A 97. Kormányinfón a legtöbb szó minden bizonnyal az Európai Unió Bírósága által a kvótaperben hozott ítéletről lesz szó, de a Tesco-sztrájk és az euró is szóba kerülhet.

15:50
Lázár: Nem akarunk senkit befogadni

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy senkit sem akarunk befogadni. A magyar alkotmányosság 800. évfordulós megünneplésével kapcsolatban közölte, hogy megkezdődött a méltó felkészülés erre. Ennek a programnak része lesz Szent István halálának 1000. évfordulójára való emlékezés - mondta Lázár.

15:45
2020-ban kaphat új nevet Csongrád megye

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, 2020. június 4-én kaphat új nevet Csongrád megye. A megyei közgyűlés egyértelmű támogatása után fordultam a parlamenthez ebben az ügyben, és várhatóan ott döntenek majd erről - tette hozzá.

15:40
Nagy viták lesznek a közlekedésről

A közlekedés, vagy az innováció területén nagy rendszerátalakítás nem várható a következő hónapokban, de 2018-2022 között biztosan nagy viták lesznek ezen a területen - mondta Lázár.

15:37
Nem kérdés az ország uniós tagsága

Az uniós tagságunk nem vetődhet fel a kvótaügy esetében - mondta Lázár János. 

15:35
Folyamatosan nőnek az orvosi bérek

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy a kabinet folyamatosan emeli az orvosi fizetéseket, így az elvándorlás is csökkent az elmúlt években. Egyelőre nem tudjuk megfizetni a német orvosbéreket, de folyamatos a bérfelzárkóztatás - tette hozzá.

15:32
Mi lesz a háziorvosi praxisokkal?

A magyar kormány kész minden orvossal tárgyalni, így a fogorvosokkal is - mondta Lázár. A betöltetlen háziorvosi és gyerekorvosi praxisok esetében a kormánynak meg kell vizsgálnia az egész képzést, és az egyetemek hogyan viszonyulnak ehhez - mondta egy másik kérdésre Lázár. Már eddig is sok háziorvosi praxis betöltéséhez járult hozzá a kabinet, de az orvoselvándorlás miatt továbbra sem várható áttörés. A kormány ezen a területen komoly lépéseket tett.

15:25
Lázár: Ez elfogadhatatlan

Az ukrán oktatási törvényről azt mondta Lázár, elfogadhatatlan, hogy lábbal tiporják a kisebbség nyelvi jogait, egy EU-felé törekvő országban.

15:24
Romániát nem támogatjuk ebben

Nem tapasztaltam, hogy Orbán Viktor bárkit is gyűlölne, de a liberális értelmiség hosszú ideje lenézi a vidékről érkezőket. A határon túli magyarságot ért támadásokkal kapcsolatban kijelentette, hogy teljesen unfair támadások, amig nem kerülnek rendezésre ezek az ügyek, addg nem támogatjuk Románia OECD tagságát illetően.

15:21
Ebben érdekelt Magyarország

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, Kósa Lajos kiváló frakcióvezető, ha a kormány tagja lenne, az egy nagyon jó döntés lenne. Magyarország nem kíván a részese lenne a német választási kampánynak - mondta egy másik kérdésre. Mindez nem jelenti, hogy vannak, akik a kampányba bele akarján vinni Magyarországot. Mi stratégiai szövetségesei vagyunk Németországnak, és abban vagyunk érdekeltek, hogy Merkel toronymagasan nyerjen - mondta Lázár.

15:17
Ismét terítéken a felcsúti kisvasút

Lázár János most felolvasta a felcsúti kisvasútról szóló jelentést, amit az uniónak küldtek. A projekt lényegesen jobban teljesített, mint amit vállaltak.

15:13
Több ország köszönhet államcsődött Sorosnak

Egy másik kérdésre a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, nyílvánvaló, hogy számos társadalmi akciót szerveztek a Soros György által támogatott szervezetek. Csak a tényekből dolgozom, de több ország köszönhet államcsődött Sorosnak, vagy éppen zavargásokt. Remélem, hogy ez nem történik meg nálunk - tette hozzá.

