Főleg gazdasági kérdésekről tárgyalt Orbán Viktor és Putyin

2017.02.02., 11:34
rendezés

Két éven belül másodszor látogatott Magyarországra Vlagyimir Putyin orosz elnök. A magyar miniszterelnökkel való találkozón tárgyaltak a paksi bővítésről, a magyarországi gázszállításokról, valamint nemzetközi politikai kérdésekről is.

Origo
16:44

Vége a sajtótájékoztatónak

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatója véget ért.

 

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Hirling Bálint - Origo
Origo
16:42

Magyarország megfelelő partner Putyin szerint

Putyin az energiaellátásról azt mondta, hogy Magyarország mindig megfelelő fizetési partner volt. Nem fogunk megsértődni Bulgáriára, mivel korábban nem mert szembeszállni az Európai Bizottsággal a Déli Áramlat miatt. 

Origo
16:40

Magyar érdek a Déli Áramlat újjáélesztése

Orbán Viktor egy kérdésre azt mondta, hogy számunkra az a legfontosabb, hogy az orosz nyersanyag minden körülmények között eljusson Magyarországra. A Déli Áramlat újjáélesztése az érdekünkben állna, míg a Török Áramlatban szívesen részt veszünk. Magyarország ma rendkívül barátságtalan környezetben van, mivel Románia és Horvátország felé nem tudunk gázt importálni, mivel azok az államok nem építették ki ehhez a megfelelő infrastruktúrát. Magyarország déli irányból egy energiablokk alatt áll - tette hozzá.

Fotó: Hirling Bálint - Origo
Origo
16:36

Orbán Viktor: Be kell tartani a minszki megállapodást

Orbán Viktor az ukrán helyzetről azt mondta, hogy a minszki megállapodást maradéktalanul teljesíteni kell. Hazánk érdekelt abban, hogy az ukrán helyzet stabil legyen, mindennek alapja a béke, és a béke csak a minszki megállapodás alapján lehetséges. A kormányfő külön kiemelte, hogy az ukrán oktatáspolitikai törekvések nem segítenek a magyar-ukrán kapcsolatok javításának.

Origo
16:35

Putyin az ukránokat okolja a válságért

Putyin egy másik kérdésre azt válaszolta, hogy szerinte az ukrán fél provokálta a mostani kelet-ukrajnai incidenseket. Az ukránok elfoglaltak egy állást, és kétszáz méterre behatoltak a szakadárok területére. Az orosz elnök szerint a mostani konfliktus egyik oka, hogy az ukránoknak pénzre van szükségük, így most egy agresszió áldozataként mutathatják be magukat. Az ukránok korábban az oligarchák révén egy elnökjelölt-asszonyt finanszíroztak, míg most fel kell hívniuk magukra az új vezetés figyelmét. Putyin szerint belpolitikai okai is vannak a mostani válságnak, mivel a kormány egyre gyengébb. Az ukránok mindent megtesznek azért, hogy ne tartsák be a minszki egyezményt - tette hozzá. A minszki egyezményeket mindezek ellenére szerinte be kell tartani.

Fotó: Hirling Bálint - Origo
Origo
16:31

Eljut az orosz gáz a magyarokhoz

Putyin az Origónak azt mondta, hogy az Északi Áramlathoz tud kapcsolódni más. Politikai céljaik nincsenek az ukrajnai tranzittal kapcsolatban. A kérdés a diverzifikáció. Az orosz gáz biztonsággal el fog tud jutni magyar területre. Putyin azt mondta, hogy a paksi beruházás esetében készen állnak a 100 százalékos finanszírozásra.

Origo
16:28

Nem volt szó a paksi hitel újratárgyalásáról

Az Origo kérdésére Orbán Viktor azt mondta, hogy a paksi hitel újratárgyalása nem szerepelt a napirenden.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Hirling Bálint - Origo
Origo
16:26

Jelentős átrendeződés a világban

Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy Oroszország és Magyarország a nemzetközi viszonyokban nem egyenrangú szereplő, és nincsenek egy súlycsoportban. A kormányfő kijelentette, hogy a szíriai béketeremtésben a keresztények védelmében tudunk segíteni. Mindnyájan érezzük, hogy a világ egy jelentős átrendeződés folyamatában van, mindez kedvezőbb feltételeket teremt a magyar-orosz együttműködésnek.

