Az olimpiai jutalmakról is megkérdezzük Lázár Jánost

2016.12.01., 13:38
rendezés

A 72. Kormányinfón a szerdai kormányülés eseményeiről is beszámol Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Origo
16:17

Vége

Vége a 72. Kormányinfónak

Origo
16:17

Nem lesz bővítés

Az uniós bővítésről azt mondta Lázár, hogy 2019-ig biztosan nem fogja napirendre venni az Európai Bizottság ezt a témát. 

Origo
16:15

Nem vizsgálódhat az ombudsman

Lázár János arról is beszélt, hogy az orvosi leleteket nem vizsgálhatja az ombudsman. A betegnek arra van joga, hogy az orvos személyesen tájékoztassa az állapotáról.

Origo
16:11

Ezzel nem foglalkozott a kormány

A kormány még nem foglalkozott az iráni atomegyezmény esetleges felmondásával - mondta Lázár. A kormány segíteni fog a GE-nél elbocsátott embereken - mondta a miniszter. 

Origo
16:08

Több százmilliárd forint maradt

Több százmilliárdos maradvánnyal számolunk decemberre a költségvetésben - mondta Lázár, ezért tudnak olyan fejlesztéseket finanszírozni, amire korábban nem volt lehetőség.

Origo
16:05

Kőkeményen fogják a kiadásokat

Lázár János szerint sok olyan önkormányzati beruházás van, ahol valóban megnövekedtek a költségek, de ezekben az esetekben belső vizsgálat indul. Biztonsággal megrendezhető a 2017-es vizes-vb. A gazdasági minisztérium minden költséget kőkeményen fog - tette hozzá. Ha nem lennénk jó gazdái az államnak, akkor nem tudnánk 56 milliárdos nyugdíjemelésről dönteni - mondta Lázár.

Origo
16:01

Lázár: Zagyvaságokat beszél a DK

Lázár János szerint a Budapest-Belgrád vasút kapcsán zagyvaságokat beszél a DK. Semmilyen korrupciós vizsgálat nincsen - tette hozzá.

Origo
16:01

Nem akarnak fedezet nélküli nyugdíjemelést

A béremelésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy folyamatosan figyelni fogják, hogy annak milyen hatása lesz a gazdaságra. Lázár szerint olyan nyugdíjemelést nem akarnak, aminek nincsen fedezete.

Origo
15:56

Hadiipar: magyar cégek kellenek

Lázár János a hazai hadiipari fejlesztésekről azt mondta, hogy ha megvalósulnak, akkor minél többet a hazai ipar állításon elő. Nem lesz Magyarországon tankösszeszerelés - tette hozzá.

Origo
15:52

Nem országos jelenség

A Miniszterelnökség vezetője szerint nem országos jelenség, hogy az állami iskolákban le akarják beszélni a gyerekeket a hittanoktatásról. A szülők döntenek arról a kérdésről, hogy hit- és erkölcstanra járassák a gyermeküket.

Origo
15:50

Lázár: Helyén kell kezelni az ásotthalmi döntést

Lázár János arról is beszélt, hogy az ásotthalmi döntés esetében helyén kell kezelni a történéseket. 3200 közösségből áll Magyarország, de vannak ennél cifrább döntések is - tette hozzá.

Origo
15:47

Lázár: December 31-ével megszűnik a letelepedési kötvény

Az AB szerdai döntése érdemben befolyásolja Magyarország mozgásterét a kvótaügyben - mondta Lázár. December 31-ével meg fog szűnni a letelepedési kötvény - mondta a Miniszterelnökség vezetője.

Origo
15:44

Gyárfás önszántából mondott le

Nem hiszem, hogy Gyárfás Tamás nem önszántából mondott le, nem olyan ember, akit dróton lehetne rángatni. Nem volt a kormánynak köze a lemondásához - mondta Lázár.

