Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a magyarországi európai parlamenti választáson. A több mint 10 ezer szavazókörben közel 7,9 millió ember adhatja le voksát este hét óráig. Az urnazárás után az első, nem hivatalos adatokat csak este 11 órakkor hozhatja nyilvánosságra a Nemzeti Választási Iroda. Este 18:30-ig a választópolgárok 41,74 százaléka szavazott. 19 órakor hivatalosan befejeződött a voksolás. Kövesse velünk élőben a nap eseményeit!

00:51
Orbán Viktor: Győztünk!

Győztünk! - a közösségi oldalán így kommentálta a Fidesz elsöprő győzelmét Orbán Viktor miniszterelnök.

00:47
15 éve nem kapott ilyen sok szavazatot az RMDSZ, mint most

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke közölte, hogy a végleges exit poll adatok szerint az erdélyi magyar érdekképviseleti szervezet 5,4 százalékot kapott, ami 501 ezer szavazatot jelenthet.

Az RMDSZ ezzel rekordot döntött, a párt ugyanis már 15 éve nem szerzett ilyen sok szavazatot. 

A kimagasló eredmény egyértelműen annak tudható be, hogy a magyar érdekképviseleti szervezet nagyon jó kapcsolatot ápol a budapesti kormánnyal, és Orbán Viktor miniszterelnök - erdélyi útja során - személyesen is kampányolt az RMDSZ-nek.

00:21
Belebukott a szélsőbaloldali görög kormány az EP-választásba

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő közölte: a június 2-án tartandó helyhatósági választások második fordulója után azonnal javasolni fogja előrehozott parlamenti választások kiírását.

Az EP-választáson az Új Demokrácia a voksok 33 százalékát szerezte meg, míg a Sziriza csak a szavazatok 24 százalékát kapta.

00:04
Az MSZP-sek már összevesztek az egyetlen EP-helyen

Szanyi Tibor azt mondta, ha valóban egy mandátumot szerez az MSZP, az nem biztos, hogy Ujhelyi Istváné lesz.

Szanyi nyilatkozatából az látszik, hogy a szocialista párton belüli csoportok már a választás estéjén egymásnak estek.

Mint ismert, már a listaállítás is meglehetősen különösre sikerült, hiszen Tóth Bertalan az alapszervezetek felhatalmazása nélkül tetette magát az EP-lista élére.

Kijelenthetjük, hogy az MSZP a szétesés határára került.

23:36
Matteo Salvini hatalmas győzelmet aratott Olaszországban

Matteo Salvini pártja, a Liga nyerte az olasz EP-választásokat az exit pollok szerint.

A RAI, az olasz közszolgálati televízió szerint a bevándorlásellenes Liga  27-31 százalékot kapott. Második lett 21-25 százalékkal a Demokrata Párt, harmadik 18,5-22,5 százalékkal az 5 Csillag Mozgalom. 

Silvio Berlusconi volt olasz államfő pártja, a jobboldali Hajrá Olaszország! a negyedik lett 8-12 százalék között eredménnyel.

23:34
Orbán Viktor: Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk

Európa a mi hazánk is, ezért meg akarjuk változtatni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a választási eredmények nyilvánosságra hozatala után, a kormánypártok eredményváró központjánál, a Bálna előtti téren.

Orbán Viktor az eredményvárónFotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar választók három dologgal bíztak meg minket - fűzte hozzá a miniszterelnök.

Ez a három dolog:

1. Állítsuk meg egész európában a bevándorlást

2. Védjük meg a nemzetek Európáját

3. Védjük meg a keresztény kultúrát

Az is kiderült, hogy az emberek Magyarországon azt gondolják, Brüsszelben változásra van szükség - folytatta beszédét Orbán Viktor.

Olyan vezetők kellenek, akik az európai emberek érdekét képviselik, akik tisztelik az európai nemzeteket és olyan európai vezetők kellenek, akik büszkék a 2000 éves keresztény kultúránkra- hangsúlyozta miniszterelnök, aki megerősítette: számukra Brüsszelben is mindig Magyarország lesz az első, és mindenkivel együtt fognak működni, aki meg akarja állítani a bevándorlást.

