Kormányinfó 60.: olimpiától az iskolakezdésig és a taxishiénákig

2016.08.25., 13:31
rendezés

A riói magyar olimpiai sikerektől a taxishiénákon és a szeptemberi iskolakezdésen át az októberi kvótareferendumig és a bevándorláspolitikáig sok téma előkerült a jubileumi, 60. Kormányinfón.

Origo
15:37

Véget ért a Kormányinfó

Véget ért a 60. Kormányinfó.

Origo
15:35

Jövőre módosíthatják a büdzsét

A foglalkoztatást terhelő járulékok tervezett csökkentése miatt elképzelhető, hogy jövőre módosítják a 2017-es költségvetést - ennek lehetőségét legalábbis nem zárta ki a miniszter.

Origo
15:31

Szánalmas az ellenzék bojkottja

Az októberi kvótanépszavazás plakátkampányának költségeiről konkrétumokat nem mondott Lázár János, ám szerinte fontos dolog felhívni a figyelmet az októberi referendumra. Hozzátette: nem tartja kifogásolhatónak az ellenplakátoló Magyar Kétfarkú kutya Párt tevékenységét sem, mert szerinte van helye a humornak a politikában, az intellektuális iróniának.

Azt viszont tisztességtelennek és szánalmasnak tartja, hogy ellenzéki pártok a távolmaradásra buzdítanak, mert Lázár szerint gyávaság a részükről, hogy az egyik demokratikus alapjog, a politikai véleménynyilvánítás ellen kampányoljanak.

Origo
15:26

Lázár: Veszélyes Soros tevékenysége

Az Állami Számvevőszék dolga, hogy ellenőrizze, hova megy egy párt, mondjuk a Jobbik állami támogatása, a Belügyminisztériumé pedig az, hogy vannak-e olyan szélsőséges szervezetek, amelyek részesülhetnek ilyen pénzekből - mondta kérdésre válaszolva Lázár, aki egy másik kérdésre reagálva kitért arra is: Soros György tevékenysége veszélyes sok esetben Magyarországra.

Origo
15:23

Szűkösek a lehetőségek

Magyarországnak kevés lehetősége van az agráriumban a piaci fölöslegek levezetésére vagy piaci szereplők támogatására, de az agrárminiszter nagyon igyekszik minden ilyen ügyben a lehetőségeket megragadni.

Origo
15:20

Lázár ott segít, ahol tud

Önálló képviselői indítvánnyal kíván élni Lázár János annak érdekében, hogy egy neki nyílt levelet író nő megkapja a kitelepítettként neki járó juttatásokat, mert jelenleg bürokratikus útvesztőbe került.

Origo
15:17

Budapest a nyugalom szigete

Ragaszkodik a kormány ahhoz a 2010-es vállalásához, hogy minden zsidó honfitársat megvéd - mondta az antiszemitizmus helyzetére vonatkozó kérdésre válaszolva. "Budapest a nyugalom szigete ilyen értelemben sok más európai nagyvároshoz képest" - tette hozzá.

Origo
15:14

Migránshullám: van B terv is

Van B terve a kormánynak a milliós migrációs hullámra is, vagyis arra, hogy mi legyen, ha a kerítés nem lesz elég - mondta Lázár. Szerinte ennek része a 3000 új rendőr, továbbá ha kell, megerősítik a meglévő kerítéseket, vagy akár újat is építhetnek a magyar-román határon.

Origo
15:13

Stabil és erős Törökország kell

Magyarország a visegrádi négyekkel közösen abban érdekelt, hogy stabil Törökország létezzen, mert ez Európa érdeke is - mondta a miniszter. Megjegyezte: Törökországból milliós menekülthullám indulhat el Európa felé, és hasonló a helyzet Egyiptom esetében is.

