Vége a nyárnak, folytatódik a Kormányinfó

2016.08.18., 13:46
rendezés

Az 59. Kormányinfón minden bizonnyal szóba kerül az október 2-i kvótanépszavazás, az egészségügy helyzete, az olimpia és a munkaerőpiaci helyzet. Egy hónap szünet után folytatódik a maratoni sajtótájékoztató. 

Origo
16:10

Vége

A kormány többek között döntött arról, hogy a barnamezős területek fejlesztésére milyen pályázatokat ír ki - mondta Lázár.

A Kormányinfó ezzel véget ért. 

Origo
16:08

Nem kell megijedni

Várhatóan a népszavazási kampányban többször felmerül majd a hazánknak járó uniós pénzek felfüggesztése vagy visszavonása, de ezektől nem kell megijedni - mondta a Miniszterelnökség vezetője.  

Origo
16:04

Gondban a méhészek?

A Szent László-emlékévre még zajlik a költségek pontos egyeztetése. A méhészek problémáiról az agrárkamarán keresztül lehet egyeztetni, és majd a egyeztetések révén lehet a problémákat orvosolni - mondta Lázár. 

Origo
15:59

Orbán nem utazott volna Amerikába

Az 1956-os forradalomról szóló washingtoni emlékkonferenciáról Lázár azt mondta, hogy nem merült föl, hogy a miniszterelnök október 23-án Amerikába utazott volna. 

Origo
15:56

Nem mond le a kormány

A kormány nem fog lemondani, ha alacsony lesz a részvétel az október 2-i népszavazáson. Aki nem megy el szavazni, az az országnak árt, mivel csökken a mozgásterünk - mondta Lázár János. Nem lesz jó, ha kevesen mennek el, de másnap fölkel a nap. Az érdekeinkkel szembeni döntést akar rákényszeríteni Brüsszel Magyarországra - tette hozzá.  

Origo
15:53

Még nem szerezte meg

Lázár János arról is beszélt, hogy még mindig nem szerezte meg a tavalyi kerítésépítés költségkimutatását. Még dolgozom ezen, folyamatosan kutatom, hol lehet a kimutatás - tette hozzá.  

Origo
15:49

Csok: tízezernél több építkezés

A csok helyzetéről azt mondta Lázár, hogy 11-12 ezer építkezést jelentettek be. Novemberben összegzik az eredményeket - tette hozzá. 

Origo
15:47

Erős a bizalom

Nemcsak töretlen, hanem meg is erősödött a bizalmam Csepreghi Nándor államtitkárban - mondta Lázár, mivel olyan kérdésekre is válaszolt, amikre más korábbi államtitkár nem. Törökországgal kapcsolatban minden szempontot mérlegeltünk, így a véleményünk egyezik az unióéval, a stabil helyzetben vagyunk érdekeltek. 

Origo
15:42

Munkaerőhiány: ezzel foglalkozni kell

Vége annak az időnek, hogy a munkavállalók bérét alacsonyan tartják. Csak akkor lesz modern gazdaság, ha a bérek is jelentős mértékben emelkednek, mivel a magyar munkavállalókra van igény Nyugaton - mondta Lázár. A kormány nem tudja megspórolni, hogy érdemben ne foglalkozzon ezzel a kérdéssel.  

Origo
15:38

Béremelés a megoldás

50-80 ezer üres álláshely van ma Magyarországon, a járulékcsökkentés anyagi feltételeinek a megteremtésére van lehetőség - mondta Lázár. Érdemben kell lépni ezen a téren, mivel 2010-ben ezt ígérte a Fidesz. A munkaerőhiány egyik megoldása a béremelés - mondta a miniszter. 

Origo
15:36

Be lesznek kötve

A megyei jogú városokat be fogjuk kötni a hazai autópályák rendszerébe - mondta Lázár. Mindezeket hazai forrásból kell biztosítani, és minden áron végre kell hajtani.  

Origo
15:33

Levélszavazás

Egy választási eljárási kérdés a magyarországi lakcímmel rendelkezők külföldi szavazása - mondta Lázár. Lakcímalapú a szavazati jog. Ha van magyarországi lakcímem, és nem vagyok otthon, akkor miért nem szavazhatok egy másik településen levélben - tette föl a kérdést Lázár. Ezt az egészet kell tisztázni, ami komoly dilemmákat vet fel. 

