A rendőrgyilkosságról is megkérdezzük Lázár Jánost

2016.10.27., 13:42
rendezés

A 67. Kormányinfón minden bizonnyal téma lesz a bőnyi rendőrgyilkosság, a minimálbérről szóló tárgyalások és a bevándorlás is. 

Origo
16:11

Vége

Vége a 67. Kormányinfónak. 

Origo
16:11

Lázár: Ez egy jó dolog

Nem érzek radikális változást abban, hogy az MSZP változtatna a brüsszeli politikáján a kormányt illetően - mondta Lázár. Jó dolog, hogy a miniszterelnök és az ellenzéki pártok vezetői találkoznak egymással - tette hozzá. 

Origo
16:08

Lázár: Van a kormánynak terve

Van a kormánynak terve arra nézve, hogyha a parlament nem szavazza meg az alaptörvény-módosítást - mondta Lázár. A Jobbik a kötelező kvótának nyit utat, ha nem lesz alaptörvény-módosítás - tette hozzá. Magyarország Ausztriával együtt a parlamentben ratifikálja majd a CETA-t.  

Origo
16:06

A választók 2018-ban mondanak véleményt

Amit én mondok, arról a választók mondanak véleményt 2018-ban - mondta Lázár. Rogán Antalt nagyon régóta megválasztják, a miniszterelnök nagyon sok esetben hallgat rá, komoly munkákkal bízzák meg. Minden minisztertársammal jó kapcsolatom van - tette hozzá. 

Origo
16:03

Lázár: Ez nagy szerencse

A Miniszterelnökség vezetője beszélt arról is, hogy szerencsére nem a kormány köt szerződést a sajtóorgánumokkal, hanem különféle ügynökségek. 

Origo
16:01

Minden segítséget megadott a kormány

A 3-as metró felújításáról azt mondta, hogy reméli a leállásnak nem lesznek politikai okai, ha az megtörténik. A kormány minden segítséget megadott a metró felújításához - tette hozzá. 

Origo
15:57

Hírszerzés: nem volt változás 1990 után

A hírszerzés területén 1990 után ugyanazok dolgoztak tovább, mint 1990 előtt - mondta Lázár János. Később persze próbáltak belépni újabbak, ma már kevesen vannak, akik 1990 előtt is dolgoztak. 

Origo
15:56

Lázár: Ez kínos és kellemetlen

Lázár János kínosnak és kellemetlennek nevezte Tasnádi László október 23-i előléptetését. 27 évvel 1989 után visszamenni az akkori helyzethez jogilag nagyon gyenge lábakon áll - mondta a Miniszterelnökség vezetője.  

Origo
15:51

Nem kellett volna a rendőrség közbelépése

Lázár János arról is beszélt, hogy több mint egymilliárd dolláros támogatásra számíthatnak a hazai buszgyártók. Egy szónoknak viselnie kell, hogy kifütyülik - mondta Lázár. A rendőrségi fellépés nem lett volna helyes, ha valaki egy ünnepség alatt akarja kifütyülni a miniszterelnököt, arra joga van, de ez hogyan fér össze az '56-os hősök emlékével, azt nem tudom - mondta Lázár. 

Origo
15:45

Nincsen külön út a kormányban

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy a letelepedési kötvény esetében nincsen külön út a kormányban. Vissza kell térni a klasszikus eszközökhöz - tette hozzá. Már hónapokkal ezelőtt utaltam arra, hogy felül fogjuk vizsgálni a letelepedési kötvények konstrukcióját. 

Origo
15:42

Méltóság

Lázár János arról is beszélt, hogy vajon méltó volt-e a meggyilkoltakhoz a füttyögés október 23-án.

Origo
15:39

Csak egy százalék

A magyar államadósság esetében a letelepedési kötvények sajnos piszlicsáré dolog, mivel a teljes adósságnak csak az egy százalékát fedi le. Jobb lett volna, ha tízmilliárd eurót fektetnek be - mondta Lázár. 

Origo
15:36

Lázár: Ez egy politikai ügy

Politikai ügyről van szó Rogán Antal esetében. Most Rogánt támadják, majd jön Szijjártó, majd én - mondta Lázár. A miniszterelnök elégedett Rogán Antal munkájával. 

Origo
15:32

Terítéken az egyetemi kórházak

Lázár János arról is beszélt, hogy komoly kételyei vannak az egyetemi kórházak átalakításával kapcsolatban. A tanodákkal kapcsolatban elmondta, hogy hamarosan kiírják a pályázatokat. 