15:07
Lázár. A pereskedés csak most kezdődik

Most jogászkodás következik - mondta Lázár, a pereskedés csak most kezdődik el, mivel a kötelezettségszegési eljárás még a terítéken van az áthelyezést illetően. A Miniszterelnökség vezetője szerint

15:05
Az Európai Bizottság javára döntött a bíróság

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a kvótaügynek azért van jelentősége, mert a kormányfő tanácsa nem döntött kötelező kvótáról. A belügyminiszterek tanácsa ezt az álláspontot felülírta - tette hozzá. Az ítélet azt mutatja, hogy a bizottság a miniszterelnökök tanácsa fölé került. Nyílvánvaló, hogy az egész kvótarendszer nem működik - mondta a miniszter. 

15:05
Az Európai Bizottság javára döntött a bíróság

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a kvótaügynek azért van jelentősége, mert a kormányfő tanácsa nem döntött kötelező kvótáról. A belügyminiszterek tanácsa ezt az álláspontot felülírta - tette hozzá. Az ítélet azt mutatja, hogy a bizottság a miniszterelnökök tanácsa fölé került. Nyílvánvaló, hogy az egész kvótarendszer nem működik - mondta a miniszter. 

14:58
Lázár: Miért nem az összes kisvasútat vizsgálják?

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy az lett volna a korrekt hozzáállás a felcsúti kisvasút kivizsgálása esetében, ha minden kisvasútat megvizsgálnának. Politikai ügy, hogy valaki csak egy kisvasútat akar vizsgálni - mondta a miniszter. 

14:55
Orbán Viktor dönt a miniszteri kinevezésekről

Lázár János egy másik kérdésre közölte, arról, ki miniszter, vagy nem arról a miniszterelnök dönt. Nem született olyan döntés, hogy Kósa Lajos frakcióvezető kormáynzati posztot kapna, de erről a miniszterelnök dönt a jövőben is.

14:49
Lövészet

A lőterek fejlesztésével kapcsolatban közölte, hogy sok kisvárosban megszűntek a lővészethez kapcsolódó egyesületek. Most a kormány arról döntött, hogy megnézik, hogyan lehet ezeket az elhagyott telepeket multifnkcionálisan újrahasznosítani - mondta Lázár. Ezek a szervezetek egyébént sem tao-szervezetek, így az elmúlt időszakban ez az infrastruktúra nem fejlődhetett.

14:43
Lázár: Nyugodtan vizsgálódhat Hadházy

Ha Hadházy képviselőtársam vizsgálódni akar, akkor én minden lehetőséget megadok neki - mondta Lázár. Nem érdemes ezt az ügyet tönkretenni, mivel még a program el sem kezdődött. Nem látok semmilyen szabálytalanságot ebben az ügyben, de ha a feleségem lemondása szükséges, hogy az ügy előre menjen, akkor ezt megteszi - tette hozzá.

14:40
Cigányozásba kezd az LMP?

Lázár János egy másik kérdésre közölte, van egy cigányozási íze Hadházy Ákos sajtótájékoztatójának. Szürreális fordulat lenne, ha a cigányozás útjára lépne az LMP Ron Werber vezetésével - tette hozzá. A konkrét üggyel kapcsolatban közölte, a koraszülött mentéssel foglalkozó alapítvány, amiben kuratóriumi tag Lázár János felesége. A koraszüléssel járó pszichikai problémákat feldolgozó alapítvány valóban pályázott uniós pénzre, három szervezet is nyert, de a program még nem kezdődött el, és egyébként is csak 21 millió forintot fizettek ki az 1,2 milliárdból - mondta Lázár.

14:33
Lázár: Nem adunk föl a függetlenségünkből

Itt senkinek sincs mandátuma, hogy az ország függetlenségéből feladjon bármit is - mondta kérdésre Lázár. A vita lényege, hogy van egy központ Európában, ami megmondja, hogy ki élhet egy országban, vagy ki nem - tette hozzá. Egy nemzetbiztonsági kérdés, hogy a bevándorlási hivatal kinek ad menedékjogot, és kinek nem. Akik merényletet követtek el Európában az elmúlt időszakban, azoknak a 95 százaléka bevándorló háttérrel rendelkezett - mondta a miniszter.

12