Százmilliárdért épül vasút Ferihegyre

2016.11.17., 13:42
rendezés

A 70. Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy 100 milliárd forintból új, 29 kilométeres vasúti pálya épül, ami összeköti Budapest belvárosát és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret. Azt is mondta, parlamenti vitanapot rendeznek az uniós pénzekről. Gyárfás Tamással kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a kormány abban érdekelt, hogy sikeres legyen az úszósport, aggasztó azonban, hogy ekkora vita van egy társadalmi szervezetben annak elnökéről.

Origo
16:17

Vége a Kormányinfónak

Véget ért a 70. Kormányinfó.

Origo
16:15

Nem tudni, mennyit kap Mangold

Lázár Jánosnak nem áll módjában nyilvánosságra hozni, mennyiért végez 6-7 éve már tanácsadói tevékenységet a kormánynak, illetve a Fidesznek Klaus Mangold német üzletember - mondta a miniszter egy kérdésre válaszolva.

Origo
16:12

Aggódik Gyárfás miatt a miniszter

A kormány abban érdekelt, hogy sikeres legyen az úszósport, aggasztó azonban, hogy ekkora vita van egy társadalmi szervezetben annak elnökéről, pláne az úszó-vb előtt - mondta a Gyárfás Tamás úszószövetségi elnökkel kapcsolatos vitákra reagálva Lázár János.

Origo
16:03

Kellett a letelepedési kötvény fix kamata

Évekkel ezelőtt, abban a helyzetben, amikor nem fogytak a magyar államkötvények, és máshonnan nem jutott az ország pénzhez, ezért kellett mintegy kikötni a letelepedési kötvényről szóló törvényben a garantált kamatot - mondta egy kérdésre Lázár. "Ezek az emberek a magas kamatért vették meg a kötvényeket, nem a letelepedési lehetőségért cserébe" - vélekedett a miniszter.

Origo
15:59

Az ingatlanpiacba nem szólnak bele

Ingatlanpiaci folyamatokba nem szívesen avatkozik bele a kormány, de a munkáltatók részéről rendre felmerül, hogy a kormány építsen bérlakásokat, vállalati lakásokat és munkásszállókat - mondta Lázár arra a felvetésre, hogy többen azért hagyják el Budapestet, mert nem tudják fizetni a magas budapesti albérletárakat. A fenti felvetések támogatását a kormány vizsgálja - hangzott el.

Origo
15:53

A nyugdíjemelés is téma volt

Orbán Viktor és az Idősek Tanácsa találkozóján a 0,9 százalékos nyugdíjemelés témája is felvetődött, de ez Lázár szerint még nem biztos, hogy ennyi lesz.

Origo
15:48

Magyarország biztonságban van

Magyarország biztonságban van a határzár miatt - mondta egy kérdésre válaszolva Lázár, aki azt is megjegyezte, hogy egyelőre elegendő védelemnek is tűnik a kerítés a határon.

Origo
15:45

A Soros-birodalom veszélyt jelent?

"Soros György birodalmának magyarországi tevékenységét veszélyesnek ítélem, és jónak tartanám, ha a nemzetbiztonsági szolgálatok erre a tevékenységre kifejezetten figyelnének" - mondta egy kérdésre válaszolva Lázár.

Origo
15:42

Segítenék a kárpátaljai magyarokat

A kormány napi kapcsolatban van a kárpátaljai magyarság érdekvédelmi szervezeteivel, és egyeztetnek is velük a kárpátaljai magyarság érdekében tervezett lépésekről - mondta még Kárpátaljára visszatérve Lázár. A miniszter szerint egy közelgő ukrán miniszterelnöki látogatáson is szóba kerülhet a kárpátaljai magyarok helyzete.

Origo
15:32

Tévedés, hogy a kormány korrupt

Tévednek azok az emberek, akik szerint a kormány korrupt - mondta Lázár János arra a felvetésre, miszerint egy friss kutatás azt mutatja, hogy minden harmadik ember szerint a kormány és annak vezetői korruptak.

A miniszter szerint a kormány számos lépést tett a korrupció visszaszorítására, zéró toleranciát hirdet, amúgy pedig Lázár szerint természetes, hogy ha egy kormány régóta kormányoz, akkor egyes tagjait kikezdik mindenféle korrupciós vádakkal.

