Az Országgyűlés hétfőn két jelölt közül választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét: a Fidesz–KDNP Áder János jelenlegi államfőt ajánlotta, míg az ellenzék a Jobbik kivételével Majtényi László volt ombudsmant, az Eötvös Károly Intézet elnökét támogatja. Az új elnök mandátuma 2022-ig szól.

09:58
Népszavaztatna az alkotmányról Majtényi

Helyre kell állítani a köztársaságot - mondta Majtényi. Olyan alkotmányra van szükség, amit népszavazás erősít meg - mondta a jelölt. Befejezte a beszédét.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
09:59
Áder életrajzát ismertetik

Áder János életrajzát ismertetik.

10:00
Kezdődik Áder beszéde

Kezdődik Áder János, köztársasági elnök beszéde.

10:03
Köszönetet mondott Áder

Köztársaságielnök-jelöltként másodszor állhatok önök előtt - mondta Áder, aki megköszönte a jelölést. Munkatársainak is megköszönte a segítséget. Majtényi Lászlónak is megköszönte, hogy megosztotta gondolatait. Áder elmondta, hogy megpróbálja felvázolni, mit ért el az elmúlt öt évben. 

10:07
Középpontban a szerb-magyar megbékélés

Mindig a magyar érdekek és értékek szószólója leszek - mondta a jelölt. Áder János kiemelte elnöksége eredményeiből, hogy a szerb elnökkel sikerült megállapodnia arról, hogy a vajdasági mészárlás bűneit elítélje a szerb parlament. Mindennek előfeltétele volt, hogy Áder a szerb parlamentben kért bocsánatot a magyarok szerbek elleni bűneiért.

10:09
Nekik is köszönhető a megbékélés

Áder János úgy látja, az, hogy a múlt ezen tragikus fejezetét sikerült lezárni, annak köszönhető, hogy sokan mindent megtettek, hogy az ártatlan magyar áldozatokra évtizedeken keresztül emlékezzünk.

10:11
Teljesítmény és sikerek

Áder János szerint a teljesítményelv volt elnökségének egyik legfőbb programja. Több települést felsorolt, ahol sikerült a nehéz helyzeten úrrá lenni, és sikereket elérni. Felidézte, hogy se szeri, se száma a magyar innovációknak, amik nélkül nem lehetne ma már élni. Áder külön kiemelte azon orvosok munkáját, akik egy agyhalott édesanyát tartottak életben, és így sikerült egy csecsemőt megmenteni.

10:15
Nagyon riasztó kép bontakozott ki Áder János előtt

A jövő generációk iránti felelősségről azt mondta, hogy rengeteg környezetvédelmi rendezvényen vett részt. Az évek során egyre riasztóbb kép bontakozott ki előtte. Az elmúlt 50 évben az emberiség több erőforrást használt föl, mint korábban összesen. A Kárpát-medencének egyedülálló a sérülékenysége a klímaváltozás miatt - tette hozzá. Áder János örömét fejezte ki a képviselőknek, hogy a magyar parlament elsőként ratifikálta a párizsi egyezményt.

10:17
Áder: Akarjuk-e, hogy éljen a haza, vagy sem

Az egész emberiség öröksége a természeti környezet védelme - idézte Ferenc pápát a köztársasági elnök. A politikai viták egyre erősebbek lesznek a következő időszakban. Arany Jánost idézve azt mondta Áder, hogy ha haza nem lesz, akkor mi sem leszünk. Akarjuk-e, hogy éljen a haza, vagy sem - zárta beszédét Áder János.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
10:18
Kövér ismerteti a szabályokat

Kövér László most az államfőválasztás szabályait ismerteti.

10:18
Függetlenedés

Demeter Márta függetlenedésénék Fodor Gábor örült a legjobban. A házban Fodort és Demetert egymás mellé ültették - írta tudósítónk.

10:20
40 percig szavaznak

A szavazás helyszíne a Parlament Duna-parti oldalán lesz. 40 perces lesz a szavazás, és egy óra húsz perces szünetet rendelt el a házelnök.

10:22
Kokárda

Miközben a teljes Fidesz-KDNP és a kormány is kokárdában van, az ellenzéken, a jobbikon egyáltalán nem látni ilyet - írta tudósítónk.

10:24
Legkésőbb délután egy körül lehet eredmény

A jelöltek parlamenti felszólalása után megkezdődött a köztársaságielnök-választás hétfő délelőtt. A titkos szavazáson Áder János jelenlegi államfőre, a Fidesz-KDNP jelöltjére vagy Majtényi László volt ombudsmanra, az Eötvös Károly Intézet elnökére szavazhatnak a képviselők. A Jobbik előre bejelentette, hogy képviselői nem vesznek fel szavazólapot.

Az első körben kétharmados támogatottság kell ahhoz, hogy a jelölt betölthesse az öt évre szóló tisztséget. Ha nem lesz meg ez a többség, akkor második szavazást rendelnek el. Ez után - a szintén titkos - voksolás után az lesz Magyarország következő köztársasági elnöke, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja, függetlenül a szavazásban részt vevők számától. Eredményt legkorábban fél 12-kor, legkésőbb délután 1 órakor hirdetnek.

10:24
Szijjártó látványosan dolgozik

A kormány minden tagja Ádert hallgatja, Szijjártó Péter viszont látványosan dolgozik - ellenjegyez, jelentéseket olvas - írta tudósítónk.

10:27
Tolószékben van Rubovszky György

Rubovszky György, a KDNP képviselője tolószékben jelent meg a parlamentben, de részt vesz a szavazásban - jelentette tudósítónk.

10:28
Két kört vár Hollik István

Az első körben nem lesz nyertese az államfőválasztásnak, második kört várok - mondta az Origónak Hollik István, a KDNP képviselője.

10:31
Nem veszi föl a szavazólapot a Jobbik

Nem veszi föl a szavazólapot a Jobbik - mondta az Origónak Szávay István, a párt képviselője. Nem bánták meg, hogy nincs jelöltjük, mert nem voltak elegen, hogy állítsanak.

10:35
Beszélgetés az ülésteremben
Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Kovács Árpád, a Magyar Költségvetési Tanács elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész és Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke  az Országgyűlés plenáris ülése előtt 2017. március 13-ánForrás: MTI/Máthé Zoltán
10:36
Nagyjából mindenki leszavazott már

A képviselők többsége leszavazott. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője kizártnak tartja, hogy bárki átszavazott, azt nem árulta el az Origónak, hogyan voksolt.

25