Kövesse velünk az európai parlamenti választás eredményeit!

2019.05.26., 07:51
rendezés
POSTOK Tematikus LISTÁZÁSA
listáz

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a magyarországi európai parlamenti választáson. A több mint 10 ezer szavazókörben közel 7,9 millió ember adhatja le voksát este hét óráig. Az urnazárás után az első, nem hivatalos adatokat csak este 11 órakkor hozhatja nyilvánosságra a Nemzeti Választási Iroda. Este 18:30-ig a választópolgárok 41,74 százaléka szavazott. 19 órakor hivatalosan befejeződött a voksolás. Kövesse velünk élőben a nap eseményeit!

Fidesz-KDNP
00:51

Orbán Viktor: Győztünk!

Győztünk! - a közösségi oldalán így kommentálta a Fidesz elsöprő győzelmét Orbán Viktor miniszterelnök.

--
00:47

15 éve nem kapott ilyen sok szavazatot az RMDSZ, mint most

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke közölte, hogy a végleges exit poll adatok szerint az erdélyi magyar érdekképviseleti szervezet 5,4 százalékot kapott, ami 501 ezer szavazatot jelenthet.

Az RMDSZ ezzel rekordot döntött, a párt ugyanis már 15 éve nem szerzett ilyen sok szavazatot. 

A kimagasló eredmény egyértelműen annak tudható be, hogy a magyar érdekképviseleti szervezet nagyon jó kapcsolatot ápol a budapesti kormánnyal, és Orbán Viktor miniszterelnök - erdélyi útja során - személyesen is kampányolt az RMDSZ-nek.

--
00:21

Belebukott a szélsőbaloldali görög kormány az EP-választásba

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő közölte: a június 2-án tartandó helyhatósági választások második fordulója után azonnal javasolni fogja előrehozott parlamenti választások kiírását.

Az EP-választáson az Új Demokrácia a voksok 33 százalékát szerezte meg, míg a Sziriza csak a szavazatok 24 százalékát kapta.

MSZP-P
00:04

Az MSZP-sek már összevesztek az egyetlen EP-helyen

Szanyi Tibor azt mondta, ha valóban egy mandátumot szerez az MSZP, az nem biztos, hogy Ujhelyi Istváné lesz.

Szanyi nyilatkozatából az látszik, hogy a szocialista párton belüli csoportok már a választás estéjén egymásnak estek.

Mint ismert, már a listaállítás is meglehetősen különösre sikerült, hiszen Tóth Bertalan az alapszervezetek felhatalmazása nélkül tetette magát az EP-lista élére.

Kijelenthetjük, hogy az MSZP a szétesés határára került.

--
23:36

Matteo Salvini hatalmas győzelmet aratott Olaszországban

Matteo Salvini pártja, a Liga nyerte az olasz EP-választásokat az exit pollok szerint.

A RAI, az olasz közszolgálati televízió szerint a bevándorlásellenes Liga  27-31 százalékot kapott. Második lett 21-25 százalékkal a Demokrata Párt, harmadik 18,5-22,5 százalékkal az 5 Csillag Mozgalom. 

Silvio Berlusconi volt olasz államfő pártja, a jobboldali Hajrá Olaszország! a negyedik lett 8-12 százalék között eredménnyel.

Fidesz-KDNP
23:34

Orbán Viktor: Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk

Európa a mi hazánk is, ezért meg akarjuk változtatni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a választási eredmények nyilvánosságra hozatala után, a kormánypártok eredményváró központjánál, a Bálna előtti téren.

Orbán Viktor az eredményvárónFotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar választók három dologgal bíztak meg minket - fűzte hozzá a miniszterelnök.

Ez a három dolog:

1. Állítsuk meg egész európában a bevándorlást

2. Védjük meg a nemzetek Európáját

3. Védjük meg a keresztény kultúrát

Az is kiderült, hogy az emberek Magyarországon azt gondolják, Brüsszelben változásra van szükség - folytatta beszédét Orbán Viktor.

Olyan vezetők kellenek, akik az európai emberek érdekét képviselik, akik tisztelik az európai nemzeteket és olyan európai vezetők kellenek, akik büszkék a 2000 éves keresztény kultúránkra- hangsúlyozta miniszterelnök, aki megerősítette: számukra Brüsszelben is mindig Magyarország lesz az első, és mindenkivel együtt fognak működni, aki meg akarja állítani a bevándorlást.

--
23:25

Tarolt Nigel Farage Brexit-pártja az Egyesült Királyságban

Elsöprő győzelmet aratott Nigel Farage Brexit nevű pártja az Egyesült Királyságban.

A Britain Elects nevű oldal becslései alapjána Brexit-párt a szavazatok több mint 31 százalékát is begyűjtheti.

A második helyre várhatóan a Munkáspárt fut be 19,1 százalékos eredménnyel, a harmadik helyre pedig a Liberális Demokraták 18,9 százalékkal.

A várakozások szerint a Brexit levezényelni képtelen konzervatívok csak a negyedikként fognak végezni 12 százalékos eredménnyel.

Ez azt jelenti, hogy az euroszkeptikus Farage-ék 24, a liberálisok 15, a Munkáspárt 14-et, a konzervatívok 10, a Zöldek pedig 4 EP-képviselői helyet szerezhetnek.

