Október 17-én lehet a vitanap az alaptörvény-módosításról, november 8-án lehet a szavazás, november közepén léphet életbe. Orbán Viktor szerint új egység jött létre, a népszavazásnak nincs közjogi következménye, ezért parlamenti rásegítés kell. Kósa Lajos szerint ha az ellenzék tartja magát ahhoz, amiket korábban mondott, meglesz a kétharmad a módosításhoz.

16:22
Vége

Véget ért Orbán Viktor és Kósa Lajos sajtótájékoztatója.

16:22
Az uniós jog nem áll magasabb szinten

Orbán Viktor szerint az unió nem hozhat olyan döntéseket, amelyek egy ország alkotmányos identitását felülírják, ez képtelenség. A miniszterelnök egyértelműen tagadta, hogy az uniós jog magasabb szinten állna, mint a magyar.

16:20
Magyarország az EU része

Kósa Lajos szerint a frakció nem hajlandó olyan módosítást támogatni, ami veszélyezteti Magyarország uniós tagságát. A mostani javaslat ilyen, ellenben a Jobbik javaslata kivezette volna Magyarországot az EU-ból. A frakció elkötelezett az uniós tagság mellett.

16:18
Nincs visszamenő hatályú jogalkotás

A már elfogadott menekültkvótát már nem lehet felülírni. Semmilyen jogszabály.módosítás nem visszamenő hatályú, az alaptörvény-módosítás sem, mondta Orbán Viktor.

Magyarország bíróságon megtámadta az 1200 migráns betelepítését előíró jogszabályt. Ha a bíróság nem Magyarországnak ad igazat, akkor azt el kell fogadni.

A népszavazás arról szólt, és az alaptörvény módosítása arról szól, hogy a jövőben ne legyen kötelező, kiterjedt menekültkvóta.

16:15
Brüsszel nem fogja megerőszakolni a demokráciát

Orbán Viktor nem tudja elképzelni, hogy ha egy országban ilyen sokan egyértelműen elutasítanak valamit, akkor Brüsszelben megerőszakolnák a demokráciát. "Sokkal jobb véleménnyel vagyok az unióról" - mondta a miniszterelnök. Lesz megoldás a menekültválságra, amivel minden tagállam egyetért.

16:13
A népszavazásnak nincs közjogi következménye

Az alaptörvény módosítása erős fegyver lesz Brüsszelben, véli Orbán Viktor. Önmagában a népszavazásnak nincs közjogi következménye, mondta a miniszterelnök. Ezt nem szabad annyiban hagyni, közjogi érvényt kell szerezni a nemmel szavazók akaratának.

16:11
Számítanak az MSZP-re

Kósa Lajos szerint az MSZP ugyan elutasította a népszavazást, de azt mondta (ahogy a Jobbik is), hogy egy kvótaellenes törvényt támogatnának. A frakcióvezető szerint ha abból indulnak ki, amit az ellenzék mondott, meg kell lennie a kétharmadnak.

16:10
Meglesz-e a kétharmad?

Orbán Viktor szerint az a jó forgatókönyv, ha meglesz a parlamenti kétharmad a módosítás elfogadásához. Vannak más forgatókönyvek, de azokat akkor kell elővenni, ha a jó forgatókönyv elbukott.

16:08
Nincs pártdimenzió

Orbán Viktor szerint ebben a kérdésben nincs pártdimenzió, ez nemzeti ügy.

16:07
A Jobbik javaslatával nem foglalkoztak

A Jobbik már benyújtott egy alaptörvény-módosítást hasonló szöveggel. Orbán szerint azon nem gondolkodtak, hogy ezt elfogadják, a cél az volt, hogy a választók akaratát lefordítsák.

16:06
Mi az új egység?

A Magyar Televízió kérdésére Orbán Viktor azt válaszolta, van 3,3 millió ember, akik különböző párthovatartozásúak, különböző neműek, korúak. Ők úgy gondolják, van egy olyan ügy, amiben bárkivel hajlandóak összefogni. Ez nagy dolog, ilyen egység ritkán jön létre. Pártok csak álmodozni szoktak arról, hogy 8 millió választó közül 3 millió bizalmát megkapják.

 

Ha többen lettek volna (érvényes lett volna a népszavazás), akkor önmagában elég lett volna, de így kell a parlamenti rásegítés, hogy érvényesüljön ennek a 3,3 millió embernek az akarata.

16:02
Ez lesz a szöveg

Holnap kormányülés, még változhat a szöveg. A 14. cikkely második bekezdése így változik:

A szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az OGY által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Tilos a csoportos betelepítés.

Nem sokkal a bejelentés előtt az Origo is megszerezte a tervezet szövegét, erről itt olvashat.

16:01
Négy helyen módosul

A népszavazás után az első lépés a közjogi következmények végrehajtása. Ezt Orbán Viktor szerint az alaptörvényben kell kimondani. Négy helyen módosul az alaptörvény.

16:00
Nem Brüsszel és a migránsok ellen

3,3 millió ember nem akarja, hogy más döntsön a betelepítéséről. Orbán szerint ezek az emberek nem a migránsok és nem az unió ellen döntöttek, hanem arról, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol a probléma van.

15:59
Új egység

Orbán Viktor szerint az eredmény új egységet jelent Magyarországon. 

15:58
Kezdeni kell valamit az eredménnyel

Orbán Viktor elmondta, az érvényesen szavazók 98 százaléka nemmel voksolt a népszavazáson, ezzel a Fidesz–KDNP-frakcióknak kezdeniük kell valamit. Ez nemzeti ügy, pártok fölött áll, mondta a miniszterelnök.

15:56
Jön az alaptörvény-módosítás

A frakció támogatja az alaptörvény módosítását, mondta Kósa Lajos. Hétfőn lesz a módosítás általános vitája. Kósa Lajos szerint akkora horderejű kérdés megérdemel ennyit. November 8-án szavazhatják meg, november közepén léphet életbe.

15:55
Szabadkereskedelem Kanadával

A frakcióvezető szerint a frakció azt kérte a kormánytól, csak olyan egyezményt írjon alá, amelyben nincs olyan passzus, amiről Magyarországnak önállóan kellene határoznia. A megállapodás legfrissebb verziójában nincs, így azt aláírhatják. A parlamentnek ezután még ratifikálnia kell.

15:53
Kósa Lajos kezdi

A Fidesz frakcióvezetője szerint a frakcióülésen a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezmény és a népszavazás eredményének jogi következményei voltak napirenden.

15:28
Fodornak nem tetszik

Fodor Gábor határozottan visszautasítja az alaptörvény módosítására tett kezdeményezést, mert az továbbra is értelmetlenül szembemegy az Európai Unióval, élezi a konfliktust, és nincs mögötte választói többség. 

Fodor Gábornak nem tetszik a tervezett alaptörvény-módosításFotó: Hirling Bálint - Origo
12