Origo
15:29

Korábban a magáncégek voltak a lebonyolítók

Igénybe vettek magáncégeket az október 23-i rendezvényen, de ők csak közreműködők voltak. Korábban a magáncégek voltak a lebonyolítók - mondta Lázár.  

Origo
15:27

Fütyülés

Ismét arról volt szó, hogy október 23-án ki és hogyan fütyülte ki a Himnuszt. 

Origo
15:23

137 milliárd a 3-as metróra

Mi azt kértük, hogy minden önkormányzat adjon esélyt a magyar buszgyártóknak, így Budapestnek is - mondta Lázár. A kérdés, hogy ezt a főváros akceptálja-e, vagy nem, az az ő dolguk. A kormány elkötelezett a 3-as metró felújítására, mindent, amit a kormány megígért, azt tartjuk - tette hozzá. 137 milliárd forintot hagytunk jóvá a program részére - tette hozzá.  

Origo
15:20

Paksi bővítés: még várnak

Lázár János a paksi bővítéssel kapcsolatban azt mondta, hogy várják az Európai Bizottság döntését. November-decemberben lehet döntés. 

Origo
15:16

Lázár: Nem diktálni akarunk

Lázár János beszámolt arról is, hogy a gazdasági kabinet ülésén minden lehetőséget figyelembe vettek a lehetséges lépések ügyében, amit a gazdaság jelenlegi lehetőségei megengednek. A nagy kérdés, hogyan lehet megtartani a szakképzett munkaerőt úgy, hogy közben a bérnövekedéssel együtt a versenyképesség megmaradjon. Nem diktálni akarunk a gazdaság szereplőinek, hanem megegyezést akarunk - mondta Lázár. 

Origo
15:12

Erről még nem beszéltek

A kormány szándéka, hogy a finanszírozás kapcsán térjenek vissza a hagyományos eszközökhöz, de hogy ez milyen jogalkotási formát kap, azt nem lehet tudni, mert még nem beszéltek a kormányülésen. Lázár szerint a kötvényt vásárlók kölcsönadtak Magyarországnak egymilliárd eurónyi értékben. 

Origo
15:08

Megágyaznak a kötelező kvótának

Lázár János arról is beszélt, hogy akik nem adják meg a támogatást az alaptörvény-módosításnak, az megágyaz a kötelező kvótának, ha azt Brüsszel elfogadja. 

Origo
15:05

Lázár: Mindenkire szüksége van a kormánynak

Lázár János egy kérdésre azt mondta, hogy a Fidesz frakcióvezetője mindenkivel tárgyal és tárgyalni fog, így az LMP-vel is az alaptörvény-módosításról. Politikai támogatást kapott a kvóta elleni küzdelemre a kormány a népszavazáson. Mindenkinek meg kellene értenie, hogy az európai csatában szüksége van a kormánynak arra, hogy az alaptörvény egyértelműen fogalmazzon - mondta Lázár. 

Origo
15:01

Több onkológiai gyógyszer lehet

Onkológiai gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban azt mondta Lázár, hogy nyitottak a felülvizsgálatra. Így az egyedi méltányosságra adható szerek egy része az alanyi jogi keretbe kerülne - mondta a miniszter. Mindezzel érdemben foglalkozik a kormány, és reméli, pozitív lesz a válasz. 

Origo
14:58

Korábban nem lehetett bürokráciát csökkenteni

A munkaerőpiac jelenleg fel tud venni embereket, de 2010 környékén nem lehetett megtenni az állami apparátus csökkentését. Lázár János szerint január 1-től a kormánytisztviselők megkezdik a belépést az állami tisztviselői karba. A háttérintézmények megszüntetése is hozzájárul a bürokrácia csökkentéséhez. A bürokrácia csökkentése a szabályok csökkenéséhez is vezethet. 

Origo
14:55

Az egészségügyben nem lehet elbocsátás

Nekem voltak ötleteim arra, hogyan lehetne csökkenteni az állami szféra létszámát, de ezek nem kaptak többséget a kormányban - mondta Lázár. Az egészségügyben, az oktatásban nem lehet elbocsátani senkit, de az államapparátusban van erre lehetőség. 

Origo
14:52

Nagyon sokan dolgoznak az állami szférában

Sokalljuk, hogy több mint egymillióan dolgoznak az államigazgatásban, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók 20 százaléka az állami szférában dolgozik. 

