A 73. Kormányinfón biztosan téma lesz a közelgő uniós csúcs, a budapesti metróvonalakon kialakult helyzet és a német-magyar politikai kapcsolatok is.

15:52
Vége a 73. Kormányinfónak

Véget ért a Kormányinfó.

15:47
Lázár: Az RMDSZ a realitás

Lázár János Tőkés László kijelentésével kapcsolatban azt mondta, hogy a határon túli politikának a realitásokhoz kell igazodnia, ez pedig az RMDSZ.

15:46
Egy kérdés

Már csak egy kérdés van.

15:44
Lázár: Ennek semmi köze sincsen az eredményhez

A fönntartói struktúrának semmi köze nincs a gyenge PISA-eredményekhez - mondta Lázár. A tanárok és a gyerekek között zajlik az az interakció, aminek révén eldőlnek a dolgok, így láthatóvá válik az a teljesítmény, ami most a felmérésben megjelent.

15:41
A kormány kérte a második ajánlatot

Lázár János arról is beszélt, hogy az Erzsébet-utalványok esetében a második árajánlatot a kormány kérte.

15:37
Pluszpótlék a gyámügyeseknek

A gyermekvédelem területén pluszpótlékot is kaphatnak a dolgozók - mondta Lázár. A gyámügyi ügyintézések esetében megvizsgálják annak idejét és a fellebbezési időket.

15:33
A diákok 20 százaléka funkcionális analfabéta

Az iskolai teljesítményt nézve teljesen reális, hogy a diákok 20 százaléka funkcionális analfabéta - mondta Lázár.

15:32
Lázár: Nem kell lemondania Balognak

Nem kell lemondania Balog Zoltánnak a PISA-eredmények miatt - mondta Lázár. Nem a kormány tagjai állnak a katedrán - tette hozzá.

15:30
Majd kiderül, mi lesz

Lázár János arról is beszélt, hogy majd kiderül, változott-e Merkel álláspontja a bevándorlás ügyében.

15:28
Egymillió honosítás lehet

Lázár János kérdésre válaszolva azt mondta, hogy azokat a magántulajdonban lévő műtárgyakat, amelyek állami intézményben vannak, vissza kell adni az eredeti tulajdonosának. 2018-ig nem lesz kétmillió magyar honosítva - mondta Lázár, aki szerint a realitás az egymillió fő.

15:26
Lázár: Traian Basescu elfáradt

Lázár János szerint december 1-je nem ünnep Magyarország számára. Traian Basescu kijelentése egyfajta elfáradás jele, ami a kampányok esetében jellemző dolog.

15:24
Rezsicsökkentés: bírósághoz mehetünk

Magyarország megpróbált megállapodni az EU-val, hogy a rezsicsökkentést megvédjék. Lázár szerint a hatósági árszabás esetében készek vagyunk bírósághoz menni.

15:22
Tasnádi László egyelőre marad

Lázár János szerint a turizmus esetében rendben van, ha magánszemélyeket támogat az Eximbank. Tasnádi László esetleges távozása nem merült föl.

15:21
A cégeknek bért kell emelnie

A Miniszterelnökség vezetője szerint a hazai cégeknek bért kell emelniük, hogy megőrizzék a munkavállalóikat, a kormány ehhez nyújt segítséget.

15:19
Figyelmen kívül hagyják a kormány álláspontját

A nemzetközi szervezetek jelentései rengeteg esetben teljesen figyelmen kívül hagyják a magyar kormány álláspontját - mondta Kovács Zoltán. Már arra sincs jogunk, hogy odaírjuk, hogy mi a véleményünk - mondta Lázár.

15:17
Ekkor kezdődhet az utalványok kihordása

Lázár János közölte, hogy miniszterelnöki levél is lesz a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány mellett. Várhatóan a jövő héten kezdődhet el az utalványok kézbesítése - tette hozzá.

15:15
Csak ebben az esetben lehet nyomozás

Aránytalanul kevés ember jár szűrésre, és nagyon sokan halnak meg daganatos betegségben - mondta Lázár. A Simonka György elleni nyomozásról azt mondta, hogy csak akkor lehet ellene nyomozás, ha a mentelmi jogát felfüggesztették. 

15:12
A korai diagnózis a legfontosabb

A következő évek nagy kihívása az lesz, hogy a nagyon drága onkológiai gyógyszereket finanszírozza-e a magyar kassza, vagy nem. Magyarország jelenleg is követi a nemzetközi trendeket, de a legfontosabb a korai diagnózis.

15:09
Ennyien halnak meg hamarabb

Körülbelül 5-10 ezer olyan ember hal meg Magyarországon évente, akiknek az egészségügyi állapota ezt nem indokolja. Lázár szerint a korai diagnózishoz eljuttatni a beteget a legfontosabb dolog. Az orvosok világosan elmondják, hogyha a 45 éven felüliek nagy része elmenne szűrővizsgálatokra, akkor jelentősen csökkenthetőek lennének a halálozások.

15:06
5-6 évvel van előttünk Nyugat-Európa

A hazai daganatos betegségek gyógyításával kapcsolatban azt mondta, hogy az állam egyre többet költ erre a területre, ami azt jelenti, hogy GDP-arányosan másfél százalékkal többet. Magyarországon a születéskor várható élettartam jelentősen nőtt az elmúlt húsz évben, ezen a területen 5-6 évvel jár előttünk Nyugat-Európa.

14