Kiderül, hogy hány percesek lesznek a tanórák

2017.01.12., 13:45
rendezés

A 75. Kormányinfóval veszi kezdetét 2017-ben Lázár János és Kovács Zoltán tájékoztatója.

Origo
16:12

Vége

Véget ért a 75. Kormányinfó.

Origo
16:09

Gyorsabb elbírálás jöhet

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy az uniós pályázatok elbírálásának ideje vélhetően gyorsabb lesz, mint korábban.

Origo
16:06

Fontosabb nálunk a vélemény, mint a méltóság

Minden látszat ellenére Magyarországon a véleménynyilvánítás szabadsága fontosabb, mint az emberi méltósághoz való jog - mondta Lázár.

Origo
16:05

Idegenrendészeti őrizet

Lázár János arról is beszélt, hogy vissza kell állítani az idegenrendészeti őrizetet.

Origo
16:01

Agyhártyagyulladás: még nincs döntés

A vírusos agyhártyagyulladás elleni védőoltás ingyenessé tétele még nem lezárt ügy, nem született kormánydöntés még ez ügyben - mondta Lázár.

Origo
15:58

A csődtől mentették meg az ÖRO-t

Lázár János arról is beszélt, hogy pénz csak akkor jut a dolgokra, ha nem lopják el. Ha a kormány a rábízott vagyont szétlopná, akkor nem lenne pénz többek között útépítése és nyugdíjemelésre. Az ÖRO esetében a büntetőjogi felelősséget vállalnia kell, de a kormány jól tette, hogy a csődtől megmentette az önkormányzatot.

Origo
15:53

Lázár: éjszaka keresték föl az előzeteseseket

Lázár János beszámolt arról, hogy korábban a helsinki bizottság megbízásából éjszakánként felkeresték az előzetesben lévőket. Nem érzékelte, hogy megpróbálták így befolyásolni az ország belpolitikáját - tette hozzá.

Origo
15:51

Jót tenne a gyógyszerkasszának

Minden vendégnek kijár a tisztelet, ezért, remélem, nem lesz olyan, aki kifütyülné az ideérkező orosz elnököt - mondta Lázár. Az e-receptekről azt mondta, hogy jó hatásuk lenne a gyógyszerkasszára.

Origo
15:48

Tovább épülhet a felcsúti kisvasút

A Miniszterelnökség vezetője elmondta, van esély arra, hogy tovább épülhet a felcsúti kisvasút.

Origo
15:44

Ehhez mindenkinek joga van

Egy demokratikus országban mindenkinek joga van arra, hogy megtudja, kik, mennyiből, és milyen célból szólnak bele a belpolitikába - mondta Lázár. 

Origo
15:42

Nem lesz rabkórház Miskolcon

A 4-es metrót érintő több mint 76 milliárdos büntetést el kell fogadni, mert az OLAF kifogásait nem lehet érdemben cáfolni. Lázár szerint komoly bűncselekmény történt. Miskolc polgármesterének a kérése alapján nem lesz rabkórház a városban.

Origo
15:40

Nyugalmat kér Lázár

Lázár János elmondta, hogy a különféle befolyásszerzési törekvésekről szóló titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozatala esetében is nyugalmat kér. 

Origo
15:36

Lázár: Ezt senki sem tagadta

Lázár János arról is beszélt, hogy soha senki se tagadta, hogy a fideszes politikusok kaptak tanulási lehetőséget a Soros-ösztöndíjakon keresztül. A fő kérdés, hogy meg kell adni a jogot, hogy mindenki megtudhassa, hogy a különféle civil szervezetek milyen forrásokból működnek.

Origo
15:30

Az ÁKK tud pontos összeget mondani

Az Államadósság Kezelő Központ tud pontos számot mondani arról, hogy mennyit kerestek a közvetítő cégek a letelepedési kötvényeken - mondta Lázár.

