November 8-án szavazhatnak az alaptörvény módosításáról

2016.10.04., 15:51
rendezés

Október 17-én lehet a vitanap az alaptörvény-módosításról, november 8-án lehet a szavazás, november közepén léphet életbe. Orbán Viktor szerint új egység jött létre, a népszavazásnak nincs közjogi következménye, ezért parlamenti rásegítés kell. Kósa Lajos szerint ha az ellenzék tartja magát ahhoz, amiket korábban mondott, meglesz a kétharmad a módosításhoz.

Origo
16:22

Vége

Véget ért Orbán Viktor és Kósa Lajos sajtótájékoztatója.

Origo
16:22

Az uniós jog nem áll magasabb szinten

Orbán Viktor szerint az unió nem hozhat olyan döntéseket, amelyek egy ország alkotmányos identitását felülírják, ez képtelenség. A miniszterelnök egyértelműen tagadta, hogy az uniós jog magasabb szinten állna, mint a magyar.

Origo
16:20

Magyarország az EU része

Kósa Lajos szerint a frakció nem hajlandó olyan módosítást támogatni, ami veszélyezteti Magyarország uniós tagságát. A mostani javaslat ilyen, ellenben a Jobbik javaslata kivezette volna Magyarországot az EU-ból. A frakció elkötelezett az uniós tagság mellett.

Origo
16:18

Nincs visszamenő hatályú jogalkotás

A már elfogadott menekültkvótát már nem lehet felülírni. Semmilyen jogszabály.módosítás nem visszamenő hatályú, az alaptörvény-módosítás sem, mondta Orbán Viktor.

Magyarország bíróságon megtámadta az 1200 migráns betelepítését előíró jogszabályt. Ha a bíróság nem Magyarországnak ad igazat, akkor azt el kell fogadni.

A népszavazás arról szólt, és az alaptörvény módosítása arról szól, hogy a jövőben ne legyen kötelező, kiterjedt menekültkvóta.

Origo
16:15

Brüsszel nem fogja megerőszakolni a demokráciát

Orbán Viktor nem tudja elképzelni, hogy ha egy országban ilyen sokan egyértelműen elutasítanak valamit, akkor Brüsszelben megerőszakolnák a demokráciát. "Sokkal jobb véleménnyel vagyok az unióról" - mondta a miniszterelnök. Lesz megoldás a menekültválságra, amivel minden tagállam egyetért.

Origo
16:13

A népszavazásnak nincs közjogi következménye

Az alaptörvény módosítása erős fegyver lesz Brüsszelben, véli Orbán Viktor. Önmagában a népszavazásnak nincs közjogi következménye, mondta a miniszterelnök. Ezt nem szabad annyiban hagyni, közjogi érvényt kell szerezni a nemmel szavazók akaratának.

Origo
16:11

Számítanak az MSZP-re

Kósa Lajos szerint az MSZP ugyan elutasította a népszavazást, de azt mondta (ahogy a Jobbik is), hogy egy kvótaellenes törvényt támogatnának. A frakcióvezető szerint ha abból indulnak ki, amit az ellenzék mondott, meg kell lennie a kétharmadnak.

Origo
16:10

Meglesz-e a kétharmad?

Orbán Viktor szerint az a jó forgatókönyv, ha meglesz a parlamenti kétharmad a módosítás elfogadásához. Vannak más forgatókönyvek, de azokat akkor kell elővenni, ha a jó forgatókönyv elbukott.

Origo
16:08

Nincs pártdimenzió

Orbán Viktor szerint ebben a kérdésben nincs pártdimenzió, ez nemzeti ügy.

Origo
16:07

A Jobbik javaslatával nem foglalkoztak

A Jobbik már benyújtott egy alaptörvény-módosítást hasonló szöveggel. Orbán szerint azon nem gondolkodtak, hogy ezt elfogadják, a cél az volt, hogy a választók akaratát lefordítsák.

Origo
16:06

Mi az új egység?