Origo
15:29

Visszaszorultak a szélsőségesek

A Magyar Gárda és hasonló szervezetek virágoztak 2006-2010 között, ezért az akkori kormányt is terheli felelősség, azóta viszont - kemény rendőri és titkosszolgálati munka hatására - ezek a szervezetek visszaszorultak, és a Magyar Nemzeti Arcvonalnak (MNA) is már csak 7 aktív tagja volt a legutóbbi időkben - mondta Lázár, aki az MNA-s rajtaütésekről egyelőre többet nem kívánt mondani.

Origo
15:27

Harcba száll a kormány Brüsszellel

A nemzeti mobilfizetési rendszer ügyében a kormány megpróbálja megvédeni a döntését az emiatt kötelezettségszegési eljárást indító Európai Bizottsággal szemben - mondta Lázár.

Origo
15:25

Vonával nem foglalkoznak

Pártpolitikai akciókkal nem foglalkozunk, mert se időnk, se energiánk nincs erre - reagált a miniszter arra, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök állítólag utcai megmozdulásokat is kilátásba helyezett, ha a kormány nem támogatja a javaslatukat a kvótanépszavazással kapcsolatos alaptörvény-módosításról. 

Origo
15:23

Oettingernek nincs köze Pakshoz

A paksi bővítés engedélyeztetésében sem a Baranya megyei kormányhivatalnál, sem az Európai Bizottságnál a kötelezettségszegési eljárás megszüntetésében nem járt közben Günther Oettinger - válaszolta egy újabb, az Európai Bizottság német biztosára és annak magyarországi látogatásaira utaló kérdésre a miniszter.

Origo
15:16

Magyar részvétel a paksi bővítésben

A magyar-orosz megállapodás 40 százalékos magyar beszállítói arányt rögzít a paksi bővítésnél - mondta egy kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Origo
15:14

Téma lesz a Budapest-Belgrád vasútvonal

A szerb-magyar kormányülésen a Budapest-Belgrád vasútvonal is téma lesz - mondta Lázár.

Origo
15:12

Nőnek a magyar védelmi kiadások

A NATO nagyobb arányú költség- és feladatvállalást vár el minden tagállamtól, így Magyarországtól is - mondta egy kérdésre Lázár, aki szerint ezért is kérte Simicskó István minisztert a kormányfő arra, hogy "új védelmi doktrínát" dolgozzon ki.

Azzal kell számolni, hogy a világ helyzete és Magyarország védelmi szükséglete is azt indokolja, hogy növekedjenek a védelmi kiadások - tette hozzá.

Origo
15:09

Rogán és ügyvéd ismerőse is téma

"A miniszterelnök úr elmondta erről, amit gondol, én pedig azt mondtam, hogy minden miniszternek saját magának kell kiállnia magáért" - mondta egy Rogán Antalra vonatkozó kérdésre Lázár János.

Origo
15:04

Pharaonról is kérdezték Lázárt

Vajon a titkosszolgálatok a magyar állampolgárok vagy a kormány és a hozzá köthető üzletemberek érdekeit szolgálja? - kapta a kérdést Lázár János az FBI által körözött Ghaith Pharaon szaúd-arábiai üzletemberrel összefüggésben.

Az illető magyarországi beléptetése kapcsán az érintett szervek az ország érdekében, tisztességesen és korrekten jártak el - állapította meg a vonatkozó szakbizottsági ülésen is korábban részt vett Lázár.

Az érintett személy jelenléte és tevékenysége nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot vagy veszélyt - tette hozzá a miniszter.

Origo
14:59

Jön az autós rezsicsökkentés!

Nem egyszerűen autós rezsicsökkentés a terv, hanem annál több: az autóhasználat könnyítése több területen is - mondta kérdésre válaszolva Lázár János. 

Origo
14:58

Nincs még konkrét szám

Készültek háttérszámítások arra vonatkozóan, hogy a költségvetés kiadási, illetve bevételi oldalának egyenlegét milyen mértékben befolyásolják a különböző adó- és járulékcsökkentések - mondta Lázár János, de konkrét számot nem árult el, mondván: ez függ a várható gazdasági növekedéstől is.

Origo
14:55

Kitartanak az 5 százalékos áfa mellett

Ha az Európai Bizottságtól hozzájárulást kaptunk volna, már egy lépésben 5 százalékra csökkentettük volna az internet áfáját, de ennek az elérése továbbra is célja a kormánynak - mondta Lázár.  

