A 109. Kormányinfón biztosan téma lesz a Stop Soros törvénycsomag, a gazdaság jó teljesítménye és az illegális migráció is. 

15:48
Véget ért a Kormányinfó

Véget ért a Kormányinfó. 

15:47
Az egészségügyben folytatódhat a béremelés

Ez a kormány az utóbbi években folyamatosan fejlesztette a béreket, ha megválasztanak minket ismét, akkor az egészéágügyben folytatódik a bérfejlesztés - mondta Lázár János a Kormányinfó végén. 

15:45
Lázár: Ez egy nonszensz

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, magyar állampolgárok végezték az OLAF-vizsgálatokat, és magyarok tették a feljelentéseket is. Rossz gyakorlatnak tartom, hogy az EB-ben magyarok döntenek magyar feljelentésekről. Az OLAF hibát követ el, ha magyarokra bízza a magyar ügyek vizsgálatát - tette hozzá. Egy nonszensz, hogy egy magyar ember tesz feljelentést, és magyarok vizsgálják. Ezek politikai ügyek - tette hozzá. 

15:41
A földműveseknek fog kedvezményezni a kabinet

Lázár János egy másik kérdésre közölte, hogy a hódmezővásárhelyi világításfejlesztés során a Közgéppel is egyeztetett. A magyar földműveseknek akar kedvezményt nyújtani a magyar állam a napkollektorok telepítése során - mondta Lázár egy másik kérdésre. 

15:36
Jó szomszédságot akarunk Ukrajnával

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a mi ukrán politikánkat az határozza meg, hogy a kárpátaljai magyaroknak, hogyan alakul a helyzete. Szólt arról is, hogy mi alapvetően a konfliktus rendezését tartjuk fontosnak. Az ukránok által előállított helyzet lényege, hogy a már megszerzett jogokat megpróbálják zárójelbe tenni - mondta a miniszter. 

15:32
Lázár megvárja az Európai Bizottság álláspontját

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, megvárja az Európai Bizottság álláspontját az Ellios-ügyben, és utána fogja tudni levonni a tanulságokat. A cégben soha nem volt ügydöntő szerepe Tiborcz Istvánnak, a Simicska tulajdonolta Közgépnél voltak a döntési jogkörök. 

15:26
Érdekes bírói vélemények

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a bírói gyakorlat felülírja a menekültügyi hatóságot, így volt példa arra, hogy van olyan bíró, aki szerint Szerbia nem biztonságos harmadik ország. 

15:26
Érdekes bírói vélemények

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a bírói gyakorlat felülírja a menekültügyi hatóságot, így volt példa arra, hogy van olyan bíró, aki szerint Szerbia nem biztonságos harmadik ország. 

15:24
Nincsen profit az állami közműcégeknél

A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre azt mondta, az állami tulajdonban lévő közszolgáltatások nem állítanak elő semmilyen profitot. Az Európai Bizottság pedig éppen azzal támadja a kormányt, hogy olcsóbban adják a nyersanyagot, mint amennyibe kerül a beszerzési ár. 

15:20
A gázár nemcsak a beszerzési árból áll

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, sajnos a gázár nemcsak a beszerzési árból áll. A magyar állam bevezette a hatósági árat, aminek köszönhetően ma 30 százalékkal olcsóbb a gáz ára, mint négy évvel ezelőtt. 

15:15
Lázár: Orbán Viktor támadása áll az OLAF-ügyek mögött

Csak Orbán Viktor támadása áll a mostani OLAF-ügyek mögött - mondta egy másik kérdésre Lázár János.  

15:12
Ekkor hozzák nyilvánosságra az OLAF-jelentést

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, amint az EB meghozza a korrekciós javaslatát, akkor nyilvánosságra hozzák az OLAF jelentését az Elliosról.  

15:09
Még semmilyen döntést nem hozott az EB

Lázár János arról is beszélt, sem Homolya-ügyben, sem az Ellios-ügyben nem érkezett semmilyen megállapítás az Európai Bizottságtól. Az Európai Bizottság semmilyen döntést nem hozott még ezekben az ügyekben - tette hozzá.  

15:05
Az OLAF egyértelműen beszállt a kampányba

Az OLAF-jelentések vélemények, amiket magyar szervezetek kapnak meg, valamint az Európai Bizottság - mondta Lázár. Homolya Róbert ügyében még meg sem keresték az Európai Bizottságot az illetékesek. Lázár közölte, hogy az OLAF hosszú évek után pont most mutatta be az anyagait. Ezt nehéz elválasztani a választási kampánytól. Homolya Róbert esetében semmilyen összeférhetetlenség nem állt fenn - mondta a miniszter. 

15:02
Olcsóbb lett a közvilágítás Hódmezővásárhelyen

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy Hódmezővásárhelyen arra törekedtek, hogy jól legyenek megvilágítva az utcák, és olcsóbb legyen. Mindezt sikerült is megcsinálni - jelentette ki a politikus. A frakcióülésen nem volt szó az Ellios-ügyről, mivel az Európai Bizottság véleménye nem érkezett még meg. 

14:59
Még várják a pártok véleményét

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy a Stop Soros törvényjavaslatot beterjesztette a parlamentnek, és megvárják, mi lesz a parlamenti pártok véleménye. 

14:55
Lázár: Ez nagy hiba lenne

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, nagy hiba, ha valaki felhasználja a diákokat a választási kampányban. 

14:53
Mi vagyunk az egyetlen EU tagállam, aminek megvizsgálták a kétharmados törvényeit

Lázár János egy másik kérdésre az mondta, a Stop Soros törvénycsomagból egyértelműen kiderül, hogy az az illegális bevándorlókat szervezőkre vonatkozik. Egyesek a politikai menekülteket ide akarják kavarni - tette hozzá. Magyarország az egyetlen olyan tagállam az unióban, aminek a törvényeit megvizsgálta az EU - mondta egy másik kérdésre. 

14:52
No komment, és 4,3 százalék

A Miniszterelnökség embere nem akarta kommentálni azokat a tárgyalásokat, amelyek az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki pozíciójának egyesítéséről zajlanak. Ezekben a folyamatokban Orbán Viktor kormányfő vesz részt.

Azt viszont jelezte, hogy idénre a kormány 4,3 százalékos növekedéssel, 2 százalék alatti hiánnyal és csökkenő államadóssággal számol. 

14:50
Ha eljárás lesz, készen állnak rá

Az Origo arra a kérdésére, hogy a Stop Soros törvénycsomag kapcsán nem tart-e a kormány a brüsszeli kötelezettségszegési eljárás elindításától, Lázár úgy reagált, hogy ez borítékolható, ahogy a civil törvény esetében is történt. "Vállaljuk a vitát, mert az intézkedés legitim formája a védekezésnek" - mutatott rá.

Szerinte olyan rendszerekre szükség van, amelyek nemzetbiztonsági szempontból mérlegelik a bevándorlást, ilyen az EU-ban is, vagy Németországban is működik. "Ezen a téren mi megállíthatatlanok vagyunk, a bíróságig is elmegyünk" - tette hozzá a miniszter.

13