Orbán Viktor negyedszerre választották meg miniszterelnöknek. 

15:24
Véget ért Orbán Viktor beszéde

Véget ért Orbán Viktor miniszterelnök beszéde, amit megválasztása után mondott. 

15:23
Orbán: Ezen értékek szolgálata fog vezérelni

Orbán Viktor az esküjéről azt mondta, hogy az ígéret, fogadalom és felajánlás. Ezért most, hogy eskümet letettem, a nemzet minden egyes tagjának, mind a tizenötmillió magyarnak, külön-külön és együttesen is a saját lelkiismeretemre hivatkozva megerősítem, hogy minden cselekvésemben nemzetünknek és országunknak, a magyar embereknek, a magyar érdekeknek és a keresztény értékeknek a szolgálata fog vezérelni.

15:22
Nem a kötelező kvótára

A migráció elvezethet a nemzetek halálához, erre megy ki a játék, a végső terv egy európai egységnemzet létrehozása. Mindennek az elszánt ellenfele lesz a kormányom - mondta Orbán Viktor. A kötelező kvótáról azt mondta, hogy ellenezni fogják a kötelező kvótát, kiállnak az európai keresztény kultúráért, és harcolni fogunk a határok megvédéséért!

15:20
Orbán: Az EU-nak vissza kell térnie a realitások talajára

Szükségünk van az unióra, és az EU-nak is szüksége van ránk - mondta a kormányfő. Az uniónak a szabad nemzetek szövetségeként kellene működnie. Az EU-nak vissza kell térnie a realitások talajára - mondta Orbán Viktor. Brüsszelben ma azt gondolják, helyes ha az emberek jogot kapnak arra, hogy az emberek ott éljenek, ahol akarnak. Ma fizetett aktivisták, bürokraták és politikusok ezrei dolgoznak azért Brüsszelben, hogy a migrációt alapvető emberi joggá minősítsék. Ezért akarják elvenni tőlünk a jogot, hogy magunk dönthessünk, kit fogadunk be és kit nem.

15:18
Lehető legnagyobb szabadság az embereknek

Orbán Viktor elmondta, hogy a kommunizmus tiltotta, hogy az ember önállóan javítson a helyzetén, ezért volt elnyomó az a rendszer. A célom, hogy a lehető legnagyobb szabadságot biztosítsuk az embereknek, hogy saját elképzelésük szerint juthassanak előre. Arra nem vállalkozhatunk, hogy bárkinek is megoldjuk az életét, de olyan körülményeket akarunk és tudunk is teremteni, hogy maguk oldják meg azt, és saját maguk boldogulhassanak - mondta a miniszterelnök.. 

15:17
Nem akartunk szolganép lenni

Magyarország elkötelezett tagja marad a nyugati szövetségi rendszernek - mondta Orbán Viktor. Berlin, Moszkva, Isztambul - ebben a keretben kell élnie a magyar politikának. Nekünk ezt a viszonyrendszert kell leképezni értelmesen a politikába - tette hozzá. Kormányom azt az iskolát követi, amely azt tekinti meghatározónak, hogy soha nem akartunk szolganép lenni. Ezért tartjuk oly nagyra a szabadságot és a függetlenséget. „Kik szabadon éltek-haltak, szolgaföldben nem nyughatnak. A magyarok Istenére esküszünk, esküszünk, rabok tovább nem leszünk." Ezt az esküt minden magyar gyerek leteszi. "Vagyis kormányom a szabad magyarok és a szuverén magyar állam kormánya lesz" - mondta a miniszterelnök. 

15:14
Ez a szomszédsági politika alapja

Orbán Viktor elmondta, hogy egy olyan ország önbizalmával és méltóságával kell élnünk, amely tudja, hogy a magyarok többet adtak a világnak, mint amit kaptak tőle. Teljesítményünk feljogosít a történelmünk folytatására. A Kárpát-medence területén jelenleg több államalakulat is osztozik, de számunkra egy kulturális és földrajzi egység a térség. Szeretném meggyőzni a szomszédainkat, hogy összefogva Európa legbiztonságosabb, leggyorsabban fejlődő, egységes gazdasági, kereskedelmi és közlekedési területévé tudnánk építeni a Kárpát-medencét. Az elmúlt években számos bizonyságát adtuk, hogy a magyaroktól nem kell félni, s aki együttműködik velünk, az jól jár - tette hozzá. 

