapján távozik, semmilyen szakmai oka nem volt, csak az életkor.  

Origo
15:07

Nagyon sok a kétely

Tiszta szívvel sem magamnak, sem másnak nem tudnám azt mondani, hogy szavazzon az uniós tagság mellett - mondta Lázár. Sok fideszes választó van, akinek nagyon sok kételye van Brüsszellel kapcsolatban. 

Origo
15:06

Nem lehet pálcát törni

Ami a magyar sajtóban zajlik, az szánalmas és nevetséges, ahogyan a brexit mellett döntő szavazókat támadják. A britek két világháborút is megnyertek, így a világ egyik legsikeresebb nemzete - mondta Lázár. Nem lehet pálcát törni a brit választók fölött - tette hozzá. A politikus szerint az egyik nagy probléma, hogy míg Ausztriában egy kétgyermekes család átlagjövedelme 61 ezer euró, nálunk csak 15 ezer euró. 

Origo
15:04

Lázár nagyon pesszimista

Nem fogok hazudozni uniós ügyekben sem, így csak megfogalmaztam azt a kételyt, ami sokakban megvan - mondta Lázár. Nagyon pesszimista vagyok az uniós jövőt illetően. Az EU nem egyenlő a bizottsággal, mivel az ott történő dolgok nem válnak Európa javára. Ahogy ma a bizottság és az unió működik, az taszítja az embereket - mondta Lázár. 

Origo
15:01

Nincs utódja még L. Simonnak

A halászok egy része már elhelyezkedett, de meg kell vizsgálni, hogyan lehet mindenkin segíteni - mondta Lázár. Egyelőre nincsen utódja L. Simon Lászlónak. 

Origo
14:59

Nem lesz bérlakásépítési program

A kormány nem kommentálja, hogy Andy Vajna Romániába helyezi át a televízióinak a székhelyét - mondta Lázár János. Egy másik kérdésre azt mondta, hogy a kis településeken érdemi segítség a használt ingatlanokhoz nyújtott támogatás. A nagyvárosokban már más a helyzet, mivel ott másfajta lakhatási programcsomag kell, így a szociális lakástámogatások is szükségesek. Nincs tervben bérlakások építése - mondta Lázár János. 

Origo
14:56

Lázár: Idővel meghozzák az eredményt

Lázár János arról is beszélt, hogy a mindennapos testneveléstől a sportakadémiáig elvégzett beruházások idővel meghozzák ez eredményüket. Az izlandi példát mindenhol citálják, így érdemes követni - tette hozzá.  

Origo
14:54

Százezren jönnének

Ha nem lenne kerítés, akkor több százezren jönnének újra - mondta Lázár. A felcsúti sportcsarnok építése ügyében a miniszter azt mondta, hogy nincsen teljesen képben. A tao-támogatásból végre negyven év után helyre tudjuk állítani a sportinfrastruktúrát, így ebből a szempontból ez egy nagyon jó program.  

Origo
14:50

A kormány nem kér a gyáriparosok javaslatából

Nincsen szükség vendégmunkásokra, amíg nem rendeződik a hazai emberek helyzete - mondta Lázár. A kormány célja, hogy feltárja az erőtartalékokat, ami lehet küzdelmesebb, mint bárkit behívni. Mindenkinek seítenünk kell, senkit sem hagyhatunk az út szélén - mondta. Nem tudjuk figyelembe venni a gyáriparosok kérését.  

Origo
14:48

Nem áll jól a Budapest–Belgrád-vasút

Lázár János egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az osztrák–magyar vitának történelmi hagyományai vannak, de ezeket mindig sikerült tárgyalással rendezni. A Budapest–Belgrád-vasút ügye nem áll jól, mivel tiltott állami támogatás miatt vizsgálják. 

Origo
14:45

Lesz nemzeti buszgyártás

Lázár János arról is beszélt, hogy a következő kormányülésen tárgyalnak a vasútépítésekről. A korábbi kormányülésen a főváros akceptálta a nemzeti buszgyártás beindítását, ennek anyagi vonzatairól is sikerült megegyezni. A kormány mind a keresletet, mind a kínálatot tudja támogatni - mondta Lázár János.    

Origo
14:42

Orbán tájékoztat majd

A miniszterelnök tájékoztatja majd a közvéleményt arról, ki vezeti a két kabinetet, de ezt majd ő jelenti be - mondta Lázár. Homolya Róbert feladata nem a működtetés és üzemeltetés lesz, hanem a beruházások felügyelete.   