Origo
16:24

A terrorizmusról is beszéltek

Putyin elmondta, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni harcban egyetértett a magyar féllel. A közel-keleti rendezésben szintén érdekelt Oroszország abban, hogy a menekültválságot csökkentsék. Úgy látja, a négyszemközti tárgyalásokon a konkrét kérdésekben előremozdultak.

Origo
16:22

A régiókkal is jó kapcsolatot szeretnének

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy a budapesti metrófelújításban is részt vettek, valamint a gyógyszeripari és vegyipari együttműködésekről. Putyin elmondta, hogy Oroszország célja, hogy a magyar régiókkal is jó kapcsolatokat alakítson ki, aminek az alapja a most megkötött regionális megállapodás. Az orosz elnök köszönetét fejezte ki az ortodox templomok felújítása miatt.

Origo
16:21

Magyarország megbízható partner

Az energetika területén folytatódnak az együttműködések, így a paksi reaktorok felépítésének nincs akadálya - mondta Putyin. Az orosz elnök szerint az új reaktorok megépülése révén megduplázódik a magyar villamosenergia-kapacitás. Magyarország Putyin szerint megbízható partner abban, hogy tranzitországként működhet a Nyugat felé. Külön kiemelte Putyin a Mol szerepét.

Origo
16:18

Putyin: Fejleszteni kell az együttműködést

Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy tovább kell fejleszteni az együttműködést a gazdaság területén, a politikai párbeszéd területén külügyminiszteri szinten jó együttműködés van. A mai megbeszéléseken nagy hangsúlyt kaptak a gazdasági kérdések, az orosz elnök is sajnálatát fejezte ki a csökkenő külkereskedelmi forgalom miatt, de ennek szerinte új lendületet kell adni.

Fotó: Hirling Bálint - Origo
Origo
16:17

Viták vannak az EU-ban

Orbán Viktor szerint a magyar-orosz együttműködések legfontosabb eredménye, hogy magyar élelmiszeripari beruházások valósultak meg az elmúlt években. A következő években a magyar vízipari komplexumok is megjelenhetnek Oroszországban. Az EU-ban nyílt viták vannak külpolitikai kérdésekről - tette hozzá. A magyar kormányfő szerint az orosz-magyar kapcsolatokból mindent megvédtünk, ami lehetséges volt, amikor a világ visszatér az együttműködés szelleméhez, akkor a magyar gazdaság jó esélyekkel indulhat az orosz piacokon.

Origo
16:15

Visszaesés a szankciók miatt

Orbán Viktor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok volumene visszaesett a szankciók miatt. Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha a világ vezető hatalmaival gyümölcsöző kapcsolatokat alakít ki - tette hozzá.

Origo
16:13

Biztosítva a gázellátás

A magyar gázellátás 2021-ig biztosítva van, és megkezdődtek a tárgyalások a 2021 utáni időszakra - mondta Orbán Viktor. A nukleáris együttműködésben minden akadály elhárult, az uniónak már csak egy kérdésben kell döntenie. 2018-ban megkezdődhet a paksi erőmű építése. Azt is mondta, az európai kontinens nyugati felén oroszellenes politika vált divattá, és ilyen helyzetben kellett a gazdasági kapcsolatokat fenntartani.

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a Parlament VadásztermébenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Origo
16:12

Gazdasági kérdések a középpontban

Orbán Viktor köszöntet mondott azért, hogy Putyin meglátogatta Magyarországot, és megtisztelő dolognak nevezte. Hosszú és sikeres tárgyaláson vagyunk túl - tette hozzá. A középpontban gazdasági kérdések voltak. Nyílt és transzparens kapcsolatokra törekszik Magyarország Oroszországgal - mondta. Aláírtuk a regionális együttműködési kérdésről szóló dokumentumokat, főkonzulátust nyitottunk Kazanyban.

