A Terror Házában lerántják a leplet Soros Györgyről

2017.05.04., 17:01
rendezés

A CEU-vita – A baloldal sírásója  – Összefüggések és értelmezések címen rendeznek kerekasztal-beszélgetést a Terror Házában, amelyen többek között részt vesz Schmidt Mária, Kovács Zoltán és a CEU két rektorhelyettese. Az Origo percről percre közvetíti a vitát.

Origo
16:55

Ők lesznek a vita résztvevői

Fodor Éva, a Közép-európai Egyetem rektorhelyettese

Enyedi Zsolt, a Közép-európai Egyetem rektorhelyettese

Kovács Zoltán kormányszóvivő, a Nemzetközi Kommunikációs Iroda vezetője

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója

Origo
16:57

Schmidt Mária leírta a Soros-receptet

Soros György Európa destabilizálására, az Európai Unió szétbomlasztására törekszik, miközben az Egyesült Államok elnökét és Orbán Viktor miniszterelnököt is meg akarja buktatni. Ez a fő megállapítása Schmidt Mária történész azon írásának, amely a Látószög blogon jelent meg.

Origo
17:00

"Soros és a baloldal mára ugyanaz"

Schmidt Mária az elemzésében kitér arra is, hogy amikor a Közép-európai Egyetem Budapestre költözött, sokan – köztük ő is – ezt a „nyugatosodás, az amerikai egyetemi szabadság és színvonal Budapestre érkezéseként" üdvözölték. „Nagyon hamar kiderült azonban, hogy (...) mindösszesen annyi történt, hogy a marxisták újabb, most már nyugati képviselői is megérkeztek hozzánk."

Soros hálózata a mai baloldali ügyek mellé állt, ezért már „Soros és a baloldal egy és ugyanaz", foglyul ejtette a baloldalt, amely mára gátlástalanul kiszolgálja a globális nagyvállalatok és globális pénzügyi szereplők érdekeit – írta a Terror Háza vezetője. Hozzáteszi: a Fidesz 2010-es győzelme, a magyarországi ellenszél azért is bírt és bír különös jelentőséggel, mert „Soros emberbaráti operációja innen indult, és a CEU révén itt van utánpótlásképző bázisa is".

Origo
17:02

Boross Péter is ott van

Boross Péter egykori miniszterelnök is elment a kerekasztal-beszélgetésre.

Origo
17:05

Nagy az érdeklődés

Nagy az érdeklődés a kerekasztal-beszélgetés iránt, a Terror Háza rendezvényterme gyakorlatilag megtelt.

Origo
17:08

Apró késés van

Apró csúszás van, még nem kezdődött el a beszélgetés Soros György szerepéről és a CEU körüli helyzetről.

Origo
17:10

Kezdődik a vita a CEU-ról és Sorosról

Megérkeztek a résztvevők, kezdődik a beszélgetés.

Origo
17:12

Valódi vita lesz

Tallai Gábor, a vita moderátora arról beszélt, hogy most itt valódi vita lesz a felek között, és örömmel látja, hogy milyen sokan jöttek el.

Origo
17:14

Ők vitáznak

Bemutatják a résztvevőket: Schmidt Mária, a Terror Háza vezetője, Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese, Maruzsa Zoltán, az Emmi államtitkára, Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese és Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Origo
17:16

Tényleg sérül a szólásszabadság?

Tallai Gábor arról beszélt bevezetőjében, hogy a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán az merült föl, hogy itt az egyetemes emberi szólásszabadsághoz fűződő jog sérül, amiről amerikai professzorok írtak. Az első kérdés, hogy valóban erről van-e szó.

Origo
17:18

Enyedi: Közvetetten érinti a szólásszabadságot

Enyedi Zsolt szerint a törvénymódosítás közvetetten érinti a szólásszabadságot, mivel ellehetetleníti a CEU-t. Arról is beszélt, hogy az intézmény az elmúlt évtizedekben jogszerűen működött, és nem tudja teljesíteni a mostani új feltételeket, ami veszélyezteti a tanszabadságot.