Origo
14:54

Nem engednek a minimálbér-emelésből

A miniszterelnök minél magasabb minimálbér-emelést szeretne - erősítette meg Lázár János egy kérdésre válaszolva. Azt is mondta, 15, illetve 8 százalékkal szeretné megemelni a kormány a minimálbért.

Azért lehet ezt mégis egyeztetésnek nevezni Lázár szerint, mert a másik oldalról a járulékcsökkentés a munkaadóknak kedvez, így "ez összességében nagyon korrekt ajánlat". 

Origo
14:51

Nem a kormány tehet róla

A kormány nem tehet arról, hogy a Népszabadság előfizetőinek a száma a 20 évvel ezelőttinek a töredéke lett - fűzte még hozzá Lázár a Népszabadság-ügyhöz.

Origo
14:48

Sajtó vs. szabadság

A sajtó elvesztette a képességét arra, hogy a valóságról tájékoztasson - állapította meg konkrétan az amerikai elnökválasztás kapcsán Lázár János, aki ebből kiindulva azt sem érti - árulta el -, mi köze van még a sajtónak a szabadsághoz.

Origo
14:47

Nincs köze a Népszabadság-ügyhöz

Mi köze a kormánynak vagy nekem a Népszabadság tulajdonosváltásához? - kérdezett vissza Lázár egy újságírói felvetésre, ami a Fidesz-közeli tulajdonosi túlsúlyra vonatkozott a médiapiacon.

Nem értékelném az ügyet túl, mert a Népszabadság nem fordult a kormányhoz, hogy bármilyen segítséget kérjen" - tette még hozzá Lázár, aki szerint a kormánynak több köze ehhez nincsen.

Origo
14:45

Oettinger találkozóiról is szó volt

Günther Oettinger, az Európai Bizottság német biztosa többször járt Magyarországon, és rendszerint találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, de "Oettinger urat gyerekes okokból támadják" - mondta a 444.hu cikkére vonatkozó kérdésre Lázár.

Magyarországnak egyébként hosszú ideje segítője Lázár János szerint Klaus Mangold német üzletember, akinek a hírek szerint a magángépén utazott Oettinger Budapestre.

Jávor Benedek sértődött, és megpróbálja a vizet egy kiskanálban felkavarni" - összegzett Lázár.

Origo
14:38

Lázár: A hivatalok szolgáltassanak

A vidékfejlesztési hivatalhálózat vezetőinek leváltása a pályázatok gyorsabb elbírálását szolgálja - mondta Lázár János, aki szerint az a cél, hogy a hivatalok szolgáltassanak.

Origo
14:33

183 milliárd jött vissza Brüsszelből

183 milliárd forintot kapott vissza Magyarország Brüsszelből az aszfaltügy lezárása után - ismertette Lázár. 

Origo
14:30

Parlamenti vitanapok az EU-s pénzekről

Az európai uniós támogatások felhasználása témakörében parlamenti vitanapot kezdeményez az LMP javaslatára minden negyedévben a kormány - jelentette be Lázár.

Eddig 6586 milliárd forint értékű pályázati felhívás jelent meg, jövő tavaszra mind a 9000 milliárdos keret ki lesz írva - tette hozzá. 

Origo
14:28

1400 honvéddel bővül a hadsereg

Jóváhagyta a kormány a honvédség létszámának 1400 fővel való emelését - csak a legénységi kategóriában bővítenek, tiszt nem lesz köztük.

Simicskó István honvédelmi miniszter amúgy decemberre elkészíti a honvédség 10 éves fejlesztési stratégiáját is, amit a kormány elé terjeszt majd - tette hozzá Lázár János.

Origo
14:25

Vasút épül Ferihegyre 100 milliárdból

Új, 29 kilométeres vasúti pálya épül, ami összeköti Budapest belvárosát és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret Ferihegyen.

A beruházás mintegy százmilliárd forintos nagyságrendű lesz, és 20 percenként jár majd a vasút Ferihegyre, aminek a menetideje is 18-20 perc lesz.

Origo
14:23

Kárpátalja sok támogatást kap

A kormány szerdán tárgyalt a kárpátaljai helyzetről, és úgy döntött, hogy kulturális intézményeket, házakat hoz létre Kárpátalján, továbbá az ott élő közművelődési dolgozók valamiféle támogatást kaphatnak.

17 milliárd forintból kárpátaljai óvodafejlesztési program is indul, amely keretében mintegy 60-100 új óvoda épülhet és több - jellemzően egyházi fenntartású - megújulhat - hangzott el.

