Elkezdődött a Parlamentben a Soros-Sargentini jelentést elutasító kormánypárti határozat vitája. Október második hetében aztán várhatóan már szavazhatnak is a javaslatról a képviselők. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról címmel nyújtotta be a javaslatot. A kormány többek között ezzel a lépéssel reagált a politikai nyomásgyakorlás céljából született Soros-Sargentini jelentésre. A hazugságoktól hemzsegő jelentést még szeptemberben egyértelmű csalással fogadta el az Európai Parlament, azt gyakorlatilag Soros György szövetségesei mondták tollba.

16:03
Mátra Márta igen szavazatra buzdított

Mátra Márta fideszes képviselő arra kérte a képviselőket, szavazzák meg a határozatot a Sargentini-jelentés ellen. 

15:50
Szél Bernadett számára egy internetes szavazás is mérce

Szél Bernadett, az LMP-ből frissen kilépett képviselő is felszólal a vitában, aki internetes szavazásokra hivatkozott, mint mértékadó forrás. 

15:40
Nacsa: Kettős beszédet folytat az MSZP

Nacsa Lőrinc arról beszélt, hogy a szocialisták kettős beszédet folytatnak a migráció ügyében. A KDNP-s képviselő közölte, hogy a kormánynak van migrációs stratégiája. 

15:32
Ez a legfőbb probléma Európában

Dúró Dóra arról is beszélt, hogy az illegális bevándorlás Európa egyik fő problémája, de az igazi gond, hogy nem születik elég gyermek Európában.

15:25
Dúró Dóra is szuverenitási vitát lát

Dúró Dóra független képviselő szerint is szuverenitási vitáról van szó, és Európa jövőjéről. 

15:23
Véget ért a kényszerszünet

Folytatódik az ülés. 

15:22
Demeter Zoltán képviselő lett rosszul

Demeter Zoltán fideszes képviselő lett rosszul, minden bizonnyal leesett a vérnyomása. 

15:19
Már jobban van a rosszul lett képviselő

Hiller István levezető elnök szünetet rendelt el. Egy fideszes képviselő lett rosszul, leültették, de már jobban van. A teremőrök vizet vittek neki. Úgy tűnik, szerencsére nincsen komolyabb baj. 

15:16
Rosszul lett egy képviselő

Rosszul lett egy képviselő.

15:12
Színre lépett Szanyi Tibor is

Az LMP képviselője beszéde alatt Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője is feltűnt a színen. 

15:06
Demeter Márta egy kéréssel fordult a képviselők felé

Demeter Márta, az LMP képviselője, aki korábban az MSZP-frakcióban ült, azt mondta, hogy a magyar kormány semmilyen érdemi javaslatot nem tett a migráció ügyében uniós színtéren. Teljesen értelmetlennek nevezte a határozattervezetet a Sargentini-jelentés ellen. Arra kérte a képviselőket, hogy vegyék napirendre az LMP határozattervezetét a migráció ügyében. 

15:01
Az Európai Néppártot is megosztja a migráció

Manninger Jenő, a Fidesz országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy magát az Európai Néppártot is megosztja a migráció kérdése, ezért nem szavazott egységesen a pártcsalád a jelentésről. 

14:57
Völner Pál: Szuverenitási vita zajlik a migráció ügyében

Völner Pál, az IM államtitkára szerint a migráció kérdésében szuverenitási vita zajlik. A magyar választók április 8-án egyértelmű döntést hoztak, hogy nem kérnek a bevándorlásból - tette hozzá. Lezárt ügyek bukkantak föl a Soros-Sargentini jelentésben.  

14:53
Katonák felajánlását javasolta a DK

A DK képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy ajánljon fel határőröket a Frontexnek.   

14:46
Arató: Hiányos a Soros-Sargentini jelentés

Arató Gergely szerint a fideszes képviselők döntéseit bírálja a Soros-Sargentini jelentés. Úgy látja, hiányos a jelentés, bár nagy tekintélyű nemzetközi szervezetek megállapításaiból építkezik. 

14:41
Hiller figyelmeztetett

Arató Gergely, a DK képviselője szólal fel, miután Hiller István, a parlament alelnöke figyelmeztette a képviselőket. A Gyurcsány-párt képviselője szerint a jelentés arról szól, hogy meg kell védeni az uniós értékeket Magyarországon. 

14:36
Ez veszélyezteti Európa biztonságát

Böröcz László arról is beszélt, hogy Brüsszel célja, hogy minél több hatáskört vegyen el a tagállamoktól, így segítve a betelepítést. Elmondta, a kötelező kvóta továbbra is napirenden van, mindez pedig veszélyezteti Európa biztonságát. 

14:33
"Idegen népességgel akarják elárasztani Magyarországot"

Böröcz László a következő időszak tétje, hogy ne vegyék el Magyarországtól a határvédelem jogát. Szégyen, hogy az ellenzék asszisztált a Sargentini-jelentés elfogadásához - tette hozzá. Idegen népességgel akarják elárasztani Magyarországot, és bevándorlóországgá szeretnék azt tenni - mondta a fideszes képviselő. 

14:29
Böröcz: Az ellenzék Brüsszel érdekeit képviseli

Böröcz László, a Fidesz képviselője közölte, hogy az ellenzék Brüsszel érdekeit képviseli. A Sargentini-jelentés mögött egyértelműen Soros György szervezetei állnak, Judith Sargentini is Soros György embere - tette hozzá. Az európai intézményi keretek  semmibevételét jelenti, hogy már lezárt ügyeket hoz fel a Sargentini-jelentés - mondta Böröcz.  

14:26
A Frontex fejlesztése a migráció menedzselését szolgálja

Németh Szilárd arról is beszélt, hogy a Frontex fejlesztésével a határmenedzselés a cél, a migráció legális megszervezése áll a középpontban. A fideszes képviselő elmondta, hogy a műszaki és jogi határzár a biztosítéka annak, hoogy nem lesz tömeges migráció. Ki tudja elképzelni, hogy zsoldosok védjék a magyar határt? - tette fel a kérdést a politikus. Csak a magyar határvédőkkel képzelhető el a védelem - zárta szavait. 

15