23:25
Tarolt Nigel Farage Brexit-pártja az Egyesült Királyságban

Elsöprő győzelmet aratott Nigel Farage Brexit nevű pártja az Egyesült Királyságban.

A Britain Elects nevű oldal becslései alapjána Brexit-párt a szavazatok több mint 31 százalékát is begyűjtheti.

A második helyre várhatóan a Munkáspárt fut be 19,1 százalékos eredménnyel, a harmadik helyre pedig a Liberális Demokraták 18,9 százalékkal.

A várakozások szerint a Brexit levezényelni képtelen konzervatívok csak a negyedikként fognak végezni 12 százalékos eredménnyel.

Ez azt jelenti, hogy az euroszkeptikus Farage-ék 24, a liberálisok 15, a Munkáspárt 14-et, a konzervatívok 10, a Zöldek pedig 4 EP-képviselői helyet szerezhetnek.

23:22
Közel 1,8 millió szavazatot kapott a Fidesz-KDNP

A vasárnapi európai parlamenti választáson, a Nemzeti Választási Iroda előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után a pártokra leadott szavazatok száma a következő:

FIDESZ-KDNP - 1 777 757 (52,14 százalék)

DK - 554 286 (16,26 százalék)

MOMENTUM - 338 314 (9,92 százalék)

MSZP-PÁRBESZÉD - 227 786 (6,68 százalék)

JOBBIK - 219 539 (6,44 százalék)

MI HAZÁNK - 113 529 (3,33 százalék)

MKKP - 89 635 (2,63 százalék)

LMP - 74 554 (2,19 százalék)

MUNKÁSPÁRT - 14 385 (0,42 százalék)

23:14
Ők szereztek mandátumot az Európai Parlamentben

FIDESZ-KDNP (13 mandátum):Bocskor Andrea
Deli Andor
Deutsch Tamás
Gál Kinga
Győri Enikő
Gyürk András
Hidvéghi Balázs
Hölvényi György
Járóka Livia
Kósa Ádám
Dr. Szájer József
Tóth Edina
Dr. Trócsányi László

DK (4 mandátum):Ara-Kovács Attila
Dr. Dobrev Klára
Dr. Molnár Csaba
Rónai Sándor

MOMENTUM (2 mandátum):Dr. Cseh Katalin
Donáth Anna Júlia

MSZP-PÁRBESZÉD (1 mandátum):Dr. Tóth Bertalan

JOBBIK (1 mandátum):Gyöngyösi Márton

22:37
Lengyelországban is a nemzeti jobboldal győzött

A Jog és Igazságosság (PiS) győzelme az európai parlamenti választáson bizonyítja, hogy a lengyelek nemcsak Lengyelországban, hanem Európában is akarnak változást - kommentálta az előre jelzett választási eredményt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A PiS elnöke Jaroslaw Kaczynski a pártja győzelmében kapcsolatosan közölte, hogy Mi vagyunk a lengyel szuverenitás, a lengyel függetlenség, a felfelé ívelő fejlődés garanciája.

Az Ipsos nevű közvélemény-kutató cég exit pollja alapján a konzervatív, bevándorlásellenes Jog és Igazságosság (PiS) 42,4 százalékot szerzett, a jobbközép, liberális, posztkommunista és zöld pártok alkotta Európai Koalíció (KE) 39,1 százalékot kapott, míg a balliberális Tavasz (Wiosna) 6,6 százalékon áll.

22:16
Lemondott az LMP teljes elnöksége

Lemondott az LMP elnöksége, miután a párt nem szerzett mandátumot az európai parlamenti választáson - jelentette be Keresztes László Lóránt, a zöldek társelnöke, az eredményvárón összehívott sajtótájékoztatón.