Origo
15:29

Farkas megy az OLAF-hoz

Kíváncsi lennék, ha nem cigány emberről lenne szó, akkor is ekkora lenne-e az érdeklődés iránta - mondta Farkas Flóriánról a miniszter. A felzárkózás terén jelentős eredményeket értünk el az elmúlt években, de ez nem menti őt attól, hogy bizonyos ügyekben tisztáznia kell magát, várhatóan augusztus 24-én megy az OLAF-hoz.    

Origo
15:26

Ki kell használni a kereteket

Lázár János arról is beszélt, hogy az EU adta jogi keretek között kell helyzetbe hozni a magyar vállalkozókat. Természetesen van valamennyi mozgástér, de ez egy viszonylag nehéz kérdés. 

Origo
15:22

Nem a legolcsóbb nyer

A Miniszterelnökség vezetője az aszfaltkeverőügy kapcsán azt mondta, hogy a jövőben nem biztos, hogy a legolcsóbb ajánlatok fognak nyerni. Nem garancia a legolcsóbb ajánlat a győzelemre - tette hozzá. Mindezt Brüsszel egyébként jóváhagyta. 

Origo
15:20

A felfüggesztés mellett szavaz Lázár

Lázár János arról is beszélt, hogy Mengyi mentelmi jogának a felfüggesztését támogatni fogja. 

Origo
15:18

Lázár: Ez hazugság

Szemenszedett hazugság, hogy az unió támogatná a magyar határvédelmi intézkedéseket - mondta Lázár János egy DK-s képviselő felvetésére. 

Origo
15:16

Tisztességesség

Egy népszavazás kapcsán minden pártnak az a kötelessége, hogy a választókat részvételre bírja. Sokkal tisztességesebb hozzáállás, hogy valaki az igenre buzdít, mint ha a bojkottra hív föl - mondta a miniszter a Kétfarkú Kutya Párt akciójáról. 

Origo
15:13

Zéró tolerancia korrupció ügyében

Orbán Viktor világossá tette, hogy zéró tolerancia van a korrupció ügyében a Fideszben - mondta Lázár. Az ügy eljárásjogi részleteit nem ismerem, de az eljáró hatóságok minden törvényes feltételnek megfeleltek az eddigi tudásom alapján - mondta a miniszter. 

Origo
15:11

Tisztázni kell Mengyi ügyét

Hat éve kormányzunk, és ez az első eset, hogy közvádas ügyben kérték valakinek a felmentését, nagyon nem örülök Mengyi Roland ügyének - mondta Lázár. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, de a helyzetet tisztázniuk kell a hatóságoknak.  

Origo
15:09

Lázár: Ez egy politikai támadás

Egy politikai támadás részei a Rogán Antal elleni ügyek - mondta Lázár. 

Origo
15:07

Orbán bármikor lesöpörheti

Lázár János elmondta, hogy a miniszterelnök a kabinetek döntéseit bármikor felülírhatja.  

Origo
15:06

Lázár: Támadás is lehet

Egyre több bevándorló fog érkezni a déli határszakaszra, ezért kellett meghosszabbítani a menekültügyi vészhelyzetet - mondta Lázár. Támadástól sem rettenek vissza a bevándorlók - tette hozzá Lázár.  

Origo
15:04

Eörsi kinevezése: nincs döntés

Eörsi Mátyás kinevezéséről azt mondta Lázár János, hogy nincs végső kormányzati döntés. 

Origo
15:03

Nem mond le az állam

A Seuso-kincsekről azt mondta a politikus, hogy az állam nem fog lemondani a földben rejlő értékekről. Egy szabadbattyáni telek eladásáról azt mondta, hogy a földben lévő dolgok az állam tulajdonában maradnak.   

Origo
15:00

Megújulhat a kővágóörsi zsinagóga

Lázár János azt mondja, nem ismeri Magyarország összes telkét, így a kővágóörsi zsinagóga felújításáról konkrétan nem tud sokat mondani, de a kabinet célja, hogy folyamatosan újítsák föl ezeket az épületeket. Nem kizárt, hogy megteremthetők a pénzügyi feltételek az említett zsinagóga felújítására. 