Origo
16:09

Kezdődik

Megérkezett Kovács Zoltán szóvivő, kezdődik a tájékoztató.

Origo
15:57

Mindjárt kezdődik a sajtótájékoztató

A teljes magyar kormány itt van, valamint több magyar cég vezetője. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin még nem jelent meg, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont már igen.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter érkezikForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Origo
15:23

Csúszik a sajtótájékoztató

Az eredeti program szerint fél 4-re tervezték Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatóját, de most már biztos, hogy csúszni fog. Az újságíróknak vizet is osztottak.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Parlamentben - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/AP pool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Druzsinyin
Origo
14:51

Tart a tárgyalás

Origo
14:49

Videón Putyin konvoja

Origo
14:04

A konvoj megérkezett a Parlamenthez

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Hirling Bálint - Origo
Origo
14:01

Újra járnak a villamosok

A rendőrség feloldotta az ideiglenes zárásokat, ismét járnak az 1-es, 4-es és 6-os villamosok.

Origo
13:59

Egy asszony áttörte a rendőrsorfalat

Egy idős nő "áttörte" a rendőrsorfalat a Balassi Bálint utca és a Markó utca sarkán, és keresztülment a fotósokon, akik Vlagyimir Putyin érkezésére vártak. A rendőröknek azt mondta, haza akar menni - végül távozhatott is.

Origo
13:59

Putyin már a belvárosban

Tudósítónk jelzése szerint az orosz elnök konvoja már elhaladt az Oktogonnál.

Origo
13:59

A Putyint szállító konvoj elhaladt a Hősök terén, majd a Bajcsy-Zsilinszky úton

Vlagyimir Putyin látogatása Budapest -  A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Adrián Zoltán - Origo

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
13:52

Ezzel a kocsival szállítják Putyint a városban

Vlagyimir Putyin orosz elnök limuzinja - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Kovács Tamás
Origo
13:37

Szijjártó: Magyarország érdeke a józan észre alapozó kapcsolat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta Ferihegyen az M1-nek, hogy "a magyar gazdaságnak és a magyar embereknek egyértelműen az az érdeke, hogy Magyarország a kölcsönös tisztelet alapján álló és a józan észre alapozó kapcsolatot tartson fenn Oroszországgal". Szerinte az elmúlt négy-öt évben most először van olyan helyzet, hogy a nemzetközi politika világa támogató, kedvező a magyar-orosz kapcsolatok szempontjából.

Szijjártó Péter fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Kovács Tamás

 

Azt is mondta: a világpolitikai változások most azt bizonyítják, hogy helyes volt a kölcsönös tisztelet alapján álló, a józan észre alapozó kapcsolatot fenntartani Oroszországgal, hiszen most már "egyre-másra látszik", hogy a világ vezető országai, vezető politikusai is keresik a kapcsolatot Oroszországgal.

Arról is beszélt, hogy a mostani tárgyaláson a legfontosabb téma az energetika lesz, mostantól már a 2021 utáni időszakról tudnak tárgyalni a magyar-orosz gázvásárlás tekintetében. Emellett napirenden lesz a paksi atomerőmű kérdése, a magyar–orosz ipari és nehézipari együttműködés, a Dunaferr helyzete, valamint kulturális témák és űrtechnológiai kérdések.

Origo
13:21

Az első kép Putyinról Budapesten

Vlagyimir Putyin orosz elnök kiszáll repülőgépéből Budapesten, a Liszt Ferenc repülőtérenForrás: MTI/Kovács Tamás
Origo
13:15

Leálltak a nagykörúti villamosok

A BKK azt közölte, hogy hatósági zárás miatt a 4-es, 6-os villamos az Oktogon és a Blaha Lujza tér között nem közlekedik.

Az 1-es villamos Zugló vasútállomás és a Vágány utca/Róbert Károly körút között nem közlekedik.

