Lelőttek egy rendőrt reggel a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben, amikor házkutatást akartak tartani egy idős férfi otthonában. Az Origo úgy tudja, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szélsőjobboldali szervezet alapítója, vezetője, a nyilas nézeteiről ismert Győrkös István lőtte fejbe a rendőrt, de ezt a délutáni győri sajtótájékoztatón nem erősítették meg. A férfi megsebesült, amikor rálőtt a rendőrökre, és ők viszonozták a tüzet. Az áldozat Pálvölgyi Péter 46 éves rendőr őrnagy, akit posztumusz alezredessé léptetett elő a belügyminiszter, és hősi halottá nyilvánította. A gyilkos haslövéssel került a győri kórházba, ahol megműtötték. A győri sajtótájékoztatón kiderült, hogy egy folyamatban lévő nyomozás keretében tervezett házkutatásra mentek ki a rendőrök a bőnyi házba. Sajtóhírek szerint illegálisan tartott fegyvereket kerestek volna, de be sem jutottak, mert az idős férfi azonnal lőtt. A győri rendőrségi sajtótájékoztató percről percre.

14:23
Nem lehetett kérdezni

Vége a sajtótájékoztatónak, nem lehetett kérdezni, így azt sem erősítették meg, hogy az elkövető Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője. Ugyanakkor Hajdu János, a TEK vezetője pontosította a lövöldöző életkorát. Az első hírekkel ellentétben nem 74, hanem 76 éves, márpedig Győrkös néhány hét múlva lesz 76 éves. A tájékoztatón nem hangzott el, de valószínűnek tűnik, hogy nincs másik rendőr sérültje a lövöldözésnek.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo
14:21
Elsáncolta magát a házban

Elbarikádozta magát az idős férfi a lakásban, és közölte, hogy mindenkit lelő, aki megpróbál behatolni a szobába. Közben ő maga is egyre rosszabb állapotba került, ekkor a TEK elrendelte a behatolást, és átadta a sérült lövöldözőt a mentőknek.

14:19
Riasztották a TEK-et

A TEK főigazgatója elmondta, hogy akkor kapták a riasztást, amikor rálőttek a rendőrökre. A behatolás pillanatában még sérült rendőrről tudtak, de amint bejutottak az épületbe, kiderült, hogy a rendőr meghalt.

Mesterlövész hasal a középen látható autó tetejénForrás: MTI/Krizsán Csaba
14:18
Hősi halott lett a meggyilkolt rendőr

Papp Károly országos főkapitány a meghalt rendőrről elmondta, hogy a 46 éves rendőr őrnagy a készenléti rendőrségnél szolgált, a rendőrség kötelékében 25 évet töltött. Rendőr alezredessé léptette elő, és hősi halottá nyilvánította a belügyminiszter.

14:16
Nem nevezték meg a gyanúsítottat

A lövöldözőt - egy idős férfit - megműtötték, az állapota lehetővé teszi, hogy őrizetbe vegyék, és a gyanúsítást közöljék vele.

14:14
Előre tervezett házkutatás volt

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai előre tervezett házkutatás keretében próbáltak bejutni a bőnyi házba, de nem jutottak be, mert az elkövető több lövést adott le a rendőrökre egy gépkarabéllyal. Az egyik rendőr fejsérülést kapott, a helyszínen meghalt, semmilyen módon nem lehetett segíteni rajta. A rendőrök lövésétől az elkövető is megsérült - mondta a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, Keresztes Imre.

Rendőri készültség Bőny főutcájában, a Szabadság útonForrás: MTI/Krizsán Csaba
13:26
Dicsőségként élhette meg

Végh József kriminálpszichológus, egykori túsztárgyaló az Origónak arról beszélt, ha valóban Győrkös Istvánról van szó, egyfajta dicsőségként élhette meg, hogy a terrorlehárítókat küldték rá. Győrkösre jellemző volt, hogy a radikális hazaszeretet és a fegyverek imádata egyformán jellemzik, és ebből adódott, hogy élesben is összekapcsolja a kettőt. A szakértő szerint elképzelhető, hogy a mostani eset után a rendőrség fokozottabban ellenőrzi majd a paramilitáris csoportokat.

13:24
Túlélheti a haslövést

A 75 éves rendőrgyilkost tűzharcban elfogták, gyomorlövést kapott. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos igazgatója, Oláh Attila a Kisalföldnek elmondta, hogy a golyó semmilyen létfontosságú szervet nem ért, így idős kora ellenére jelentősen megnőttek a férfi túlélési esélyei.

Mentőhelikopter várakozik BőnybenForrás: MTI/Krizsán Csaba
13:22
Másik rendőrt is megsebesítettek?

Ellentmondó értesülések vannak arról, hogy egy másik rendőr is megsérült a lövöldözésben. Az M1 úgy tudja, hogy mellkason lőtték, de ezt senki sem erősítette meg.

11