A taxishiénákról is megkérdezzük Lázár Jánost

2016.09.15., 13:45
rendezés

Az Origo percről percre közvetíti a 62. Kormányinfót is.

Origo
16:16

Vége

Vége a 62. Kormányinfónak. 

Origo
16:15

Kérdések

A M4-es építésével kapcsolatban Lázár azt mondta, hogy az ajánlatok vizsgálata jelenleg is zajlik. A Közgéphez kérdéseket intézett a Közbeszerzési Hatóság. 

Origo
16:10

Nem vizsgálják felül

A kormány nem vizsgálja felül a dunai halászat betiltását - mondta a miniszter.

Origo
16:06

Lázár: Nem foglalkozom számmisztikával

Szerelmi és számmisztikai ügyekkel nem foglalkozom - mondta Lázár. Ezoterikus hatás nincs a kormányban - tette hozzá. 

Origo
16:03

Átjárhatóság

Lázár János arról is beszélt, hogy a hazai adatrendszerek állami szinten átjárhatóak legyenek, mivel ez jelentős könnyebbség lenne. 

Origo
16:00

A kormány kész vizsgálni a kritikákat

A letelepedési kötvényekről azt mondta Lázár, hogy határozottan megerősítették, hogy a BM körültekintően jár el a kötvények megvásárlói esetében. A kormány kész a kritikák fényében változtatni a rendszeren. 

Origo
15:58

Több mint háromezer érdeklődő

3421 érdeklődő volt a határrendészeti állásokra - mondta Kovács Zoltán. 

Origo
15:56

Nem lesz ratifikáció

Lázár János arról is beszélt, hogy az EU-amerikai szabadkereskedelmi szerződést idén biztosan nem fogják ratifikálni a nemzeti parlamentek. Az EU-kanadai szabadkereskedelmi szerződés esetében várja a parlament döntését a kormány. 

Origo
15:52

Farkas Flórián hamarosan nyilatkozik

Lázár János arról is beszélt, hogy Farkas Flórián hamarosan áll a sajtó rendelkezésére. 

Origo
15:49

Változások Tokajban

A kormány a Tokaj Kereskedőház esetében azt szeretné, ha új célok lennének, a lényeg, hogy a tokajiak kapnák meg a terület irányítását a hegyközségekkel közösen. A kormány arra is kész, hogy a helyieknek adja a piacfelügyeletet is. A kabinet nem szeretné, ha állami tulajdonban maradna a cég - mondta Lázár.  

Origo
15:46

Lesz szuperkórház

Ebben a ciklusban megkezdődik egy új szuperkórház építése Dél-Budán - mondta Lázár. 

Origo
15:44

Nem akar konfliktust a kormány

Lázár János arról is beszélt, hogy a magyar egészségügyi rendszer működik, és a kormány nem szeretne konfliktust vállalni az ágazat szereplőivel. 

Origo
15:40

Mengyi-ügy: nagy lehetőség a választóknak

Az, hogy Mengyi Roland kampányol, az egy óriási lehetőség a választók számára, hogy megkérdezzék, hogy mit csinált - mondta Lázár. 

Origo
15:38

Csontos rész

Lázár János a Seuso-kincsek esetében csak a lecsontosodott résszel foglalkozik, az irodalmi dolgokkal nem. 

Origo
15:36

Lázár: Sikeres a kampány

Lázár János minden választás esetében a legfontosabbnak azt tartja, hogy a részvételre buzdítson. A kampány sikerességét jelzi, hogy szó van az ügyről, rengetegen beszélnek róla. Ilyen értelemben a dolog jó irányba halad. A távolmaradásra buzdítás a nihilizmus legnyilvánvalóbb jele, egy demokráciában egy választott tisztségviselőnek a részvételre kellene sarkallnia az embereket.  

Origo
15:32

Felfigyeltek ránk

A keresztény üldözötteket képviselő államtitkárság létrehozása előtt is segítettünk az üldözött keresztényeken - mondta Lázár. A magyar kezdeményezésre egyébként világszerte felfigyeltek - tette hozzá. Lázár szerint akkora a baj, hogy nem elég csak civil vonalon segíteni, hanem állami kötelezettségvállalás is kell. 