Origo
14:57

Kormányzati vizsgálat

A kormánynak meg kell vizsgálnia, hogy megpróbálja-e befolyásolni bárki a pályázati kiírásokat. Ma olyan pályázatokat írunk ki, amik teljesen transzparens körülmények között jönnek létre - mondta Lázár.  

Origo
14:56

Mengyi maga kezdeményezte a felfüggesztését

Az Országgyűlés fel fogja függeszteni Mengyi Roland mentelmi jogát, de erre nem lesz szükség, mivel ő maga kezdeményezte azt - mondta Lázár. Költségvetési csalás ügyében kezdeményezett eljárást az ügyészség. A miniszterelnök azonnali vizsgálatot követelt, amikor ez napvilágra került - mondta Lázár. 

Origo
14:55

Épülnek az autópályák, csak nem EU-s pénzből

Tervben van az autópályák fejlesztése, de ezt nem EU-s forrásokból kell megvalósítani - válaszolta az Origónak Lázár János.

Origo
14:53

Mire készül a Fidesz?

A következő tíz évre szükséges egy olyan alternatíva kidolgozása, hogy mit gondol a következő időszakról a Fidesz. 2018-ban világos képet kell adnia arról a kormánynak, hogy mit tett, és mire készül a következő időszakban. 

Origo
14:53

Több zöldterület kell Budapesten

Megfontolásra érdemes gondolat, hogy a Kelenföldi pályaudvar fejlesztése után szükség van-e a Déli pályaudvarra - mondta Lázár János. A budapesti kerületek számának megváltozása nincs napirenden. Azt, hogy ez jó-e, vagy sem, nehéz eldönteni, Lázár János szerint a város fejlesztése szempontjából ez inkább hátránynak tekinthető. 

Origo
14:51

Az EU nem mehet szembe a demokráciával

A kormány meggyőződése szerint az ország jövője a betelepítés megakadályozásán múlik - mondta Lázár János az Origo kérdésére. A miniszter szerint, ha az Európai Bizottság büntetést helyez kilátásba a népszavazás eredménye miatt, az beláthatatlan társadalmi következményekhez vezethet. Ez a gondolkodás vezetett a brexithez - tette hozzá

Origo
14:44

Három százaléknál több kell

Lázár János szerint a költségvetés egyensúlya és a gazdasági növekedés döntheti el a járulékcsökkentés mértékét. A mostani gazdasági növekedési adat egyértelműen bizonyítja, hogy nem az uniós forrásoktól függ. A cél, hogy a gazdaság három százaléknál nagyobb mértékben bővüljön - mondta a miniszter. 

Origo
14:41

Lehet rezsicsökkentés

Lát esélyt további rezsicsökkentésre Lázár János. Magyarországon drága foglalkoztatni, és most van lehetőség arra, hogy ezen a téren csökkentsék a terheket. A járulékcsökkentés mértékéről nincsen álláspontja a kormánynak.   

Origo
14:39

1600 milliárdra van szerződés

8900 milliárd forintos kerete van a 2014-20-as ciklusban Magyarországnak, ebből 1600 milliárd forintra van szerződés - mondta Lázár. A visegrádi országokhoz képest is jól állunk. A korábbi ciklussal szemben a jövő év végéig minden pályázatot ki fogunk írni - tette hozzá. 

Origo
14:37

Lázár: Nem örömteli

Mengyi Roland ügyéről azt mondta Lázár János, hogy nem örömteli dolog a kormány számára. 

Origo
14:34

Adósságcsökkentés lehet

A földeladásokból befolyó 270 milliárd forintot adósságcsökkentésre költené a kabinet - mondta Lázár. 

Origo
14:33

Nem lesz több földeladás

A kormány egy olyan határozatot akar elfogadtatni a parlamenttel, miszerint nem folytatódik az állami földek értékesítése - mondta Lázár. 206 ezer hektárt adtak el - tette hozzá. 

Origo
14:32

Negyvenszázalékos bérnövekedés

2010-hez képest negyven százalékkal nő meg az egészségügyben dolgozók bérköltsége - mondta Lázár.  