Ennek értelmébenDemeter Márta és Keresztes László társelnökök, valamint Kanász-Nagy Máté titkár, Hajdú Mária, Józsa László, Kendernay János, Kis-Szeniczey Kálmán, Pálvölgyi Miklós, illetve Turcsán Szabolcs mondott le tisztségéről egy rövid elnökségi gyűlés után. 

Vágó Gábor listavezető a választási vereséget a tavalyi országgyűlési választás után az LMP-ben kialakult belső visszásságoknak tulajdonította.

22:12
Dömötör Csaba: A magyarok a biztonságukról is döntöttek

A magyar választók tudták, hogy nem csak képviselőket választottak, hanem arról is szavaztak, hogy a biztonságunkat fenn tudjuk-e tartani – minderről Dömötör Csaba beszélt az Origónak.

Dömötör CsabaFotó: Csudai Sándor - Origo

A Miniszterelnöki Kabinetiroda politikai államtitkára szerint a migráció egy olyan folyamat, ami az európaiak biztonságát alapjaiban veszélyezteti.

Dömötör Csaba közölte, hogy amíg a bevándorláspárti terveket nem vonják vissza, addig fel fogják emelni a szavukat a Fidesz-KDNP kéviselői az Európai Parlamentben.

22:07
98 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP

A Magyar Nemzet legújabb értesülései alapján 98 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ami 13 EP-képviselőt jelentene a kormányzó pártoknak Brüsszelben és Strasbourgban.

A konzervatív napilap cikke szerint a Demokratikus Koalíció 16,3 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe.

A Momentumnak 9,7 százalékos eredménnyel két mandátuma lehet, a Jobbik (6,5 százalék) és az MSZP-Párbeszéd (6,6 százalék) pedig 1-1 képviselőt küldhetne az EP-be.

21:41
A közösségi oldalon mondott köszönetet a Fidesz

"Szeretnénk köszönetet mondani azoknak, aki részt vett a mai napon aaz európai parlamenti választáson" - mondta Kocsis Máté, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a nagyobbik kormánypárt közösségi oldalán közzétett videóban.

A politkus köszönetet mondott továbbá annak a sok tízezer aktivistánknak, aki járta az utcákat, a házakban kopogtatott, telefonált, az interneten küzdött a közös ügyért, valamint azoknak, akik szavazatukkal a polgári pártszövetséget támogatták.

21:35
A bevándorlásellenes jobboldali frakciók utolérték az Európai Néppártot

Hatalmas veszteséget szenvedett el az európai parlamenti választásokon az identitását teljesen elvesztett Európai Néppárt (EPP) és az Európai Szociáldemokraták Pártja is.

Most először fordul elő, hogy a két hagyományos párttömörülésnek együtt nem lesz többsége Brüsszelben és Strasbourgban. A jelenlegi bevándorlásellenes, jobboldali frakciókban lévő pártoknak együtt összesen annyi képviselőjük lesz az előrejelzés szerint, mint a Néppártnak (a Fidesz-KDNP eredményét természetesen a Néppárthoz számolják).

Az EP mandátumbecslése alapján a - papíron - konzervatív-centrista erőket tömörítő pártcsalád 173 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság uniós kilépésének halasztása miatt a ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe. Ebben az eredményben a Fidesz 14 mandátummal szerepel.

Forrás: VALASZTASI-EREDMENYEK.EU

A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) az összesítés szerint 147 mandátumuk lehet.

A három nemzeti jobboldali frakciónak (Európai Konzervatívok és Reformerek, Népek és Nemzetek Európai Szövetsége, és a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom) együtt 173 mandátuma lehet.

20:49
Elsöprő Fidesz-győzelem készül

A Magyar Nemzet nem hivatalos forrásból származó értesülései szerint 36 százalékos feldolgozottságnál elsöprő fölénnyel vezet a Fidesz, az ellenzéki pártok többsége pedig teljesen összeomlott.