Fidesz-KDNP
23:22

Közel 1,8 millió szavazatot kapott a Fidesz-KDNP

A vasárnapi európai parlamenti választáson, a Nemzeti Választási Iroda előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után a pártokra leadott szavazatok száma a következő:

FIDESZ-KDNP - 1 777 757 (52,14 százalék)

DK - 554 286 (16,26 százalék)

MOMENTUM - 338 314 (9,92 százalék)

MSZP-PÁRBESZÉD - 227 786 (6,68 százalék)

JOBBIK - 219 539 (6,44 százalék)

MI HAZÁNK - 113 529 (3,33 százalék)

MKKP - 89 635 (2,63 százalék)

LMP - 74 554 (2,19 százalék)

MUNKÁSPÁRT - 14 385 (0,42 százalék)

Nemzeti Választási Iroda
23:14

Ők szereztek mandátumot az Európai Parlamentben

FIDESZ-KDNP (13 mandátum):Bocskor Andrea
Deli Andor
Deutsch Tamás
Gál Kinga
Győri Enikő
Gyürk András
Hidvéghi Balázs
Hölvényi György
Járóka Livia
Kósa Ádám
Dr. Szájer József
Tóth Edina
Dr. Trócsányi László

DK (4 mandátum):Ara-Kovács Attila
Dr. Dobrev Klára
Dr. Molnár Csaba
Rónai Sándor

MOMENTUM (2 mandátum):Dr. Cseh Katalin
Donáth Anna Júlia

MSZP-PÁRBESZÉD (1 mandátum):Dr. Tóth Bertalan

JOBBIK (1 mandátum):Gyöngyösi Márton

--
22:37

Lengyelországban is a nemzeti jobboldal győzött

A Jog és Igazságosság (PiS) győzelme az európai parlamenti választáson bizonyítja, hogy a lengyelek nemcsak Lengyelországban, hanem Európában is akarnak változást - kommentálta az előre jelzett választási eredményt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A PiS elnöke Jaroslaw Kaczynski a pártja győzelmében kapcsolatosan közölte, hogy Mi vagyunk a lengyel szuverenitás, a lengyel függetlenség, a felfelé ívelő fejlődés garanciája.

Az Ipsos nevű közvélemény-kutató cég exit pollja alapján a konzervatív, bevándorlásellenes Jog és Igazságosság (PiS) 42,4 százalékot szerzett, a jobbközép, liberális, posztkommunista és zöld pártok alkotta Európai Koalíció (KE) 39,1 százalékot kapott, míg a balliberális Tavasz (Wiosna) 6,6 százalékon áll.

LMP
22:16

Lemondott az LMP teljes elnöksége

Lemondott az LMP elnöksége, miután a párt nem szerzett mandátumot az európai parlamenti választáson - jelentette be Keresztes László Lóránt, a zöldek társelnöke, az eredményvárón összehívott sajtótájékoztatón.

Ennek értelmébenDemeter Márta és Keresztes László társelnökök, valamint Kanász-Nagy Máté titkár, Hajdú Mária, Józsa László, Kendernay János, Kis-Szeniczey Kálmán, Pálvölgyi Miklós, illetve Turcsán Szabolcs mondott le tisztségéről egy rövid elnökségi gyűlés után. 

Vágó Gábor listavezető a választási vereséget a tavalyi országgyűlési választás után az LMP-ben kialakult belső visszásságoknak tulajdonította.

Fidesz-KDNP
22:12

Dömötör Csaba: A magyarok a biztonságukról is döntöttek

A magyar választók tudták, hogy nem csak képviselőket választottak, hanem arról is szavaztak, hogy a biztonságunkat fenn tudjuk-e tartani – minderről Dömötör Csaba beszélt az Origónak.

Dömötör CsabaFotó: Csudai Sándor - Origo

A Miniszterelnöki Kabinetiroda politikai államtitkára szerint a migráció egy olyan folyamat, ami az európaiak biztonságát alapjaiban veszélyezteti.

Dömötör Csaba közölte, hogy amíg a bevándorláspárti terveket nem vonják vissza, addig fel fogják emelni a szavukat a Fidesz-KDNP kéviselői az Európai Parlamentben.

Fidesz-KDNP
22:07

98 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP

A Magyar Nemzet legújabb értesülései alapján 98 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ami 13 EP-képviselőt jelentene a kormányzó pártoknak Brüsszelben és Strasbourgban.

A konzervatív napilap cikke szerint a Demokratikus Koalíció 16,3 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe.

A Momentumnak 9,7 százalékos eredménnyel két mandátuma lehet, a Jobbik (6,5 százalék) és az MSZP-Párbeszéd (6,6 százalék) pedig 1-1 képviselőt küldhetne az EP-be.

Fidesz-KDNP
21:41

A közösségi oldalon mondott köszönetet a Fidesz

"Szeretnénk köszönetet mondani azoknak, aki részt vett a mai napon aaz európai parlamenti választáson" - mondta Kocsis Máté, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a nagyobbik kormánypárt közösségi oldalán közzétett videóban.

A politkus köszönetet mondott továbbá annak a sok tízezer aktivistánknak, aki járta az utcákat, a házakban kopogtatott, telefonált, az interneten küzdött a közös ügyért, valamint azoknak, akik szavazatukkal a polgári pártszövetséget támogatták.

--
21:35

A bevándorlásellenes jobboldali frakciók utolérték az Európai Néppártot

Hatalmas veszteséget szenvedett el az európai parlamenti választásokon az identitását teljesen elvesztett Európai Néppárt (EPP) és az Európai Szociáldemokraták Pártja is.

Most először fordul elő, hogy a két hagyományos párttömörülésnek együtt nem lesz többsége Brüsszelben és Strasbourgban. A jelenlegi bevándorlásellenes, jobboldali frakciókban lévő pártoknak együtt összesen annyi képviselőjük lesz az előrejelzés szerint, mint a Néppártnak (a Fidesz-KDNP eredményét természetesen a Néppárthoz számolják).

Az EP mandátumbecslése alapján a - papíron - konzervatív-centrista erőket tömörítő pártcsalád 173 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság uniós kilépésének halasztása miatt a ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe. Ebben az eredményben a Fidesz 14 mandátummal szerepel.

Forrás: VALASZTASI-EREDMENYEK.EU

A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) az összesítés szerint 147 mandátumuk lehet.

A három nemzeti jobboldali frakciónak (Európai Konzervatívok és Reformerek, Népek és Nemzetek Európai Szövetsége, és a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom) együtt 173 mandátuma lehet.

