Lázár: Emelkedik a közfoglalkoztatottak bére is

2016.12.14., 13:29
rendezés

Döntött a kormány a nyugdíjak jövő évi emeléséről és arról is, hogy az egészségügyi bérszintre emelik fel azoknak a szociális ágazati dolgozóknak a fizetését, akiket egészségügyi munkakörben foglalkoztatnak. Emelik a közfoglalkoztatottak bérét is. 2016-ban a 74. volt az utolsó Kormányinfó. A tájékoztatón szóba került a csütörtöki-pénteki uniós csúcs, az oktatás és az egészségügy is.

Origo
15:03

Az utolsó kérdés

Az unió végérvényesen el akarja dönteni a kötelező kvótát. A holnapi és holnaputáni napon a kötelező kvóta ügyében győzelmet szeretnének aratni a nagyhatalmak - mondta Lázár. Úgy gondolja, hogy a V4-ek álláspontját mindenkinek mérlegelnie kell.

Lázár reméli, hogy nem feles döntésben akarják átvinni a kvóta ügyét. Véget ért a Kormányinfó, mivel vissza kell mennie Lázárnak a kormányülésre.

Origo
15:01

A közfoglalkoztatottak bére kisebb mértékben emelkedik

A közfoglalkoztatottak bére csak kisebb mértékben emelkedhet, mint a minimálbér.

Módosíthatnak a növekedési kilátásokon. Jó esély van az ideinél nagyobb növekedésre. 

Origo
15:00

Szeged-Vásárhely agglomeráció

Azon fog dolgozni, hogy Csongrádban új típusú agglomeráció jöjjön létre, amelyben benne vannak az ipari parkok, Szeged és Vásárhely, és akár határon túli területek is. 300 ezres, fizikailag szinte összeérő közösség legyen, úgy, hogy közben mindenki megtartja az önállóságát - mondta Lázár János.

Ezek a városok korábban vesztesek voltak. 

Origo
14:54

Az ellenzéki pártok együttműködnek

Lázár János a szocialista-jobbikos együttműködést jelző szentendrei modellről azt mondta, hogy őt nem lepte meg az együttműködés, mivel a parlamentben is együttműködnek.

Az, hogy az alkotmánymódosítást nem szavazta meg a Jobbik, azzal a saját szavazóit csapta be, és nekik okoztak csalódást - mondta Lázár. Nehéz lesz ezt a bizonyítványt elmagyarázni - tette hozzá.

Origo
14:52

Nem fogadják el a kötelező szétosztást

Lázár János kérdésre azt mondta, hogy a brüsszeli csúcson a kormány semmilyen formában nem fogadja el a kötelező szétosztást és a kötelező betelepítést. Ha ezt nem veszik figyelembe, akkor a leghatározottabban kell a kabinetnek fellépnie a csúcson.

"Nem vagyok elégedett az uniós csúcsra beérkező szlovák javaslattal, de nagyon korrekt egyeztetéseket folytattak. Mi azonban nem tudunk változtatni az álláspontunkon" - mondta Lázár.

Origo
14:50

A kórházaknál 2017-ben minden számlát át fognak nézni

A kórházi adósságállományról Lázár azt mondta, hogy 2017-ben minden számlát át fognak nézni, hogyan gazdálkodnak az intézmények, mert a harminc napon túli adósság évről évre újratermelődik. 

Origo
14:47

Nem a migránsok, az illegális bevándorlás ellen kampányolt

Lázár János arról is beszélt, hogy senki sem kampányolt a migránsok ellen, hanem az illegális bevándorlás ellen kampányoltak. Éppen ezért vállalható, hogy az EP-ben határozatot fogadtak el, amiben elítélték a gyűlöletkeltést.

Origo
14:46

A magyar társadalom mostanra kezdi kiheverni a korábbi válságot

A magyar vásárlóerőre vonatkozó legújabb adatokról, amelyek szerint az unió negyedik legszegényebb országa vagyunk, azt mondta a miniszter, hogy az eredmény oka nagyrészt a 2008-09-es válság. Sokan csak mostanra kezdik kiheverni a korábbi válságot - mondta Lázár. Nem vitatja a rossz eredményt, de azon dolgoznak, hogy növekedjenek a bérek - tette hozzá.

Origo
14:41

Megvizsgálhatják a benzin adótartalmát

A kormány kész negyedévnél rendszeresebben is megvizsgálni az üzemanyagárakat. 