Origo
15:29

Vízummentesség

A magyar kormány támogatja az ukrán vízummentességet - mondta Lázár. Egyelőre nincs realitása, hogy Ukrajna az EU-tagja legyen - tette hozzá. 

Origo
15:27

Kvótareferendum: lesz közjogi következmény

Mérlegeljük a népszavazás közjogi lehetőségeit, amit az igazságügy-miniszternek kell szövegszerűen előkészítenie - mondta Lázár. 

Origo
15:25

Lesznek turisztikai pályázatok

Még az idén elindulnak a turisztikai uniós pályázatok - jelentette be Lázár. A járulékcsökkentés idén már biztosan nem valósul meg - mondta. Azt el kell kerülni, hogy strukturális hiány legyen a költségvetésben - tette hozzá.  

Origo
15:23

Mérlegen a kamarák

A kormány rendszeresen áttekinti a kamarákkal való kapcsolatokat, ezek a tárgyalások 2010 óta folyamatosak. A különféle kamarák közül többel szorosan együttműködtünk. 

Origo
15:20

Lázár: Nem foglalkozom senki magánéletével

Magyarországon szigorú összeférhetetlenségi szabályok vannak, és nem foglalkozom senkinek a magánéletével - mondta Lázár. 

Origo
15:18

Munkaerőhiány

Lázár János arról is beszélt, hogy a kormány munkaerőhiány esetén elképzelhetőnek tartja, hogy az uniós és határon túli nem uniós országoktól érkezzenek munkavállalók. 

Origo
15:14

Nincs korrupció

A Budapest–Belgrád vasútvonal esetében az uniós jognak való megfelelést vizsgálják. A korrupciónak a gyanúja sem merült föl - mondta Lázár. 

Origo
15:11

Felülvizsgálhatják

Ha sikerül megszerezni a teljes kincset, akkor felülvizsgáljuk ezt a döntést - mondta a Seuso-kincsek titkosításáról a politikus. Magyar tulajdonba az a rész került, amelyik kevés figyelmet kapott - tette hozzá.  

Origo
15:07

Titkosítás

Nem vagyok naprakész a miniszterelnök napirendjével kapcsolatban - mondta Lázár. Azért titkosították a Seuso-kincsek megszerzésének a körülményeit, mert sértené hazánk nemzetbiztonsági érdekeit - mondta a miniszter.   

Origo
15:06

Van erős jelenlét

Nem tudom megcáfolni, hogy bizonyos titkosszolgálatok jelenléte erős Magyarországon. A saját hülyeségeiről akarja elterelni a figyelmet Gyurcsány - mondta Lázár. 

Origo
15:04

Gyurcsány felelőssége

A Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy nem kell komolyan venni Gyurcsány Ferenc azon szavait, hogy több száz KGB-ügynök van Magyarországon. 2006 őszén a rendőrséget politikai alapon vezették, nyilvánvaló, hogy a rendőrség a brutális fellépésre parancsot kapott. Mindebben Gyurcsánynak politikai felelőssége van - tette hozzá. 

Origo
15:02

Nem kommentálni

Lázár János arról is beszélt, hogy nem kívánják kommentálni a USA romániai nagykövetének székely zászlós fényképét, de bízik benne, hogy nem esik bántódása. 

Origo
14:59

Közös identitás

A közös uniós hadseregnek közös identitással is rendelkeznie kell - mondta Lázár. Európának közös és erős hadseregre van szüksége - tette hozzá. 

Origo
14:58

Nem időszerű

Most nem időszerű Jean-Claude Juncker leváltása, és ezt nem is kell javasolni - mondta a miniszter. 

Origo
14:56

Lázár Juhász botrányairól

Juhász Péternek ki kell esnie a közéletből, ha bebizonyosodik, hogy kapcsolatban van Portik Tamással. A szervező aljas hazugsága - így reagált Lázár János arra, hogy Gyurcsány szerint a Fidesz szervezte a 2006-os zavargásokat. 