Origo
15:10

Tarlós találkozik a kormányfővel

Hamarosan találkozik Tarlós István főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnökkel, de amúgy is rendszeresen találkoznak - mondta Lázár, aki megjegyezte: a Tarlós által említett egyik probléma, a központosított hulladékelszállítás gondját ismeri, és fognak segíteni azokon az önkormányzatokon, akiknek ezzel valamilyen problémájuk akad. 

Origo
15:07

Ragadós a kerítésépítés

Az, hogy más országok is kerítést építenek a határaikra, azt mutatja, hogy a magyar módszer működik - mondta Lázár, megjegyezve, hogy már az osztrákok is kerítésépítésbe kezdtek.

Origo
15:03

A Balaton fejlesztése fontos

A Fidesz elkötelezett a Balaton fejlesztése iránt, sőt a Balatonnál lesz az őszi Fidesz-KDNP-frakcióülés is - mondta Lázár, aki megjegyezte: a magyar GDP 10 százalékát adja a turizmus, ami most nyáron kifejezetten jól teljesített, és ebben benne kell lennie a Balatonnak is. 

A miniszterelnök felháborodott, és többször kérte a szakminiszterét, hogy tegyen valamit, mert a Balatonnál és a Tiszánál nem lehet helyben vadászott halakat kapni.

Persze az a cél üdvözlendő, hogy a törvénymódosítás célja az volt, hogy "halászati cégek ne rabolhassák le a Tiszát" - tette hozzá Lázár.

Origo
15:00

Nem Várhegyi irányít az MTVA-ban

Nem hallott ilyen sajtóhírekről, de kizártnak tartja Lázár János, hogy az MTVA vezérigazgatója, Vaszily Miklós helyett vagy mellett jelentős befolyása van a közmédia működésére Várhegyi Attila exfideszes politikusnak.

Origo
14:58

Tovább csúszik a Sorsok Háza

A Sorsok Háza "beüzemelését" nem Schmidt Mária és Lázár János esetleges személyes vitái akadályozzák a miniszter szerint, hanem az, hogy a kormány teljes konszenzusra törekszik a holokauszt-emlékhely tematikáját illetően. "Ez nem lesz gyors megállapodás, messze van még a megegyezés" - tette hozzá, megemlítve, hogy már eddig is "súlyos milliárdokat" költöttek a félig üresen álló, nem üzemelő emlékhelyre. 

Origo
14:56

Akciócsomag a munkaerőhiány enyhítésére

Ősszel várható egy intézkedéscsomag, ami a krónikus munkaerőhiányt hivatott enyhíteni a balatoni vendéglátósoknál - mondta Lázár.

Origo
14:52

Idén nem indul el a 3-as metró felújítása

A kormány továbbra sem szeretné, hogy bevezessék a dugódíjat Budapesten - mondta egy kérdésre a miniszter, aki szerint biztosan idén már nem kezdődik el a 3-as metró felújítása, mert még a közbeszerzést sem írták ki. Ami a dugódíj be nem vezetése miatti brüsszeli büntetést illeti, Lázár szerint erről lehet megegyezés.

Origo
14:50

Pákh ne zsarolja a kormányt

Pákh Imre nem zsarolhatja a kormányt a Munkácsy-képpel, mert "van az az ár, amit a kormány nem tud megfizetni ezért", még ha nagyra is becsüli az ő tevékenységét. A tárgyalások azonban jelenleg megrekedtek - tette hozzá.

Origo
14:48

Nem változik a költségvetési törvény

Az őszi parlamenti ülésszakon nem tervezik sem az idei költségvetés módosítását, sem a jövő évinek a megváltoztatását - mondta a tervezettnél több bevételre vonatkozó becslésekre utaló kérdésre válaszolva a miniszter.

Origo
14:47

Jövő ilyenkorra lehet 3 ezer új rendőr

A 3000 rendőr toborzása most kezdődik, a kiképzésük folyamatos, jövő ilyenkorra talán megtörténik a teljes új, háromezer fős állomány szolgálatba állása - mondta egy kérdésre válaszolva Lázár. Szerinte "ez nem gyerekjáték, a minőség rovására nem kapkodhatunk".