Nincs olyan információja a kormánynak, hogy amerikai katonák érkeznének Magyarországra - mondta a miniszter. Erős magyar hadsereg kell, külföldi katonai erőnek csak nagyon szűk keretek között van helye Magyarországon - hangsúlyozta Lázár János.

Origo
14:39

A Miniszterelnökség a Karmelita Kolostorba költözik

Lázár János ismertetése szerint a Pénzügyminisztérium, a Belügyminisztérium is a Várba költözik. Ezekben az esetekben az állam nem vett ingatlanokat. A Miniszterelnökség a Karmelita Kolostorba költözik majd, ez a legolcsóbb megoldás - tette hozzá.

A Miniszterelnökség vezetője szerint évente 10-15 milliárdot költött a kormány az épületek felújítására, az egész folyamat nagyjából három évig tart.

Origo
14:37

Nem szabad eladni a Várban levő épületeket

Lázár János egy kérdésre azt mondta, hogy kormány Várba költözése helyes döntés volt, mivel így felgyorsultak a beruházások, és leromlott épületeket újítanak föl. Hangsúlyozta, nem szabad eladni ezeket az épületeket. 

Origo
14:32

Orbán januárban Botkához látogat

Lázár János ismertette, hogy a kormány dönt még a háttérintézmények átalakításának a mérlegéről, valamint az uniós pénzekről. Orbán Viktor januárban Szegedre látogat - jelentette be Lázár.

Origo
14:31

Gyárak építését támogatják

A gazdasági kabinet döntött arról is, hogy támogatja több magyarországi gyár építését. Így hét új üzem épülhet vidéken.

Tokaj-Hegyalján támogatást adnak a szőlőfelvásárláshoz.

Origo
14:29

Emelik a közfoglalkoztatottak bérét is

Lázár János bejelentette, hogy a közfoglalkoztatottak körében is lesz béremelés 2017-ben.

Origo
14:29

Béremelés lesz a szociális ágazatban

A 270 milliárd forintnyi földeladásokból származó pénz teljes része államadósság-csökkentésre jut - mondta a miniszter.

A szociális ágazatban, egészségügyi munkakörben dolgozók bérét az egészségügyi dolgozók bérének szintjére emelik - jelentette be Lázár.

A kormány a Balaton után újabb térségeket minősít kiemelt turisztikai területté, így többek között Tokaj vidékét.

Origo
14:27

A házbővítés nem lesz engedélyköteles

A kormány el fogja fogadni a digitális startupstratégiát.

Jóváhagyták az építési engedélyek egyszerűsítését is. A lakóházbővítés például nem engedély-, hanem csak bejelentésköteles lesz. 

Origo
14:26

Óraátállítással is foglalkoznak

Megvizsgálják a kérdést, bár a szakmai apparátus nem támogatja a módosítást.

Origo
14:25

PISA-vizsgálat: elemzik a területi különbségeket

Az egészségügyben és az oktatásban is megvizsgálja a kormány a helyzetet. A miniszter szerint azt is látni kell, hogy a területi különbségeket kell elemezni. Meg kell találni a társadalmi különbségeket, így az egyéni teljesítményekre is választ lehet majd kapni. Lázár szerint egyértelműnek tűnik, hogy minél jobb helyzetben van az egyén, annál jobb teljesítményt tud nyújtani, és egészségesebb is.

Origo
14:23

Új lőtereket építenek

A kormány tárgyalt a hadigondozottak helyzetéről, valamint a honvéd-egészségpénztár károsultjairól. Az utóbbiaknak a helyzetét a kormány rendezni fogja - tette hozzá.

Új lőtereket is építenek. 100 méteres lőterek lesznek a megyei jogú városokban - ismertette a Miniszterelnökség vezetője.

Origo
14:21

Kormányülés: gazdaság és migráció napirenden

Lázár János arról is beszélt, hogy a kormányülésen eddig a gazdasági kilátásokról és a bevándorlásról tárgyaltak.

Origo
14:19

Sarokba szorítanák Magyarországot

Lázár János szerint mindenfajta szolidaritást figyelembe kell vennie az uniónak, így a határok védelmére fordított erőfeszítéseket is. Az elmúlt két hét vitája nagyon érdekes volt, a téma napirenden van. A közép-európai országok álláspontja egyértelmű. Magyarországot megpróbálják sarokba szorítani.

A magyar kormány kezét megköti a 3,3 millió választó véleménye, valamint az Alkotmánybíróság döntése is - mondta Lázár. Úgy tűnik, többségben vannak a bevándorlást megszervezők - tette hozzá.

Origo
14:16

Kötelező vagy önkéntes szolidaritás?

