Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn fogadja Strache osztrák alkancellárt. 

16:00
Vége a sajtótájékoztatónak

A sajtótájékoztató véget ért, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

15:59
Ezek a témák nem jelentenek viszályt

Strache elmondta, hogy a vitatott témák szóba kerültek, de ezek nem jelentenek viszályt. 

15:58
Orbán: Nem lenne helyes, ha a magyarok szavazatával lenne bizottsági elnök Weber

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy az osztrák családi pótlék ügyében az európai bíróság döntése után kerül ismét napirendre ez a kérdés. Nekünk jó lett volna Weber bizottsági elnöknek, de ő bejelentette, hogy nem akar a magyar szavazatokkal bizottsági elnök lenni. A demokrácia felől nézve nem támogathatom, nem lenne helyes, ha a magyarok szavazatával lenne bizottsági elnök. Strace alkancellár pártja nemcsak kiállt Magyarország mellett, hanem ezt látványosan megtette az EP-ben. 

15:54
Európai modell is lehet az ausztriai együttműködésből

Strache egy másik kérdésre azt mondta, hogy Ausztriában a néppárt több sikeres szabadságpárti témát átvett, és ennek köszönhető az együttműködésük. Ausztriában, bár működik a két jobboldali párt kormányzása, de európai szinten egyelőre ez nem valósult meg. Egyelőre Ausztria a kísérleti terep - tette hozzá. 

15:51
Orbán Viktor: Ezek a pártok bebizonyították, hogy képesek jól kormányozni

Strache szólt arról, hogy a politikai baloldal teljes mértékben intoleráns magatartást folytat, és mindent szélsőjobboldalnak nevez, ami nem olyan, mint ő. Mindezek ellen én keményen harcolok - tette hozzá. A baloldal multikulturális társadalmat akar létrehozni. Mi jobbközepek vagyunk - mondta Strache. Orbán Viktor ugyanezen témáról azt mondta, több európai kormányzó pártról azt mondták, hogy szélsőjobboldaliak, de ezek a pártok bebizonyították, hogy felelősségteljesek, és képesek sikeresen kormányozni. 

15:48
Strache pártja elmegy Salviniékhoz

Strache közölte, hogy részt vesznek a Salvini-féle mozgalom zászlóbontásán. 

15:45
Nyitottak vagyunk a lisszaboni szerződés módosítására

Az uniós szerződés módosításáról Orbán Viktor azt mondta, hogy nyitottak az uniós alapszerződés módosítására. 

15:44
Orbán Viktor: Weber megsértette a magyarokat

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem akar bizottsági elnök lenni. Aki így beszél, az a választók tiszteletét sérti meg, ezért a magyar miniszterelnök nem támogathat egy ilyen embert, aki nem tart igényt a magyarok szavazataira - mondta Orbán Viktor. 

15:42
Orbán Viktor: Mi szeretnénk kitartani a korábbi közösségünk mellett

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy most tiszteletlenség lenne párttérképen való elmozdulásról beszélni. A mi álláspontunkat befolyásolja a választások eredménye, az emberek véleménye. Minden döntéssel megvárjuk az EP-választás eredményét - tette hozzá. Mi szeretnénk kitartani a mellett a közösség mellett, amely mellett eddig dolgoztunk - mondta a kormányfő. 

15:38
Orbán Viktor: Vissza kell adni ezt a hatáskört a tagországoknak

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy a két ország között intelligenciára van szükség az együttműködést illetően, így a másodrendű utak átjárhatóságának esetében elfogadtuk az osztrák véleményt. Az uniós belügyminiszterek tanácsáról azt mondta a magyar kormányfő, hogy az eredeti ötlet Nicolas Sarkozytől származik. Ha Brüsszel nem tudott egy európai megoldással előállni a migránsügyben, akkor vissza kell adni ezt a hatáskört a tagországoknak - tette hozzá.

15:35
"Nem tudjuk elképzelni a helyünket egy olyan EPP-ben, ahol a bevándorláspárti erők vannak többségben"

Mi az Európai Néppárthoz tartozunk - mondta Orbán Viktor. Nem tudjuk elképzelni a helyünket egy olyan EPP-ben, ahol a bevándorláspárti erők vannak többségben - tette hozzá. A mi álláspontunk kisebbségben van az EPP-n belül. 