Origo
14:42

A Sorsok Háza kényes kérdés

Elképzelhetetlennek tartja, hogy a magyar zsidóság megkérdezése nélkül szülessen meg az emlékhely. Ha a konszenzusra jutás évekig tart a Sorsok Házáról, akkor évekig kell a munkát folytatni. Lázár János szerint mindig van egy minisztérium, amely azokat az ügyeket viszi, amelyeket mások nem tudtak vagy nem akartak megoldani, ezeket az ügyeket 2014-ben a Miniszterelnökég kapta, ő pedig miniszterként örül annak, ha egy ügy megoldódik, és a működtetést már más végzi, más viszi tovább.

Origo
14:35

A kormány más szempontokat is mérlegel, mint az NGM

Amíg az országban 5-6 százalékos munkanélküliség van, addig az itteni állástalanokon kell segíteni, ez a kormány kötelessége. Az oktatási programoknak, integrációnak, átképzéseknek is ez a céljuk. Ezt válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium felvetésére Lázár János. Elismerte, hogy vannak olyan tőkéscsoportok, amelyek számára egyszerűbb lenne vendégmunkásokat behozni, mint átképzéseket, felzárkóztatásokat végrehajtani, de a kormánynak mások a szempontjai.

Origo
14:30

Nem üzleti biztosítási elv alapján tekintenek a tűzszerészekre

A magyar honvédekre az államnak nem üzleti biztosításként kell tekinteni - ezt válaszolta az Origo kérdésére Lázár János. Ha üzleti szempontok alapján tekintenének rájuk, kevesebbet kapnának, mint most kapnak a hősi halott tűzszerészek hozzátartozói.

Origo
14:26

A kabinetekben lesz a vita

A két kormánykabinetben kell lefolytatni a vitákat - mondta Lázár. A döntés-előkészítésre és a kormány előtt lévő ügyek mélyebb kitárgyalására lesz jó hely a kabinetrendszer.    

Origo
14:23

Nem lesz változás a miniszteri névsorban

Maradjon a miniszterelnök titka, hogy ki tett javaslatot a kabinetrendszer kialakítására - mondta Lázár. Miniszteri változások nem lesznek a nyáron, de helyettes-államtitkári szinten lehetnek mozgások - tette hozzá.  

Origo
14:22

A szociális ágazatban is lesz béremelés

Föl sem merült a reprezentációs adó eltörlése - mondta Lázár. A szociális ágazatban lesz béremelés - mondta a miniszter. 

Origo
14:19

Lázár: Növelni kell a hatékonyságot

Hatéves kormányzati munkát összegez a kormány idén nyáron, ezért is szükséges a kabinetrendszer kialakítása - mondta Lázár. Szeretnék a kormányülések hatékonyságát megerősíteni - tette hozzá. 

Origo
14:18

Formális testület lesz a két kabinet

A két miniszteriális kabinet formális testület lesz, így döntéseket is hoz majd - mondta Lázár János. A három kormánybiztos szerepe kiemelten fontos - tette hozzá.  

Origo
14:16

Lezárulhat a paksi bővítés

A paksi bővítéssel kapcsolatos eljárás a végéhez közeledik, így szeptemberben pont kerülhet az ügy végére - mondta Lázár János. Jelenleg már szövegszerű egyeztetések zajlanak. Július 20-án lesz kormányülés legközelebb.   

Origo
14:14

Zajlik a szervezeti átalakítás

A kabinetek célja, hogy hatékonyabbá váljon a kormányzás. A szervezeti átalakítás jelenleg is folyamatban van - mondta Lázár János. 

Origo
14:13

Két kormánykabinet lesz

Lázár János arról is beszélt, hogy Orbán döntött a kormány szerkezetének a megváltoztatásáról, így kormánybiztosok kerültek három területre. A kormány szerkezetében érdemi változás következik be, így a kormány munkája két kormánykabinetbe tagolódik. Így lesz gazdasági és stratégiai kabinet. Mindkettőt miniszter vezet majd, ezekbe a kabinetekbe témák összpontosulnak majd - mondta Lázár.  

Origo
14:10

Megújulnak a szerzetesrendi templomok

A Természettudományi Múzeum elköltözhet a Ludovika épületéből, egyelőre a javaslattételi időszak van - mondta Lázár. A kormány arról is döntött, hogy felújítja a budai plébániatemplomot, valamint a székesfehérvári plébániatemplomot, de ezenkívül több vidéki szerzetesrendi épületet újítanak majd föl.   

Origo
14:07

Teljesen megújul az Operaház

Nem döntött a kormány a Déli, a Kelenföldi és a Nyugati pályaudvar jövőjéről. Az Operaházat teljesen felújítja a kormány, ez nagyjából 25 milliárd forintba kerül majd, és 2018-ra készül el. 

