Donald Trump elnökségével új alapokra kerülhet az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata. A kormányfő a Kossuth Rádióban adott élő rádióinterjút. Az Origo percről percre követte a beszélgetést.

08:00
Egyéni döntések

A kormánynak azon kell dolgoznia, hogy Magyarország erős, vonzó, stabil ország legyen, de az emberek egyénileg döntenek arról, hogy idehaza vagy külföldön akarják megtalálni a boldogulásukat - mondta Orbán Viktor. 

07:58
150 ezer ember kenyere

Közel százezer magyar él Angliában, itthon pedig körülbelül 50 ezren dolgoznak brit tulajdonú cégben, tehát 150 ezer ember, 150 ezer család kenyeréről van szó, amikor a brit-magyar gazdasági kapcsolatokról beszélünk. 1000 milliárd forint körüli összeget küldenek haza évente az Angliában dolgozó magyarok, ami jelentős tétel a magyar gazdaságban.

07:56
Magyarok Angliában

Az Egyesült Királyság nem része a schengeni megállapodásnak, szemben Magyarországgal. Hasonló a gondolkodásmódunk, ugyanúgy gondolkodunk az illegális határátlépésről. A legtöbb biztonsági és gazdaságpolitikai kérdésben azonos állásponton vagyunk, ezért nagy veszteség Magyarország számára a brexit. Az Angliában élő magyarok helyzete nem fog romlani, hiszen az itt élő britek helyzete sem változik majd. Vita majd arról lesz, hogy akik ezután készülnek Angliába, odamehetnek-e.

07:53
Átalakuló szövetségek

Az angolszász országok egymáshoz való viszonya hagyományosan megmarad. Különleges viszony lesz Anglia és az USA között. Mindenki mással viszont más viszonyra készül Donald Trump. A biztonság, a katonapolitika kérdését például át kell értékelni.

07:51
Maradnak a konfliktusok

Az elemzőknél nehezebb ügynek látom Amerika és Oroszország egymáshoz közeledését. Nehéz kérdések mentén vannak konfliktusok, azért ezt nem olyan könnyű megoldani egyik napról a másikra.

07:50
Más a kampány és a valóság

Az új elnöknek kormányoznia kell majd, ami nem azonos a kampánnyal. Sok minden még nem dőlt el az Egyesült Államokban. Donald Trump beiktatásáig még sok minden kristályosodik majd. Érdekeltek vagyunk egy racionális, észszerű amerikai külpolitikában – fogalmazott Orbán Viktor.

Az amerikai kormányzat eddig egy demokrata, a valóságtól elrugaszkodott ideológiához kötődött, és ezt akarta átragasztani mindenkire. Ebben 180 fokos fordulatra számítunk. 

07:47
Új elnök az USA élén

A mindenkori magyar miniszterelnöknek az a dolga, hogy jól navigálja az ország hajóját a nemzetközi vizeken. Egy új korszak küszöbén léptünk át. A brexit a kopogtatás volt, Donald Trump megválasztásával viszont átléptünk a küszöbön. "Levelet írt nekünk a Valóság nevű nagybátyánk" - ahogy Cseh Tamás fogalmazott.

07:45
Kvótaper az EU bíróságán

Ha az alapszerződés szövegét nézzük, akkor optimista vagyok a per kimenetelét illetően. Jó és erős jogi lábakon állunk - mondta Orbán Viktor. A jogászok dolgoznak, várjuk ki a bíróság döntését.

07:43
Törökország és a migráció

Egy nemzeti szemüvegen keresztül kell nézni a török politikát a bevándorlás kérdésében. Európában gyakran megfeledkeznek arról, hogy kellő tisztelettel kezeljék egy-egy ország érvrendszerét. A mi szempontunk, hogy Törökország maradjon stabil, rendezett. Nem abban kell reménykednünk, hogy Törökország betartja az EU-val kötött megállapodást, azt kell elérnünk, hogy képesek legyünk megvédeni magunkat akkor is, ha ez nem következik be.

07:39
Az alaptörvény módosításáról

Orbán Viktor azt mondta az Alaptörvény módosításáról, hogy a mai életünk legfontosabb kérdése az új népvándorlás ügye. A politikának is ezt kell a legfontosabb kérdésnek tekintenie. Vagy engedünk a népvándorlásnak, és akkor ellepnek bennünket, vagy megállítjuk a bevándorlást, és megvédjük Magyarországot. Ezt a kérdést ki kell venni a pártgondolkodás logikájából, és minden más fölé kell tenni. A KDNP és a Fidesz fel tudott nőni ehhez a feladathoz, az ellenzék viszont nem. A kormánypártoknak az a jó, ami az országnak jó, ebből pedig nem szabad engedni. Az ellenzékre nem számíthatunk ebben a kérdésben. Nem szabad elkedvetlenedni, a bevándorlást meg kell állítani. A hadszíntér most Brüsszelben van, a mi lelkiismeretünk tiszta. December 15–16-án lesz miniszterelnöki csúcs Brüsszelben, ahol ez lesz a legfontosabb téma.

07:33
Rögtön kezdődik

Orbán Viktor már megérkezett a stúdióba, rögtön kezdődik a beszélgetés.

07:30
A várható nemzetközi témák

A kormányfő bizonyára beszél majd arról, Magyarország milyen kapcsolatra számít majd Donald Trump frissen megválasztott amerikai elnökkel, de várhatóan a migrációs helyzet is szóba kerül a beszélgetésen. 

07:27
A várható hazai témák

Orbán Viktor miniszterelnök a bérek határozott emelését szorgalmazta egy csütörtöki konferenciáján. Rádióinterjújában várhatóan kifejti az ehhez szükséges adó- és járulékcsökkentési elképzelések részleteit.

11