A CEU-vita – A baloldal sírásója  – Összefüggések és értelmezések címen rendeznek kerekasztal-beszélgetést a Terror Házában, amelyen többek között részt vesz Schmidt Mária, Kovács Zoltán és a CEU két rektorhelyettese. Az Origo percről percre közvetíti a vitát.

16:55
Ők lesznek a vita résztvevői

Fodor Éva, a Közép-európai Egyetem rektorhelyettese

Enyedi Zsolt, a Közép-európai Egyetem rektorhelyettese

Kovács Zoltán kormányszóvivő, a Nemzetközi Kommunikációs Iroda vezetője

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója

16:57
Schmidt Mária leírta a Soros-receptet

Soros György Európa destabilizálására, az Európai Unió szétbomlasztására törekszik, miközben az Egyesült Államok elnökét és Orbán Viktor miniszterelnököt is meg akarja buktatni. Ez a fő megállapítása Schmidt Mária történész azon írásának, amely a Látószög blogon jelent meg.

17:00
"Soros és a baloldal mára ugyanaz"

Schmidt Mária az elemzésében kitér arra is, hogy amikor a Közép-európai Egyetem Budapestre költözött, sokan – köztük ő is – ezt a „nyugatosodás, az amerikai egyetemi szabadság és színvonal Budapestre érkezéseként" üdvözölték. „Nagyon hamar kiderült azonban, hogy (...) mindösszesen annyi történt, hogy a marxisták újabb, most már nyugati képviselői is megérkeztek hozzánk."

Soros hálózata a mai baloldali ügyek mellé állt, ezért már „Soros és a baloldal egy és ugyanaz", foglyul ejtette a baloldalt, amely mára gátlástalanul kiszolgálja a globális nagyvállalatok és globális pénzügyi szereplők érdekeit – írta a Terror Háza vezetője. Hozzáteszi: a Fidesz 2010-es győzelme, a magyarországi ellenszél azért is bírt és bír különös jelentőséggel, mert „Soros emberbaráti operációja innen indult, és a CEU révén itt van utánpótlásképző bázisa is".

17:02
Boross Péter is ott van

Boross Péter egykori miniszterelnök is elment a kerekasztal-beszélgetésre.

17:05
Nagy az érdeklődés

Nagy az érdeklődés a kerekasztal-beszélgetés iránt, a Terror Háza rendezvényterme gyakorlatilag megtelt.

17:08
Apró késés van

Apró csúszás van, még nem kezdődött el a beszélgetés Soros György szerepéről és a CEU körüli helyzetről.

17:10
Kezdődik a vita a CEU-ról és Sorosról

Megérkeztek a résztvevők, kezdődik a beszélgetés.

17:12
Valódi vita lesz

Tallai Gábor, a vita moderátora arról beszélt, hogy most itt valódi vita lesz a felek között, és örömmel látja, hogy milyen sokan jöttek el.

17:14
Ők vitáznak

Bemutatják a résztvevőket: Schmidt Mária, a Terror Háza vezetője, Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese, Maruzsa Zoltán, az Emmi államtitkára, Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese és Kovács Zoltán kormányszóvivő.

17:16
Tényleg sérül a szólásszabadság?

Tallai Gábor arról beszélt bevezetőjében, hogy a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán az merült föl, hogy itt az egyetemes emberi szólásszabadsághoz fűződő jog sérül, amiről amerikai professzorok írtak. Az első kérdés, hogy valóban erről van-e szó.

17:18
Enyedi: Közvetetten érinti a szólásszabadságot

Enyedi Zsolt szerint a törvénymódosítás közvetetten érinti a szólásszabadságot, mivel ellehetetleníti a CEU-t. Arról is beszélt, hogy az intézmény az elmúlt évtizedekben jogszerűen működött, és nem tudja teljesíteni a mostani új feltételeket, ami veszélyezteti a tanszabadságot.

17:22
Kovács Zoltán: Szó sincs a tanszabadság megsértéséről

Kovács Zoltán minderre azt közölte, hogy pont a kormány érveit nem hallgatták meg ebben az ügyben. Hangulatkeltő kampányt folytat a CEU és annak vezetője. Sokan nincsenek tisztában a jogi tényekkel. A kormányt az vezette, hogy rendezze a külföldi felsőoktatási intézmények helyzetét, és a kiskapukat bezárja - mondta Kovács Zoltán. Az elmúlt napok fejleményei rámutattak arra, hogy legfeljebb technikai típusú észrevételeket tett az EB, szó sincs a tanszabadság megsértéséről. Minden egyetem Magyarországon azonos feltételekkel kell hogy működjön - tette hozzá. Pont a kormányt nem kérdezték meg arról, hogy mi a célja a törvénymódosítással.