Fidesz-KDNP
20:49

Elsöprő Fidesz-győzelem készül

A Magyar Nemzet nem hivatalos forrásból származó értesülései szerint 36 százalékos feldolgozottságnál elsöprő fölénnyel vezet a Fidesz, az ellenzéki pártok többsége pedig teljesen összeomlott.

A lap úgy tudja, hogy 55 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP, ez 14 EP-képviselőt jelentene a kormánypártoknak.

A második a Demokratikus Koalíció, amely 14 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe.

Ezen adatok szerint a 7,5 százalékos Jobbik, a szintén ugyanígy álló Momentum, valamint 6,1 százalékával az MSZP is 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

--
20:41

Macron óriási vereséget szenvedett, a bevándorlásellenes jobboldal győzött Franciaországban

A Le Figaro által közölt exit poll alapjána Marine Le Pen-féle Nemzeti Gyűlés 24 százalékot kapott, míg Macron pártja, a Köztársaság Lendületben csak 22,5 százalékot. Marine Le Pen szóvivője a köztelevízióban azt mondta: Ez a Macron által gumibotokkal összevert és megalázott francia nép győzelme.

Fidesz-KDNP
20:34

Kovács Zoltán: Egyértelmű, hogy a magyarok milyen irányt adnának Európának

A rekord részvételi eredmény önmagáért beszél – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Kovács Zoltán azt mondta, a magyar választópolgárok megértették, hogy sorsdöntő választás az idei. Sokkal erősebb és markánsabb vélemény fogja meghatározni az európai politikát, mint öt évvel ezelőtt - fűzte hozzá.

Az európai választók számára – bár sok nyugat-európai közösségben próbálták ezt elfedni – a migráció és az abból fakadó politikai jelenségek váltak a kampány és a szavazás központi témájává – hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint egyértelmű, hogy a magyar választópolgárok milyen irányt szeretnének adni Magyarországnak és az Európai Uniónak, ez pedig a keresztény kultúra védelme.

Az európai politika alapjai megváltoznak, és a szokásos pártpolitikai együttműködések is átalakulhatnak. Komoly jelentősége lehet a regionális együttműködéseknek is – vélekedett Kovács, majd hozzátette: a Fidesz–KDNP a soron következő európai parlamenti ciklusban is nemzeti politikát kíván folytatni, és a magyar emberek érdekeit fogja képviselni.

--
20:21

Bejutott az Európai Parlamentbe az RMDSZ

A CURS-Avangarde román idő szerint 21 órakor - a szavazókörök zárásakor - nyilvánosságra hozott exit pollja alapján a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 5,4 százalékos eredményt ért el, ami azt jelenti, hogy az erdélyi magyar érdekképviseleti szervezet bejutott az Európai Parlamentbe - írja a G4media.ro.

A külföldi szavazatok eredményeit ugyanakkor nem tartalmazza a CURS-Avangarde exit pollja. 

Kelemen Hunor az RMDSZ kolozsvári székházában berendezett eredményvárón reagált az urnazárás utáni percekben arra, hogy az egyik exit poll 5,4 százalékos eredményt jelzett előre a magyar szövetségnek.

Az RMDSZ elnöke elmondta: a szövetség 440-460 ezer szavazatot szerezhetett, ami jelentősen meghaladja a korábbi EP-választásokon szerzett szavazatszámot, és a legutóbbi parlamenti választásokon elért eredményhez hasonlít.Kelemen Hunor köszönetet mondott mindazoknak, aki a magyar szövetségre szavaztak.

Úgy vélte, hogy a támogatásuk révén az RMDSZ-nek erős, határozott és kiegyensúlyozott hangja lesz az EP-ben. Megjegyezte: küszöbön áll az Európai Unió megreformálása, és reményei szerint az erdélyi magyarság is bele fog szólni a változásokba.

Nemzeti Választási Iroda
20:15

Este fél 8-ra valamennyi szavazókör bezárt

Vasárnap este 19:29-re valamennyi magyarországi szavazókör bezárt, és ezt a helyi választási irodáknak jelentették is - közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke sajtótájékoztatóján.

Az NVI elnöke hozzátette: az átjelentkezőket váró szavazókörökben is zavarmentes volt a választás. Továbbá köszönetet mondott a helyi választási irodák vezetőinek, hogy jól kezelték az átjelentkezéseket, és így hosszú idő után először nem volt sorban állás.

Nemzeti Választási Iroda
20:13

Berepült egy denevér az egyik szavazóhelyiségbe

A Nemzeti Választási Iroda információi alapján a Heves megyei Besenyőtelkén, a délutáni órákban berepült egy denevér a helyi szavazókör helyiségébe.Később a denevért sikerült kiterelni a szavazóhelyiségből.

A szavazás menetét nem befolyásolta ez az incidens.

Fidesz-KDNP
20:00

Semjén Zsolt: Köszönet minden magyarnak!

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, a kormánypártok eredményváróján köszönetét tolmácsolta minden magyarnak.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszél a Fidesz-KDNP eredményváróján, 2019. május 26-ánForrás: MTI/Máthé Zoltán

A politikus kiemelte: nagyszerű dolog, hogy ennyivel többen elmentek voksolni, mint korábban, ez nyilvánvalóan nagy legitimációt ad a megválasztott képviselőknek.A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes külön megköszönte a határon túli magyarok - köztük a vajdaságiak és a kárpátaljaiak - részvételét és szavazatait. "Egy nemzethez tartozunk, köszönöm nekik is, hogy nemzethűségről tanúságot téve ők is részt vettek a mostani voksoláson" - közölte.

Semjén Zsolt végül köszönetét fejezte ki a kormánypártok aktivistáinak az általuk elvégzett heroikus munkáért.