Origo
14:31

215 ezren nyilatkoztak

215 ezer ember mondta el a véleményét az állami rezsicsökkentési tervekről - mondta a miniszter. A választók nagy része a gépjármű-tulajdonlással járó költségeket csökkentené - mondta Lázár. 

Origo
14:28

Megszűnő intézmények

14 háttérintézmény szűnik meg szeptember 1-jétől - mondta Lázár. Az átalakítás pedig folytatódik - tette hozzá. 

Origo
14:27

Béremelés feltételekkel

Augusztus 1-jétől a járási hivatalokban béremelés történt - jelentette be a miniszter. A béremeléshez persze bizonyos feltételeket vállalni kellett, így az önkormányzati szektorban csak akkor vállal szerepet a kormány az emelésben, ha bizonyos feltételeket teljesítenek - mondta Lázár.   

Origo
14:24

Belbiztonsági káosz

Lázár János azt is mondta, hogy 2010-ben belbiztonsági káosz volt. Az utóbbi években 6 ezer bűnözőt kivontak a forgalomból - tette hozzá. 

Origo
14:22

Csak Ausztria segít

Jelenleg alig ezren tartózkodnak Magyarországon, így a bevándorlás szempontjából mi vagyunk a legbiztonságosabbak - mondta a miniszter. Lázár János elmondta, a határátlépési pontoknál van lehetőség arra, hogy bejöjjenek az országba. A biztonság egyik záloga, hogy több ezer rendőr végzi a feladatát. A magyar határvédelemhez Ausztriát leszámítva senki semmilyen segítséget nem ad - tette hozzá. 

Origo
14:19

Trollkodás

Az ellenzék trollkodik a népszavazás ügyében - mondta Lázár. Súlyos kárt okoz a demokráciának, aki a népszavazás ellen kampányol - tette hozzá. Mindenki álljon ki a véleményével a betelepítés ügyében. 

Origo
14:16

Lázár: Erről szól a népszavazás

A kormány a bevándorlás ügyében gyenge, ezért kéri az emberek segítségét. Ha a választók nem segítenek, akkor Brüsszel előbb vagy utóbb be fog telepíteni olyan embereket, akik nem közülünk valók - mondta Lázár János. "Meggyőződésem szerint erről szól a népszavazás. Aki igazi demokrata, annak a referendumon való részvételre kellene buzdítania" - mondta Lázár János. 

Origo
14:14

Meg kell állítani a bevándorlást

A bevándorlásról azt mondta, hogy a népszavazás esetében a kormánynak tájékoztatnia is kell. A kormánynak segítségre van szüksége a kötelező betelepítés elleni harchoz. Az EU-ban az a terv, hogy a következő években emberek millióit akarják betelepíteni - mondta Lázár. Nem megszervezni, hanem megállítani kell a bevándorlást, de ez kisebbségi álláspont - mondta a miniszter.   

Origo
14:12

Közlekedésfejlesztés

Új Magyarországot érintő közlekedésfejlesztési programot készít majd az NFM az őszre - mondta Lázár. Jelentés készül arról, hogy Magyarország hogyan tud részt venni a Juncker-programban. 2018. január 1-jéig elkészülhet az e-számla bevezetése. 

Origo
14:08

Farkas Flóriánt is meghallgatták

Nyíregyházától Zalaegerszegig le tudjuk zárni a kórházfejlesztéseket - mondta a miniszter. Lázár elmondta, hogy Farkas Flóriánt is meghallgatták a különféle programok állásáról. Az UHT-tej áfájáról is döntöttek, így csak akkor lesz csökkentés, ha a termelőknél a felvásárlási árak nőni fognak. Folytatódik az iskolatejprogram is.   

Origo
14:06

Életpályát kaphatnak a mentősök

Az Országos Mentőszolgálat számára egy új karrierpálya lehetőségét kínáljuk, szeretnénk egy olyan közös programot hirdetni, ami a mentés biztonságát és színvonalát javítja - mondta a miniszter. Mindez a bérfejlesztéssel együtt történne meg. 