Origo
17:22

Kovács Zoltán: Szó sincs a tanszabadság megsértéséről

Kovács Zoltán minderre azt közölte, hogy pont a kormány érveit nem hallgatták meg ebben az ügyben. Hangulatkeltő kampányt folytat a CEU és annak vezetője. Sokan nincsenek tisztában a jogi tényekkel. A kormányt az vezette, hogy rendezze a külföldi felsőoktatási intézmények helyzetét, és a kiskapukat bezárja - mondta Kovács Zoltán. Az elmúlt napok fejleményei rámutattak arra, hogy legfeljebb technikai típusú észrevételeket tett az EB, szó sincs a tanszabadság megsértéséről. Minden egyetem Magyarországon azonos feltételekkel kell hogy működjön - tette hozzá. Pont a kormányt nem kérdezték meg arról, hogy mi a célja a törvénymódosítással.

Origo
17:26

Könnyű teljesíteni a törvény előírásait

A CEU egy offshore egyetem, és nem értem, hogy miért sérti az akadémiai szabadságot, ha egy ilyen intézményre vonatkozó törvényt hoznak, aminek az előírásait egyébként lehet teljesíteni - mondta Kovács Zoltán. Fodor Éva minderre azt közölte, hogy a CEU melletti szolidaritási kampány azt mutatja, hogy az ügy komolyan érintette a felsőoktatási dolgozókat. A CEU mindig is jogszerűen működött. A törvényjavaslat nem az apróbb problémákról szól - mondta Fodor Éva. Úgy látja, el akarják lehetetleníteni a CEU-t, ami a világ egyik legszínvonalasabb egyeteme, és ez rombolja le a tanszabadságot.

Origo
17:30

Soros egyetemét nem lehet a szólásszabadság etalonjává tenni

Fodor Éva azt mondta, az intézménynek függetlennek kell lennie az államtól, ezért küzdenek az egyetemek a középkor óta. A jó egyetemek függetlenek az államtól. Mindez sérült a törvénymódosítással - tette hozzá. Kovács Zoltán minderre azt mondta, hogy meglepő, hogy egy 20 éve létező intézmény a szólásszabadság etalonjának próbálja beállítani magát. Soros György egyetemét bármilyen etalonná tenni elég hamis beállítás - tette hozzá.

Origo
17:34

"Senki sem akarja bezárni a Közép-európai Egyetemet"

Senki sem korlátozta a CEU autonómiáját, amit a rektorhelyettes asszony is elmondott - mondta Kovács Zoltán. A kormányszóvivő közölte, hogy a Közép-európai Egyetemet nem akarja senki bezárni, míg a mellette működő CEU egy virtuális egyetem, aminek a működési kereteit érinti az új szabályozás. A technikai-jogi megoldás irányába semmilyen lépést nem tett az intézmény - mondta a politikus. Maruzsa Zoltán arról beszélt, nagyon nehéz a világban bárhol egyetemet alakítani. A törvénymódosítás esetében a CEU egy spirituális szintre emelte a vitát, ami egy ügyes húzás volt.

Origo
17:36

Jogi választ ad a kormány az EB-nek

Maruzsa Zoltán a vitában arról is beszélt, hogy az Európai Bizottságnak jogi választ ad majd a kormány, és a végén lesz egy hiteles dokumentum, ami megállapítja, hogy sérült-e a tanszabadság kérdése. Ha az lesz a végeredmény, hogy a tanszabadság területén nem történt jogsértés, akkor visszatérhet a vita a jogi mederbe.

Origo
17:39

Schmidt Mária: Miért ragaszkodik a privilégiumaihoz a CEU?

Schmidt Mária arról beszélt, hogy a CEU a privilégiumai megtartása érdekében nemzetközi hazugságkampányba kezdett. Az egyetem vezetése kitalálta, hogy itt a szólás- és tanszabadságot sértő rendelkezésről van szó - tette hozzá. A Terror Háza főigazgatója elmondta, hogy rengeteg sérelmes nyilatkozatot tett a CEU rektora, így például egyszer azt mondta, hogy 1945 óta nem érte ekkora támadás Magyarországon a tanszabadságot. Nekem is nagyon fontos a tanszabadság, és elég időt töltöttem olyan rendszerben, amikor nem volt tanszabadság. Több mérsékletet várnék a rektor úrtól - mondta Schmidt Mária.