Lázár János arról is beszélt, hogy a kötelező szétosztás és az önkéntes szolidaritás versenyzik egymással az uniós csúcson. A magyar kormány számára elfogadhatatlan a kötelező kvóta bevezetése - tette hozzá. Az automatikus szétosztási mechanizmus is elfogadhatatlan a magyar kormány számára.

Origo
14:15

A csütörtöki brüsszeli csúcson a migráció a középpontban

A holnapi brüsszeli csúcsról azt mondta Lázár, hogy az egyik fő kérdés, hogy lehet betartani az EU-török megállapodást. Fontos kérdés lesz a partnerségi megállapodások jövője is - tette hozzá. Mindezek a folyamatok kedveznek a magyar választóknak, mivel ők elutasítják az ellenőrizetlen bevándorlást. Ha sikerül egy jó megállapodást kötni, hogy Észak-Afrikában megálljon a bevándorlás, akkor az az egész unió szempontjából kedvező lehet.

Origo
14:12

Január elején folytatja a kormány

A kormány december 31-ig dolgozik, mivel a miniszterelnökre kemény menet vár Brüsszelben - mondta Lázár. Jövő héten kétnapos elnökségi ülést tart a Fidesz. Hivatalosan január elején ülésezik majd a kormány.

Origo
14:11

2016 zárása: nyugdíjasoknak, kórházaknak juttatnak pénzt

Több mint 200 milliárd forint sorsáról döntöttek, a legnagyobb tétel a nyugdíjemelés. A második az egészségügy, ahova tízmilliárdok kerülnek. Iskoláknak, szociális intézményeknek és a honvédségnek is jut ebből. 

Számos civil szervezet és intézmény kap kiemelt támogatást az év végén - mondta a miniszter.

Origo
14:09

Számokban az év tovább

A Miniszterelnökség vezetője a stratégiai és a gazdasági kabinet munkáját ismertette részletesen, hogy hány oldalt olvastak át.

Origo
14:06

Másfél száz törvényjavaslat az év mérlege

A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy 148 törvényjavaslatot terjesztett be a kormány 2016-ban. Több mint ezer kormányhatározat és rendelet született a mostani évben. Lázár János 9 törvénymódosítást jegyzett.

34 ülésnapot tartott 2016-ban a kormány, és 25 ezer oldalnyi anyagot tárgyalt meg a kabinet - ismertette Lázár János az idei év mérlegét.

Origo
14:05

Az év utolsó kormányülése

Lázár János azt mondta, hogy a mai napon van az év utolsó kormányülése, már csak kabinetülés lehet. 

Origo
14:03

Háromnapnyi Kormányinfó volt idén

Három teljes napot tettek ki idén a Kormányinfók. 4138 kérdést tettek föl ez alatt az újságírók. A legtöbbet a Magyar Nemzet kérdezte.

Origo
14:01

Kezdődik

Megérkezett Lázár János és Kovács Zoltán, kezdik.

Origo
13:31

Most is késnek

A mostani Kormányinfó is késéssel kezdődik.

Origo
13:30

Sajtóvita

Az újságírók összeszólalkoztak azon, hogy kinek mennyi kérdése és ideje van.

Origo
13:29

Más helyszínen

A 74. Kormányinfót az eddigi megszokott helyszíntől eltérően a Vadászteremben tartják.

Origo
13:28

Mennyivel nőhet 2017-ben a gazdaság?

Jövőre 3,5-4 százalék között bővülhet a magyar gazdaság - mondta Matolcsy György, az MNB elnöke. Megkérdezzük, hogy a kormány javít-e a növekedési prognózisán.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke pozitív prognózist adott 2017-reForrás: MTI/Ujvári Sándor
Origo
13:25

Mérlegen az ipari termelés

Megkérdezzük, hogy milyen intézkedésekkel próbál segíteni a kabinet, hogy a következő hónapokban növekedjen az ipari termelés.

Az utóbbi hónapokban gyengébben muzsikált az iparFotó: Adrián Zoltán - Origo
Origo
13:20

Összeolvad Hódmezővásárhely és Szeged?

Szegednek és Vásárhelynek egy agglomerációt kell alkotnia, kiaknázva az ipari-gazdasági-munkaerőpiaci együttműködésben rejlő lehetőségeket - mondta Lázár János. Megkérdezzük, hogy ez a két város összeolvadását jelenti-e.

Egy város lesz Szeged és Hódmezővásárhely?Forrás: MTI/Jászai Csaba
Még több bejegyzés