Origo
13:08

Putyin megérkezett

Leszállt Putyin gépe Ferihegyen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök repülőgépe landol Budapesten, a Liszt Ferenc repülőtérenForrás: MTI/Kovács Tamás
Origo
12:57

Rendőrsorfal a Bajcsy-Zsilinszky útnál

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
12:43

Újabb orosz gép száll le perceken belül

A Flightradar24 szerint a két, még levegőben lévő orosz gép közül az egyik már belépett Magyarország légterébe, a másik még Lengyelország fölött repül. Azt továbbra sem tudni, Putyin melyiken ül.

Forrás: Flightradar24
MTI
12:26

2019-ig hosszabbítottak

A magyar kormányfő és az orosz elnök legutóbb 2016. február 17-én találkoztak az oroszországi Novo-Ogarjovóban, ekkor 2019 végéig meghosszabbították az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket.

MTI
12:20

Ebben állapodtak meg 2015-ben

Vlagyimir Putyin utoljára 2015. február 17-én járt Budapesten, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljon. Ekkor megállapodás született a hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződéssel kapcsolatos kérdések megoldásáról.

Origo
12:10

Nem jár az M1-es metró

Biztonsági őrök segítik a tájékozódást a Hősök terén.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Adrián Zoltán - Origo

 

Fotó: Adrián Zoltán - Origo
Origo
12:04

Ekkor érkezhet meg Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezése háromnegyed egy és negyed kettő között várható – adta hírül a köztévé tudósítója. A rövidesen Magyarországra érkező politikust Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, majd a Parlament felé indul az elnöki konvoj, ahol Vlagyimir Putyin Orbán Viktor miniszterelnökkel fog tárgyalni.

A két repülőgép, amelyek közül az egyiken az orosz elnök utazik, úton van, az egyik Lengyelország, míg a másik Fehéroroszország fölött repül épp.

Origo
11:56

Párbeszéd: Taszító Putyin világa

A Párbeszéd szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök jelképezte keleti világ "elképesztő és taszító", és világok harcává egyszerűsítené a nemzetközi viszonyokat. Tordai Bence, a párt szóvivője azt mondta, Magyarországnak a nyugati világ mellé kell állnia ebben a harcban, és nem Putyinnak "paríroznia", ahogy Orbán Viktor teszi ma - fogalmazott.

Origo
11:27

Egy gép már megérkezett

Három repülővel érkezik az orosz elnök és stábja Budapestre, ezek közül egy már le is szállt Ferihegyen. Azt azonban nem tudni, hogy Putyin ezen a gépen ült-e, vagy valamelyik későbbivel jön. Mindenesetre a hivatalos elnöki gép Iljusin típusú, Ferihegyen pedig egy Tupoljev szállt le.

Origo
11:24

Megnőtt Magyarország mozgástere

Vlagyimir Putyin magyarországi utazása három éven belül a hetedik olyan találkozó, ahol Orbán Viktor valamelyik nagyhatalom vezetőjével tárgyal. Ez egyrészt azt mutatja, hogy Magyarország nemzetközi jelentősége radikálisan megnőtt. Másrészt azt is egyértelműen jelzi, hogy Magyarország önálló külpolitikát folytat.

Origo
11:23

Szijjártó: Nehézipari együttműködés

Még szorosabbra fűzik Magyarország és Oroszország együttműködését a nehézipari fejlesztések területén, a technológiaintenzív ágazatokban - mondta Szijjártó Péter. A Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel tartott megbeszélése után a külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy elsősorban harmadik piaci tendereken a magyar és orosz vállalatokat közös részvételre és fejlesztésekre ösztönzik.

Origo
11:19

Századvég: Támogatják a kormány pragmatikus politikáját

A Századvég Alapítvány felmérése szerint a magyar lakosság többsége támogatja a kormány pragmatikus, gazdasági kapcsolatokra épülő Oroszország-politikáját - jelentette ki az alapítvány vezető elemzője. Ez azért is fontos, mert korábban sokszor érte az a vád a kormányt, hogy az Oroszországgal történő kapcsolatépítése kizárólag politikailag motivált - közölte Árok Norbert.

Origo
11:08

Lezárások a fővárosban

Kattintson a galériáért!Fotó: Polyák Attila - Origo
Még több bejegyzés