A 2018-as választás előtti utolsó kongresszusát tartja a Fidesz Budapesten. A rendezvényen minden bizonnyal miniszterelnök-jelöltté választják Orbán Viktor kormányfőt.

16:24
Véget ért a Fidesz XXVII. kongresszusa

Véget ért Orbán Viktor miniszterelnök beszéde, véget ért a kongresszus, a küldöttek hazaindulnak.

16:22
Orbán: Most kell szerénynek lenni

Orbán Viktor elmondta, a Fidesz volt, ami egy új alaptörvényt teremtett, megállította a kontinensre zúduló illegális migrációt. Mi vagyunk azok, akiknek a gyermekek a legfontosabbak, megadtuk az időseknek az őket megillető tiszteletet, és idén nyugdíjprémiumot fizetünk - emelte ki a kormányfő. Orbán Viktor mindenkit figyelmeztetett, hogy most kell szerénynek lenni.

Fotó: Csudai Sándor - Origo
16:20
Nemzedéki pártból európai néppárt

A Fidesz elnöke emlékeztetett arra, hogy a kormánypárt vezetői már harminc éve érezték a változás szelét. A Fidesz alapításakor 37-en voltak, míg a kommunista párt tagjainak száma 800 ezer volt, mégis mi vagyunk ma itt - tette hozzá. Orbán Viktor úgy látja, ha akkor nem vágnak bele, ma sehol sem lennének. Mennyiben azonos a mai Fidesz az alapításkorival? Egy nemzedéki pártból európai néppárttá izmosodtak. Átéltünk fényes győzelmeket és fájó vereségeket - mondta a kormányfő. Nem nyugodtunk bele a december 5-i népszavazás eredményébe, és nem nyugodtunk, amíg meg nem adtuk a kettős állampolgárságot.

16:16
A Soros-terv veszélyezteti a mindennapi biztonságot

Orbán Viktor szerint a Soros-katonák akarják meghatározni, hogy mit gondoljunk, és mihez tartsuk magunkat. Ma egy olyan világba akarnak kényszeríteni minket, ahol nincsen férfi és nő, mi a család és mit jelent magyarnak és kereszténynek lenni. A miniszterelnök szerint a Soros-tervnek csak eszköze a migráció, és nem célja. Meg akarják gyengíteni a nemzeteket, és végső csapást mérni a kereszténységre. A Soros-terv veszélyezteti a mindennapi biztonságunkat - vélte Orbán. Nem fogjuk eltűrni mindezt a Soros-birodalomtól, ahogyan a Szovjetuniótól sem. Ezt a küzdelmet is mi fogjuk megnyerni.

16:12
Orbán: A Soros-terv érdekében el akarják takarítani a nemzeti kormányokat

Abból nem lesz egységes Európa, ha egymásra kényszerítjük a gondolatainkat. Csak akkor lesz Európának jövője, ha az európai nemzetek szabad szövetségét hozzuk létre, és nem egy Európai Egyesült Államokat. Mi magyarok nem csípjük a birodalmakat és a helytartóikat - tette hozzá. Ma egy újabb birodalom fenyeget minket, ami a nemzeteket fel akarja számolni. Útjába állunk egy politikai és pénzügyi birodalomnak. A Soros-terv érdekében el akarják takarítani a nemzeti kormányokat.

16:10
Rendületlenül hiszünk a szeretet és az összefogás erejében

Mi hiszünk abban, hogy a magyar szellemi erő minden viszontagságot túlél - mondta Orbán. Mi az a politikai közösség vagyunk, ami tudatában van annak, hogy a magyar nemzeti jelleg a keleti és a nyugati kultúra találkozásából jött létre - tette hozzá. Éppen ezért rendületlenül hiszünk a szeretet és az összefogás erejében. Orbán szerint azok a dolgok, amik egyszer igazak voltak, akkor azok is maradnak. Országok döntöttek úgy Európában, hogy túllépnek a kereszténységen és a nemzeti kereteken.

