Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió élő adásában részletesen kifejtette álláspontját a Soros-tervre adandó magyar válaszról, a STOP Soros törvénycsomagról. A beszélgetést percről percre követte az Origo.

07:36
A Nemzeti Konzultáció az alap

A STOP Soros törvényjavaslatok a Nemzeti Konzultáció eredményeinek figyelembe vételével készültek. Fontos, hogy az ország a nagy kérdésekben egységes legyen, ehhez kellett a Nemzeti Konzultáció - mondta Orbán Viktor.

07:38
Piros lámpa Sorosnak

Soros György nyíltan el szokta mondani, hogy rengeteg pénzt fordít arra, hogy a migrációt támogassa. Neki van egy terve, amit korábban nyilvánosan is hirdetett. Az ő problémája a kerítés, a migráció korlátozása. Európa számára a megoldás a migráció. Rengeteg pénzt ad azoknak, akik ezt a migrációt szervezik.

Soros György eldöntheti, hogy mit csinál. Ha folytatja, amit eddig, akkor vonatkozik rá a törvény, ha nem, akkor nem.

07:38
Álcivilek

A fizetett aktivistákkal dolgozó civilek pénzügyeit nagyítóval fogjuk nézni - ígérte a miniszterelnök.

07:39
A reptér is

A reptér is schengeni határnak minősül a távolmaradás szempontjából.

07:41
Illetékfizetés

A migránsokat támogató szervezetek teljes költségvetése a mérvadó a tervezett 25%-os illeték meghatározásakor.

Az uniós forrásból érkező pénzeket is be kell vallani. Ami rossz célra megy, azt meg kell adóztatni.

07:41
Távoltartás

Mindenkit távol akarunk tartani Magyarországtól, akik olyan dolgot akarnak csinálni, ami a magyarok érdekeivel ellentétes.

07:42
A viták mindennaposak

A viták mindennaposak, de már megállapítottuk, hogy mi a magyarok akarata. Innentől már nem vita van, hanem végrehajtás.

07:46
Oltalmazottak

Magyarország a kvótákat elutasítja, az ország migrációs politikája változatlan, ahogy a V4-ek álláspontja is: nem akarunk bevándorló országgá válni. A tőlünk nyugatra lévő országok bevándorlók befogadásával akarják megoldani a demográfiai gondokat. Mi másképp gondolkodunk erről. 

1300 esetben a nemzetközi jog alapján védelemre jogosult ember szabályosan jelezte, hogy védelmet kérnek. A magyar hatóság megvizsgálta ezeket a kérelmeket, amikor úgy látta, átmeneti oltalmat adott nekik. Ezek az emberek sosem lesznek magyar állampolgárok. Ha rendeződik a helyzet az országukban, vissza kell menniük.

Jelenleg Magyarország területén őrzött és nem őrzött körülmények között 491 ember tartózkodik.

07:47
Lengyelország is kitart

Lengyelország is kitart az álláspontja mellett, teljes szövetségben vagyunk migránsügyben és kvótaügyben is. Magyarország kiáll Lengyelország mellett.

07:48
Lesz-e törvény?

Mi beterjesztettük a törvényjavaslatot, a parlamenti képviselőkön múlik, hogy még tavasszal megszületnek-e a törvények.

Az ellenzék a brüsszeli kvótadiktátum elfogadását akarja, ők a bevándorlás, a migránsok oldalán állnak. A kormány harcol a bevándorlás és a Soros-terv ellen.

07:51
Lengyel kapcsolat

A lengyel miniszterelnökkel közösen dolgozunk egy Közép-Európai fejlesztési bank létrehozásán. Egy volt rutinos pénzügyminiszterként sokat tesz és tehet a V4-ek gazdasági erősödéséért.

07:53
Bajorország, Kína

Kína nem veszély, hanem egy lehetőség - erre hívtam fel a figyelmet Bajorországban. A kínaiak már nem szegények, olyan forrásaik vannak, amelyek befektetési lehetőségeket keresnek. A régiónk dinamikusan fejlődik, befektetési lehetőségeket kínál. Ha erre a fejlődési szükségletre az EU kohéziós alapjaiból, az uniós bankokból nem jut elegendő pénz, be tud lépni Kína, az európainál jobb finanszírozási kondíciókkal.

07:56
Szövetségeseket keresünk

Szövetségeseket keresünk Magyarország számára. Európa egy nagy átalakulás küszöbén áll, ami legalább annyi lehetőséget tartalmaz, mint amennyi veszélyt.

Ha meg akarjuk magunkat védeni a veszélyektől, és ki akarjuk használni a fejlődési lehetőségeket, szövetségeket kell kötnünk. Bajorországban számunkra kedvező politikai fordulat következett be. Bajor-osztrák-magyar összefogás körvonalazódik. Mindannyian a népvándorlás, a migráció ellen vagyunk. A szabad nemzetek szövetségében hiszünk.

07:59
Gazdasági lehetőségek

A magyar gazdaságban 2010 után nem csupán válságot kezeltünk, a felépített "magyar modell" (versenyképesség, munka alapú társadalom, családtámogatás, identitás megtartása) pedig sikeres. Aki jelenleg dolgozni akar, az tud. Egyre inkább megéri dolgozni, mert növekednek a bérek. Nőnek a családtámogatások is, miközben csökken az áfa, és emelkedik az életszínvonal.

11