15:34
Orbán: Az EB elnökjelöltjei alkalmatlanok

Orbán Viktor kérdésre elmondta, Magyarország hosszú-hosszú évek előfutára volt azon gondolatoknak, amik egyre erősebbek Európában. Ebben a pillanatban úgy fest, hogy a bevándorláspárti politikai erők erős pozíciókkal rendelkeznek, de a bevándorlásellenes erők megerősödése egy kiegyensúlyozottabb helyzetet fog eredményezni. A bizottság esetében egyértelműen alkalmatlanok a bizottsági elnökjelöltek a bevándorlás szempontjából - mondta Orbán.  

15:30
Előre fognak lépni a hazafias erők

Május 26-án a hazafias erők előre fognak lépni - mondta az osztrák alkancellár. 

15:29
Strache a föderális Európa mellett áll

Strache marxista alapúnak nevezte a szociális Európa ötletét. Egy jó békés, gazdaságpolitikai fejlődést akarunk biztosítani Európa számára - tette hozzá. Föderalisztikus fejlődést akarunk Európába - mondta az alkancellár. 

15:27
Egy európai hazafias frakció is létrejöhet az Európai Parlamentben

Strache szólt arról is, hogy Európának egy erős szövetségre is szüksége van, hogy fellépjünk többek között az iszlamizáció ellen. A politikus üdvözölte a magyar családpolitikai lépéseket, és több lépés modellértékű Ausztria számára. Az alkancellár egy hazafias európai frakció létrehozásáról is beszélt, mert Európa súlyosan megosztott a túlzott határnyitás miatt. Mindezek miatt a félelem érzése alakult ki. Strache szerint az Európai Néppártnak nyitnia kellene a hazafias erők felé. Egy olyan Európát akarunk, ami egyben védi a társadalmakat.  

15:24
"Orbán Viktor felelősségteljesen védte az unió határait"

Heinz-Christian Strache arról beszélt, hogy nagyon fontos gazdasági együttműködés van a két ország között. Az osztrák vállalatok számára nagyon fontos a kiszámítható beruházási környezet Magyarországon, és ennek a garanciája a miniszterelnök - tette hozzá. Az alkancellár kijelentette, hogy továbbra is fellépnek a bűnözés és az illegális migráció ellen, és ezért szükséges az EU külső határainak a védelmének biztosítása. Köszönetet mondott Orbán Viktornak, hogy 2015-ben felelősségteljesen védte az unió határait.  

15:22
Orbán Viktor: Az európai baloldal szocializmust hirdetett meg

Az európai baloldal szocializmust hirdetett meg, aminek egyik eleme az adónövelés és a bürokrácia növelése - mondta Orbán Viktor. Az FPÖ és a magyar kormánydelegáció között a stratégiai kérdésekben együttműködés van. 

15:19
Ami Bécsben működik, az Brüsszelben is működőképes lehet

Orbán Viktor kijelentette, hogy a jobboldali osztrák kormány szimpátiával figyeli a magyar határvédelmet. Változást szeretnénk Európában - tette hozzá. Olyan változást szeretnénk Európában, amilyen Ausztriában volt. Ennek lényege, hogy a jobbközép erők a jobboldali pártokkal működjenek együtt. Az európai baloldal reménytelenül bevándorláspárti, ezért ha a baloldali erőkkel működnek együtt a jobbközép erők, akkor az utóbbiak is bevándorláspártiak lesznek. Ami Bécsben működik, az Brüsszelben is működőképes lehet - mondta a kormányfő.

15:17
Orbán Viktor: A kétoldalú kapcsolatok rendezettek

Baráti tárgyalásokon vagyunk túl - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a kétoldalú kapcsolatok rendezettek - tette hozzá, de a gazdasági kapcsolatokat tovább kell javítani. Magyarország célja, hogy az osztrák növekedés két százalékponttal magasabb legyen, mint az uniós átlag. Magyarország a déli határszakaszon Ausztria határát is védi, ebben a közös határvédelemben Ausztria segítette hazánkat. 

15:16
Kezdődik a tájékoztató

Kezdődik a sajtótájékoztató.

12