Origo
17:43

Enyedi: Mi nem tudunk nemzetközi szerződést kötni

Enyedi Zsolt a felvetésekre azt mondta, hogy politikusok döntenek majd arról, hogy az egyetem megmaradhat-e, vagy nem. A CEU rektorhelyettese arról is beszélt, hogy azért nem tesznek semmit, mert nem tudnak ők nemzetközi szerződést kötni egy kormánnyal. Ha a miniszterelnök aláírja a szerződést az USA-val, akkor működhet tovább az egyetem, ez a helyzet pedig nem jogállami dolog - mondta Enyedi. Egy létező egyetemtől kérik, hogy teljesen változzon meg - tette hozzá. Úgy látja, hogy tévedésben van a kormány az egyetemet illetően.

Origo
17:47

Amerikában is végre kell hajtani a jogszerű döntéseket

A CEU csak az amerikai diákoknak ad amerikai diplomát. A magyar állam alakította ki ezt a nem túl egyszerű jogi keretet - mondta Enyedi. Az egy teljesen bevett modell, ahogyan a CEU működik - tette hozzá. Egy legitimen megválasztott kormánynak nincsen joga olyan törvényt alkotni, ami a jogszerűségnek megfelel? - tette föl a kérdést Schmidt Mária. Minderre Enyedi azt mondta, hogy visszamenőleges jogot nem lehet alkotni. Kovács Zoltán pedig azt mondta, hogy Amerikában is mindenkinek végre kell hajtania a kormány jogszerű döntéseit.

Origo
17:51

Kovács Zoltán: Senki sem keresi a megoldást

Kovács Zoltán arról beszélt, hogy már Mádl Ferenc 1993-ban felhívta a figyelmet, hogy vannak megkérdőjelezett jogi lépések a CEU körül. Nem hozott a kormány most visszaható erejű törvényt, mivel a szabályok csak jövő év elején lépnek életbe - tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a CEU Németországban a jelenlegi szabályok alapján nem működhetne. Az egyetem körüli politikai vita csak kárt okoz, és senki sem keresi a megoldást.

Origo
17:53

Korábban is politikusok döntöttek a CEU-ról

Maruzsa Zoltán arról beszélt, hogy a CEU az indulásakor kettős út előtt állt. Lehetett volna magyar felsőoktatási intézmény. Fodor Gábor volt az 1994 decemberében, aki aláírta azt a nemzetközi szerződést, ami zöld utat adott az egyetemnek. A mai konstrukció 2005-ben alakult ki, amikor a miniszterelnök New York állam kormányzójával állapodott meg. Ha akkor jó volt a politikusok megállapodása, akkor ma miért nem jó? - tette föl a kérdést az államtitkár.

Origo
17:55

Maruzsa: Meg kell várni a kötelezettségszegési eljárás végét

Maruzsa Zoltán szerint meg kell várni az EB által indított kötelezettségszegési eljárás végét. Úgy érzi, hogy a problémák meg fognak oldódni, és az államok diplomatái kezelik majd az együttműködési kérdéseket.

Origo
18:01

Ezek a jogi keretek

Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy teljesen természetes, hogy az unión kívüli kormányok szándéknyilatkozatot tesznek, hogy az adott intézményt támogatják vagy nem. A törvényi előírás szerint egy szövetségi állammal is meg kell állapodnia majd a magyar kormánynak. Korábban a CEU esetében nem került törvénybe az egyetem működése. Fodor Éva szerint a magyar törvény szövege homályos.

Origo
18:04

Kovács: Azért lenne jó, ha teljesítenék, mert ez a törvényszerű

Fodor Éva arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban teljesen más szabályozás vonatkozik a felsőoktatásra, mint Európában. Maruzsa közölte, hogy túl vannak az első tárgyaláson az Egyesült Államokkal, és majd kiderül, hogy lesz-e megállapodás a kormánnyal vagy a szövetségi állammal. Fodor Éva nem érti, hogy miért akarja a kormány, hogy legyen az egyetemnek campusa az USA-ban. Kovács Zoltán szerint azért lenne jó, ha az egyetem teljesítené a feltételeket, mert ez a törvény. Az állam feladata, hogy szabályozza a felsőoktatási kérdéseket.

Origo
18:08

Nincsenek képlékeny szabályok Magyarországon

Senki se essen abba a hibába, hogy azt gondolja, itt Magyarországon képlékeny szabályok alapján működnek az egyetemek - mondta Kovács Zoltán.