Origo
14:21

Véget ér a kormányablak-fejlesztés

A kormányablak-fejlesztési program jövő kora tavasszal ér véget, Orbán Viktor avatja majd az utolsó ilyen komplex ügyfélszolgálatot - hangzott el.

Origo
14:20

Indul a mezőhegyesi agrárzászlóshajó

Megkezdi működését a mezőhegyesi ménesbirtok és tangazdaság, ami a magyar agrárium zászlóshajója lesz - jelentette be Lázár János. Tájékoztatása szerint az elindításhoz egymilliárd forintot biztosított a kormány.

Origo
14:18

Érdemes felülvizsgálni a KRESZ-t

Mintegy 40 év után érdemes felülvizsgálni a közlekedési szabályokat, így a KRESZ-t is - jelentette be Lázár. A miniszter szerint az új autók üzembehelyezési költsége a visegrádi négyek közül Magyarországon a legmagasabb.

Ezért is szeretné Lázár szerint kerekasztal-beszélgetések során a kormány megvitatni a szabályozás átalakításának lehetséges irányait.

Origo
14:16

Segítik a Kádár-kockák felújítását

Hitel- és támogatási programmal segítik a Kádár-kockának nevezett, leginkább vidéken elterjedt típusházak felújítását, modernizálását - jelentette be konkrét részletek említése nélkül a miniszter.

Origo
14:14

2018-ra fordul rá az Orbán-kormány

A kormány december 6-án és 7-én kihelyezett kormányülést tart, ahol értékeli az elmúlt hat év kormányzati munkáját, és feladatokat is szab a jövőre nézve, ami egyúttal a 2018-as választásra való felkészülés részének is tekinthető Lázár János szerint.

Origo
14:13

Fókuszban a digitalizáció

Magyarország szeretne a V4-ek között a digitalizáció és a digitális gazdaság, digitális ipar zászlóvivője lenni - mondta Lázár János, utalva arra a konferenciára, amin délelőtt Orbán Viktor is részt vett.

Mint arról az Origo is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök a Regional Digital Summit budapesti konferenciáján mondta el, hogy "ennek a régiónak a sikere azzal magyarázható, hogy a visegrádi négyek örömmel tanulnak egymástól".

Origo
14:10

5 százalékos internetáfát akarnak

Az internetszolgáltatás áfája ugyan jövőre 18 százalékra csökken, de a kormány ezt még tovább, 5 százalékra szeretné levinni, ám ezt egyelőre az Európai Unió szabályai nem teszik lehetővé, ezért fordult a kormány az ügyben az Európai Bizottsághoz, megoldást keresve - mondta Lázár. 

Origo
14:08

Az Idősek Tanácsával konzultálnak

A kormányfő konzultációt kezdett az Idősek Tanácsával, és a nyugdíjemelés mértékét érintő tanácsaikat, javaslataikat mérlegelni fogja a kormány - hangzott el.

Origo
14:07

Az adócsökkentés kormánya is

A Fidesz-kormány nemcsak a minimálbér-emelés, hanem az adócsökkentés kormánya is - folytatta Lázár János, utalva az Orbán Viktor által délelőtt bejelentett társasági nyereségadó egy számjegyűre, 9 százalékra csökkentésére.

Origo
14:05

A minimálbér-emelés kormánya

A Fidesz a minimálbér-emelés kormánya, hiszen kormányon jelentősen emelte 1998-2002 között is, majd 2010 óta is a minimálbért - ismertette Lázár, aki szerint ez most is cél.

"Nagy arányú minimálbér-emelésben vagyunk érdekeltek 2017-ben és 2018-ban is" - tette hozzá.

Origo
14:04

30 éve nem volt ilyen béremelés

Jövőre 36 milliárd forintnyi béremelést kapnak a pedagógusok, ez pedig a korábbi lépésekkel együtt az elmúlt 30 év legjelentősebb bérfejlesztési intézkedéscsomagja - szólt még a versenyképességhez kapcsolódó béremelésekről a miniszter.

Origo
14:02

A cél a versenyképesség

A szerdai kormányülésen dőlt el az az adócsökkentő csomag, amit ma jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök - hangzott el.

Lázár szerint az ország versenyképessége a munkabérek és a vállalkozások versenyképességét is jelenti egyben.

 A kormánynak úgy kell a béreket emelnie, hogy közben biztosítja a munkaadók versenyképességét is - tette hozzá.