Fidesz-KDNP
19:55

Hidvéghi Balázs: A magas részvétel azt mutatja, hogy a magyarok megértették a választás jelentőségét

Hidvéghi Balázs, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója a Fidesz-KDNP eredményváróján úgy nyilatkozott: az eddigi adatok alapján az látszik, hogy rekordmagas lesz a részvétel Magyarországon, ami óriási dolog.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Bálnában, 2019. május 26-ánForrás: MTI/Máthé Zoltán

A kormánypárti politikus köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni. Rendben zajlott a mai választás, ezért pedig a Nemzeti Választási Irodát (NVI) és a szavazókörökben dolgozókat illeti köszönet - fűzte hozzá.

Hidvéghi Balázs kihangsúlyozta, hogy rekordmagas felhatalmazással állhatnak majd munkába az EP-képviselők.

--
19:22

Történelmi csapást mértek a választók Merkel bevándorláspárti koalíciójára

Az Angela Merkel vezette CDU 27,7 százalékos „eredményt" ért el, ami első helynek felel meg, koalíciós partnere,
az SPD pedig csupán 15-15,6 százalék körül végezhetett, amivel a harmadik „erőnek" számít– a legfrissebb exit pollok alapján.

Angela MerkelForrás: AFP/Odd Andersen

Másodikak a zöldek lettek, 20,5-20,9 százalékos aránnyal, ami a párt eddigi legjobb választási eredménye.

Negyedik a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD), 10,5-10,7 százalékkal.A Szabaddemokraták (FDP) és az NDK kommunista utódpártja, a Die Linke 5,5 százalék körüli eredményt könyvelhetnek el.

--
19:07

Hivatalosan befejeződött a szavazás Magyarországon

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 10 277 szavazókörében a vasárnap tartott európai parlamenti választáson.

Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat.

A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát.

Csak ezek után bonthatják fel az urnákat, de addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg az Európai Unióban valamennyi szavazókör be nem zár. Olaszországban este 11 órakor zárnak a szavazóhelyiségek.

Nemzeti Választási Iroda
19:01

18:30-ig 41,74 százalék volt a részvételi arány

Este 18:30-ig 41,74 százalék volt az országos részvételi arány, ami 3 285 687 főt jelent.

Ezelőtt 5 évvel még csupán 27,64 százalék volt a részvétel ebben az időpontban.

Budapesten 18:30-ra a választásra jogosultak 49,76 százaléka (653 403 választó) járult az urnákhoz.

A megyék közül Vasban volt a legmagasabb a részvétel, 47,02 százalék. Ezt követi Győr-Moson-Sopron 44,73 százalékkal, majd Veszprém, ahol a választásra jogosultak 43,92 százaléka járult az urnákhoz.

A megyei jogú városok közül még mindig Hódmezővásárhely vezet, 50,38 százalékkal, a második Sopron 49,01 százalékkal, a harmadik pedig Veszprém 48,66-os aránnyal.

--
17:56

Romániában elmarad a magyar részvétel a romántól

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor közölte, hogy az erdélyi magyar párt belső rendszerén keresztül folyamatosan kapják a részvételi adatokat, és ezek azt jelzik, hogy a magyar többségű településeken elmarad a részvétel az Országos Választási Iroda által publikált országos adatoktól.

Kelemen HunorForrás: MTI/Biró István

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyen hangunk Brüsszelben, és az erdélyi magyarok kimaradjanak az Európai Parlamentből. Ezért mindenkit arra biztatunk, hogy az utolsó órákban menjenek el szavazni! - jelentette ki a politikus.

Romániában a részvétel - helyi idő szerint - 18 órakor 39,01 százalék volt. 

Nemzeti Választási Iroda
17:36

Itt a 17 órai adat, továbbra is sokan szavaznak

17 óráig 37,06 százalék volt a részvételi arány, ez szám szerint 2 917 423 főt jelent. 2014-ben csak 24,06 százalék volt a részvétel ebben az időpontban.

Budapesten a részvételi arány 44,1 százalék, ami 579 064 választópolgárt jelent.

A fővárosban, a XII. kerületben a legmagasabb a már urnához járultak aránya, 52,67 százalék.

A megyék közül a részvételi arány 17 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 41,5 százalék, ami 85 193 szavazónak felel meg. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 31,3 százalék, ebben a megyében 134 196-an voksoltak.

A megyei jogú városok közül Hódmezővásárhelyen a legmagasabb a részvétel, 45,35 százalék, ezt követi Sopron 43,50 százalékkal, majd Veszprém, ahol a választók 43,48 százaléka járult már az urnákhoz.

Országos szinten a városok közül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán volt a legnagyobb a részvételi arány, 66,73 százalék.

--
16:45

Matteo Salvini leadta szavazatát

Matteo Salvini leadta szavazatátForrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Matteo Salvini, Olaszország bevándorlásellenes miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere, a jobboldali Liga párt vezetője leadta szavazatát egy milánói szavazóhelyiségben. Olaszországban az európai parlamenti választásokkal egy időben önkormányzati választásokat is tartanak számos településen, valamint Piemont tartományban regionális választást rendeznek.

Nemzeti Választási Iroda
16:44

Ötvennégyezer levélszavazat már visszaérkezett

Az NVI-hez vasárnap reggelig 54 005 levélszavazat érkezett vissza, ebből 40 395-öt külképviseleteken adtak le, 13 610-et pedig közvetlenül juttattak vissza az NVI-hez. Az NVI 43 049 azonosító nyilatkozatot már ellenőrzött, ebből 39 196 volt érvényes, 3853 pedig érvénytelen. A legtipikusabb érvénytelenségi ok az, hogy az azonosító nyilatkozat hiányzott vagy nem volt teljeskörűen kitöltve, illetve nem volt aláírva.

Levélben a sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhatnak, ha május 2-áig felvetették magukat a névjegyzékbe, ezt összesen több mint 115 ezren tették meg.