Origo
14:50

Nem lesz boltzár

Lázár János az Origo kérdésére megerősítette, hogy nem lesz vasárnapi boltzár, december 24 nem lesz munkaszüneti nap, és a kormány nem támogatja a KDNP javaslatát a szabad vasárnapot illetően. 

Origo
14:49

Bőnyi gyilkosság: bővebb elemzés nem volt

A miniszter arról is beszélt, hogy szakmai szempontból nem elemezték a bőnyi emberölés ügyét. 

Origo
14:43

Lázár: A szocialistáknak kell dönteniük

Az MSZP-nek kell eldöntenie, hogy helye van-e Havas Szófiának a közéletben - mondta Lázár. 

Origo
14:41

Még mindig nem döntött az MSZP

Az MSZP még mindig nem tudta eldönteni, hogyan viszonyuljon 1956-hoz - mondta Lázár. Nem lehet egyszerre a gyilkos és az áldozat oldalán állni - tette hozzá. A MSZP 30 éve nem tagadja meg a Kádár-rendszert. Mindebből adódott Havas Szófia nyilatkozata is. 

Origo
14:40

Lázár: Az áldozatokhoz volt méltatlan a fütyülés

Lázár János azt üzeni Juhász Péternek, hogy aki választók képviseletére vállalkozik, az legyen felkészült. Aki azt sem tudja, kivel harcol, amit lehet, csak pillanatnyi zavar okozott, vagy hosszú távú dolog - mondta Lázár. Az október 23-i eseményekről azt mondta, hogy a nemzeti ünnepen a méltóságért való megemlékezés megilleti azokat, akik az országért életüket adták. Megdöbbentő, hogy a magyar és a lengyel himnusz alatt is fütyültek - mondta Lázár. 

Origo
14:36

Az emberek kaptak ultimátumot?

A Jobbik nem a miniszterelnöknek, hanem a magyar embereknek adott ultimátumot - mondta Lázár. 

Origo
14:34

Lázár reménykedik a Jobbikban

Lázár János egy kérdésre azt mondta, hogy januártól feláll a Klebelsberg Központ, és átveszi a vegyes fenntartású iskolákat. A Miniszterelnökség vezetője reméli, hogy a Jobbik komolyan veszi 3,3 millió ember szavazatát, és megszavazza az alaptörvény-módosítást. 

Origo
14:31

Két vidéki repülőteret fejleszt majd a kormány

Lázár János arról is beszélt, hogy a stratégiai kabinet ülésén a hazai repülőterek helyzetéről is tárgyaltak. A debreceni és a kecskeméti repülőtér fejlesztését jóváhagyták - mondta a miniszter.

Origo
14:31

Két vidéki repülőteret fejleszt majd a kormány

Lázár János arról is beszélt, hogy a stratégiai kabinet ülésén a hazai repülőterek helyzetéről is tárgyaltak. A debreceni és a kecskeméti repülőtér fejlesztését jóváhagyták - mondta a miniszter. A kabinet napirendre veszi, hogyan lehet javítani Budapest és Ferihegy összeköttetésén, mivel a jelenlegi helyzettel elégedetlen a kormány. 

Origo
14:28

Ennyit költenek majd vasútfejlesztésre

1200 milliárd forintot költ majd a kormány vasútfejlesztésre a következő években - jelentette be Lázár János. A tervek között szerepel a busz- és vasúti csomópontok összekötése is.  

Origo
14:27

Az államnak kell rendet tennie az utak mentén

A következő kormányüléseken döntenek majd az újabb turisztikai célterületekről, egyelőre Sopron, a Fertő-tó és a Balaton a fő terület. 2018-ig még 2-3 kiemelt területet határoznak majd meg - mondta Lázár. A stratégiai kabinet döntött arról, hogy az utak melletti területek lekaszálása is az állam feladata.  

Origo
14:24

130 milliárdot fizetnek készpénzben

A stratégiai kabinet meghallgatta a Földet a gazdáknak program állását, így összesen 30 ezer új földtulajdonos lett, és mintegy 200 ezer hektár kelt el. A 270 milliárd forintos bevételből 130 milliárd forintot nem hitelből fizetnek majd a gazdák.  

Origo
14:22

Újabb törvények módosulnak

A rendőrségről szóló törvényjavaslatot is megtárgyalta a stratégiai kabinet. A kormány módosítja a hegyközségekről szóló törvényt is.  