Origo
14:00

Szerb-magyar kormányülés hétfőn

Jövő héten szerb-magyar kormányülés lesz hétfőn, ezen pedig a határvédelemmel kapcsolatos kérdések biztosan felmerülnek majd - ismertette Lázár.

Origo
13:58

Nem kellenek a kohéziós pénzek?

Magyarország nem ragaszkodik az EU kohéziós alapjaihoz, kész az ország újratárgyalni az erről szóló egyezményt, de Lázár szerint a pénzmegvonással nem fair "fenyegetni" Magyarországot, ahogy azt ismertetése szerint korábban Olaszország is tette többször.

Origo
13:55

A migránskérdés volt a fő téma

A kormány tárgyalt a migránshelyzetről is, ezen belül pedig a kormányülésen téma volt, hogy az Európai Bizottság továbbra sem vonta vissza a kötelező kvóta kérdését.

Magyarország továbbra is elutasítja a kötelező kvótát, a szolidaritás vonatkozásában pedig figyelembe kell venni az eddig meghozott határvédelmi intézkedéseket - mondta Lázár.

Origo
13:53

Az Alkotmánybíróságra várnak

A szerdai kormányülésen a miniszterelnök arra kérte az igazságügyi minisztert, készítsen jelentést a kötelező betelepítéssel kapcsolatos alkotmányossági kérdésekről, mely témával Székely László ombudsman megkeresésére az Alkotmánybíróság is foglalkozik hamarosan - hangzott el.

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint meg kell várni a témában az Alkotmánybíróság döntését, utána lehet továbblépni.

Origo
13:51

Minden akadály elhárult

Az Európai Bizottság arról is tájékoztatta Magyarországot, hogy lezárásközeli állapotban van a tiltott állami támogatás ügyében indult vizsgálat is a paksi bővítéshez kapcsolódóan, így még idén elhárulnak ezek a veszélyek a mintegy 12 ezer milliárd forint értékű beruházás elől - mondta a miniszter. 

Origo
13:47

Hamarosan a munkát is elkezdik Pakson

A paksi bővítés engedélyezési eljárása jól halad, reális esély, hogy 2017-2018-ban megkezdődik az építkezés maga is - folytatta a miniszter.

Origo
13:45

Vége a paksi kötelezettségszegési eljárásnak

Az Európai Bizottság lezárta Magyarországgal szemben a paksi atomerőmű felújításához kapcsolódó közbeszerzések ügyében még 2015-ben megindított kötelezettségszegési eljárást - jelentette be Lázár János.

A miniszter szavai szerint ez azt jelenti, hogy az EU nem vitatja el az ország jogát, hogy Oroszországgal szerződjön a munkákra és a kapcsolódó hitelfelvételre.

A miniszter szerint ez zöldpárti politikusoknak jelentős vereség - külön kiemelte Jávor Benedek EP-képviselőt.

Origo
13:42

Kezdődik a Kormányinfó

Kezdődik a 70. Kormányinfó.

Origo
13:33

Adócsökkentésről is szó lesz

Lázár János alighanem kitér majd arra az adócsökkentési csomagra is, amit ma délelőtt egy konferencián jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök.

Mint arról az Origo is beszámolt, kilenc százalékra csökken 2017-ben a vállalati nyereségadó. A kormányfő arról is beszélt, hogy 2018-ban öt százalékra csökkenhet az internet áfája.

Origo
13:28

Mit lehet tudni a TEK-razziáról?

Bizonyára szó esik a Kormányinfón a hét egyik fontos eseményéről, a bőnyi rendőrgyilkossághoz is kapcsolódó szélsőséges szervezet, a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) elleni összehangolt razziáról.

Az MNA összekapcsolható az október 26-i bőnyi rendőrgyilkossággal isForrás: MTI/Krizsán Csaba

Mint arról az Origo is beszámolt, nyolc településen csapott le a héten a Terrorelhárítási Központ az MNA-hoz köthető ingatlanokra, személyekre. Sorozat- és maroklőfegyvereket, robbanóanyagot foglaltak le, 12 embert hallgattak ki, akik mindegyike összefüggésbe hozható az MNA-val.

Origo
13:21

Ez a 70. Kormányinfó

Újabb kerek szám a Kormányinfók sorában: a mostani a 70. alkalom, hogy Lázár János a sajtó elé áll, és megmagyarázza, "mit miért tesz a kormány".

Még több bejegyzés