Origo
14:55

Kádár János kivégzései

Lázár Jánost nem lepte meg Bolgár György nyilatkozata, aki szerint 1956 ellenforradalom volt. A Miniszterelnökség vezetője reméli, hogy lesznek olyan molinók az utcákon arra vonatkozóan, hogy Kádár János hány embert végeztetett ki. 

Origo
14:55

Viták a járulékcsökkentésről

A magyar kormány a költségvetési szigorítás mellett tette le a voksát, és elképzelhető járulékcsökkentés, de erről még folynak belső viták a kormányban - mondta az Origo kérdésére Lázár János.

Origo
14:54

Még nem lesz ferihegyi gyorsvasút

A vizes vb-re lesznek pozitív változások a ferihegyi repülőtér és a rendezvény helyszínének könnyebb elérése érdekében - mondta az Origo kérdésére a miniszter, de "ezek nem átütő erejű változások, 2018-ig tehát nem lesz gyorsvasút a repülőtérről a városba". Ez súlyos hiba, hogy ezt nyolc év kormányzás alatt nem tudjuk megoldani - tette hozzá.

Origo
14:52

Tárgyalnának a taxisokkal

Fónagy János államtitkár nem csak az Uber beszüntetéséről beszélget az érdekképviseletekkel a kormány megbízásából, hanem más, a jogok mellé kötelezettségeket is kilátásba helyező tárgyalásokat is folytatott, de ezek megszakadtak - mondta az Origo kérdésére Lázár János. A kormány azonban folytatná ezeket - tette hozzá. 

Origo
14:48

Lázár aktív lesz

Lázár János arról is beszélt, hogy kötelessége, hogy aktívan részt vegyen a választókerületében folyó kampányban. 

Origo
14:45

Ehhez gyenge a kormány

Mindenki menjen el Kiskunhalasra, és meglátja, mi történik, ha bevándorlókat kellene letelepíteni. Lázár szerint nem szégyen azt kimondani, hogy a kormány gyönge ahhoz, hogy ebben a küzdelemben egyedül sikert érjen el.  

Origo
14:43

Integrálás és csata

Ha elveszítjük ezt a csatát, akkor a bevándorlókat be kell integrálni a magyar rendszerbe, így el kell dönteni, hogy hol élnek majd. Lázár szerint nem fogják oda telepíteni ezeket az embereket, ahol kevés volt a nem szavazat.  

Origo
14:40

Ezért kell segíteni Szíriának

Ha nekünk ide 50-100 ezer embert kellene betelepíteni, annak alapvető hatása lenne az anyagi dolgokon kívül az élet minden területére. Persze kötelességünk segíteni a rászorulókon, de ott kell segíteni, ahol a baj van - mondta Lázár János. Éppen ezért kell a magyar kormánynak kórházat építeni Szíriában.  

Origo
14:37

Csökkenhet a segélyek összege

Lázár János szerint 100 százalékos biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy az EU soha nem fog gondoskodni az idetelepített emberekről. Ha 100 egységnyi segélyt 150 egységre kell elosztani, akkor értelemszerűen csökkeni fog a segély összege - mondta a miniszter. Ha több embert kell segélyezni, akkor a segélyek összege csökkeni fog. 

Origo
14:34

Nekünk kellene fizetni

A betelepítés azzal fog járni, hogy a magyar adófizetőknek kell állniuk anyagilag ennek a terhét - mondta Lázár. Ha lesz betelepítés, akkor el kell látni ezeket az embereket - tette hozzá. Ha most a menekülttáborokban lévő embereket szétosztanánk a települések között, akkor abból biztos nagy vita lenne.  

Origo
14:32

Nem lesz fizetős egészségügy

Az az analógia a 2008-as és a 2016-os népszavazás között, hogy mindkét esetben van jogi és politikai következménye. A szociális népszavazás sikere miatt a következő évtizedekben biztosan nem lesz fizetős egészségügy Magyarországon - mondta Lázár János. Nem lehet olyan politikai konstrukció Magyarországon, ami például a több-biztosítós rendszer bevezetését szeretné. 

Origo
14:29

Egyre közelebb van Paks2

Lázár János egy kérdésre azt mondta, az Európai Bizottsággal intenzív egyeztetés zajlik a paksi bővítésről. Reményei szerint a közeljövőben minden jogi akadály elhárul a beruházás elől. 