--
16:06

A Bács-Kiskun megyei tanyavilágban is választottak

Ádámné Csordás Judit (b) és Varga Béláné (j), a szavazatszámláló bizottság tagjai, valamint Deák Béla, a bizottság delegált tagja (b3) mozgóurnát visz Mátyus Antal (b2) szentkirályi tanyájára az EP-választásonForrás: MTI/Ujvári Sándor
--
15:45

2,4 millióan szavaztak délután 3-ig

Vasárnap 15 óráig 2 402 545 fő járult az urnák elé voksolni, ez 30,52 százalékot jelent. A fővárosban a választók 36,89 százaléka, 484 377 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 15 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 33,14 százalék, ami 68 022 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 25,9 százalék, ebben a megyében 111 025-en voksoltak.

A fővárosban az I. kerületben mentek el a legtöbben szavazni, 43,57 százalék, a legkevesebben továbbra is a VIII. kerületben keresték fel a szavazóhelyiségeket, mindössze 29,57 százalék.

A 9 választópolgárral rendelkező Iborfián már csak egy ember nem adta le voksát. A városok között Baktalórántháza egész nap simán veri a mezőnyt, délután 3 órakor 57,19 százalék ment el szavazni. A szabolcsi településen egyébként a tavalyi országgyűlési választások alkalmával is nagyon nagy volt a részvételi arány. A három ottani szavazókörben a választók 86,35 százaléka jelent meg.

A megyei jogú városok között szintén tartja első helyét Hódmezővásárhely, 15 órakor 38,3 százalék járult az urnák elé, míg arányaiban Nyíregyházán voksoltak a legkevesebben, 29,47 százalék.

Nemzeti Választási Iroda
15:29

Rengetegen szavaznak, itt a 15 órai adat

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 15 óráig a választók 30,52 százaléka ment el szavazni. A kétóránkénti NVI-jelentések eddig minden alkalommal rekordot döntöttek, ha a tendencia megmarad, akkor ez lesz a legnagyobb részvételi arányú EP-választás Magyarország történetében.

Ennek oka, hogy a Fidesz politikusai aktív részvételre buzdították szavazóikat, és nagy arányban mozgósítottak.

Orbán Viktor kormányfő délelőtt volt szavazni feleségével, Lévai Anikóval, ezután pedig mindenkit a választáson való részvételre buzdított, ugyanis mint mondta, a bevándorlást meg kell állítani.
Arra kérem önöket, hogy menjenek el, és adják le a szavazatukat, fontos nap ez a mai Magyarország számára, de egész Európa számára is – folytatta.

A miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke felesége, Lévai Anikó társaságában leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53. szavazókörbenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
--
15:02

Védőruházatban vitték be a mozgóurnát a nyíregyházi kórházba

A nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban kialakított 47-es szavazókör mozgóurnás szavazatszámláló bizottságának tagjai védőruházatot vesznek fel a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Hematológiai Osztályán az EP-választás napjánForrás: MTI/Balázs Attila
--
14:18

Rosszul lett egy karcagi szavazatszámláló

Mozgóurnázás közben rosszul lett a karcagi 3. számú szavazókör szavazatszámláló bizottságának egyik tagja. Hazaszállították, majd a gépkocsi sofőrje értesítette a mentőket. Helyét póttag vette át.

- -
13:45

Közel 1,9 millióan szavaztak 13 óráig

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 13 óráig összesen 1 890 587 fő adta le a szavazatát. A fővárosban a voksolók 29,06 százaléka, 381 628 választópolgár járult az urnákhoz.

A megyék közül a részvételi arány délután 1-kor Pest megyében volt a legmagasabb, 25,13 százalék, ami 255 418 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 19,39 százalék, ebben a megyében 87 014-en voksoltak.

A kerületek között immár az I. kerület vezet 34,13 százalékkal, utolsó helyen változatlanul a VIII. 22,66 százalékkal. A vidéki városok között Baktalórántházát nem lehet megelőzni, 42,88 százalékkal továbbra is az első helyen, csakúgy mint a megyei jogú városok között Hódmezővásárhely 31,3 százalékkal.

Nemzeti Választási Iroda
13:35

Itt vannak a 13 órás részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 13 óráig a választásra jogosultak 24,01 százaléka ment el szavazni, ami rekordnak számít.

Ez a negyedik EP-választás Magyarországon, de korábban jóval alacsonyabb volt a részvétel.

Ennek oka, hogy a Fidesz politikusai aktív részvételre buzdították szavazóikat, és nagy arányban mozgósítottak.

Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt volt szavazni feleségével, ami után mindenkit a választáson való részvételre buzdított, ugyanis mint mondta, a bevándorlást meg kell állítani.

Arra kérem önöket, hogy menjenek el, és adják le a szavazatukat, fontos nap ez a mai Magyarország számára, de egész Európa számára is – folytatta.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt mondta, többször nem lesz döntési lehetőség, ezért mindenki menjen el szavazni az EP-választáson, akinek fontos a határvédelem és a keresztény kultúra.

- -
13:06

Mozgóurnával szavaznak a Vakok Állami Intézetében

Varga Pál, a Vakok Állami Intézete lakója szavaz az európai parlamenti választáson az intézménybe érkezett mozgóurnánál a XIV. kerületi Hungária körúton.Forrás: MTI/Bruzák Noémi
- -
12:38

Kakasdon székely népviseletben is szavaztak

A bukovinai székely népviseletbe öltözött Jakab Tivadar és Zsók Zsófia a kakasdi faluházban kialakított szavazókörbenForrás: MTI/Sóki Tamás
Fidesz-KDNP
12:28

Trócsányi László családja körében választott

Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője leadja szavazatát családja körében a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskolában kialakított 36-os szavazókörbenForrás: MTI/Máthé Zoltán
- -
12:26

Így adta le szavazatát Áder János és felesége - videó

Fidesz-KDNP
12:24

Varga Mihály a kisfiával szavazott

MI HAZÁNK
12:18

Toroczkai László is voksolt

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke és EP-listavezetője Ásotthalmon, a Szent Gellért Közösségi Házban kialakított 4-es szavazókörben voksoltForrás: MTI/Rosta Tibor
Fidesz-KDNP
12:11

Lázár János is szavazásra buzdít - videó

Lázás János feleségével ment el szavazni vasárnap, ami után mindenki mást is voksolásra buzdított.

