Az Országgyűlés hétfőn két jelölt közül választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét: a Fidesz–KDNP Áder János jelenlegi államfőt ajánlotta, míg az ellenzék a Jobbik kivételével Majtényi László volt ombudsmant, az Eötvös Károly Intézet elnökét támogatja. Az új elnök mandátuma 2022-ig szól.

08:33
Ők a jelöltek

Az Országgyűlés ma két jelölt közül választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét: a Fidesz–KDNP Áder János jelenlegi államfőt ajánlotta, míg az ellenzék a Jobbik kivételével Majtényi László volt ombudsmant, az Eötvös Károly Intézet elnökét támogatja.

08:53
15-15 percet beszélhet Áder és Majtényi

Várhatóan 9.30-tól kezdődik az államfőválasztás. Felszólal 15-15 perces időtartamban a két jelölt, a képviselők ezt követően titkos szavazáson adhatják le szavazatukat. Az első forduló akkor eredményes, ha az egyik jelölt kétharmados támogatást szerez. Eredménytelenség esetén második szavazást tartanak, amelynek végén az a jelölt válik államfővé öt évre, aki – a voksok számától függetlenül – a legtöbb szavazatot kapta.  

Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke 15 percet beszélhet majdForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
09:03
Nézőpont: Áder sokkal népszerűbb, mint Majtényi

A Nézőpont Intézet legfrissebb elemzésének adatai szerint a felnőtt népesség 54 százaléka szerint Áder János, a jelenlegi államfő újraválasztása előnyös lenne Magyarország szempontjából, ezzel szemben Majtényi Lászlóról a baloldali szimpatizánsoknál is kevesebben, 14 százalék gondolja ezt. 

Áder János köztársasági elnök maradását nagyon sokan támogatjákForrás: MTI/Máthé Zoltán
09:10
Fidesz: Majtényit Soros mozgatja

A baloldali pártok szégyene, hogy egy olyan köztársaságielnök-jelöltet állítottak, aki nyilvánvalóan idegen hatalmi érdekeket szolgál - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában. Hidvéghi Balázs közölte: Magyarországon ugyan mindenki elmondhatja a véleményét, ám ha azt külföldi, idegen hatalmi érdekek, egy tőzsdespekuláns, Soros György érdekei irányítják, akkor legalább vallják be. Látható, hogy  Majtényit Soros mozgatja, vagyis akkor inkább a bábszínházba kellene jelentkeznie egy pozícióért, és nem a köztársasági elnöki posztra – fogalmazott a kommunikációs igazgató. 

Soros György mozgatja Majtényi Lászlót?Forrás: AFP/2016 Getty Images/Bryan Bedder
09:20
Még szünet van

Egyelőre szünet van az Országgyűlésben, még nem kezdődött el az államfőválasztás.

09:25
Majtényinak a baloldaliakat sem sikerült maga mögé állítania

A Nézőpont Intézet szerint hiába sikerült a balliberális pártoknak konszenzust kialakítaniuk Majtényi László személyében, "a baloldali szimpatizánsok relatív többsége is Áder Jánost tartja a jobb jelöltnek". Egyedül a DK szimpatizánsai között kerültek relatív többségbe (46 százalék) azok, akik szerint Majtényi László elnökké választása lenne előnyösebb az országnak. Azt írták: jól látszik, Majtényi László "nemhogy pártok felett álló, nemzetegyesítő jelöltté nem vált, de  még az őt jelölő politikai erők szimpatizánsait sem tudta maga mögé állítani". 

09:28
Már hozzák a szavazóurnát

Parnó László, az Országgyűlés terembiztosi szolgálatának vezetője behozza az ülésterembe a szavazóurnát az Országgyűlés plenáris ülésén.  

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
09:32
Lassan mindenki megérkezik

Lassan az összes országgyűlési képviselő a teremben van.

Varju László, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Vadai Ágnes, független parlamenti képviselőkForrás: MTI/Máthé Zoltán
09:35
Orbán Viktor is megérkezett

Orbán Viktor miniszterelnök is megérkezett az ülésterembe.

09:38
Áder János is megérkezett

Áder János most érkezett meg a terembe Kövér Lászlóval. A köztársasági elnökkel a felesége is vele van, a sajtónak egyikük sem nyilatkozott – jelentette tudósítónk.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh AnitaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
09:39
Kezdődik a választás

Kezdődik a választási folyamat, mert Kövér László házelnök elfoglalta a helyét.

09:41
Majtényi életrajzát ismertetik

Kövér László most Majtényi László életrajzát ismerteti.

Középen Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke, alkotmányjogász, az ellenzéki pártok (LMP, MSZP, Együtt, Párbeszéd) államfőjelöltjeForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
09:42
Majtényi kezdi

Majtényi László beszél először.

09:45
Intézmények uralma alatt élne Majtényi

Majtényi László beszédében kijelentette, hogy mindnyájunknak jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni. Megköszönte a támogatást a baloldali pártoknak, valamint a mellette álló segítőknek.

09:48
Visszatérne 1989-hez a baloldal jelöltje

Majtényi szerint a szegénység elviselhetetlen, a korrupció maga alá gyűrte az államot. Úgy látja, a jogállamiság kérdései nem állnak távol az emberektől. Csak a független intézményekben bízhatunk, és mielőbb vissza kellene térni az 1989-es alapokra - mondta a jelölt. Szabad és szolidáris Magyarországot szeretne Majtényi.

09:50
Majtényi békét teremtene

Majtényi László szerint csak az a jó menekültpolitika, ami az emberiességi szabályoknak megfelel. Az országok csak békében fejlődnek, és a belviszályt le kell zárni. Majtényi lezárná a korábbi évtizedek vitáit, és társadalmi békét teremtene.

09:52
Göncz és Sólyom a minta Majtényi számára

Az alaptörvény szerint a köztársasági-elnök kifejezi a nemzet egységét, de nem kifejezni, hanem szolgálni kellene a nemzeti egységet - mondta a politikus. Nem jó, hogy két Magyarországban gondolkozunk - tette hozzá. Göncz Árpád és Sólyom László a minta Majtényi számára.

09:53
Schmitt Pál is ott van

Majtényi László egyébként Iványi Lászlót is elhozta magával. A teremben van Schmitt Pál és Boross Péter is.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Boross Péter volt miniszterelnök és Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegyeForrás: MTI/Máthé Zoltán
09:56
Korlátlanul beszélne és adna be törvényeket Majtényi

Majtényi nem lenne hálás azoknak, akik megválasztják. Úgy látja, az alkotmányosság helyreállítása miatt különös szerepe van az államfőnek. Elnökként unortodox eszközöket alkalmazna, így például a korlátlan elnöki szólás jogával is élne. Rendszeresen adna be törvényeket az Országgyűlésnek, ha elnök lenne.

09:57
Orbán Viktor csendre intett

Orbán Viktor csendre intette a Fidesz-KDNP képviselőit - jelentette tudósítónk.

15