Két éven belül másodszor látogatott Magyarországra Vlagyimir Putyin orosz elnök. A magyar miniszterelnökkel való találkozón tárgyaltak a paksi bővítésről, a magyarországi gázszállításokról, valamint nemzetközi politikai kérdésekről is.

16:44
Vége a sajtótájékoztatónak

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatója véget ért.

 

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Hirling Bálint - Origo
16:42
Magyarország megfelelő partner Putyin szerint

Putyin az energiaellátásról azt mondta, hogy Magyarország mindig megfelelő fizetési partner volt. Nem fogunk megsértődni Bulgáriára, mivel korábban nem mert szembeszállni az Európai Bizottsággal a Déli Áramlat miatt. 

16:40
Magyar érdek a Déli Áramlat újjáélesztése

Orbán Viktor egy kérdésre azt mondta, hogy számunkra az a legfontosabb, hogy az orosz nyersanyag minden körülmények között eljusson Magyarországra. A Déli Áramlat újjáélesztése az érdekünkben állna, míg a Török Áramlatban szívesen részt veszünk. Magyarország ma rendkívül barátságtalan környezetben van, mivel Románia és Horvátország felé nem tudunk gázt importálni, mivel azok az államok nem építették ki ehhez a megfelelő infrastruktúrát. Magyarország déli irányból egy energiablokk alatt áll - tette hozzá.

Fotó: Hirling Bálint - Origo
16:36
Orbán Viktor: Be kell tartani a minszki megállapodást

Orbán Viktor az ukrán helyzetről azt mondta, hogy a minszki megállapodást maradéktalanul teljesíteni kell. Hazánk érdekelt abban, hogy az ukrán helyzet stabil legyen, mindennek alapja a béke, és a béke csak a minszki megállapodás alapján lehetséges. A kormányfő külön kiemelte, hogy az ukrán oktatáspolitikai törekvések nem segítenek a magyar-ukrán kapcsolatok javításának.

16:35
Putyin az ukránokat okolja a válságért

Putyin egy másik kérdésre azt válaszolta, hogy szerinte az ukrán fél provokálta a mostani kelet-ukrajnai incidenseket. Az ukránok elfoglaltak egy állást, és kétszáz méterre behatoltak a szakadárok területére. Az orosz elnök szerint a mostani konfliktus egyik oka, hogy az ukránoknak pénzre van szükségük, így most egy agresszió áldozataként mutathatják be magukat. Az ukránok korábban az oligarchák révén egy elnökjelölt-asszonyt finanszíroztak, míg most fel kell hívniuk magukra az új vezetés figyelmét. Putyin szerint belpolitikai okai is vannak a mostani válságnak, mivel a kormány egyre gyengébb. Az ukránok mindent megtesznek azért, hogy ne tartsák be a minszki egyezményt - tette hozzá. A minszki egyezményeket mindezek ellenére szerinte be kell tartani.

Fotó: Hirling Bálint - Origo
16:31
Eljut az orosz gáz a magyarokhoz

Putyin az Origónak azt mondta, hogy az Északi Áramlathoz tud kapcsolódni más. Politikai céljaik nincsenek az ukrajnai tranzittal kapcsolatban. A kérdés a diverzifikáció. Az orosz gáz biztonsággal el fog tud jutni magyar területre. Putyin azt mondta, hogy a paksi beruházás esetében készen állnak a 100 százalékos finanszírozásra.

16:28
Nem volt szó a paksi hitel újratárgyalásáról

Az Origo kérdésére Orbán Viktor azt mondta, hogy a paksi hitel újratárgyalása nem szerepelt a napirenden.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Hirling Bálint - Origo
16:26
Jelentős átrendeződés a világban

Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy Oroszország és Magyarország a nemzetközi viszonyokban nem egyenrangú szereplő, és nincsenek egy súlycsoportban. A kormányfő kijelentette, hogy a szíriai béketeremtésben a keresztények védelmében tudunk segíteni. Mindnyájan érezzük, hogy a világ egy jelentős átrendeződés folyamatában van, mindez kedvezőbb feltételeket teremt a magyar-orosz együttműködésnek.