Origo
15:42

Gyárfás tagja maradt a szervezőbizottságnak

A Miniszterelnökség vezetője szerint csak a kiadó szüntethette meg a Népszabadságot. A vizes vb szervezőbizottságának a tagja maradt Gyárfás Tamás - mondta Lázár.

Origo
15:39

Lázár: Nincs veszélyben az ország

Azért nincs veszélyben az országvédelmi alap, mert nincs veszélyben az ország. Minden rendezetlen ügyet most rendezni lehet, és a székesfehérvári önkormányzat kért stadionra pénzt - mondta Lázár.

Origo
15:35

Racionalizálás lehet az állami vállalatoknál

Egy kérdésre azt mondta, hogy 200 ezer állami alkalmazottat érint majd a minimálbér-emelés és a garantált bérminimum. A bérrendezés akkor történhet meg, ha az állami vállalatokat racionalizálják - tette hozzá.

Origo
15:32

Vizes-vb: Nincsen csúszás

Lázár János arról is beszélt, hogy egyelőre minden a határidőre elkészült a vizes vb kapcsán. A növekvő költségekről azt mondta, hogy sok költség olyan, ami hamarabb épül meg, mint azt tervezték. A cél, hogy a bevételek és a kiadások között ne legyen nagy különbség - tette hozzá.

Origo
15:29

Drága lett volna a Posta

480 forintért vitte volna ki a Posta az Erzsébet-utalványokat darabonként, ezért viszik ki a kormányhivatalok - mondta Lázár. A Miniszterelnökség vezetője szerint a kormányhivatalok meg tudják oldani ezt a feladatot. 

Origo
15:27

Vadászterület

Egy vadászterületről szóló vita kapcsán Lázár azt mondta, hogy még mindig nincsen döntés, és abban bíznak, hogy békésen zárul ez az ügy.

Origo
15:25

Nagy vitára és pereskedésre számítanak

Lázár János az AB-döntéséről azt mondta, hogy megalapozhatja a kötelező kvóta elleni fellépést. Nagy vitára és pereskedésre számítunk - tette hozzá.

Origo
15:23

Nem kampányolni megy a kormány

Dolgozni megy a kormány Sopronbánfalvára, és nem kampányolni - mondta Lázár. 

Origo
15:22

Lázár: Nagyon jól döntött Szijjártó

Lázár János szerint nagyon helyes döntést hozott Szijjártó éter, hogy megtiltotta a diplomatáknak a részvételt a román nemzeti ünnepi eseményeken. 

Origo
15:20

Két csoport vitázik

A Miniszterelnökség vezetője szerint Európában két csoport vitázik egymással. Az egyik meg akarja szervezni a bevándorlást, míg a másik meg akarja állítani. Brüsszel meg akarja szervezni, míg mi meg akarjuk állítani - mondta Lázár.

Origo
15:18

Ásotthalom: Jövő héten derül ki, mi a jogi helyzet

Az ásotthalmi rendeletről azt mondta, hogy jövő héten tudja megmondani, hogy alkotmányellenes-e a rendelet. Lázár szerint, ha nem törvényes, akkor lépni fognak.

Origo
15:16

10 ezer forint a nyugdíjasoknak: a jó teljesítmény eredménye

A 2016-os gazdasági teljesítmény eredménye, hogy most egyszeri 10 ezer forintot kapnak a nyugdíjasok. Tisztességesebb ez az eljárás, minthogy 13. havi nyugdíjat adnak, majd elveszik - mondta Lázár. Ebben a ciklusban nem lesz 13. havi nyugdíj - tette hozzá.

Origo
15:13

Lázár: Én nem tennék ilyet

Irigylem azoknak a politikustársaimnak a bátorságát, akik elvállalják egy országos sportszövetség vezetését, én nem tennék ilyet - mondta Lázár. A sportágak azt gondolják, hogy egy kormánypárti vezetővel sokkal sikeresebbek lesznek, de ez nem biztos, hogy bölcs dolog.