Origo
14:27

Ausztria nem lesz V4-tag

Lázár János szerint a magyar diplomácia sokat tett azért, hogy Ausztriával javuljon a viszonyunk. Mi együttműködünk az osztrák kormánnyal, várhatóan Orbán Viktor is Bécsbe utazik majd. A V4-ek és az osztrákok együttműködése rendezett keretek között van, de Ausztria nem lesz tagja a V4-nek. 

Origo
14:24

Automatizmus lehet

Ha a rendszer elindul, és működik, akkor automatikusan nőni fog a betelepítettek száma - mondta Lázár. A kötelező szétosztás elvéhez egy kötelező szociális csomag is jár majd - vetítette előre Lázár. 

Origo
14:23

Elveket akarnak elfogadtatni

Lázár János szerint a betelepítés esetében elvekről van szó, így mindenki jöhet, és egy automatikus szétosztási mechanizmus érvényesülhet. Ezeket az elveket akarják elfogadtatni. A miniszter szerint jelenleg kétmillió ember vár szétosztásra, így akár 120-130 ezer ember is jöhet Magyarországra. 

Origo
14:21

Élénk vita

Soha annyi adó nem folyt be, mint 2016 eddigi hónapjaiban. Élénk vita zajlik az NGM-ben arról, hogyan lehetne újabb forrásokat biztosítani a gazdaság további növekedéséhez. 

Origo
14:19

Több pénz az embereknél

Lázár János arról is beszélt, hogy az EU átlagához képest jobban nő a hazai gazdaság. 2010 óta 660 ezerrel nőtt a munkahelyek száma, öt százalék alatti a munkanélküliségi ráta. Folyamatosan nő a kiskereskedelem és a belföldi turizmus - tette hozzá. Mindez azt jelenti, hogy több pénz van az embereknél. 

Origo
14:16

Könnyebb lehet az ügyintézés

A kormány többek között jóváhagyta a világban élő üldözött keresztényeket segítő államtitkárságot. Nagy törvénymódosítási csomaggal él majd a kormány, ami megkönnyíti az elektronikus ügyintézés lehetőségeit - mondta Lázár. Ehhez 30-40 törvény módosítására van szükség. 

Origo
14:13

Megújul a Testnevelési Egyetem

A Testnevelési Egyetem átalakítására 44 milliárd forintot juttat a kormány. Egy teljesen új épülettömb épül majd az Alkotás úton - mondta Lázár. 

Origo
14:11

Lehetőség a buszgyártásnak

A vasútfejlesztésre 1100 milliárd forintot fog fordítani a kormány, ebben szerepelni fog a Keleti és Nyugati pályaudvar felújítása és a balatoni körvasútrendszer kiépítése - mondta Lázár. Megkezdődik a Volán buszainak korszerűsítése, és így megkezdődik a hazai buszgyártás felfuttatása. A kormány elfogadta Pest megye fejlesztési koncepcióját és programját, így 80 milliárd forintot kap majd a megye. 

Origo
14:09

Gigantikus útfejlesztés

A következő öt évben 2500 milliárd forintból fogunk új utakat építeni - jelentette be Lázár János. A kormányhatározat részletesen tartalmazni fogja az útfelújításokat. Minden autópályát kivezetnek a határokig. 2018-ra nemcsak elkezdik, hanem egy részét be is szeretnék fejezni az útépítési programnak. 

Origo
14:07

Téves álláspont

A luxemburgi külügyminiszter nyilatkozatáról azt mondta, hogy téves álláspont, hogy kötelezően muszlim bevándorlókat akarnak telepíteni a különféle országokba. Az embereknek kell dönteniük arról, hogy kivel akarnak együtt élni - tette hozzá. 

Origo
14:04

Helyi népszavazások

A kormány részt vesz a tájékoztatásban, 3200 településen lesz lehetőség szavazni. Lázár János szerint minden településen arról kell dönteni, akarnak-e muszlim bevándorlókat. Ha a magyar kormány nem tudja megvédeni az álláspontját, akkor könnyen lehet, hogy iszlám vallású embereket visznek majd az egyes településekre - mondta Lázár.  