16:24
A terrorizmusról is beszéltek

Putyin elmondta, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni harcban egyetértett a magyar féllel. A közel-keleti rendezésben szintén érdekelt Oroszország abban, hogy a menekültválságot csökkentsék. Úgy látja, a négyszemközti tárgyalásokon a konkrét kérdésekben előremozdultak.

16:22
A régiókkal is jó kapcsolatot szeretnének

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy a budapesti metrófelújításban is részt vettek, valamint a gyógyszeripari és vegyipari együttműködésekről. Putyin elmondta, hogy Oroszország célja, hogy a magyar régiókkal is jó kapcsolatokat alakítson ki, aminek az alapja a most megkötött regionális megállapodás. Az orosz elnök köszönetét fejezte ki az ortodox templomok felújítása miatt.

16:21
Magyarország megbízható partner

Az energetika területén folytatódnak az együttműködések, így a paksi reaktorok felépítésének nincs akadálya - mondta Putyin. Az orosz elnök szerint az új reaktorok megépülése révén megduplázódik a magyar villamosenergia-kapacitás. Magyarország Putyin szerint megbízható partner abban, hogy tranzitországként működhet a Nyugat felé. Külön kiemelte Putyin a Mol szerepét.

16:18
Putyin: Fejleszteni kell az együttműködést

Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy tovább kell fejleszteni az együttműködést a gazdaság területén, a politikai párbeszéd területén külügyminiszteri szinten jó együttműködés van. A mai megbeszéléseken nagy hangsúlyt kaptak a gazdasági kérdések, az orosz elnök is sajnálatát fejezte ki a csökkenő külkereskedelmi forgalom miatt, de ennek szerinte új lendületet kell adni.

Fotó: Hirling Bálint - Origo
16:17
Viták vannak az EU-ban

Orbán Viktor szerint a magyar-orosz együttműködések legfontosabb eredménye, hogy magyar élelmiszeripari beruházások valósultak meg az elmúlt években. A következő években a magyar vízipari komplexumok is megjelenhetnek Oroszországban. Az EU-ban nyílt viták vannak külpolitikai kérdésekről - tette hozzá. A magyar kormányfő szerint az orosz-magyar kapcsolatokból mindent megvédtünk, ami lehetséges volt, amikor a világ visszatér az együttműködés szelleméhez, akkor a magyar gazdaság jó esélyekkel indulhat az orosz piacokon.

16:15
Visszaesés a szankciók miatt

Orbán Viktor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok volumene visszaesett a szankciók miatt. Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha a világ vezető hatalmaival gyümölcsöző kapcsolatokat alakít ki - tette hozzá.

16:13
Biztosítva a gázellátás

A magyar gázellátás 2021-ig biztosítva van, és megkezdődtek a tárgyalások a 2021 utáni időszakra - mondta Orbán Viktor. A nukleáris együttműködésben minden akadály elhárult, az uniónak már csak egy kérdésben kell döntenie. 2018-ban megkezdődhet a paksi erőmű építése. Azt is mondta, az európai kontinens nyugati felén oroszellenes politika vált divattá, és ilyen helyzetben kellett a gazdasági kapcsolatokat fenntartani.

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a Parlament VadásztermébenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
16:12
Gazdasági kérdések a középpontban

Orbán Viktor köszöntet mondott azért, hogy Putyin meglátogatta Magyarországot, és megtisztelő dolognak nevezte. Hosszú és sikeres tárgyaláson vagyunk túl - tette hozzá. A középpontban gazdasági kérdések voltak. Nyílt és transzparens kapcsolatokra törekszik Magyarország Oroszországgal - mondta. Aláírtuk a regionális együttműködési kérdésről szóló dokumentumokat, főkonzulátust nyitottunk Kazanyban.

16:09
Kezdődik

Megérkezett Kovács Zoltán szóvivő, kezdődik a tájékoztató.

15:57
Mindjárt kezdődik a sajtótájékoztató

A teljes magyar kormány itt van, valamint több magyar cég vezetője. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin még nem jelent meg, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont már igen.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter érkezikForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
15:23
Csúszik a sajtótájékoztató

Az eredeti program szerint fél 4-re tervezték Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatóját, de most már biztos, hogy csúszni fog. Az újságíróknak vizet is osztottak.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Parlamentben - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/AP pool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Druzsinyin
14:51
Tart a tárgyalás
13