Origo
15:11

A sikeres rendezés a lényeg

A FINA alelnökéről beszélünk, akinek komoly szerepe lesz a 2017-es világverseny megrendezésében, és nagy szerepe volt abban, hogy Budapesten rendezik meg - mondta a politikus. Mindennél fontosabb a sikeres rendezés - mondta Lázár.

Origo
15:08

Ismét terítéken Gyárfás lemondása

A Miniszterelnökség vezetője szerint a kormányfő véleménye megegyezik a hivatalos kormányzati állásponttal. A kormány aggodalommal tekintett mindenfajta vitára - tette hozzá.

Origo
15:06

Nem csökkenhet a polgármesterek fizetése

A polgármesteri bértábla felülvizsgálata nem ezt jelenti, éppen ellenkezőleg, fontos, hogy megfelelő bérezést kapjanak a településvezetők.

Origo
15:06

Nemzeti alaptanterv: 2018 őszén léphet hatályba

Lázár János arról is beszélt, hogy az új nemzeti alaptanterv leghamarabb 2018 őszén léphet hatályba.

Origo
15:05

Jó tapasztalatai vannak az egyházi iskolákkal

2010 óta az, aki egyházi iskolába jár, már nem másodrendű polgára az országnak, kiegyenlítette a kormány a finanszírozási igazságtalanságokat. A közösségmegtartó képesség szempontjából csak pozitív tapasztalatai vannak az egyházi iskolákat illetően. Fontos a jófajta patriotizmus, nem az a cél, hogy valamilyen ideológiasemleges nevelést kapjanak a gyerekek, az a lényeg, hogy kapjanak valamit az iskolában.

Origo
15:00

Érkezik az olimpikonok jutalma

Szerdán aláírták a MOB és a minisztérium közötti szerződést - válaszolta az Origo kérdésére, hogy mikor kaphatják meg az olimpikonok a jutalmukat. Lázár szerint az ügyben mindenki egymásra mutogat.

Origo
14:56

Mindenképpen lett volna béremelés

Ha nem lett volna minimálbér-emelés, akkor is lett volna béremelés 2017-ben - mondta Lázár.

Origo
14:55

Személyesen viszik ki az utalványokat

Személyesen viszik majd ki a nyugdíjasoknak az Erzsébet-utalványokat - mondta Lázár. 30 ezer ember fog ezzel foglalkozni.

Origo
14:54

Nem ez az inflációs cél

Nem hivatalos inflációs cél az 1,6 százalék 2017-re - mondta Lázár. 1,6-2 százalék lehet jövőre az infláció a kormány várakozásai szerint, így sor kerülhet a nyugdíjak korrekciójára - tette hozzá.

Origo
14:51

Komoly fegyvert veszíthet a kormány

Bizonyos fogyasztói csoportok kaphatnak bizonyos mértékű kedvezményt - ezt elfogadná az Európai Bizottság - mondta Lázár. Ha kiesik a hatósági árszabás, akkor nagyon erős fegyvert veszít a kormány, de a 2017-18-as árképzést biztosan nem befolyásolja - mondta a miniszter. Az egész folyamat még hosszú évekig tarthat.

Origo
14:49

Nem lesz áramár-emelkedés

Lázár János arról is beszélt, hogy a hatósági árképzés esetleges megszüntetése esetében nem biztos, hogy nőnének az árak, mivel a magyar állam kezében több eszköz van, hogy a mostani árat védjék.

Origo
14:46

Pharaon: Miért nem fogták el az amerikaiak?

Pharaon kapott vízumot és letelepedési engedélyt, a magyar állam jelenleg nem folytat vizsgálatot Pharaon érdekeltségeinél - mondta Lázár. A magyar hatóságok egyébként végig a megfelelő szabályok szerint jártak el, amikor vízumot kapott az illető személy - tette hozzá. A fő kérdés, hogy az amerikaiak miért nem fogták el, amikor Magyarországon volt.