15:12
Orbán: Stabilnak kell lennie a magyar államnak

Az újítás, a bizakodás és a nagy tervek mellett azt is észben kell tartanunk, hogy mi egy több mint ezeréves ország vagyunk. A méretünk az elmúlt 1100 évben folyamatosan változott, a világ össznépességének a 0,2 százalékát adják a magyarok. A magyarok fennmaradása ezért nem szükségszerű - tette hozzá. A magyar politikának a feladata, hogy ebből a nézőpontból is vizsgálja a lehetőségeket, a mindenkori magyar államnak stabilnak és akcióképesnek kell lennie - mondta a kormányfő. 

15:09
Mindenkinek dolgoznia kell

A kormány dolga, hogy felkészítse a nemzet tagjait a technológiai változásra - mondta Orbán. A kormánynak az volt és ma is az a dolga, hogy felkészítse Magyarországot, felkészítse a magyar nemzet tagjait az új korszakra. Az új korszakban mindenkinek dolgoznia kell, és ma 800 ezerrel többen dolgoznak, mint nyolc éve. Az államadóssági rátánk 17 százalékponttal alacsonyabb, mint az euróövezet átlagáé. A bért, amiért 2010-ben 12 hónapot dolgoztunk, most 8 hónap alatt hazavisszük - mondta a kormányfő. A bankrendszert, a médiaszektort hazai kézbe vettük - tette hozzá. 

15:07
Orbán: Mi kereszténydemokraták vagyunk

A mi válaszunk, a magyarok válasza a megváltozott világra az, hogy a liberális demokrácia bütykölése helyett inkább felépítettük a XXI. századi kereszténydemokráciát, amely garantálja az ember méltóságát, szabadságát és biztonságát, megvédi a férfi és a nő egyenjogúságát, megvéd az antiszemitizmus ellen,  megvédi a hagyományos családmodellt, megvédi a keresztény kultúránkat, és esélyt ad nemzetünk fennmaradására és gyarapodására. Mi kereszténydemokraták vagyunk, és kereszténydemokráciát akarunk - mondta a kormányfő. 

15:06
Véget ért a liberális demokrácia korszaka

Ha egy nép új utakra lép, nem spórolhatja meg a szellemi természetű vitákat. A régi világrend szellemi hívei, anyagi haszonélvezői, valamint a kényelmesek, a lusták és a restek ilyenkor egy táborba tömörülve támadják az újítókat. S minél sikeresebbek vagyunk mi, annál dühödtebbek a kritikusaink - mondta Orbán Viktor. Ezeket a szellemi vitákat nem lehet megkerülni a jövőben sem - tette hozzá. Fölfogásom szerint az eddigi sikereinkhez hozzájárult, talán előfeltétele is volt, hogy nyíltan kimondtuk, a liberális demokrácia korszaka véget ért. Alkalmatlan arra, hogy megvédje az ember méltóságát, alkalmatlan arra, hogy megadja a szabadságot, nem tudja garantálni a fizikai biztonságot, és már nem tudja fenntartani a keresztény kultúrát sem.

15:04
Orbán: Új korszakba léptünk

Orbán Viktor elmondta, hogy 2008-cal egy új korszakba lépett a világ. Már 2010 előtt is azt tekintettem miniszterelnöki feladatnak, hogy felhívjam erre a figyelmet, és megértessem: új korszakba léptünk, és ez mindenkitől változást, megújulást követel - tette hozzá. Ezért a cél nem az volt, hogy visszatérjünk a válság előtti jobb időkhöz, hanem hogy a válságkezeléssel egyben új alapokat vessünk, új dolgokat vezessünk be - mondta a kormányfő. Új adórendszer, új alkotmány, új törvénykönyvek, új családtámogatás, új munkamorál.

15:03
Orbán: Budapestre nagy szerep hárul

Lengyelország meghatározó szerepét pártoljuk, és egy nagy közép-európai gazdasági térség alapjait tesszük le vele együtt - mondta Orbán. Budapestre nagy szerep hárul a nemzetegyesítésben - tette hozzá. A miniszterelnök elmondta, a 2008-as gazdasági válság korszakhatár volt, egy új világrend kezdett kialakulni. 

