Angela Merkelről és a metróról is kérdezzük Lázár Jánost

2016.12.08., 13:36
rendezés

A 73. Kormányinfón biztosan téma lesz a közelgő uniós csúcs, a budapesti metróvonalakon kialakult helyzet és a német-magyar politikai kapcsolatok is.

Origo
15:52

Vége a 73. Kormányinfónak

Véget ért a Kormányinfó.

Origo
15:47

Lázár: Az RMDSZ a realitás

Lázár János Tőkés László kijelentésével kapcsolatban azt mondta, hogy a határon túli politikának a realitásokhoz kell igazodnia, ez pedig az RMDSZ.

Origo
15:46

Egy kérdés

Már csak egy kérdés van.

Origo
15:44

Lázár: Ennek semmi köze sincsen az eredményhez

A fönntartói struktúrának semmi köze nincs a gyenge PISA-eredményekhez - mondta Lázár. A tanárok és a gyerekek között zajlik az az interakció, aminek révén eldőlnek a dolgok, így láthatóvá válik az a teljesítmény, ami most a felmérésben megjelent.

Origo
15:41

A kormány kérte a második ajánlatot

Lázár János arról is beszélt, hogy az Erzsébet-utalványok esetében a második árajánlatot a kormány kérte.

Origo
15:37

Pluszpótlék a gyámügyeseknek

A gyermekvédelem területén pluszpótlékot is kaphatnak a dolgozók - mondta Lázár. A gyámügyi ügyintézések esetében megvizsgálják annak idejét és a fellebbezési időket.

Origo
15:33

A diákok 20 százaléka funkcionális analfabéta

Az iskolai teljesítményt nézve teljesen reális, hogy a diákok 20 százaléka funkcionális analfabéta - mondta Lázár.

Origo
15:32

Lázár: Nem kell lemondania Balognak

Nem kell lemondania Balog Zoltánnak a PISA-eredmények miatt - mondta Lázár. Nem a kormány tagjai állnak a katedrán - tette hozzá.

Origo
15:30

Majd kiderül, mi lesz

Lázár János arról is beszélt, hogy majd kiderül, változott-e Merkel álláspontja a bevándorlás ügyében.

Origo
15:28

Egymillió honosítás lehet

Lázár János kérdésre válaszolva azt mondta, hogy azokat a magántulajdonban lévő műtárgyakat, amelyek állami intézményben vannak, vissza kell adni az eredeti tulajdonosának. 2018-ig nem lesz kétmillió magyar honosítva - mondta Lázár, aki szerint a realitás az egymillió fő.

Origo
15:26

Lázár: Traian Basescu elfáradt

Lázár János szerint december 1-je nem ünnep Magyarország számára. Traian Basescu kijelentése egyfajta elfáradás jele, ami a kampányok esetében jellemző dolog.

Origo
15:24

Rezsicsökkentés: bírósághoz mehetünk

Magyarország megpróbált megállapodni az EU-val, hogy a rezsicsökkentést megvédjék. Lázár szerint a hatósági árszabás esetében készek vagyunk bírósághoz menni.

Origo
15:22

Tasnádi László egyelőre marad

Lázár János szerint a turizmus esetében rendben van, ha magánszemélyeket támogat az Eximbank. Tasnádi László esetleges távozása nem merült föl.

Origo
15:21

A cégeknek bért kell emelnie

A Miniszterelnökség vezetője szerint a hazai cégeknek bért kell emelniük, hogy megőrizzék a munkavállalóikat, a kormány ehhez nyújt segítséget.

Origo
15:19

Figyelmen kívül hagyják a kormány álláspontját

A nemzetközi szervezetek jelentései rengeteg esetben teljesen figyelmen kívül hagyják a magyar kormány álláspontját - mondta Kovács Zoltán. Már arra sincs jogunk, hogy odaírjuk, hogy mi a véleményünk - mondta Lázár.

Origo
15:17

Ekkor kezdődhet az utalványok kihordása

Lázár János közölte, hogy miniszterelnöki levél is lesz a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány mellett. Várhatóan a jövő héten kezdődhet el az utalványok kézbesítése - tette hozzá.