Origo
14:45

Zárt sajtóvetítés az '56-os klipről

Nem kommentálta érdemben a miniszter, hogy a botrányt kavart '56-os emlékdal klipjének bemutatása szűk, zárt sajtókörben történt meg. Annyit mondott: a dal az egész országé, a költségekkel pedig a szervezők biztosan elszámolnak. Szerinte, ha csak ennyi volna az ország baja, hogy zárt körű vetítést tartottak, az jó lenne.

Origo
14:42

Az államfő döntését hajtotta végre

Nem kérhető számon sem Orbán Viktoron, sem Lázár Jánoson Bayer Zsolt minden publicisztikája - mondta a miniszter, aki szerint méltatlan, hogy felteszik neki azt a kérdést, hogy ő mit gondol ezekről a kérdésekről. Megjegyezte, hogy a kitüntetés átadásakor a köztársasági elnök döntését hajtotta végre.

Origo
14:37

És megint Bayer keresztje

Nem gondolkodik a kormány azon, hogy felkérje Bayer Zsoltot az állami kitüntetése visszaadására - mondta Lázár, aki szerint korábban, más kormányok alatt is voltak olyan kitüntetettek, akikkel ő személy szerint nem értett egyet, mégis tiszteletben tartotta, "mert ez olyan, mint a választási eredmény".

A kitüntetést nem a kormány adja, hanem a magyar állam - tette hozzá. A kormány álláspontja pedig az a Bayer-ügyben, hogy "vannak olyan teljesítmények, melyek megkérdőjelezhetetlenek". A miniszter hozzátette, hogy Bayer szabadszájú publicisztikai tevékenységével még ő sem mindig ért egyet, de ez nem teszi semmissé más tevékenységét. "A többi ízlés kérdése" - fogalmazott.

Origo
14:34

Lázár: Nem lesz elnök Patyi

Nem politikai kérdés, hogy a bírói pályára van-e átjárás a közigazgatásból, ez szakmai kérdés - mondta a miniszter egy, a közigazgatási bíráskodásról szóló kérdésre. Azt is mondta, hogy "hülyeség" az a félelem, miszerint a politikailag kényes ügyek kerülnének az új közigazgatási bíróságokra. Lázár megjegyezte, hogy száz új bíróról van szó, tehát nem lecserélik "lojálisabbakra" a bírókat.

Szintén "hülyeség" az a híresztelés, miszerint Patyi András lehet az új bíróság elnöke. "Ezt határozottan cáfolom" - mondta a miniszter.

Origo
14:30

Lehet szigorítás a taxispiacon

Csak akkor tud védelmet biztosítani a taxispiac számára a kormány, állami érdekvédelemre csak akkor számíthat egy csoport, ha betartják a játékszabályokat - mondta a miniszter az Origo taxishiénákra vonatkozó kérdésére.

Lehet szigorítás a taxizási szabályokban, de a kormány egyoldalúan ezt nem vezeti be, csak a taxisszervezetekkel egyetértésben - tette hozzá. 

Origo
14:29

Ez egy ellenzékpárti lépés

A parlamenti ülések közvetítéséről képviselőként nem akart állást foglalni Lázár, aki szerint az, hogy a közszolgálati tévé nem közvetíti az üléseket, az az ellenzéknek kedvez, mert ha látnák is, hogy mit művelnek a parlamentben, még kisebb lenne a népszerűségük - vélte Lázár.

Origo
14:23

Vissza a szakmunka becsületét!

Ma már munkaerőhiány van az ország nagy részében, miközben a vállalatok sok szakképzett munkaerőt vonnának be, ezért sem várhat Lázár szerint a szakképzés további átalakítása. Szakképzési centrumokat hozott létre a nemzetgazdasági tárca - emlékeztetett Lázár, aki szerint a szakmunka becsületét vissza kell állítani - a társadalomban és a fizetések terén is.