Origo
14:04

Tízéves program készül

Lázár János arról is beszélt, hogy az ősszel a miniszterelnök meg fog bízni egy minisztert, hogy összeállítson egy kormányprogramot a 2018–2028-as időszakra. Szeretnénk leírni, hogy mit tudunk kínálni az embereknek, országnak. 

Origo
14:01

Hosszú vitákat zártak le

A stratégiai kabinet tagjai és a gazdasági kabinet tagjai negyven napirendi pontot tárgyaltak. Minden miniszter számára kötelező a megjelenés. Hónapok óta tartó vitákat sikerült lezárni - mondta Lázár. 

Origo
13:59

Olcsóbb lesz a netezés

Lázár János arról is beszélt, hogy több alapélelmiszer áfája is csökkeni fog 2017 elejétől, és az internet áfája is. 

Origo
13:58

Sokkal többen dolgoznak

11,6-ról 5,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a 2010-es kormányváltás óta - mondta Lázár. Ez a pozitív tendencia tartani fog a következő fél évben is. A magyar vállalkozók közösen lépnek föl, hogy a foglalkoztatás terhei csökkenjenek. Az adócsökkentés hatása is érződik már - mondta a miniszter.  

Origo
13:56

Lázár: Folytatódik az adósságcsökkentés

Lázár János arról is beszélt, hogy folyamatosan csökken az államadósság. Az adósság finanszírozásának költsége jelentősen csökkent, de még mindig magas - tette hozzá. A következő években is erős prioritást kap az adósság csökkentése.  

Origo
13:54

Uniós források nélkül nőtt a gazdaság

Nagyon fontos gazdasági eredmények láttak napvilágot az elmúlt két hétben - mondta a miniszter. Lázár szerint a gazdasági növekedés a kormány tervei szerint alakult a második negyedévben, mindezt úgy, hogy az uniós kifizetések csak később fognak felpörögni. Az első félévben a gazdaság jól teljesített, így Varga Mihály egy rövid időre hátradőlhet. 

Origo
13:52

Rio 2016: elemzés is lesz

Lázár János szerint maga a kijutás is nagy eredmény, az olimpia eredményét majd akkor értékelik, ha véget ér a verseny. Az elmúlt évszázadban még nem volt olyan kormányzat, amelyik ennyit áldozott volna a sportra, így külön kell elemezni majd a sport helyzetét az olimpia után - mondta a miniszter. Az utánpótlás-nevelés fontosságáról is beszélt Lázár. Orbán Viktor az olimpia végéig Brazíliában van - tette hozzá. 

Origo
13:49

Az olimpia büszkeségre ad okot

Lázár János arról beszélt, hogy lesz néhány olyan ügy, amire válaszolni kell. Magyarország ünnepre készül augusztus 20-án - tette hozzá. A kormány kiemelt figyelemmel követte a felkészülést és a biztosítást is, mindenkinek méltó ünnepet kívánt a Miniszterelnökség vezetője. Az olimpiai eredmények is büszkeségre adnak okot a nemzeti ünnepen - mondta a miniszter. Elismeréssel kell szólni minden Rióban részt vevő sportolóról - tette hozzá. 

Origo
13:47

Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó. 

Origo
13:42

Ismét késés

Megint késéssel kezdődik a Kormányinfó. 

Origo
13:28

Juncker és a népszavazás

Jean-Claude Juncker a magyar népszavazás kapcsán arról beszélt, hogy az EU kötelezettségszegési eljárást is indíthat hazánk ellen. Erről is megkérdezzük a Miniszterelnökség vezetőjét.  

Junckernek (jobboldalt) nem tetszik a magyar népszavazásForrás: AFP/Thierry Roge
Origo
13:24

Terítéken az állami földek

Arról is megkérdezzük a Miniszterelnökség vezetőjét, hogy mi lesz a földeladásokból befolyó pénzzel, és folytatódik-e a földek eladása?  

Hónapok óta zajlik az állami földek eladásaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Origo
13:20

Mi lesz a kerületekkel?

A nyáron többen arról írtak, hogy a kormány megváltoztatná Budapest közigazgatási felosztását. Erről is megkérdezzük Lázár Jánost.   

Ismét napirendre kerülhet a fővárosi kerületek összevonásaForrás: MTI/Máthé Zoltán
Még több bejegyzés