Origo
15:15

Csak ebben az esetben lehet nyomozás

Aránytalanul kevés ember jár szűrésre, és nagyon sokan halnak meg daganatos betegségben - mondta Lázár. A Simonka György elleni nyomozásról azt mondta, hogy csak akkor lehet ellene nyomozás, ha a mentelmi jogát felfüggesztették. 

Origo
15:12

A korai diagnózis a legfontosabb

A következő évek nagy kihívása az lesz, hogy a nagyon drága onkológiai gyógyszereket finanszírozza-e a magyar kassza, vagy nem. Magyarország jelenleg is követi a nemzetközi trendeket, de a legfontosabb a korai diagnózis.

Origo
15:09

Ennyien halnak meg hamarabb

Körülbelül 5-10 ezer olyan ember hal meg Magyarországon évente, akiknek az egészségügyi állapota ezt nem indokolja. Lázár szerint a korai diagnózishoz eljuttatni a beteget a legfontosabb dolog. Az orvosok világosan elmondják, hogyha a 45 éven felüliek nagy része elmenne szűrővizsgálatokra, akkor jelentősen csökkenthetőek lennének a halálozások.

Origo
15:06

5-6 évvel van előttünk Nyugat-Európa

A hazai daganatos betegségek gyógyításával kapcsolatban azt mondta, hogy az állam egyre többet költ erre a területre, ami azt jelenti, hogy GDP-arányosan másfél százalékkal többet. Magyarországon a születéskor várható élettartam jelentősen nőtt az elmúlt húsz évben, ezen a területen 5-6 évvel jár előttünk Nyugat-Európa.

Origo
15:03

Magánorvos szabadon nyilatkozhat

Lázár János arról is beszélt, hogy egy magánorvos a saját felelősségére nyilatkozhat.

Origo
15:01

Kórházi nyilatkozatok: érthető a döntés

A kórházi vezetők nyilatkozatstoppjával kapcsolatban azt mondta, hogy eddig is szigorú rendeletek voltak érvényben. A kórházi házirend szabályozta a nyilatkozatokkal kapcsolatos dolgokat, míg az állami fenntartású intézmények esetében érthető, hogy ilyen döntést hoztak.

Origo
14:59

Lázár: A szlovák javaslat elfogadhatatlan

Várjuk meg, hogy mi lesz uniós csúcson, ezért nem lehet megmondani, hogy milyen taktikát követ majd Orbán Viktor. A jelenlegi szlovák javaslat elfogadhatatlan - tette hozzá.

Origo
14:57

Nyitva van a kormány ajtaja

Nyitva áll a kormány ajtaja a 3-as metró felújításának a finanszírozásához - mondta Lázár. A kormány nem lehet gátja a metrófelújításnak.

Origo
14:55

A kormány nem fog beleszólni ebbe

A kormány hatósági szóval nem fog beleszólni a metró üzemeltetésébe, a kabinet segíteni fog a metropótlásban. Ez nem politikai kérdés - mondta Lázár.

Origo
14:54

A helyi testületek döntenek a képviselők béréről

A helyi képviselők bérezéséről a helyi testületeknek kell dönteniük, a kormány csak a kereteket teremti meg - hangsúlyozta Lázár János. 

Origo
14:54

52 milliárd forintot fizetnek ki

52 milliárd forintot fizet majd ki a kormány Modern Városok programja az idei évben - mondta Lázár.

Origo
14:53

A kormány segít, de a fővárosnak kell lépnie metróügyben

A kormány kész minden segítséget megadni, ha a főváros kéri - mondta a metróproblémák kapcsán. A kormány hisz a kötöttpályás közlekedés jövőjében. Ha egy vonalat le kellene állítani, a fővárosnak kell döntenie, de a kormány segít - mondta Lázár János. 

Origo
14:51

A német-magyar kapcsolatok döntő hete

A jövő hét döntő jelentőségű lesz a német-magyar kapcsolatok szempontjából, a miniszterelnök nehéz hét előtt áll - mondta Lázár János. Hangsúlyozta, hogy a német és a magyar politika mást ért legális és illegális migráción. A németek továbbra is a migránsok szétosztását szeretnék - mondta. 