15:01
Világos jövőképet mutatott be Orbán

Vannak nálunk népesebb és gazdagabb országok, de nekünk a lehetetlenre kell vállalkoznunk. Gyorsforgalmi utak kötik össze Budapestet a megyei jogú városokkal, az új napelemparkok és Paks 2 a fenntartható energiatermelés irányába viszi Magyarországot - tette hozzá. Minél magasabb bért fizető, magas hozzáadott termékeket gyártó cégeket kell idehoznunk. Nem riadunk vissza az egészségügy ésszerűsítésétől, és hatékony ösztönzők bevezetését - tette hozzá. Orbán elmondta, hogy erős hadsereget építenek.  

14:58
Az első öt közé kerülni 2030-ra

A demokrácia, a szabad választások, a politikai váltógazdálkodás lehetősége nem zárja ki a hosszú távú tervezést - mondta Orbán. Aki már épített házat, az tudja, hogy nem érdemes az alapokat kiásni, ha nincs a kezünkben a tervrajz. Nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, minthogy Magyarország 2030-ra Európa első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni - mondta Orbán Viktor. 

14:57
12 éves időtávban kell gondolkozni

Ez bátorít és feljogosít, hogy terveinket ne négy, hanem tízéves kitekintéssel készítsük el. Sőt, inkább 12 éves időtávban kell most gondolkodnunk - mondta Orbán Viktor. Ráadásul a felelős kormányzás is ezt követeli meg, hiszen az Európai Unió következő költségvetése, illetve végrehajtása valójában 2030-ig tart majd. Orbán elmondta, a politikában az idő a legfontosabb, az ország kormányzásához jártasság kell. 

14:56
Orbán: Alkotóerők törnek a felszínre

A magyar polgárokba nemcsak visszatért az életerő, hanem alkotóerők törnek felszínre - mondta Orbán Viktor. A magyarok már nemcsak abban hisznek, hogyha jól végzik a dolgukat, a holnap nem lesz rosszabb a mánál, hanem abban is, hogy a holnap jobb lehet. Sőt, a választási eredmények azt mutatják, úgy vélik, nemcsak jobb lehet, hanem jobb is lesz - tette hozzá. Azt akarják, hogy az előttünk álló jövő lehetőségeihez méltó kormányunk legyen, nőjünk fel a feladathoz - mondta a miniszterelnök. 

14:54
A magyar ügy ma nyert ügy

S ha így felkészítettük magunkat, és irányba állítottuk gondolatainkat, mondjuk ki bátran, hogy a követező négy évben nagy dolgokra fogunk vállalkozni - mondta Orbán Viktor. Soha sem négy évben gondolkozunk, bár csak ennyi időre szól a felhatalmazásom - tette hozzá. Mégis meggyőződésem, hogy régen álltak olyan jól a csillagok hazánk felett, mint éppen most. A magyar ügy ma nyert ügy. Minden együtt van, amit a nagy tervek megkövetelnek - tette hozzá. 

14:52
Orbán: Egyedül Istené a dicsőség

Orbán Viktor elmondta, itt most éles választóvonalat kell húzni az önbizalom és az önelégültség közé. A múltból nem lehet megélni - tette hozzá. A sikerek mögött ott rejlik az isteni kegyelem ereje - hangsúlyozta a kormányfő. "Egyedül Istené a dicsőség".   

14:51
Többen szavaztak a Fideszre, mint a teljes ellenzéki oldalra

Az elvégzett munka kellő önbizalmat adhat mindannyiunknak. Ha magunk mögé pillantunk, azt mondhatjuk: a hibajegyzékkel együtt is azt kívánjuk Magyarországnak, soha rosszabb nyolc éve ne legyen. Ezt a választópolgárok is így gondolhatják. Ez a közvélekedés húzódhat meg azon prózai és matematikai tény mögött, hogy a Fidesz–KDNP szövetségére többen szavaztak, mint az itt ülő összes többi pártra összesen - mondta Orbán Viktor. 

12