Origo
14:44

Lázár nem tudja, mozog-e Simicska

Én nem tudom, hogy mozog-e Simicska Lajos - mondta Lázár. Minden behatás ellen megpróbálok küzdeni - tette hozzá. Kár, hogy most reklámot csinálnak Debreczeni Józsefnek.

Origo
14:42

Soros György is szóba került

Ha komolyan gondolkodunk további nemzetközi versenyek megrendezésén, akkor a 2017-es vb-t kell rendben megrendezni - mondta a miniszter. Soros György szerepével kapcsolatban Lázár azt mondta, hogy meg kell nézni, hogyan próbálják befolyásolni az adott ország belpolitikáját.

Origo
14:39

A vidékre kellene figyelnie az új úszóelnöknek

Lázár János arról is beszélt, hogy az állam azt szeretné, ha az általános iskolában minden gyerek megtanulna úszni. Azt reméli, hogy egy új elnök azzal is foglalkozik, hogy a vidéki egyesületekkel mi a helyzet, és az ő lehetőségeiken is próbáljanak javítani.

Origo
14:36

Lázár János Gyárfás lemondásáról

Gyárfás Tamás lemondásáról azt mondta, hogy végül mindig az úszók úsznak. A kormány szempontjából nem a személyi helyzet dönti el, hogy milyen álláspontot foglal el - mondta. A legfontosabb, hogy az ország a lehető legjobban rendezze meg a 2017-es úszó-vb-t. A konfliktusok nem kedveznek a nyugodt munkának és a fejlesztéseknek - tette hozzá.

Origo
14:34

Növelni kell a szállítókapacitást

A nemzeti biztonsági stratégiát is megtárgyalta a kormány a tegnapi ülésén. Ebben foglalkoznak a különféle biztonsági kihívásokkal és kockázatokkal, amik az országra leselkednek - mondta Lázár. Többek között azokat is meg kell védenie az államnak, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, de magyar állampolgársággal igen - tette hozzá. A hadsereg szállítókapacitását is növelni kell.

Origo
14:34

Növelni kell a szállítókapacitást

A nemzeti biztonsági stratégiát is megtárgyalta a kormány a tegnapi ülésén. Ebben foglalkoznak a különféle biztonsági kihívásokkal és kockázatokkal, amik az országra leselkednek - mondta Lázár. Többek között azokat is meg kell védenie az államnak, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, de magyar állampolgársággla igen - tette hozzá. A hadsereg szállítókapacitását is növelni kell.

Origo
14:31

Lecserélik az Antonov-gépeket

Még decemberben dönt a kormány az Antonov-gépek lecserélésről - mondta Lázár.

Origo
14:30

Lázár: A kereszténység tartott meg minket

Lázár János egy kérdésre azt mondta, hogy a múlt heti mezőtúri beszédében arra helyezte a hangsúlyt, hogy a kereszténység révén tudtuk ezer éven át megtartani a magyarságunkat. A jövő bizonytalan, mivel nem tudjuk, milyen események történnek majd, ezért erre a stabil alapra lehet építeni - tette hozzá. A nemzeti alaptantervben most is benne van a kereszténység eszmeisége - mondta a miniszter.

Origo
14:27

Bőnyi gyilkosság: még tart az ellenőrzés

Még nem zárult le a bőnyi rendőrgyilkosságról szóló belső ellenőrzés - mondta Lázár. Amíg nincs meg a rendőrség belső vizsgálata, addig nem tud minden szempontot mérlegelni a kormány.

Origo
14:26

Jól állunk a romák foglalkoztatottságában

Magyarországon a második legnagyobb arányú az unióban a romák foglalkoztatása, ami egy nagyon jó eredmény - jelentette be a miniszter.

Origo
14:25

Ismét rezsiháború lesz?