Origo
15:26

Egymilliárd eurót költöttek

Lázár János arról is beszélt, hogy a letelepedési kötvényt akkor alakították ki, amikor Magyarország nem kapott, vagy rossz kondíciókkal kapott hitelt. Egymilliárd eurónyi értékben vettek államkötvényt ezek az emberek - tette hozzá. Nem érdemes ezeket az embereket támadni.

Origo
15:22

Az Európai Bíróság elé kerülhet a földtörvény

A földtörvénnyel kapcsolatban az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fog fordulni, nem lesz konszenzus ebben a kérdésben - mondta Lázár. A paksi bővítéssel kapcsolatban azt mondta, hogy a fő cél, hogy ne kelljen külföldről áramot importálnunk. Az orosz hitel lehívására csak akkor kerülhet sor, ha zöld utat kap a beruházás.

Origo
15:18

Már készülünk az uniós vitára

Magyarország már most készül a 2020-2026-os uniós költségvetésről szóló vitára - mondta a miniszter. Lázár elmondta, a magyar agráriumnak kiemelt támogatást kell kapnia.

Origo
15:15

Rugalmas intézmény

A keresztényüldözés elleni államtitkárságról azt mondta, hogy elsősorban humanitárius segítséget tudunk nyújtani. Nem egy formalizált bürokratikus szervezetet szeretne a kormány, hanem egy rugalmas intézményt - mondta Lázár.

Origo
15:12

Egyre közelebb Mindszenty boldoggá avatása

Mindszenty József boldoggá avatása egy szinttel feljebb lépett, ami minden magyar számára jó hír - mondta Lázár.

Origo
15:10

Ipari park Szegeden

Lázár János arról is beszélt, hogy egy kétszáz hektáros ipari park létesülhet Szegeden.

Origo
15:06

Ekkor lesz bezárva a körmendi tábor

Ha a migránsok nem mozoghatnak majd szabadon, akkor a körmendi tábor is be lesz zárva - mondta Lázár.

Origo
15:04

Ennyivel csökken az adósság

A földárverésekből befolyó teljes 270 milliárd forintot az államadósság-csökkentésre fordítják majd.

Origo
15:00

Fel kell őket építeni

A budapesti olimpiával kapcsolatban azt mondta Lázár, hogy olyan létesítményekben rendezik majd meg, amiket egyébként is fel kell építeni. Amit építünk, annak 80 százaléka az olimpiától függetlenül elkészülne - tette hozzá.

Origo
14:57

60 ezren veszik igénybe

Lázár János arról is beszélt, hogy a kormány által nyújtott hadiárva-ellátást 60 ezren veszik igénybe, ami lényegesen több, mint amennyit a kormány várt. A kormány kiemelten támogatni fogja a doni áttörés 75. évfordulójához kapcsolódó eseményeket - tette hozzá.

Origo
14:54

Nem lehet elhagyni a tranzitzónát

A törvénynek jogot kell adnia, hogy mindenkinek legyen lehetősége feltárni, honnan származnak a forrásai - mondta Lázár. A Miniszterelnökség vezetője szerint az, hogy a tranzitzónákat nem lehet elhagyni majd Magyarország felé, mindennél fontosabb, és ezért nem tart attól, hogy jogilag megsemmisítenék ezt a törvényt.

Origo
14:48

Volt befolyásolás

Nem kétséges, hogy a migránsügyben volt befolyásolás külföldről - mondta Lázár. Az igazságügyi miniszter egyelőre még semmilyen javaslattal sem állt elő, ezért érdemes várni még - tette hozzá. 

Origo
14:45

Nincs elhatárolódás

Nem fogok elhatárolódni Németh Szilárdtól, de a megfogalmazásban lehetett volna megfontoltabb, de abszolút értjük, miről beszélt - mondta Lázár. Mindenkinek joga van arra, hogy megismerje, kik akarják befolyásolni - tette hozzá.

Origo
14:43

Vagyonnyilatkozat

Lázár János arról is beszélt, hogy a vagyonnyilatkozat az egyik módja lehet a civil szervezetek forrásainak megismerésében.