Origo
14:20

Disznófejekről nem tárgyal a kormány

Egyedi megközelítésnek, kezdeményezésnek, továbbá gondolatkísérletnek nevezte Lázár János a Fidesz-KDNP EP-képviselőjének, Schöpflin Györgynek a Facebookon tett kijelentését, miszerint levágott disznófejekkel kellene elrettenteni a migránsokat a határon. Ezt a javaslatot azonban a kormány nem tárgyalja, mert az említett 3000 új rendőr kiképzésében bízik - tette hozzá Lázár.

Origo
14:18

Megnyugtató válaszokat kapnak

Lázár János szerint a magyar kormány és Farkas Flórián - ez esetben szerinte a két dolog ugyanaz - megnyugtató válaszokat tud majd adni az OLAF kérdéseire. Lázár arra biztatta az újságírókat, hogy keressék nyugodtan Farkast a hivatalában.

Origo
14:16

Farkas Flórián elment az OLAF-hoz

Farkas Flórián szerdán elment az OLAF meghallgatására, és további kérdésekre is készséggel válaszol írásban - mondta Lázár János.

Origo
14:15

30 milliárd a pedagógusoknak

A pedagógusok fizetése 3,5 százalékkal emelkedik az életpályamodell részeként, ami mintegy 30 milliárdjába kerül a költségvetésnek - mondta Lázár.

Origo
14:14

Kisebb teher az iskolakezdés

Az idei tanévkezdés kisebb terhet ró a családokra, mint korábban - hangzott el a szeptemberi iskolakezdés kapcsán. Lázár János szerint ez részben az ingyenes étkeztetésnek, illetve az ingyenes tankönyvcsomagoknak is köszönhető. 

Origo
14:13

Működik a határvédelem

A déli határon az élőerős védelem és a nyolc kilométeres biztonsági zóna működik, ennek is köszönhető, hogy naponta mintegy száz illegális bevándorlót kísérnek vissza a kerítés túloldalára, a belépési pontokhoz.

Origo
14:12

A V4-ek a legakcióképesebbek

A visegrádi négyek ma a legakcióképesebb csoport, és politikailag is sikeres, ebben pedig Magyarországnak is nagy szerepe van, éppúgy, mint az illegális bevándorlók határnál történő megállításában is - mondta Lázár. A V4-ek meghallgatják Angela Merkel kancellár javaslatait, megállapításait a brexit utáni helyzetről.

Origo
14:10

Háromezerrel több rendőr lesz

Összesen 37 ezer, rendőrként szolgálatot teljesítő ember dolgozik, az ő számukat emeli meg a kormány 3 ezerrel - ősszel kezdődik a határvadászok kiképzése.

Origo
14:09

Levélszavazás - most még nem

A levélszavazás szabályainak megváltoztatása már nem lehetséges az október 2-i népszavazás idejéig - mondta Lázár. Szerinte mérlegelni kell, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkezők levélszavazása milyen következményekkel járna. Azt mondta, ez már korábban is felmerült, és akkor pártállástól függetlenül a politika nem támogatta. 

Origo
14:07

A kormány gyenge egyedül

A bevándorlással is foglalkozott a kormány - sőt, ez a kormányülések fő témája mostanában, hangzott el. Lázár jelezte: az Európai Bizottság bürokratái nyolc döntést hoztak annak érdekében, hogy kötelező széttelepítés történjen Európában. Szerinte ezt a döntést meg kell változtatni, különben jön a betelepítés. A kormány azonban önmagában ezt nem tudja elérni, szükség van az emberek felhatalmazására, támogatására az október 2-i kvótanépszavazáson.

Origo
14:02

Földprivatizációból adósságcsökkentés

A kormány döntött a 270 milliárdos, földárverésből származó bevételnek az államadósság csökkentésére fordításáról.