Az EB tegnap úgy döntött, hogy ki akarják vezetni a hatósági ármeghatározást a villamos áram esetében. Ez ügyben komoly küzdelme lesz a kormánynak, mivel ez az uniós lépés alapvetően érinti a rezsicsökkentés eredményeit - mondta a Miniszterelnökség vezetője.

Origo
14:23

Öt PPP-programot zárnak le

A kormány jóváhagyott 10 milliárd forintot öt PPP-program lezárására, ezek egyetemi beruházások voltak - mondta Lázár.

Origo
14:22

11 milliárd a ménesbirtokra

A kormány 11 milliárd forintot biztosít a mezőhegyesi ménesbirtok talpra állítására - mondta a miniszter. 

Origo
14:21

Több önkormányzat vehet föl hitelt

A kormány azt is áttekintette, hogy a gazdasági kabinet ülésén milyen döntések születtek. A kabinet hozzájárult több önkormányzat hitelfelvételéhez - mondta Lázár.

Origo
14:19

Pontosabb lesz az aszálykár meghatározása

Egy országos jégkárelhárítási rendszert épít majd ki a kormány, de az aszálykár fogalmát is pontosítani fogják. 

Origo
14:18

Száz új lőtér épülhet

A Modern Városok Programja esetében gyorsítani fogják a pénzek kifizetését - mondta Lázár. Módosulni fog az állami támogatásokkal kapcsolatos kormányrendelet is - tette hozzá. 100 új lőteret biztosít a kormány, elsőként a megyei jogú városokban.

Origo
14:15

Új polgármesteri bértábla jöhet

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy ötpárti egyeztetés zajlik a polgármesterek fizetéséről. A BM-nek egy teljesen új polgármesteri bértáblát kell kidolgoznia - jelentette be Lázár. Egy igazságos és méltányos bértáblát szeretnénk.

Origo
14:13

Egyre kevesebb a közfoglalkoztatott

Lázár János azt mondta, 4,4 millió ember dolgozik, miközben a közfoglalkoztatottak száma 11 ezer fővel csökkent. Ez azt mutatja, hogy egyre többen el tudnak helyezkedni a piacon. A munkanélküliség 2010-ben 12 százalékos volt, míg most 4,7 százalék.

Origo
14:10

Ezért lett magasabb a nyugdíjemelés mértéke

Az 1,6 százalékos nyugdíjemelésre azért volt szükség, mert a várakozások szerint nem 0,9 százalék lesz jövőre az infláció - mondta a miniszter. A nyugdíjemelések rendje nem fog megváltozni - tette hozzá. A 2016-os évet a magyar gazdaság és költségvetés sikeresen zárja majd, éppen ezért fair dolog, hogy minden nyugdíjas 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kap - tette hozzá.

Origo
14:08

Korszakos jelentőségű lépés

Lázár János arról is beszélt, hogy korszakos jelentőségű a mostani béremelés az országban. A kormány nemcsak a minimálbér-emeléssel támogatta a fizetések növekedését, hanem a járulékok csökkentésével is - tette hozzá.

Origo
14:06

705-en vannak Magyarországon

Lázár János arról is beszélt, hogy augusztus 25 óta több ezren jelentkeztek határvadászként. 705 fő tartózkodik most Magyarországon, akik menekültügyi kérelmeket adtak be.

Origo
14:04

Nem kérünk a belső határokból

Nem mondhatunk le a közös határvédelemről, mivel a török-EU kapcsolatok dinamikusan változnak - mondta a Miniszterelnökség vezetője. Nem hagyatkozhatunk csak arra, hogy az előbbi megállapodásra építsünk, ezért a schengeni határokon egy nagyon szigorú zárnak kell lennie. Ezzel egyidejűleg a schengeni belső határokat nem szabad visszahozni, mint ahogyan az a magyar-osztrák határon létezik - mondta Lázár.

Origo
14:01

Nem kérünk a kötelező kvótából

Lázár János szerint Magyarország elkötelezett abban, hogy ne legyen előírható a kötelező kvóta. Mindez egyébként az Alkotmánybíróság döntéséből is következik - tette hozzá.