Origo
14:02

Merkel kvótát akar

A Miniszterelnökség vezetője tiszteletben tartja azokat a véleményeket és országokat, ahol úgy döntöttek, hogy szükséges a bevándorlás. A politikus felidézte, hogy Merkel korábban arról beszélt, hogy nem helyes, hogy egyes országok nem akarnak muszlimokat befogadni. Merkel kiállt a kvótarendszer mellett - mondta Lázár.

Origo
14:00

Lázár: Ez nemzeti ügy

Lázár János szerint a következő hetek legfontosabb ügye az október 2-i népszavazás. Mindenkitől azt kérjük, hogy vegyen részt a referendumon, és voksoljon nemmel - tette hozzá. Itt kiemelt nemzeti ügyről van szó, és nem pártpolitikai kérdés.  

Origo
13:58

A kerítés meghozta az eredményt

Ma egyéves a hármas határzár, akkor lépett életbe a biztonsági és jogi határzár, valamint az élőerős védekezés - mondta Lázár. Jelen pillanatban 3 ezer határőr toborzása zajlik. Ha nem építettünk volna kerítést, akkor Magyarországon is kontroll nélkül lehetne átcsörtetni - tette hozzá. Az a döntés, hogy műszaki határzár legyen, jó döntés volt, és meghozta az eredményét.  

Origo
13:55

Lázár: Meg kell törni a bizottság túlhatalmát

Nagy-Britanniával egy korrekt megállapodást kell kötni, így az ott lévő magyar munkavállalók érdekeit kell képviselni - mondta Lázár. Az európai intézményrendszerről is lesz egy vita, így a V4-ek azt képviselik majd, hogy a bizottság szerepe csökkenjen, meg kell törni a túlhatalmát. Az Európai Bizottság nem folytathat olyan önálló politikát, ami ellentétes a tagállami érdekekkel - mondta Lázár.  

Origo
13:53

Költségvetési szigor

A közép-európai együttműködésnek alapvető feladata, hogy támogassa a nemzetek Európáját. Lázár szerint a pozsonyi csúcson tárgyalnak majd a közös európai hadseregről, közös védelmi eszközt kell kiépítenie Európának, hogy a globális súlya növekedjen. A V4 egységesen fog kiállni az európai költségvetési szigor mellett. 

Origo
13:51

Itt dőlhet el Európa jövője

Lázár János bevezetésként elmondta, volt kormányülés, és pénteken uniós csúcsot tartanak Pozsonyban. A kormány áttekintette a bevándorlási helyzetet. Pozsonyban a legfontosabb feladat Bulgária megsegítése lesz, mivel a bolgárok védik az unió egyik külső határát. A bolgár-török határnál dől el Európa jövője - tette hozzá. 

Origo
13:49

Kezdődik

Kezdődik a 62. Kormányinfó. 

Origo
13:47

Egyelőre nem érkezett meg Lázár János

Már 15 perces késés van. 

Origo
13:44

Népszavazás

A Kormányinfón biztosan szóba kerül majd a közelgő kvótanépszavazás is. 

Origo
13:36

Késés

Ismét késéssel kezdődik a Kormányinfó. 

Origo
13:28

Metró és Ferihegy

Bukarestben már építik a közvetlen metrójáratot a belváros és a repülőtér között. Budapesten mikortól juthatunk el Ferihegyről a Belvárosba átszállás nélkül? - kérdezzük majd Lázárt.

Origo
13:21

Mi lesz a taxisokkal?

Országos felháborodást váltott ki, hogy taxisok megvertek hétfőn hajnalban egy külföldi párt Zuglóban a Thököly úton. Az esetről az Origo számolt be először egy szemtanú elbeszélése alapján, aki szerint három-négy taxis ütött-vert egy földön fekvő férfit. Megkérdezzük a Miniszterelnökség vezetőjét tervezik-e az erőteljesebb fellépést a taxishiénák ellen.  

Fellép-e a kormány a taxishiénák ellen?Fotó: Polyák Attila - Origo
Még több bejegyzés