A Magyar Televízió kérdésére Orbán Viktor azt válaszolta, van 3,3 millió ember, akik különböző párthovatartozásúak, különböző neműek, korúak. Ők úgy gondolják, van egy olyan ügy, amiben bárkivel hajlandóak összefogni. Ez nagy dolog, ilyen egység ritkán jön létre. Pártok csak álmodozni szoktak arról, hogy 8 millió választó közül 3 millió bizalmát megkapják.

 

Ha többen lettek volna (érvényes lett volna a népszavazás), akkor önmagában elég lett volna, de így kell a parlamenti rásegítés, hogy érvényesüljön ennek a 3,3 millió embernek az akarata.

Origo
16:02

Ez lesz a szöveg

Holnap kormányülés, még változhat a szöveg. A 14. cikkely második bekezdése így változik:

A szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az OGY által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Tilos a csoportos betelepítés.

Nem sokkal a bejelentés előtt az Origo is megszerezte a tervezet szövegét, erről itt olvashat.

Origo
16:01

Négy helyen módosul

A népszavazás után az első lépés a közjogi következmények végrehajtása. Ezt Orbán Viktor szerint az alaptörvényben kell kimondani. Négy helyen módosul az alaptörvény.

Origo
16:00

Nem Brüsszel és a migránsok ellen

3,3 millió ember nem akarja, hogy más döntsön a betelepítéséről. Orbán szerint ezek az emberek nem a migránsok és nem az unió ellen döntöttek, hanem arról, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol a probléma van.

Origo
15:59

Új egység

Orbán Viktor szerint az eredmény új egységet jelent Magyarországon. 

Origo
15:58

Kezdeni kell valamit az eredménnyel

Orbán Viktor elmondta, az érvényesen szavazók 98 százaléka nemmel voksolt a népszavazáson, ezzel a Fidesz–KDNP-frakcióknak kezdeniük kell valamit. Ez nemzeti ügy, pártok fölött áll, mondta a miniszterelnök.

Origo
15:56

Jön az alaptörvény-módosítás

A frakció támogatja az alaptörvény módosítását, mondta Kósa Lajos. Hétfőn lesz a módosítás általános vitája. Kósa Lajos szerint akkora horderejű kérdés megérdemel ennyit. November 8-án szavazhatják meg, november közepén léphet életbe.

Origo
15:55

Szabadkereskedelem Kanadával

A frakcióvezető szerint a frakció azt kérte a kormánytól, csak olyan egyezményt írjon alá, amelyben nincs olyan passzus, amiről Magyarországnak önállóan kellene határoznia. A megállapodás legfrissebb verziójában nincs, így azt aláírhatják. A parlamentnek ezután még ratifikálnia kell.

Origo
15:53

Kósa Lajos kezdi

A Fidesz frakcióvezetője szerint a frakcióülésen a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezmény és a népszavazás eredményének jogi következményei voltak napirenden.

Origo
15:28

Fodornak nem tetszik

Fodor Gábor határozottan visszautasítja az alaptörvény módosítására tett kezdeményezést, mert az továbbra is értelmetlenül szembemegy az Európai Unióval, élezi a konfliktust, és nincs mögötte választói többség. 

Fodor Gábornak nem tetszik a tervezett alaptörvény-módosításFotó: Hirling Bálint - Origo
Origo
15:28

Vasárnap jelentette be Orbán

Orbán Viktor a kötelező kvótáról szóló népszavazás után hétfőn megismételte, amit vasárnap esti beszédében már bejelentett: az alaptörvény módosításáról szóló javaslatot nyújt be a parlamentnek. A baloldali ellenzéki pártok ezt elutasítják, a Jobbik nem foglalt egyértelműen állást.

Origo
15:25

Tárgyalnak a módosítás szövegéről

Mint arról az Origo elsőként beszámolt, kedden tárgyal a Fidesz elnöksége és a kormánypárt frakciója az alaptörvény módosításának szövegéről. A népszavazás kérdése mindenképpen szerepelni fog a törvényben.

Még több bejegyzés