Origo
14:00

Lázár: Megvan az ország szuverenitása

A következő évekre a legfontosabb, hogy az AB szerint amikor hazánk belépett az EU-ba, akkor arra vállaltunk kötelezettségeket, hogy közösen gyakorolunk bizonyos ügyeket, de ez nem sértheti az ország szuverenitását - mondta Lázár. Szerinte ezzel nagyon komolyan megkötötték a kormány kezét, amikor nemzetközi tárgyalásokat folytat. Magyarország nem mondott le a szuverenitásáról, amikor beléptünk az unióba, csak bizonyos területeken közösen gyakoroljuk az unióval a jogokat. Magyarországon csak a nép ellenőrzésével lehet közhatalmat gyakorolni - mondta Lázár. 

Origo
13:57

Jelentések meghallgatása

A kormány meghallgatta a bevándorlással és a külügyekkel kapcsolatos jelentéseket - mondta a miniszter. Lázár szerint az AB tegnapi döntése a kötelező kvótákkal kapcsolatban nagyon fontos döntés volt, mivel a magyar szuverenitásból eredő kötelezettségekről döntöttek. 

Origo
13:55

Gyorsítanák az eljárások lefolytatását

A Miniszterelnökség vezetője szerint az új büntetőeljárási-törvény széles körű konszenzussal lesz elfogadva. Szintén elfogadják majd a polgári perrendtartás új szabályozását - mondta a miniszter, aki szerint az Igazságügyi Minisztérium jó munkát végzett az új jogszabályok tükrében. Az eljárási törvények megváltoztatásának a célja, hogy az elhúzódó ügyek gyorsabban le legyen zárva.

Origo
13:53

Új büntetőeljárási törvény lesz

Lázár János azt mondta, hogy a kormány lezárta az új büntetőeljárási törvényről szóló vitát. 1998 után tehát új szabályozás születik - tette hozzá. Az új eljárási törvényre azért volt szükség, mert több új kódex született az elmúlt években. Ötpárti egyeztetésre bocsátják a most tárgyalt jogszabályt.

Origo
13:51

Kihelyezett kormányülés lesz

Lázár János arról beszélt, hogy a héten két kabinetülés és egy kormányülés volt. Az Országgyűlés december 12-ig ülésezik. A kormány jövő héten kihelyezett ülést tart kedden és szerdán. Ott értékelik az idei évet és a jövő évi terveket.

Origo
13:49

Kezdődik

Kezdődik a 72. Kormányinfó. 20 perc késés volt.

Origo
13:46

Megszokott helyen van

A múlt héttel szemben, most ismét a megszokott helyen van a Kormányinfó.

Origo
13:43

Még mindig nem érkeztek meg

A 72. Kormányinfó továbbra sem kezdődik, így lassan 15 perces késés van.

Origo
13:39

Tíz perc csúszás

Lassan tíz perc késés van a Kormányinfón.

Origo
13:36

Késés

Ismét késés van a Kormányinfón.

Origo
13:27

Mi lesz, ha bedőlnek az olasz bankok?

Megkérdezzük, hogy Magyarország felkészült-e egy esetleges olasz bankválságra.

Origo
13:26

Történelmi egyházak és az oktatás

Mennyire fogják ösztönözni az egyházakat, hogy újabb állami iskolákat vegyenek át? - Erről is kérdezzük majd a kancelláriaminisztert.  

Lázár János határozottan kiállt az egyházi iskolák mellettFotó: Tuba Zoltán [origo]
Origo
13:21

Mérlegen az olimpiai jutalmak

Megkérdezzük Lázár Jánost, hogy miért nem fizették ki az olimpiai helyezetteknek a jutalmakat.  

Még mindig nem kapták meg a riói nyári olimpia helyezettjei a jutalmukatForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Még több bejegyzés