A lap úgy tudja, hogy 55 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP, ez 14 EP-képviselőt jelentene a kormánypártoknak.

A második a Demokratikus Koalíció, amely 14 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe.

Ezen adatok szerint a 7,5 százalékos Jobbik, a szintén ugyanígy álló Momentum, valamint 6,1 százalékával az MSZP is 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

20:41
Macron óriási vereséget szenvedett, a bevándorlásellenes jobboldal győzött Franciaországban

A Le Figaro által közölt exit poll alapjána Marine Le Pen-féle Nemzeti Gyűlés 24 százalékot kapott, míg Macron pártja, a Köztársaság Lendületben csak 22,5 százalékot. Marine Le Pen szóvivője a köztelevízióban azt mondta: Ez a Macron által gumibotokkal összevert és megalázott francia nép győzelme.

20:34
Kovács Zoltán: Egyértelmű, hogy a magyarok milyen irányt adnának Európának

A rekord részvételi eredmény önmagáért beszél – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Kovács Zoltán azt mondta, a magyar választópolgárok megértették, hogy sorsdöntő választás az idei. Sokkal erősebb és markánsabb vélemény fogja meghatározni az európai politikát, mint öt évvel ezelőtt - fűzte hozzá.

Az európai választók számára – bár sok nyugat-európai közösségben próbálták ezt elfedni – a migráció és az abból fakadó politikai jelenségek váltak a kampány és a szavazás központi témájává – hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint egyértelmű, hogy a magyar választópolgárok milyen irányt szeretnének adni Magyarországnak és az Európai Uniónak, ez pedig a keresztény kultúra védelme.

Az európai politika alapjai megváltoznak, és a szokásos pártpolitikai együttműködések is átalakulhatnak. Komoly jelentősége lehet a regionális együttműködéseknek is – vélekedett Kovács, majd hozzátette: a Fidesz–KDNP a soron következő európai parlamenti ciklusban is nemzeti politikát kíván folytatni, és a magyar emberek érdekeit fogja képviselni.

20:21
Bejutott az Európai Parlamentbe az RMDSZ

A CURS-Avangarde román idő szerint 21 órakor - a szavazókörök zárásakor - nyilvánosságra hozott exit pollja alapján a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 5,4 százalékos eredményt ért el, ami azt jelenti, hogy az erdélyi magyar érdekképviseleti szervezet bejutott az Európai Parlamentbe - írja a G4media.ro.

A külföldi szavazatok eredményeit ugyanakkor nem tartalmazza a CURS-Avangarde exit pollja. 

Kelemen Hunor az RMDSZ kolozsvári székházában berendezett eredményvárón reagált az urnazárás utáni percekben arra, hogy az egyik exit poll 5,4 százalékos eredményt jelzett előre a magyar szövetségnek.

Az RMDSZ elnöke elmondta: a szövetség 440-460 ezer szavazatot szerezhetett, ami jelentősen meghaladja a korábbi EP-választásokon szerzett szavazatszámot, és a legutóbbi parlamenti választásokon elért eredményhez hasonlít.Kelemen Hunor köszönetet mondott mindazoknak, aki a magyar szövetségre szavaztak.

Úgy vélte, hogy a támogatásuk révén az RMDSZ-nek erős, határozott és kiegyensúlyozott hangja lesz az EP-ben. Megjegyezte: küszöbön áll az Európai Unió megreformálása, és reményei szerint az erdélyi magyarság is bele fog szólni a változásokba.

20:15
Este fél 8-ra valamennyi szavazókör bezárt

Vasárnap este 19:29-re valamennyi magyarországi szavazókör bezárt, és ezt a helyi választási irodáknak jelentették is - közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke sajtótájékoztatóján.

Az NVI elnöke hozzátette: az átjelentkezőket váró szavazókörökben is zavarmentes volt a választás. Továbbá köszönetet mondott a helyi választási irodák vezetőinek, hogy jól kezelték az átjelentkezéseket, és így hosszú idő után először nem volt sorban állás.

15