Origo
14:20

Egymilliárd forintot kapnak a károsultak

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szétbontásának az ügye a Miniszterelnökség kezébe kerül. Ettől kisebb és gyorsabb ügyintézést várnak majd - mondta Lázár. Lezárult a mezőhegyesi ménesbirtok megvétele, és ebből alakítjuk majd ki az állami mintagazdaságot. A döntés miatt károsultak egymilliárd forintot kapnak majd. 

Origo
14:17

A MÁV működteti majd a HÉV-et

A gazdasági kabinet döntött a HÉV átvételéről is, és annak finanszírozási formájáról. A MÁV fogja működtetni a HÉV-et - mondta Lázár. 

Origo
14:16

Kétezer fővel több honvéd lesz

A gazdasági kabinet tárgyalt a honvédség létszámnövelési terveiről, várhatóan 2000 fővel nőhet a hadsereg létszáma - jelentette be Lázár János. Önkormányzati kézbe kerülhetnek azok az állami tulajdonú parkok, amik az eredeti funkciójukban maradnak.   

Origo
14:14

Bíróság elé kerül a földtörvény

A büntetőeljárási törvényről is tárgyalt a kabinet, így egy hosszú kodifikációs munkán ment keresztül a joganyag, de ötpárti egyeztetés is lesz majd - mondta Lázár. Az unió azt szeretné, hogy a külföldiek és a jogi személyek is tudjanak földet vásárolni, ezért a bírói út elkerülhetetlen - mondta a miniszter a földtörvényt érintő brüsszeli kritikákra. 

Origo
14:11

Ki fizet, ha nincsen szél

Németországban is slágertéma a szélerőművekről való vita, és ott jelentős kártérítést kellett fizetni a szélerőműparkoknak, mert nem volt elég szél. Mindezek fényében kell értékelni a magyar kormány lépéseit - mondta Lázár. 

Origo
14:09

A kormány nem ért egyet Áderrel

Lázár szólt arról is, hogy szélerőművek nélkül is teljesíteni tudjuk a párizsi klímaegyezményben vállaltakat, így nem értenek egyet Áder Jánossal. Éppen emiatt apró módosításokkal ugyanazt a törvényt nyújtják majd be. 

Origo
14:07

Változik a kata szabályozása is

Lázár János arról is beszélt, hogy a kormány tárgyalt az adótörvények módosításáról. Az adóbürokrácia csökkentése folytatódik - tette hozzá. A kata szabályai is változni fognak. Döntött a kormány, hogy a gazdasági minisztert megbízza azzal, hogy tárgyaljon, milyen lépéseket lehet tenni a jelenlegi gazdasági helyzetben újabb forrásokat biztosítani - mondta a miniszter.   

Origo
14:05

Változik a közbeszerzési törvény

Szigorúbb lesz a közbeszerzési törvény, egyszerűbb lesz a közbeszerzési eljárás és a döntési folyamat. Aki megszegi a közbeszerzési szabályokat, azokat 90 napra ki fognak zárni a folyamatból - mondta Lázár. Olyan közbeszerzési törvény lesz, ami a verseny fokozására készteti majd a szereplőket - tette hozzá. Az alvállalkozók szempontjait képviseljük majd az új törvényben.  

Origo
14:02

Nem csak az ár számít majd

Az új uniós irányelvek szerint a közbeszerzések esetében nemcsak az ár számít majd, hanem egyéb szempontok is. Készek vagyunk a magyar fejlesztéspolitikai rendszert megváltoztatni a bizottság igényeinek megfelelően, de nagyon nehéz tárgyalások lesznek még - mondta Lázár János.  

Origo
14:00

1600 milliárdot fizethetnek ki

Az idei a pályáztatás, míg 2017 a kifizetések éve lesz - jelentette be a miniszter. A teljes forrásokat 2018-ra lehívhatjuk. Magyarország élen jár a támogatott országok között, így a V4-ek körében is az élen állunk - mondta Lázár. A következő negyedévben újabb pályázati kiírások jöhetnek - tette hozzá. 1600 milliárdot akarunk kifizetni 2016 végéig.  

Origo
13:58

Az a baj, hogy gyorsak vagyunk

Az uniós forrásokról azt mondta, hogy nehéz brüsszeli tárgyaláson van túl. Most az a baj, hogy túl gyorsak vagyunk, míg korábban az volt a probléma, hogy túl lassúak - tette hozzá. 