Fotó: Csudai Sándor - Origo
16:07
Orbán: Az emberek közötti legfontosabb kapocs a nemzet

Orbán Viktor közölte, nem állnak sem faji, sem osztályalapon. Mi nemzeti alapokon állunk, ezért osztályharc helyett a nemzeti együttműködés és a produktív ember eszményét követjük - jelentette ki a kormányfő. Van itt egy új, korábban nem volt fajtája a politikának. Ennek a középpontjába az ösztönvilágba visszaépített ember áll, a homo brüsszelicus. Európában ezek a gondolatok mindig barbársághoz vezettek. Az emberek közötti legfontosabb kapocs a nemzet, és ami egy közös kultúra és hagyomány részeseivé emel minket - mondta a kormányfő. Mi egyedi és nagyszerű nemzeti kultúrát örököltünk. 

16:04
Az identitás körül lesznek a legnagyobb európai viták

Hiába a ráolvasás és a politikai vudu, a valóság le fogja győzni a globalista elitet, és ismét naggyá teszik Magyarországot és Európát - jelentette ki a kormányfő. Mindez nem megy magától, itt harc van és küzdelem, a következő időszak európai vitái az identitás körül forog majd. A mi sikerünk alapja, hogy milyen minőségűek és mennyire szilárdak politikánk alapjai, mivel ezek nélkül nem lehet győzni. A mi politikánknak vannak szellemi alapjai - tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, a szellemi alapok korábban is nemzetiek voltak. Ez a hagyomány színes, széles és sodró.

16:01
"A korszellem a mi oldalunkon áll"

A kormány politikájának szellemi alapjainak az elmélyítéséről azt mondta a miniszterelnök, hogy a korszellem nem azonos a médiaszéllel. A nagy hatalmú cégek melódiái egyáltalán nem azonosak a korszellemmel - mondta a kormányfő. Orbán szerint az európai emberek tízmilliói próbálnak a felszínen maradni, biztonság és rend után vágynak, és egyre erősebben kapaszkodnak az identitásukhoz. A korszellem a mi oldalunkon áll - jelentette ki a miniszterelnök. Mi vagyunk többségben, akik ragaszkodunk a hagyományos értékekhez - tette hozzá.

15:58
Orbán Viktor: Még négy évig hivatalban kell maradnia a kormánynak

Sikerült a gazdaságot növekvő pályára állítani, a családokat kiemelten támogatni, és a saját otthon lehetőségét megnyitni - mondta Orbán Viktor. Ma Magyarországon nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat uralkodik - tette hozzá. Ez csak az út eleje. Az elfogadható megélhetés mellett az embereknek annyi tartalékkal kell rendelkeznie, ami elegendő tartalékot ad egy nehéz helyzetbe. Ahhoz, hogy idáig eljussunk, a kormánynak még négy évig hivatalban kell maradnia. Úgy meg kell erősíteni ezeket az eredményeket, hogy ne lehessen visszafordítani. A Fidesz elnöke emlékeztetett arra, hogy az ellenzék egyetlen fontos törvényt sem szavazott meg. Nemzeti radikálisokból cicapárttá vált alakulatokkal nem lehet biztonságos életet teremteni - mondta a kormányfő.

Fotó: Csudai Sándor - Origo
15:54
A bérnövelés volt a legfontosabb cél

Azokat akik a gyerekeikért élnek, azokat Magyarország a lehetőségeihez képest bőségesen ellátja. Kitartóak és következetesek voltunk, így nem hagytuk, hogy sokan a gyerekeikből éljenek - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint büszkék lehetnek arra, hogy sikerült felszámolni a tartós munkanélküliséget. A közmunka világából folyamatosan lépnek át a piaci munka világába. Komoly probléma volt az alacsony bérek világa, azt akartuk, hogy a munkának értelme legyen. 2014-18 között a bérek érezhető, jelentős növelése volt a fő cél. A kormányfő beszámolt arról mennyivel emelték a minimálbért és a garantált bérminimumot.