Origo
14:06

15 milliárd forint a zöldterületekre

A kormány mindenkitől a törvények betartását követeli, így az építtetőktől és a tüntetőktől is - mondta Lázár János. A liget zöldfelületének a megújítására 15 milliárd forintot juttat a kormány. 

Origo
14:04

Több zöldfelület lesz a Városligetben

A Városligetben zajló átalakításokról azt mondta a miniszter, hogy a kormány szeretné a zöldfelületet úgy növelni, hogy nemzeti intézmények is helyet kaphatnak. A liget területének jelenleg 60 százaléka zöldfelület, míg a beruházás után ez akár 70 százalékra is nőhet - mondta Lázár János.  

Origo
14:02

Raktár költözhet Piliscsabára

Az Országos Széchényi Könyvtár raktára Piliscsabán kaphat helyet - mondta Lázár János. A Magyar Nemzeti Múzeum mögötti területet felajánlotta a kormány a múzeumnak. Kérdés, hogy ezeket a területeket hogyan tudja használni a múzeum - tette hozzá. A zöldfelületek aránya is jelentősen nőhet a palotanegyedben. 

Origo
13:59

Tarlós is elment a kormányülésre

A földárverésekről számadást készít a kormány a parlamentnek, a képviselőknek kell majd dönteniük róla. Tarlós István részt vett a kormányülésen, így áttekintették a fővárosi fejlesztéseket. Tisztázták a 3-as metróval kapcsolatos fejlesztéseket is, így a garanciákat is megkapta a város.  

Origo
13:57

270 milliárd bevétele lehet az államnak

A kormány folyamatosan kapcsolatban van az osztrák szervekkel a határellenőrzésekkel kapcsolatban - mondta Lázár. A kormány meghallgatta a földművelésügyi minisztert, így az árverések július 31-ig lezárulnak. Körülbelül 40 ezer ember vásárolt földet - tette hozzá. Várhatóan 270 milliárd forint lesz az állam bevétele az árverésekből.  

Origo
13:54

Méltánytalanságról beszélt Lázár

Lázár János méltánytalannak nevezte a nemzetközi szervezetek támadásait a határvédelmi intézkedésekkel szemben. Ez a magyar rendészeti eljárás a garancia arra, hogy ne ismétlődhessenek meg a kölni események - mondta a miniszter. A népszavazás eredménye megerősítheti, vagy meggyöngítheti a kormány álláspontját a bevándorlással kapcsolatban. 

Origo
13:52

Csak ellenőrzéssel lehet belépni

Magyarország területére csak ellenőrzés révén léphet be bárki, így a határokat meg kell védeni - mondta Lázár János. A kormány azt javasolja, hogy mindenki ellenőrzött módon lépjen be. 

Origo
13:51

Varsóba utazik Orbán Viktor

Orbán Viktor pénteken a varsói NATO-csúcsra utazik. A kormány folytatja a GDP-arányos honvédelmi kiadások növelését - mondta Lázár. A kormány tárgyalt az október 2-i népszavazásról is, és arra kérik a választókat, hogy mindenki vegyen részt, és szavazzon az ország védelmére.  

Origo
13:49

Tűzszerészek halála: a gyerekekről is gondoskodnak

A kormány nevében Lázár János részvétét fejezte ki az elhunyt tűzszerészek családjainak. A kormány gondoskodni fog a hozzátartozók gyermekeinek iskoláztatásáról, és ennek költségeit is állja - mondta a miniszter.  

Origo
13:47

Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó. 

Origo
13:32

Nem kér a kancellárokból a kórházszövetség

Nem támogatja a Magyar Kórházszövetség az egészségügyi térségi kancelláriarendszer kialakításáról készített kormány-előterjesztést. Mi tesz ezután a kormány? 

Nem lesznek kancellárok?Forrás: MTI/Lakatos Péter
Origo
13:31

Késés

Ismét késéssel kezdődik a Kormányinfó. 

Origo
13:26

Lesz-e rendkívüli ülés?

A Városligetben történtekről is érdeklődünk a Miniszterelnökség vezetőjétől.  

A Városliget átalakítása ellen demonstráltak a ligetvédőkForrás: Adrián Zoltán - Origo
Origo
13:21

Hortobágyi tragédia: Mennyit fizetett az alvállalkozó?

Mennyit fizetett az államnak az a cég, amelyik alvállalkozóként vett részt a hortobágyi aknamentesítésben? – többek között erről is érdeklődünk az 57. Kormányinfón.

Az egyik robbanótest, egy második világháborús bomba a hatástalanítás közben eddig tisztázatlan okból felrobbant. A balesetben négy tűzszerész életét vesztetteForrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Még több bejegyzés