Origo
13:55

Lázár: Nem engedünk a Jobbik zsarolásának

Az alaptörvény módosításáról azt mondta a Miniszterelnökség vezetője, hogy visszautasítják a Jobbik zsarolását, így nem kötik össze a módosítást a letelepedési kötvény ügyével. Ez egy pitiáner ügy - tette hozzá. A jobbikosok a hazájuk, és ne a pártjuk érdekeit nézzék. A letelepedési kötvényekről azt mondta, hogy a felminősítés után a hagyományos eszközökhöz térnek vissza. 

Origo
13:53

Az átlépés szabadságában hiszünk

Lázár János arról is beszélt, hogy a közlekedés és az átlépés szabadságában hiszünk, így vissza kell állítani a schengeni rendszert az osztrák-magyar határon. Minden feltartóztatás ellentétes az uniós joggal. 

Origo
13:51

Nem ugrunk el a vita elől

Lázár János szerint a kötelező kvóta ügye napirenden van, és az Európai Tanács dönt majd erről decemberben. A kvótát illető külföldi nyilatkozatok kapcsán azt mondta, hogy az olasz miniszterelnököt komolyan vesszük, míg a görögöket nem. Mateo Renzi az uniós források elvételével fenyegette meg Magyarországot. Mi nem állunk el egy olyan vitától, ami megnyitná az uniós alapszerződést a kohéziós politika és a bevándorlás kapcsán.  

Origo
13:48

Sikeresen tudtunk blokkolni

Nem tudtuk levenni a napirendről a kötelező kvóta ügyét, de sikeresen tudtuk blokkolni a közép-európai országokkal - jelentette be Lázár. Nem könnyű kompromisszumot kötni ebben az ügyben, de reméljük, a szlovák elnökség egy olyan javaslattal áll elő, ami megfelelő lesz mindenki számára - tette hozzá. Az európai szolidaritáshoz a határvédelemmel járulunk hozzá. Vissza kell térnünk az origóhoz a menekültügyben - mondta Lázár. 

Origo
13:45

Lázár: Erre a rendszerváltás óta nem volt példa

Pintér Sándor adott egy áttekintést arról, hogy mi történt Bőnyben. A kormány részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr hozzátartozóinak - mondta Lázár. Egy nagyon felkészült rendőrt vesztett az ország. Eddig nem volt rá példa, hogy egy szélsőjobboldali vezető fegyverrel támadjon egy rendőrre a rendszerváltás óta - mondta a miniszter.  

Origo
13:43

Nem lesz felolvasás

Arra gondoltunk, hogy a mai Kormányinfón felolvassuk a kabinetülések és a kormányülés napirendi pontjait, de ezt nem tesszük - mondta Lázár János. 103 napirendi pont volt a kabinetüléseken - tette hozzá. 

Origo
13:40

Ismét késés

A 67. Kormányinfó is késéssel kezdődik. 

Origo
13:32

Mérlegen a bevándorlási helyzet

A 67. Kormányinfón biztosan szóba kerül majd az aktuális európai bevándorlási helyzet.   

Forrás: AFP/Hanna Sonia
Origo
13:28

Minimálbér-emelés

Megkérdezzük azt is, hogy mekkora minimálbér-emelést tartana jónak Lázár János. 

Origo
13:24

Lesz-e újabb vasárnapi boltzár?

Megkérdezzük a Miniszterelnökség vezetőjétől, hogy mikor lesz törvény abból a javaslatból, miszerint a kiskereskedelemben dolgozóknak kötelezően járna két szabad vasárnap és ehhez kapcsolódóan két szabad szombat. 

Két szabadnapot is kaphatnak a kiskereskedelmi dolgozókForrás: MTI/Kollányi Péter
Origo
13:17

Rendőrgyilkosság Bőnyben

Házkutatást akartak tartani a rendőrök szerdán Bőnyben, amikor rájuk lőttek, egyikük a fején sérült meg, a helyszínen meghalt. A hazai a nyilasmozgalmakat szervező Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal alapítója és vezetője a gyanúsított. Őt tűzharcban elfogták, haslövést kapott, a győri kórházban megműtötték. Megkérdezzük, hogyan lehetett fegyvere az ismert neonácinak.  

Ebben a házban végzett Győrkös István a házkutatást elvégezni akaró rendőrrelForrás: Origo - Adrián Zoltán
Még több bejegyzés