Origo
14:47

Nem lesz kilencosztályos általános iskola

A következő három évben biztosan nem lesz kilencosztályos általános iskola - mondta Lázár. A lengyelországi gyakorlatot elemezni kell, és konkrét jogszabályba kell illeszteni - tette hozzá.

Origo
14:45

Ezért hagytuk ott az antikorrupciós szervezetet

Magyarországgal szemben rengeteg kritika fogalmazódott meg a nemzetközi szervezetekben, így az antikorrupciós szervezetben is azt reméltük, hogy beleszólásunk lehet a döntésekbe - mondta Lázár. Éppen emiatt a kormány nem kíván olyan jelentést elfogadni, amiben nem veszik figyelembe az érveit, ezért döntöttünk  a kilépés mellett.

Origo
14:42

Azt nem mondják, mit ne tanuljanak a gyerekek

Lázár János szerint módszertani kérdésekhez kell hozzányúlni. Senki nem mer felelősséget vállalni azért, hogy mit ne tanuljanak a gyerekek - tette hozzá.

Origo
14:39

Meg kell nézi, jó-e a módszertan

Azt is meg kell nézni, hogy a magyar oktatás módszertana megfelelő-e - mondta Lázár. Az elméleti tudásban nem rosszak a gyerekek.

Origo
14:38

PISA-mérés: a kulcs a tanárok kezében van

2004 óta romlanak a tanulói teljesítmények, és ebbe nem nyugszik bele a kormány - mondta Lázár. Sajnos a közép-európai átlagnál is rosszabbak a tanulói teljesítmények - tette hozzá. Az igazi kérdés, hogy Közép-Európához képest hogyan állunk. A lengyelek csináltak egy reformot, és úgy tűnik, hogy annak van eredménye. A kulcs a pedagógusok, és nem a kormány kezében van - mondta.

Origo
14:36

Nagy társadalmi programok

A Miniszterelnökség vezetője szerint a miniszterelnök asztalán több nagy társadalmi program van, így a költségvetés többletbevételeinek az elköltése még nem eldőlt dolog. Csak fejlesztési célokra költ majd a kormány - tette hozzá.

Origo
14:33

Egymilliárdos jutalom a gyerekeseknek

Lázár János arról is beszélt, hogy egymilliárd forintot osztottak szét az állami dolgozók között, akiknek gyermekei vannak.

Origo
14:32

Rendőrök nem vihették ki az Erzsébet-utalványt

Nem gyakoroltunk nyomást a postára, egy új ajánlatot adtak, ami olcsóbb. Azt nem akartuk, hogy rendőrök hordják ki, belőlük 43 ezer van - tette hozzá.

Origo
14:30

Lázár: Elfogadtam az emberi szempontokat

Lázár János emlékeztetett arra, hogy a járási hivatalok képesek feladatokat végrehajtani. Mindezt bizonyították a tanyafelmérések során. Éppen emiatt a kormány elfogadta azt a döntést, hogy a járási hivatalok munkatársai vigyék ki az Erzsébet-utalványokat. Ezután a szakszervezet több aggályt fogalmazott meg. Lázár elmondta, hogy meghallgatta a szakszervezet vezetőjének az érveit, és emberi szempontjait. Mindezeket a szempontokat elfogadtam - mondta a miniszter.

Origo
14:27

Lehetőség volt magasabb emelésre

Az Erzsébet-utalványokkal kapcsolatos ügyekről Lázár azt mondta, hogy először a Magyar Postát vették volna igénybe, hogy kivigyék a 10 ezer forintos utalványokat. A kormány ezután mérlegelte a helyzetet, és örömtelinek nevezte, hogy most lehetőség van egy magasabb nyugdíjemelésre és 10 ezer forintos Erzsébet-utalványra. 

Origo
14:23

1700 milliárdos kifizetés is lehet

Idén várhatóan 1600-1700 milliárd forintos kifizetés lehet az uniós fronton - mondta a miniszter.