Facebook-oldalán azt írta:

Itt az idő! Szavazz!

- -
12:03

Római katonák is szavaztak Nemesvámoson

A Colonia Rostallo Kulturális és Hadtörténeti Alapítvány római kori hagyományőrző tagjai szavaznak a nemesvámosi polgármesteri hivatalban kialakított szavazókörbenForrás: MTI/Varga György
- -
12:01

Segítséget is lehet kérni a szavazáshoz

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékosság vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár - ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes - segítségét veheti igénybe.

Az írásképtelen választópolgár helyett például - e tény feltüntetésével - a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket. Szükség esetén - a választópolgár befolyásolása nélkül - a bizottság elmagyarázza a szavazás módját is.

Ha az olvasni nem tudó vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül más választópolgárt nem tud megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt.

A látássérült választópolgár Braille-írással ellátott szavazósablont vehet igénybe annak érdekében, hogy önállóan adhassa le szavazatát. Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár május 17-éig igényelte.

- -
11:46

Nem szavazhat, aki nem írja alá a névjegyzéket

A szavazatszámláló bizottságoknak vissza kell utasítaniuk azt a választópolgárt, aki nem tudja igazolni személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját (személyi számát), nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben, már szavazott vagy megtagadja a névjegyzék aláírását.

A választópolgár a névjegyzék aláírásával igazolja a szavazólap átvételét. Ha kifogásolja, hogy alá kell írnia, akkor a szavazatszámláló bizottság elnöke felvilágosítja: az aláírás célja a szavazólapok átvételének elismerése. Ha a választópolgár a névjegyzék aláírását megtagadja, vissza kell őt utasítani, és fel kell vezetni a visszautasítottak jegyzékébe.

Nemzeti Választási Iroda
11:32

Megjöttek a 11 órás részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint délelőtt 11 óráig országosan a szavazásra jogosultak 17,16 százaléka ment el szavazni.

A fővárosban 18,66 százalék, azaz 245 061 választópolgár adta le szavazatát eddig az időpontig.

A megyék közül a részvételi arány 11 órakor Veszprém megyében volt a legmagasabb, 18,43 százalék, ami 52 737 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 13,5 százalék, ebben a megyében 60 578-an voksoltak.

A fővárosban továbbra is a XXII. kerület választói a legaktívabbak, 21,59 százalék ment el szavazni 11 óráig, míg legkevesebben a VIII. kerületben, ott csak 14,25 százalék.

A városok között továbbra is Baktalórántháza vezet 29,58-kal, Hódmezővásárhely pedig továbbra is első a megyei jogú városok mezőnyében 24,14 százalékkal Egert (20,82%) és Veszprémet (20,45%) megelőzve, Nyíregyháza pedig az utolsó 15,87 százalékkal.

- -
11:24

Áder János köztársasági elnök a feleségével szavazott

Áder JánosFotó: Polyák Attila - Origo

Helyszín az Áldás utcai Általános Iskola.

LMP
11:23

Az LMP listavezetője is végzett a voksolással

Vágó Gábor, az LMP listavezetője párja társaságában adta le voksát a fővárosban, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított 11-es szavazókörbenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
- -
11:13

Volt, aki a kutyájával ment szavazni

Török Ferencné leadja szavazatát kutyájával a kezében az európai parlamenti választáson a Nagykovácsi Általános Iskolában kialakított 6. szavazókörbenForrás: MTI/Kovács Tamás
MSZP-P
11:10

Az MSZP elnöke is szavazott

Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt elnöke, és egyben az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője leadja a szavazatát a pécsi Lánc utcai rendelőintézetben kialakított szavazókörbenForrás: MTI/Sóki Tamás
- -
11:08

Közel a rendőrség, ha baj van a szavazóhelyiségekben

Az ORFK utasítása szerint a rendőrkapitányságok vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szavazás napján, valamint az azt megelőző és követő napon biztosított legyen a szavazóhelyiségek környékén a rendszeres rendőri jelenlét.

A közterületi szolgálatot úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első rendőr 15 percen belül megérkezzen.

Jobbik
11:03

A Jobbik listavezetője is leadta szavazatát

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője felesége és fia társaságában adja le szavazatát a Nagykovácsi Általános Iskolában kialakított 6-os számú szavazókörbenForrás: MTI/Kovács Tamás
Fidesz-KDNP
10:56

Orbán Viktor: A bevándorlást meg kell állítani - videó

Újabb videó került fel a miniszterelnök hivatalos közösségi oldalára. Ebben Orbán Viktor arra hívja fel a választók figyelmét, hogy milyen fontos a választás, és hogy

a bevándorlást meg kell állítani.

- -
10:44

Bujákon népviseletben szavaztak

Bujáki népviseletben szavazó nők a helyi Glatz Oszkár Művelődési Központban kialakított 2-es számú szavazókörben 2019. május 26-ánForrás: MTI/Komka Péter
- -
10:36

Csak pecséttel érvényes a szavazólap

Nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választó jelenlétében. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz "érvényesítheti" a bizottság egyik tagja.

Egész nap lehet kampányolni

Általános kampánycsend nincs, a választási törvény azonban előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. A szavazás napján választási gyűlést sem lehet tartani.

A választási szervek tagjai a szavazás napján nem viselhetnek ruházatukon jelöltet vagy jelölőszervezetet népszerűsítő, azokhoz köthető szimbólumokat a szavazóhelyiségekben.

Fidesz-KDNP
10:25

Így adta le szavazatát Orbán Viktor és felesége - videó

- -
10:24

Nem szabad lefényképezni a szavazólapot, de szelfizni lehet

A szavazólapok lefényképezése tilos és jogsértő, ugyanakkor a választópolgárok szelfit készíthetnek magukról a szavazófülkében.