Origo
14:39

Egyelőre nem lesz 30 perces tanóra

Nincs napirenden a 9 évfolyamos általános iskola, és a 30 perces tanórák ügyét illetően sem akar állást foglalni Lázár János, de az utóbbiról is helye van a szakmai vitának.

Origo
14:38

Január 30-án megy Orbán Szegedre

Január 30-án megy Orbán Viktor Szegedre, ahol ajánlatot tesz az együttműködésre.

Origo
14:37

Nincs napirenden

2018-ban nem lesz egy számjegyű jövedelemadó-kulcs - mondta Lázár.

Origo
14:30

Erzsébet-utalvány: rendezett volt a kihordás

Lázár János arról is beszélt, hogy teljesen rendezett keretek között kapták meg a nyugdíjasok az Erzsébet-utalványokat. Akik nem vették át, azoknak ismét postázzák - tette hozzá.

Origo
14:26

Orbán nem tesz feljelentést

Orbán Viktor nem tesz büntetőfeljelentést a meghamisított interjú ügyében - mondta Lázár.

Origo
14:25

Befolyásszerzés

Lázár szerint a kormánynak át kell tekintenie, hogy milyen befolyásszerzési törekvések vannak külföldről.

Origo
14:23

Ezt várja a kormány

Orbán Viktor és Donald Trump a közeljövőben nem terveznek találkozót, de azt reméli a magyar kormány, hogy az tiszteletben tartja a választói akaratot - mondta Lázár.

Origo
14:21

Szuverenitás mindenáron

Az ország számára legfontosabb a szuverenitás megőrzése - mondta Lázár. Nem adunk föl sem Keleten, sem Nyugaton a nemzeti érdeket illetően semmit - tette hozzá. Magyarország célja, hogy a gazdaság téren kiegyensúlyozottak legyenek az orosz kapcsolatok, ezért vannak minden évben felsőszintű találkozók - mondta Lázár.

Origo
14:19

Késői kampánykezdet

Az országnak az az érdeke, hogy minél később kezdődjön a 2018-as választási kampány. A nagy témákban kell dolgoznia a kabinetnek - mondta Lázár.

Origo
14:17

Vállalni kell a nyilvánosságot

Aki politikai szerepet vállal, annak vállalnia kell a nyilvánosságot - mondta Lázár. Mindenkinek jogot kell adnia arra, hogy megtudja, hogyan akarja befolyásolni a politikát - tette hozzá.

Origo
14:16

Lázár: Kik akarják befolyásolni az országot?

A civil szervezetek átvilágításával kapcsolatban azt mondta, hogy a nemzeti oldalon sokan érzékenyen reagálnak a külföldről érkező befolyásolási folyamatokra. Az elmúlt két évben többek között kiderült, hogy szervezetten vitték a migránsokat a magyar határra. Soros György is többször beszélt arról, hogy ő a mai kormány igazi ellenzéke - mondta Lázár. A kormány szerint mindenkinek joga van megtudni azt, hogy ki akarja befolyásolni az ország ügyeit - tette hozzá. 

Origo
14:13

50 ezren kiléphetnének

A cél, hogy a közfoglalkoztatás egy ideiglenes foglalkoztatási forma legyen, jelenleg is 50 ezren mehetnének a piac felé - mondta Lázár.

Origo
14:10

70 milliárdos segítség

A magyar kórházaknak jelenleg nincsen tartozásuk, a kormány 70 milliárd forintos segítséget nyújtott - mondta Lázár. A 2016-os végső hiány két százalék körül lehet, de ez majd csak márciusban derül ki.

Origo
14:08

Könnyebb építési kedvezmények

A családi ottonteremtési kedvezmény kapcsán a kormány tárgyalt arról, hogyan lehetne megkönnyíteni az építkezési szabályokat, és a jövőben ezek módosulni fognak - mondta Lázár.