17:26
Könnyű teljesíteni a törvény előírásait

A CEU egy offshore egyetem, és nem értem, hogy miért sérti az akadémiai szabadságot, ha egy ilyen intézményre vonatkozó törvényt hoznak, aminek az előírásait egyébként lehet teljesíteni - mondta Kovács Zoltán. Fodor Éva minderre azt közölte, hogy a CEU melletti szolidaritási kampány azt mutatja, hogy az ügy komolyan érintette a felsőoktatási dolgozókat. A CEU mindig is jogszerűen működött. A törvényjavaslat nem az apróbb problémákról szól - mondta Fodor Éva. Úgy látja, el akarják lehetetleníteni a CEU-t, ami a világ egyik legszínvonalasabb egyeteme, és ez rombolja le a tanszabadságot.

17:30
Soros egyetemét nem lehet a szólásszabadság etalonjává tenni

Fodor Éva azt mondta, az intézménynek függetlennek kell lennie az államtól, ezért küzdenek az egyetemek a középkor óta. A jó egyetemek függetlenek az államtól. Mindez sérült a törvénymódosítással - tette hozzá. Kovács Zoltán minderre azt mondta, hogy meglepő, hogy egy 20 éve létező intézmény a szólásszabadság etalonjának próbálja beállítani magát. Soros György egyetemét bármilyen etalonná tenni elég hamis beállítás - tette hozzá.

17:34
"Senki sem akarja bezárni a Közép-európai Egyetemet"

Senki sem korlátozta a CEU autonómiáját, amit a rektorhelyettes asszony is elmondott - mondta Kovács Zoltán. A kormányszóvivő közölte, hogy a Közép-európai Egyetemet nem akarja senki bezárni, míg a mellette működő CEU egy virtuális egyetem, aminek a működési kereteit érinti az új szabályozás. A technikai-jogi megoldás irányába semmilyen lépést nem tett az intézmény - mondta a politikus. Maruzsa Zoltán arról beszélt, nagyon nehéz a világban bárhol egyetemet alakítani. A törvénymódosítás esetében a CEU egy spirituális szintre emelte a vitát, ami egy ügyes húzás volt.

17:36
Jogi választ ad a kormány az EB-nek

Maruzsa Zoltán a vitában arról is beszélt, hogy az Európai Bizottságnak jogi választ ad majd a kormány, és a végén lesz egy hiteles dokumentum, ami megállapítja, hogy sérült-e a tanszabadság kérdése. Ha az lesz a végeredmény, hogy a tanszabadság területén nem történt jogsértés, akkor visszatérhet a vita a jogi mederbe.

17:39
Schmidt Mária: Miért ragaszkodik a privilégiumaihoz a CEU?

Schmidt Mária arról beszélt, hogy a CEU a privilégiumai megtartása érdekében nemzetközi hazugságkampányba kezdett. Az egyetem vezetése kitalálta, hogy itt a szólás- és tanszabadságot sértő rendelkezésről van szó - tette hozzá. A Terror Háza főigazgatója elmondta, hogy rengeteg sérelmes nyilatkozatot tett a CEU rektora, így például egyszer azt mondta, hogy 1945 óta nem érte ekkora támadás Magyarországon a tanszabadságot. Nekem is nagyon fontos a tanszabadság, és elég időt töltöttem olyan rendszerben, amikor nem volt tanszabadság. Több mérsékletet várnék a rektor úrtól - mondta Schmidt Mária.

17:43
Enyedi: Mi nem tudunk nemzetközi szerződést kötni

Enyedi Zsolt a felvetésekre azt mondta, hogy politikusok döntenek majd arról, hogy az egyetem megmaradhat-e, vagy nem. A CEU rektorhelyettese arról is beszélt, hogy azért nem tesznek semmit, mert nem tudnak ők nemzetközi szerződést kötni egy kormánnyal. Ha a miniszterelnök aláírja a szerződést az USA-val, akkor működhet tovább az egyetem, ez a helyzet pedig nem jogállami dolog - mondta Enyedi. Egy létező egyetemtől kérik, hogy teljesen változzon meg - tette hozzá. Úgy látja, hogy tévedésben van a kormány az egyetemet illetően.

17:47
Amerikában is végre kell hajtani a jogszerű döntéseket

A CEU csak az amerikai diákoknak ad amerikai diplomát. A magyar állam alakította ki ezt a nem túl egyszerű jogi keretet - mondta Enyedi. Az egy teljesen bevett modell, ahogyan a CEU működik - tette hozzá. Egy legitimen megválasztott kormánynak nincsen joga olyan törvényt alkotni, ami a jogszerűségnek megfelel? - tette föl a kérdést Schmidt Mária. Minderre Enyedi azt mondta, hogy visszamenőleges jogot nem lehet alkotni. Kovács Zoltán pedig azt mondta, hogy Amerikában is mindenkinek végre kell hajtania a kormány jogszerű döntéseit.

17:51
Kovács Zoltán: Senki sem keresi a megoldást

Kovács Zoltán arról beszélt, hogy már Mádl Ferenc 1993-ban felhívta a figyelmet, hogy vannak megkérdőjelezett jogi lépések a CEU körül. Nem hozott a kormány most visszaható erejű törvényt, mivel a szabályok csak jövő év elején lépnek életbe - tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a CEU Németországban a jelenlegi szabályok alapján nem működhetne. Az egyetem körüli politikai vita csak kárt okoz, és senki sem keresi a megoldást.

12