Origo
14:01

Tovább fehérítenék a gazdaságot

A kormány jóváhagyta az e-számla bevezetésének lehetőségét, ami a NAV-hoz bekötött pénztárgépek mellett Lázár szerint a gazdaság kifehérítésének egyik fontos eszköze lehet.

Origo
14:00

Piacot kap Óbuda

A főváros III. kerülete kiemelt állami támogatást kap egy piac létrehozására - döntött a többmilliárdos támogatásról a kormány.

Origo
13:59

Jó lesz a szimfonikusoknak

A kormány konstrukciót dolgoz ki a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarára, amelynek működési feltételeit biztosítani kell - hangzott el.

Origo
13:58

Ötpárti lesz a közigazgatási bíráskodásról

"Csókos bíróságok" címmel terjedt el a sajtóban Lázár szerint a közigazgatási bíróságok létrehozásának ötlete, pedig ez kifejezetten állampolgárbarát lépés. Erről elkészült a törvénytervezet, de erről szeptember elején ötpárti egyeztetés indul.

Origo
13:56

Modern Városok program - 1000 milliárd

Folytatódik a Modern Városok program, aminek fejlesztési forrásigénye mintegy 1000 milliárd forint 2020-ig.

Origo
13:56

Nehezebb lesz szélerőművet építeni

Szigorodnak a szélerőmű-építési szabályok, a gazdálkodók és a természet védelmében - mondta Lázár.

Origo
13:55

Digitalizáció az oktatásban

Az oktatás szempontjából kiemelt jelentőségű digitális oktatási stratégia készül - hangzott el. 

Origo
13:52

Bátonyterenyén nem épül börtön

Folytatódik a tűzoltólaktanya- és börtönépítési program. Utóbbiból 5000 új férőhely épül, de a helyiek tiltakozása miatt Bátonyterenyén biztosan nem lesz börtön. Jelenleg 17-18 ezer ember van büntetés-végrehajtási intézményben, így kevesebben vannak, akik elkövethetnek bűnt - állapította meg Lázár János, aki szerint kiváló munkát végzett a rendőrség az elmúlt években.

Origo
13:51

Új szociális ellátási forma

Új szociális ellátási formára is javaslatot tesz a szakminiszter - ez a már korábban ismertetett ápolási forma lesz idős, ápolásra szoruló emberek számára.

Origo
13:50

14 központi hivatal szűnik meg

A stratégiai kabinet módosította a vidékfejlesztési programot, hogy gyorsabban lehessen lehívni uniós támogatásokat. Szeptember elsejével 14 központi hivatal szűnik meg, és két további lépésben 17 ezer alkalmazottat érint ez az átalakítás, ami mintegy 20 százalékos létszámleépítést jelent.

Origo
13:48

Jön a nagy állami kifizetőhely

A kormány mellett működő új kabinetstruktúrában már számos döntés született, melyek aztán a kormány elé kerületek, és jóvá is hagyták őket - sorolta Lázár, példaként említve a közös, nagy állami kifizetőhelyet.

Origo
13:47

Lázár: Győzzük le a kishitűséget

Orbán Viktor Rióból hazatérve tájékoztatást adott a 2024-es magyar olimpiarendezési lehetőségekről, melyeket a miniszterelnök jónak értékelt. Lázár szerint a kormány a sportról nemzeti ügyként gondolkodik, ez szerintük nem pártpolitikai kérdés. "A kétkedők és a kishitűek nem nagyon találhatnak okot arra, hogy Magyarország miért ne rendezhetne olimpiát, hiszen az összes feltétel rendelkezésre áll" - mondta Lázár.

A kormány nevében köszönetet mondott a miniszter a riói Magyar Házban közreműködőknek. Bejelentette Lázár azt is, hogy Gyurta Dániel lett Schmitt Pál mellett a NOB második magyar tagja.

Origo
13:45

Le a kalapot az olimpiai bajnokok előtt

A kormány gratulál a Rióból hazatért olimpikonoknak, és a jövő héten részletesebben is értékeli a 16 kiemelt sportág helyzetét, azok működési feltételeit, támogatási igényeit.