Origo
14:22

Eseti bizottság jöhet létre az uniós forrásokra

Lázár János szerint az uniós pénzekkel jól járunk, míg a nyugatiak keresnek ezeken. A kormány elfogadja azt az ellenzéki javaslatot, hogy legyen egy eseti bizottság az uniós források felhasználásáról - mondta Lázár János. Döntött a kormány a pályázati rendszer egyszerűsítéséről, de egy ötpárti találkozót kezdeményez januárban.

Origo
14:20

Így növelné a kormány a fizetéseket

A béremelést úgy próbáljuk segíteni, hogy a munkáltatók terheit csökkentjük - mondta a miniszter. Az adótörvény egyébként több pontosító szabályt is tartalmaz - tette hozzá. Az uniós ügyekről a kormány negyedévente fog beszámolni a források felhasználásáról.

Origo
14:19

Folyamatos adócsökkentés jöhet

Lázár János kitért arra is, hogy egy hatéves megállapodás keretében hat éven keresztül folyamatos lesz az adócsökkentés. A béremelést a kormány az alkalmazottain keresztül segítheti, mivel egymillióan vannak állami alkalmazásban - tette hozzá.

Origo
14:17

400 ezer vállalkozón segítenek

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy a társasági adó csökkentése 400 ezer vállalkozónak segít majd. Azért van erre lehetőség, mert a magyar gazdaság jelenleg is erősödik - tette hozzá.

Origo
14:15

Terítéken az orvosi leletek

Az orvosi leletek közérthetőségével kapcsolatban Lázár azt közölte, hogy az orvosok jelenleg azt csinálják, ami a törvényben kötelező rájuk nézve. A mai gyakorlat nem a legideálisabb, ezért Lázár Székely Lászlóhoz fordult, hogy mit kell tartalmaznia egy leletnek. A Miniszterelnökség egy szakmai kerekasztalt szervez januárban, hogy pontosan tisztázzák, mit kell tartalmaznia egy leletnek.

Origo
14:11

Fizetésemelések a közszférában

Lázár János arról is beszélt, hogy a járási hivatalokban július 1-től, míg a kormányhivatalokban január 1-től lesz béremelés. Sávos rendszerű béremelés történt a hivatalokban - tette hozzá.

Origo
14:09

Miniszteri fizetése lesz Tarlósnak

A főpolgármesternek miniszteri, míg a megyei jogú városoknak és a kerületi vezetőknek államtitkári szintű fizetésük lesz - mondta a miniszter.

Origo
14:07

Rendeződik a polgármesterek fizetése

A kis települések polgármestereinek a fizetésének a rendezése is napirenden volt a kihelyezett kormányülésen - mondta Lázár. Minden polgármester bérét megpróbáljuk emelni, így az 1500 fő fölötti települések vezetőinek is emelkedni fog. 

Origo
14:05

2018-ra minden háztartásban lehet internet

A digitális képességek nagy hiányban szenvednek Magyarországon, így az iskolákban és közigazgatási intézményekben is változásra van szükség - mondta Lázár. Éppen emiatt a kormány azt szeretné, ha 2018-ra minden háztartásban lenne internet.

Origo
14:03

A pedagógusoknak is részt kell ebben venniük

Mi nem a pedagógusokon szeretnénk számon kérni az eredményt, de le kell ülni és tárgyalni erről. A pedagógustársadalomnak részt kell vennie abban az elemzési folyamatban, amivel meg lehet állapítani, hogyan lehet javítani a mostani eredményeken - mondta Lázár.

Origo
14:01

Ellentétes eredmények az oktatásban

Egyik kutatás szerint a magyar diákok jó tudással rendelkeznek, de ezt más kutatások szerint nem tudják jól használni - mondta Lázár. A kormány egyeztetést kezd arról, hogyan lehet javítani a mostani eredményeken - tette hozzá. A kormány csak a kereteket tudja megteremteni, így most az érdemi munkára kell koncentrálni - mondta Lázár.