A Kúria még a 2016-os népszavazás során hozott végzést a szavazólap lefényképezése és közzététele ügyében. A bíróság akkor kimondta, hogy a választóknak lehetőségük van arra, hogy másokkal - szóban, írásban vagy például közösségi oldalakon közöljék, hogyan szavaztak.

A Kúria ugyanakkor kiemelte: a szavazólap célja, hogy a választópolgár véleményt nyilvánítson, ezért ezzel ellentétes felhasználása, például a lefényképezett szavazólap képének megosztása másokkal a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik. Azt ugyanakkor nem tiltja jogszabály, hogy a választók a szavazófülkében fotót (szelfit) készítsenek magukról.

--
10:23

Ilyen ajándékot kaptak az először szavazók

Az először szavazóknak járó karkötők a kozármislenyi polgármesteri hivatalban kialakított szavazókörbenForrás: MTI/Sóki Tamás
DK
10:23

Gyurcsány Ferencné is leadta voksát

Gyurcsány Ferenc és Gyurcsány FerencnéFotó: Szabó Gábor -Origo

A DK listavezetője és férje, Gyurcsány Ferenc az Áldás utcai Általános Iskolában szavazott

MOMENTUM
10:20

A Momentum elnöke is szavazott

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke adja le voksát a 2019-es EP-választásonFotó: Hirling Bálint - Origo
--
10:03

Rosszul lett, miután leadta a szavazatát

Rosszul lett egy választópolgár reggel fél kilenc előtt Salgótarjánban a 24-es szavazókörben, ezért mentőt kellett hívni hozzá. A szavazatát még le tudta adni - írja honlapján a Nemzet Választási Iroda.

Fidesz-KDNP
10:02

Így adta le szavazatát Orbán Viktor és felesége

Orbán Viktor miniszterelnök és Fidesz-elnök felesége, Lévai Anikó társaságában leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53. szavazókörbenFotó: Polyák Attila - Origo
Fidesz-KDNP
09:55

Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek

Ahogy az Origo is megírta, Orbán Viktor már szavazott. Ezután sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta, hogy 

reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek.

Emellett bizakodó a részvételi arány miatt is. A teljes hír itt olvasható.

Az esemény utáni sajtótájékoztató itt látható.

Orbán ViktorFotó: Polyák Attila - Origo
--
09:55

Rosszul lett a tápiószőlősi SZSZB-elnök

Rosszul lett a tápiószőlősi 2. szavazókör szavazóbizottságának elnöke, orvos kellett hívni hozzá. A tünetek nem szűntek, így az orvos javaslatára hazament, helyét az időközben értesített póttag vette át.

--
09:54

Baktalórántháza választói a legaktívabbak

A városok közül Baktalórántházán mentek el arányaiban a legtöbben szavazni, a választásra jogosultak 14,46 százaléka adta le a voksát. A megyei jogú városok közül Hódmezővásárhely vezet 11,81 százalékkal, míg Nyíregyháza az utolsó 6,58 százalékkal.

Az ország legkisebb szavazókörével rendelkező Iborfián, ahol kilencen élnek, 66,67 százalék ment el szavazni, tehát hatan. A pár száz fős borsodi Csenyétén viszont csak 0,38 százalék.

Nemzeti Választási Iroda
09:37

Megjöttek a 9 órás részvételi adatok

Vasárnap 9 óráig a választásra jogosultak 7,78 százaléka adta le a voksát. 2014-ben 5,25 százalék volt ez a szám, míg 2009-ben 6,03 százalék.

A fővárosban a szavazók 7,24 százaléka, 95 095 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig. A kerületek közül a XXII. áll az első helyen 8,71 százalékkal, míg arányaiban a VIII. kerületben mentek el a legkevesebben voksolni (5,66 százalék).

A megyék közül a részvételi arány 9 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 8,83 százalék, ami 25 084 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 6,27 százalék, ebben a megyében 28 141-en voksoltak.

MOMENTUM
09:36

A Momentum listavezetője is voksolt

Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője kilép a szavazófülkéből, mielőtt leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a főváros II. kerületében az Újlaki Általános Iskolában kialakított 6-os számú szavazókörbenForrás: MTI/Illyés Tibor
--
09:35

Ez az ország legkisebb szavazóköre

A Zala megyei iborfiai faluházban kialakított szavazókörben található az ország legkisebb szavazóköre. Kilenc választópolgár él itt. A képen Lakatos József független polgármester adja le szavazatát

Forrás: MTI/Varga György

MUNKÁSPÁRT
09:25

Thürmer Gyula is leadta szavazatát

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke aláírja a névjegyzéket az európai parlamenti választáson a főváros VIII. kerületében a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban kialakított 4-es szavazókörbenForrás: MTI/Máthé Zoltán
Fidesz-KDNP
09:23

Orbán Viktor: Én már szavaztam

A miniszterelnök közösségi oldalára tett ki egy videót, amely arról szól, hogy már szavazott.

Itt arra buzdít, hogy

szavazzon Ön is!

Fidesz-KDNP
09:19

Orbán Viktor megérkezett

Feleségével adja le szavazatát a miniszterelnök.

--
09:17

Az is szavazhat, akinek megváltozott a neve

Ha a választópolgár neve a szavazást közvetlenül megelőző hetekben változott meg, például házasságkötés miatt, és a személyazonosításra alkalmas okmánya még az előző nevét tartalmazza, a szavazatszámláló bizottság a választó okmányai alapján állapítja meg a személyazonosságát.

Ugyanígy nem lehet kizárni a választójog gyakorlásából azt, akinek a lakcíme közterület-átnevezés miatt megváltozott, és még nem íratta át az új címét.

--
09:12

Nem mindenki ugyanott szavaz, ahol tavaly tavasszal

A vasárnapi választáson a legtöbb választópolgár abban a szavazókörben szavazhat, ahol a tavalyi országgyűlési voksoláson, néhány esetben azonban máshol kell voksolni.