Enyedi Zsolt azt mondta, nagyon pozitív elmozdulásokat hall az asztalnál. "Nincs hatalmunkban megváltoztatni az amerikai alkotmányt, de ha a kormány nyitott lenne, akkor New York állammal hamar létrejönne a megállapodás."

"Tévedésben van az egyetem, mivel nem a kormány, hanem az egyetem térfelén pattog a labda, mivel neki kell megfelelnie a feltételeknek" - mondta a kormányszóvivő. Enyedi szerint a kormány képviselői többféleképpen értelmezik a törvényt.

Origo
18:10

Schmidt: Nem kellene a rektornak összevissza beszélnie

Schmidt Mária szerint nem kellene a rektornak összevissza beszélnie a világban. Fodor Éva minderre közölte, hogy ők megpróbáltak beszélni a kormánnyal, de a feltételek nem teljesíthetőek.

Origo
18:15

Nem kellett volna korábban gondolkozni?

A feltételek teljesítése érdekében a kormány megtette a lépéseket - mondta Maruzsa Zoltán. Ezen túl, mivel sikerült a törvényt bevinni egy uniós eljárásba, nem érdemes belemenni az értelmezési vitákba.

"Szeretném az örömömet visszavonni, mivel ha Önök végigviszik az unióval a több hónapos vitát, akkor nem tudjuk megmondani a következő ciklusban jövő diákoknak, hogy tudunk-e nekik amerikai diplomát adni, akkor pedig az egyetem ellehetetlenül" - mondta Enyedi.

"Nem kellett volna ezt inkább korábban végiggondolni, mielőtt a rektor végigturnézta a nyugati médiát?" - kérdezte Schmidt Mária.

"Ha nem lett volna tiltakozás, akkor már rég lesöpörtek volna minket" - válaszolta Enyedi.

Origo
18:19

Kovács: A törvényi keretek között kell megoldást találni

Enyedi Zsolt azt mondta, hogy nekik már augusztus-szeptemberben meg kell szerezniük az új diákokat, így ha nem tudják, mi lesz, akkor nem lehet kampányolni. Kovács Zoltán szerint ők nem kompromisszumról beszélnek, hanem arról, hogy a törvény keretei között kell megoldást találni, mivel senki sem lóghat ki a keretek közül.

Origo
18:23

Ezért álltak ki a CEU mellett?

Fodor Éva szerint azzal sikerült nagy nemzetközi visszhagot kelteniük, mert a CEU egy nagyon jó egyetem. Egy olyan dologért álltak ki az emberek, ami szerintük egy jó dolog - tette hozzá a CEU rektorhelyettese.

Origo
18:27

Schmidt Mária: Ezt fejezze be a CEU rektora

Enyedi Zsolt arról beszélt, hogy ők maguk is vitatkoznak a nyitott társadalomról, és nem tekintik homofóbnak azokat, akik nem szeretik a nyílt társadalmat. A CEU rektorhelyettese közölte, hogy ők a kritikai gondolkodást tanítják, és a minden iránti szkepticizmust. Schmidt Mária arról beszélt, hogy azért kezdeményezte a vitát, mert sértve érezte magát a miatt a hírverés miatt, ami a nemzetközi mezőnyben keletkezett. Személyes sérelemnek élte meg, hogy a tanszabadság eltiprásával vádolták a kormányt. Nem felelős viselkedés, hogy egy ilyen szöveggel járta be a CEU rektora a nyugati világot, és Schmidt Mária arra kérte a CEU jelen lévő képviselőit, hogy ezt fejezze be a rektor. 

Origo
18:30

Soros migrációs nézetei nem egyeznek a magyar kormányéval

Azt szeretném, hogy a CEU-ra hasonló szabályok vonatkozzanak, mint a többi Magyarországon működő egyetemre - mondta Schmidt Mária. Kovács Zoltán közölte, hogy Soros Györgynek vannak olyan nézetei, amik nem egyeznek a mostani kormányéval, legfőképpen a migráció területén. A kormány ezen a területen nem is fog engedni - tette hozzá. A felsőoktatási törvény módosítása egyébként nincs kapcsolatban ezzel az ideológiai ellentéttel - mondta Kovács Zoltán.

Origo
18:31

Véget ért a rendezvény

Véget ért a vita.

Még több bejegyzés