15:50
Orbán Viktor: Mindenkinek adtunk esélyt a becsületes életre

Orbán Viktor elmondta, azt akarták 2014-ben, hogy négy év múlva a magyar emberek élete simábbá váljon. A korábban sikeresekkel nem volt nehéz dolgunk - tette hozzá. A nemzetgazdaság törzse, akik sem nem szegények, sem nem jómódúak nem voltak, azokkal volt a legnehezebb - mondta a kormányfő. Bennük meg kellett erősíteni a munka becsületébe vetett hitet - mondta. A legnehezebb az volt, hogy megnyissuk a talpra állás és a felemelkedés lehetőségét azok előtt, akik hosszú ideje nagyon rossz sorban éltek - jelentette ki a kormányfő. Orbán szerint olyan területeken kellett eredményt elérni, amiről mindenki lemondott. Felszámoltuk az elterpeszkedő bűnözési életformát - tette hozzá. Mindenkinek adtunk esélyt a becsületes életre.

15:46
"Megerősíteni, elmélyíteni és megvédeni"

Három feladat van a Fidesz előtt, megerősíteni, elmélyíteni és megvédeni. Meg kell védeni az elért célokat, mert végre van jövőnk. A megerősítésről azt mondta, hogy a 2010-ben megfogalmazott célokat sikerült elérni, a pénzügyi gyámságból kiszabadultunk, a bankrendszer többsége magyar kézben van. Mindezt az ország összes lakosával közösen sikerült elérni - tette hozzá. 2014-ben olyan célt tűztünk ki, hogy a gazdasági eredmények ne csak a makroszámokban, hanem a mindennapi életben is megjelenjen - mondta a kormányfő.

15:43
A Fidesz már ma is készen áll a választásokra

Orbán Viktor elmondta, itt nem pozíciót osztanak, hanem munkát és feladatot. Talán ez a hosszú évek óta tartó sikerek magyarázata. A 2018-as választáson a legközvetlenebb feladat a voksolás megnyerése - tette hozzá. A Fidesz már ma is készen áll a választásokra - mondta a kormányfő. Azonban a Fidesz attól Fidesz, hogy nem elégszik meg a választások megnyerésével, ennél jóval többet akarunk.

15:41
Orbán: Közös szenvedélyünk Magyarország

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, szív nélkül nincs politika, szenvedély nélkül nincsenek nagy tettek. Szerencsére van egy közös szenvedélyünk, amit úgy hívnak Magyarország. A kormányfő megköszönte, hogy újabb két évre elnökké választották. 

Fotó: Csudai Sándor - Origo
15:40
Egyhangúlag választották meg Orbán Viktort

A kongresszus 1358 szavazattal, egyhangúlag Orbán Viktort választotta elnöknek a Fidesz-kongresszus.

15:35
Egy zenemű következik

Most Szarka Tamás és együttese zenél.

15:34
Ők lettek a Fidesz alelnökei

Bejelentették az alelnöki szavazatokat. 1318 szavazat volt, ebből mindegyik érvényes volt. Gulyás Gergely 1310, Kubatov Gábor 1298, Novák Katalin 1297, Németh Szilárd 1281 szavazatot kapott.

15:30
Családbarát Fideszt szeretne Novák Katalin

Novák Katalin kiemelte, a Fidesz alelnökeként úgy szeretne dolgozni, hogy a Fidesz is családbarát legyen.

Fotó: Csudai Sándor - Origo
15:29
Nincsen üvegplafon a nők fölött

Katedrálist építünk, mely biztonságos épületet nyújt minden magyar családnak - mondta Novák. Az Emmi államtitkára szerint kellenek nők az építkezéshez, mivel mi nők nem vagyunk még elegen. Nincs üvegplafon a nőknek, hogy tehetségüknek és képességüknek megfelelő szintet elérjenek. Persze ez nem könnyű - tette hozzá. Azért dolgozunk, hogy ne legyen áthidalhatatlan ellentét a munka és a gyerekvállalás között. Kiemelte, hogy 2010-hez képest jövőre nyolcszor annyit költ a kabinet a családokra, mint nyolc évvel ezelőtt.

15