16:26
A tömeg elénekelte a Himnuszt

Orbán Viktor után nincs több felszólaló, a Himnusz eléneklésével véget ért a hivatalos ünnepség.

16:21
Vége a miniszterelnök beszédének

Véget ért Orbán Viktor beszéde. 

16:20
"A nemzeti érzéseinket nem eltörölni, hanem bátorítani akarjuk"

Orbán Viktor szólt arról is, hogy hisznek az erős családokban, ünnepelik a hőseiket, és szeretik a hazájukat, és erről nem fogunk lemondani semmilyen globális kormányzás kedvéért. A nemzeti érzéseinket nem eltörölni, hanem bátorítani akarjuk – tette hozzá.  Válasszuk a nemzeti büszkeség jövőjét – zárta beszédét a kormányfő. 

16:17
Orbán Viktor: A májusi EP-választások eldöntik, merre fordul Európa

A terror a nagyvárosi élet részévé válik, a szólás és sajtószabadság pedig addig terjed, amíg őket viszhangozza - mondta a kormányfő. Az európaiság mércéje lett a bevándorlás támogatása - mondta a kormányfő. Szándékosan nem védték meg Európát a migránsok tömegeitől, nem a képesség, hanem az akarat hiányzott - mondta a kormányfő. Ma sokan esélyként tekintenek a migránsokra, hogy egy nemzetállamoktól független Európa jöjjön létre - mondta. A májusi EP-választások eldöntik, merre fordul Európa. A nemzetek eggyütműködésére van szükség a globalizmus ideológiájával szemben - mondta a miniszterelnök. 

16:14
"Brüsszelben ismét birodalmi indulókat játszanak"

A miniszterelnök szerint ma Brüsszelben ismét birodalmi indulókat játszanak, ma nem fegyverekkel hódítanak. Brüsszelből csak gyarmatokat igazgattak - tette hozzá. Mi nem igazgattunk soha semmilyen gyarmatot, és nem is adjuk oda a mi országunkat. Brüsszelt ma azok uralják, akik olyan európai birodalmat akarnak, amit a brüsszeli bürokraták irányítanak – mondta a kormányfő. 

16:12
Orbán Viktor: A magyarok a nemzetek Európájához csatlakoztak

A kormányfő szerint Európa más, mint a többi kontinens, Európa a nemzetek hazája és nem olvasztótégely. Ki gondolta, hogy ismét a birodalmi gondolat erősödik Európában? Ki gondolta volna, hogy megfenyegetik Magyarországot, Lengyelországot, Romániát és Szlovákiát, valamint Olaszországot? Orbán Viktor elmondta, hogy a magyarok a nemzetek Európájához csatlakoztak, és nem Napóleon, vagy a Harmadik Birodalomhoz. A magyarok a birodalmi szándékokat kiszagolják és a helytartókat elzavarják - tette hozzá. Európát a birodalomépítési kísérletek vitték vakvágányra. 

16:08
Orbán: Európa saját magát sodorta veszélybe

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy pesti srácoknak nagyon nehéz történelmi helyzetben kellett helytállni. Amikor azonban megcsillant az első fénysugár, akkor önként mentek - tette hozzá. Ott a helyük az örök magyar hősiesség panteonjában – mondta a kormányfő. Amikor fél évszázad után visszaszereztük a szabadságot, akkor azt hittük hazaértünk - mondta. A szovjetek távozása után úgy éreztük, hogy megnyugodhatunk, és elfoglalhatjuk a helyünket Európában - mondta a miniszterelnök.  Nem gondoltuk volna, hogy 28 évvel a rendszerváltás után Európát nem külső fenyegetések, hanem saját maga sodorja veszélybe - mondta a kormányfő. 

16:04
Orbán Viktor: A magyar megmaradás misztériuma megfejthetetlen

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a magyar a panaszkodás ellenére is 1100 éve él a Kárpát-medencében. A végeláthatatlan germán és szláv tengerben megmaradtunk, ez a magyar történelem legnagyobb matematikája, a sok-sok mínusz kiadott egy pluszt - mondta Orbán. A magyar megmaradás misztériuma megfejthetetlen, de a szív valamit megsejthet az okok között - tette hozzá. Az egyik ok az örök magyar hősiesség. 

16:02
"1956 nem emlék, hanem a szívünk és a gerincünk"

A kormányfő kijelentette, hogy 1956 nem emlék, hanem a szívünk és a gerincünk. Nem volt olyan rég emlékszünk még a diktatúrák rideg mindennapjaira - tette hozzá. Mi a hősiesség és a nagyság példáját kaptuk, így még a kommunista elnyomás idején is büszkék lehettünk a hazára - mondta a kormányfő.  