Origo
14:06

Egyre kisebb az ország függősége

A kormány meghallgatta Varga Mihályt az új állampapírpiaci stratégiáról, a cél az, hogy továbbra is jelentősen csökkenjen az államadósság - mondta Lázár. Magyarország függősége jelentősen csökkent az elmúlt években - tette hozzá, aminek a legfőbb oka, hogy egyre több belföldi szereplő vesz állampapírt. Éppen emiatt március 31-től megszűnik a letelepedési kötvény.

Origo
14:05

Háttérintézmények megszüntetése

A háttérintézmények megszüntetése révén ezer feladat került át a járásokhoz, a kormány végrehajtotta a kormánytisztviselők béremelését, ugyanakkor a háttérintézmények további átvilágítása várható – mondta a miniszter. 

Origo
14:02

Támogatási célok

Az uniós támogatásoknál az a cél, hogy 2017-ben legalább 2200, de lehetőség szerint 2700 milliárd forint legyen kifizetve.

Origo
14:00

Elbírálják a többletköltségeket

Új szabályok lesznek a fejlesztéspolitikában és a közbeszerzéseknél. A folyamatban lévő beruházásoknál, ha többletköltséget igényelnek:

15 százalékos eltérésig a minisztérium dönt a pótlásról,

15-30 százalék között a miniszter vizsgálja meg szakértővel,

30 százalék fölötti kiegészítésre nincs lehetőség.

Origo
13:57

Feljelentést tesznek metróügyben

Az OLAF lezárta a négyes metróval kapcsolatos vizsgálatát, ennek áttanulmányozása után a kormány ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mert a jelentés egy baloldali bűncselekményre utal a metróberuházással kapcsolatban, amelyet Demszky Gábor vezetésével követhettek el. A 76,7 milliárd forintos büntetést át kell hárítani a beruházást szervezőkre.

Origo
13:54

Európa nem tudta megoldani

A kormány értékelése szerint tavaly Európa nem tudta megoldani a menekültkérdést. Ezért meg kell erősíteni a határvédelmet, ahogy ma erről Orbán Viktor is beszélt. Az Európa határához érkezőket kívül kell tartani a határokon, akik pedig már itt vannak, azokat ki kell utasítani. 

Origo
13:52

Idegenrendészeti őrizet lesz

Fokozódik a migrációs nyomás 2017-ben, ezért a kormány úgy döntött, hogy vissza kell állítani az idegenrendészeti őrizet intézményét – mondta Lázár János. Ez azt jelenti, hogy a menekültkérelem elbírálásáig senki nem mozoghat szabadon az országban. 

Origo
13:50

Van elég gáz

Az ország energiaellátása megfelelő, elegendő készlettel rendelkezik az ország. A fogyasztás 87 millió köbméter naponta, de ennél többre is fel vannak készülve. 3,7 milliárd köbméter gáz volt a szezon kezdetekor a tárolókban. Korlátlanul tudják biztosítani a fűtéshez szükséges gázt. 

Origo
13:48

Az első téma a hideg

A kormány első helyen a hideggel kapcsolatos helyzetet tekintette át a tegnapi kormányülésen – kezdte a kormányinfót Lázár János. Egyúttal köszönetet mondott azoknak az önkormányzatoknak, amelyek segítettek a rászorulókon, és felajánlotta a kormány segítségét. A hajléktalanokat arra kérte a miniszter, hogy menjenek be a szállókra. 

Origo
13:29

Mérlegen a 30 perces tanóra

Megkérdezzük azt is, hogy a kormány támogatja-e a 30 perces tanórák bevezetését.  

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Origo
13:28

Ki felügyeli a kórházak gazdálkodását?

A kórházak pénzügyi felügyeletéről is érdeklődünk majd.  

Fotó: Adrián Zoltán - Origo
Origo
13:21

Az Alstom-jelentés

A Kormányinfón megkérdezzük, hogy mit tesz a kabinet az Alstom-bizottság jelentésével.

Még több bejegyzés