Ennek az az oka, hogy a jegyzőknek folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a települési lakosságszám alakulását, és ha változást vagy jelentős eltérést tapasztalnak, illetve az egyes szavazókörhöz tartozók száma átlépi az 1500-at (például azért, mert egy új lakópark épült), módosítania kell a szavazókörök határát.

Előfordulhat az is, hogy a szavazóhelyiségeket áthelyezik, ha a korábbi szavazókör már nem alkalmas a szavazás lebonyolítására, például bezárt az iskola, ahol a szavazókör volt. A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint nyolccal kevesebb szavazókör van a mostani EP-választáson, mint a tavalyi országgyűlésin: akkor idehaza 10 285 volt, most 10 277.

LMP
08:52

Demeter Márta szavazott

Demeter Márta, az LMP társelnöke szavazott a Váci Mihály KollégiumbanForrás: Mudra Laszlo
--
08:44

Még leadható a levélszavazat

Az a választó, aki még nem adta fel postán a levélszavazatát, még a szavazás végéig leadhatja valamelyik külképviseleten vagy az egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában.

--
08:42

Szavazás Rómában

Voksolni érkezik egy olasz férfi az európai parlamenti (EP-) választáson RómábanForrás: MTI/AP/Alessandra Tarantino
Nemzeti Választási Iroda
08:10

Bács-Kiskunban szavaztak a legtöbben

Reggel hét óráig Bács-Kiskun megyében mentek el a legtöbben szavazni, a szavazásra jogosultak 1,71 százaléka. Nógrádban volt a legkisebb a részvételi arány, mindössze a szavazásra jogosultak 1,22 százaléka jelent meg az urnáknál.

A fővárosban 1,4 százalék volt a részvételi arány reggel hét óráig.

--
08:05

Még lehet mozgóurnát igényelni

Vasárnap délig még igényelhetnek mozgóurnát a mozgásukban gátolt választók, a kérelmet online, ügyfélkapus azonosítással lehet benyújtani vasárnap délig.

Emellett el lehet juttatni a szavazatszámláló bizottsághoz írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazottal, valamint kézbesítővel, például futárral vagy hozzátartozóval.

A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki a szavazókör területén belül úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására visszaérkezzen.

--
08:03

Csíkszeredán is szavaznak

Egy férfi leadja szavazatát az európai parlamenti választáson Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán kialakított szavazókörbenForrás: MTI/Veres Nándor
Nemzeti Választási Iroda
07:51

Itt az első részvételi adat

Megérkezett az első részvételi adat a Nemzeti Választási Irodától: reggel hét óráig a választópolgárok1,48 százaléka szavazott.

--
07:43

A brit mandátumok egy részét szétosztják

A nap folyamán összesen 593 mandátum sorsa dől el az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt továbbra is 751 tagú Európai Parlamentben.

Ha a britek kilépnek, a 73 brit képviselő mandátuma értelemszerűen megszűnik, de a parlament létszáma csak 46-tal, 705 képviselőre csökken, mert 27 mandátumot másik 14 tagállam között osztanak szét.

--
07:41

21 uniós országban szavaznak ma

Miután az utóbbi három nap során Csehországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban, Lettországban, Máltán, illetve Szlovákiában már leadhatták szavazatukat a választópolgárok, vasárnap reggel - Magyarországgal együtt - 21 tagállamban is megnyíltak a szavazóhelyiségek.

Az urnák a legtöbb EU-tagországban reggel 6 vagy 7 órakor nyíltak meg, és legkorábban Luxemburgban zárnak, 14 órakor. Kötelező a voksolás Belgiumban, Cipruson, Görögországban és Luxemburgban.

Nemzeti Választási Iroda
07:37

Rendben megnyíltak a szavazókörök

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az európai parlamenti (EP-) képviselők magyarországi választásán, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte Mucsi Tamás, a Nemzeti Választási Iroda szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel.

Mind a 10 277 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett, de erről soron kívül intézkedtek - tette hozzá.

--
07:25

Íme a korán kelő szavazók

Szavazó a XI. kerületi Bocskai István Általános IskolábanFotó: Mudra László - Origo
--
07:21

Így szavazhatnak a rendőrök, a tűzoltók és katonák

A tűzoltók 24 órás szolgálatot látnak el, amely mindig reggel hétkor kezdődik. Ugyanakkor a szavazóhelyiségek reggel 6-kor nyitnak; vagyis aki 6 és 7 óra között voksolna, de nem érne be a szolgálati helyére 7 órára, azt megvárja a váltótársa. 

A rendőr parancsnokoknak a szavazás napjára a szolgálatot úgy kell megszervezniük, hogy a beosztott állomány gyakorolhassa a választójogát. A rendőrök csak polgári ruhában vehetnek részt a voksoláson, és szavazati joguk gyakorlásakor nem viselhetnek önvédelmi fegyvert vagy más kényszerítő eszközt.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) pedig azt írta, hogy Magyarországon minden katona - mint valamennyi erre jogosult magyar állampolgár - szabadon gyakorolhatja választójogát. 

A külföldön történő szavazás jelenleg négy földrész tizennégy országában szolgáló csaknem ezer magyar katonát érint. 

--
07:16

Este 11-ig kell várni az első adatokra

A nem hivatalos, előzetes eredményeket este 11 órakor hozhatja nyilvánosságra a Nemzeti Választási Iroda a www.valasztas.hu oldalon, miután az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött a szavazás. Akkor már várhatóan 90 százalék feletti lesz az adatok feldolgozottsága.

Napközben hét alkalommal adnak tájékoztatást a részvételről: 7, 9, 11, 13, 15, 17 órakor, valamint 18:30-kor.

--
07:14

110 ezren most szavaznak először

A magyarországi szavazókörökbe 7 872 738 választópolgárt várnak, közülük 110 154 fiatal először fog szavazni.Voksolni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet.

Akik most először szavaznak, azok nemzeti színű karszalagot kapnakFotó: Mudra László - Origo
Még több bejegyzés