15:59
Orbán Viktor: Észszerű döntést hoztak 1956-ban

Ésszerű döntéseket hoztak az 1956-os szabadságharcosok, mivel Ausztriából kivonultak a szovjetek, a nyugati világ buzdította őket, míg a hazai kommunisták egymással csatáztak. Ezért megpróbálták a lehetetlent - mondta a kormányfő. Orbán szerint minden évvel amivel távolodunk 1956-tól, egyre kevesebben vagyunk, akik tanúi voltak az akkori eseményeknek. 

15:57
Orbán Viktor: A magyar nem szívesen bocsátkozik kétes kimenetelű kalandokba

Két negatív szám szorzata mindig pozítiv - mondta Orbán Viktor. Minden szabadságharcunk negatív mérleggel zárult, de végül mindegyik pozitív eredménnyel zárult - tette hozzá. Ez egy igazi misztérium. 1955-ben a szovejet csapatok kivonultak Ausztriából. Magyarországon a szovjet világ logikája szabta meg az élet rendjét - mondta a kormányfő. Mindenki tudta, ha ez így megy tovább, akkor atomjaira hullik a keresztény kultúra. Orbán Viktor elmondta, a magyar nem szívesen bocsátkozik kétes kimenetelű kalandokba

15:54
Kezdődik Orbán Viktor beszéde

Kezdődik Orbán Viktor beszéde. 

15:52
"Ami 1989-ben történt, antikommunista forradalom volt"

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet főigazgatója is beszédet mondott az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésén.  Szólt arról is itt az ideje, hogy kimondjuk: ami 1989-ben történt, antikommunista forradalom volt.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
15:47
Schmidt: A magyarok nem képesek szabadság nélkül élni

Schmmidt Mária arról is beszélt, hogy a magyarok nem voltak és - reméli - soha nem is lesznek politikailag korrektek, mert az megöli a szabadságot, amely nélkül a magyarok nem képesek élni. Hangsúlyozta: itt az ideje, hogy kimondjuk: ami 1989-ben történt, antikommunista forradalom volt, amelynek nem kellett véres szabadságharccá fejlődnie. 

15:43
Sokan magyar zászlót lobogtatnak

A Terror Háza Múzeumnál az épület előtti terület - amelyet az Oktogon és a Vörösmarty utca között kordonokkal zártak le -, szinte teljesen megtelt, de az Andrássy úton folyamatosan érkeznek az érdeklődők, sokan magyar zászlót lobogtatnak, többen kokárdát viselnek. A később érkezők az Andrássy úton, a kordonozott területen kívül hallgathatják végig a beszédet. Orbán Viktor beszéde előtt felszólalt Schmidt Mária, a Terrori Háza Múzeum főigazgatója is. Azt mondta, "a kommunisták született lúzerek voltak, és ezt ők is tudták".

15:40
Stabilitás és kiszámítható jövő

Kiszámítható jövőt szeretnénk, amihez politikai stabilitásra van szükség - mondta Orosz Ildikó. 

15:37
Orosz: Mi otthon maradunk

Orosz Ildikó megköszönte Magyarországnak, hogy kiállt és kiáll a kárpátaljai magyarok mellett. Az egyetemi vezető élesen bírálta az új ukrán oktatási törvényt, ami egyértelműen a magyarok jogfosztásához vezet. A vegzálások ellenére a kárpátaljai magyarok nem mennek el, és otthon maradunk - tette hozzá. Nemzetközi védelmet kérünk a kultúránknak. 

15:34
Bűnbakká tennék a kárpátaljai magyarokat

Orosz Ildikó szólt arról is, hogy a kárpátaljai magyarság megmaradása az isteni gondviselésnek köszönhető. A kárpátaljai magyarság is szorongva követte az eseményeket 62 évvel ezelőtt. A 20. századi kommunista-fasiszta hatalomgyakorlási eszközei a mai napig uralkodnak, főleg Ukrajnában. Az utóbbi években rendszeressé vált, hogy a kárpátaljai magyarokat becsmérlő műsorokkal félrevezetik az ukrán többséget - mondta az egyetemi tanár. Szólt a kárpátaljai magyarokat megbélyegző lépésekről is. 

15:30
"Az 1956-os hősök a teljes magyarságért cselekedtek "

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke arról beszélt, hogy az 1956-os hősök a teljes magyarságért cselekedtek és ők kezdték lebontani a kommunista világot. Annak a magyar közösségnek az üzenetét hozom, ami nem létezett 1944 előtt, mert korábban soha nem tartoztak a Szovejtunióhoz.  

15:26
Nagy tömeg a Terror Háza előtt

Nagyon sokan gyűltek össze a Terror Háza előtt.  

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezés résztvevői a fővárosi Terror Háza MúzeumnálForrás: MTI/Kovács Tamás
12