Origo
13:42

Magyar áldozatról nincs hír

Az olaszországi földrengésről hallgatott meg jelentést a külügyi tárcától a kormány - hangzott el. Lázár megjegyezte: Magyarország kész soron kívül humanitárius segítséget nyújtani.

Magyar áldozatról továbbra sincs tudomása a külügyi tárcának.

Origo
13:40

Milliárdok mentek el a kerítésre

A tavalyi határzárépítési költségek összesítése megtörtént: a dél határon több mint 12 milliárd forintba került ez a munka, bár még nem minden tételt számoltak össze - hangzott el.

Origo
13:39

Nem a legolcsóbb nyer

Az új közbeszerzési törvény alapján már nem a legolcsóbb ajánlat nyer feltétlenül, és emiatt a szabályozás miatt ugyan nem indult kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen, de van tárgyalás, némi vita a pályázatelbírálási szempontok miatt az Európai Bizottsággal - mondta Lázár.

Szerinte azt az EU is elismeri, hogy másoknál jóval kevesebb hibával bír a magyar szabályozás, bár még lehetne min javítani, például hiányzik az elektronikus közbeszerzés.

Origo
13:37

Kockázatmentes kötvényvásárlók

Lázár János elmondta, hogy négy állami, titkosszolgálati szerv is ellenőrzi - 30 napon belül - a letelepedési kötvényt vásárolni szándékozó személyeket.

Eddig több mint 300 milliárd forintnyi kötvényt adtak el, de még senkinél sem merült fel nemzetbiztonsági kockázat.

Origo
13:36

Adósságot törleszt Lázár

Néhány korábbi, nem tisztázott kérdés megválaszolásával kezd a miniszter.

Origo
13:34

Kezdődik a 60.

Megérkezett Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Origo
13:33

Csak a szokásos

Pár perc késésre kell számítani, de mindjárt kezdődik.

Origo
13:29

A taxishiénákat nem tiltják be?

Alighanem téma lesz a mai, 60. Kormányinfón, hogy vajon a kormány tervez-e olyan keményen és szigorúan fellépni a taxishiénák ellen is, mint tette azt az Uberrel szemben, amely végül kivonult Magyarországról.

Autós üldözés volt BudapestenForrás: olvasói fotó

Mint arról az Origo beszámolt, a minap autós üldözés volt a fővárosban: rendőrök kergettek egy taxist, akiről kiderült: nemhogy taxiengedélye, de még jogosítványa sem volt.  A Taxis Szövetség elnöke szerint ráadásul 150-200 kábítószer-kereskedő álcázhatja magát taxisnak.

Origo
13:22

Kezdődik az iskola, hogy áll a Klik?

Mindjárt vége a nyári szünetnek, és kezdődik az iskola, úgyhogy a Kormányinfón bizonyára szóba kerülnek az iskolakezdéssel kapcsolatos témák is.

Kezdődik az iskola, a Klik állítása szerint felkészültForrás: Dreamstime

A Klik elnöke nemrég nyilatkozott arról, hogy az őszi szünet végéig mindenhol véglegesítik a tankerületi központok székhelyét, és november végén megkezdődhet az iskolák átvétele az önkormányzatoktól. 

Azt pedig már Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tudatta, hogy a Klik tartozása február óta 97 százalékkal csökkent, és "lényegében megszűnt". 

Origo
13:17

Mengyi volt a múlt heti slágertéma

A múlt heti Kormányinfó egyik slágertémája a fideszes parlamenti képviselő, Mengyi Roland botránya volt - elképzelhető, hogy ma ismét felmerül a téma.

Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztéséről hamarosan dönt az OrszággyűlésForrás: Origo

Mint arról az Origo is beszámolt, egy hete nem sokkal a kormányinfó előtt jelentette be a legfőbb ügyész, hogy kezdeményezi a politikus mentelmi jogának felfüggesztését. 

Még több bejegyzés