Origo
13:59

Oktatás: Többet költünk, mint az EU átlaga

A Miniszterelnökség vezetője szerint a jövő évi gazdaságpolitikai lépések hozzájárulnak majd a versenyképesség növeléséhez. Az oktatáspolitikát érintően Balog Zoltán egyeztető tárgyalásokat kezd majd az oktatás tartalmáról a különféle szervezetekkel. Az EU átlagánál többet költ a kormány az oktatásra az Európai Bizottság adatai alapján - mondta Lázár. 

Origo
13:56

Egy furcsaságról beszél Lázár

A kormányülésen téma volt a jó államjelentés - mondta Lázár. A kérdés, hogy lehet-e jó az állam. Jó szolgáltató államra van szükség. A hazai versenyképességi adatokat megvizsgálta a kormány, és különösen oda kell figyelni erre. A versenyképességi helyzetünk nem javult, de furcsa, hogy a növekvő gazdaság ellenére nincs ezen a területen előrelépés - mondta a miniszter.

Origo
13:53

Erről tárgyalnak a jövő héten

A Miniszterelnökség vezetője szerint a jövő heti szerdai kormányülésen is a bevándorlás lesz a legfontosabb napirendi pont. Magyarország vagy szövetségesekkel, vagy anélkül fog ellen állni a betelepítési kvótával szemben.

Origo
13:52

150 milliárd ment el határvédelemre

Lázár János szerint a kötelező szolidaritás esetében a nemzeti érdekeket kell figyelembe venni. Magyarország már 150 milliárd forintot költött a határvédelemre, és ezt kell figyelembe venni a szolidaritást illetően. A kötelező szétosztás helyett egy önkéntes mechanizmust akar a kormány - tette hozzá. 

Origo
13:50

Nem fogadjuk el a kötelező szétosztást

Lázár János szerint a kormány álláspontja egyértelmű a kérdésben, így nem fogadja el a kötelező szétosztást és betelepítést. Ezeket az embereket nem szabad beengedni az EU-ba, akik pedig bent vannak, azokat ki kell vinni az uniós határon túlra, és ott kell megvizsgálni őket.

Origo
13:48

Sarokba szoríthatják az országot

A Miniszterelnökség vezetője kijelentette, hogy a jövő heti uniós csúcs sorsdöntő lesz a bevándorlás ügyében. Magyarországot sarokba akarják szorítani Brüsszelben - mondta Lázár. Németország arra szánta el magát, hogy kötelező szétosztásról kényszerít ki döntést.

Origo
13:46

Szerdán lesz a kormányinfó

Lázár János arról beszélt, hogy jövő héten szerdán lesz a kormányinfó.

Origo
13:45

Kezdődik

Kezdődik a 73. Kormányinfó.

Origo
13:45

Kihelyezett ülés után

Lassan negyedórás késés van. A kormány egyébként kétnapos kihelyezett ülést tartott Sopronbánfalván.

Origo
13:43

Hideg van

Meglehetősen hideg van a teremben, de még mindig nem kezdődött el.

Origo
13:39

Még mindig nem kezdődött el

Továbbra sem kezdődött el a 73. kormányinfó.

Origo
13:36

Ismét késés

Ismét késéssel kezdődik a Kormányinfó.

Origo
13:30

Metróügyek

A Kormányinfón biztosan szóba kerül majd a budapesti metróvonalakon kialakult helyzet.  

A Pillangó utcai metróbaleset – helyszínelés 2016. december 5-énForrás:Szabó Gábor - Origo
Origo
13:28

Mérlegen a magyar diákok teljesítménye

A legfrissebb PISA-jelentés szerint romlott a magyar diákok teljesítménye. Megkérdezzük, hogyan lehetne ezen javítani.  

Romlott a magyar diákok teljesítményeForrás: MTI/Komka Péter
Origo
13:22

Angela Merkel fordulata

Megkérdezzük majd a kancelláriaminisztert, hogy javulhatnak-e a német-magyar politikai kapcsolatok, mivel Angela Merkel a CDU kongresszusán arról beszélt, hogy gátat kell szabni az illegális bevándorlásnak.  

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió elnöke, miután beszédet mondott pártja esseni kongresszusánForrás: MTI/AP/Martin Meissner
Még több bejegyzés