Nagy bejelentést tesz a kormány - élőben az Origón

2019.05.30., 10:38
rendezés

Várhatóan a csütörtöki Kormányinfón jelentik be a gazdaságvédelmi akciótervet. A tájákoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter is jelen lesz. 

Origo
13:11

Vége a maratoni hosszúságú Kormányinfónak

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

Origo
13:09

Jogállami keretekben lehet csak elszámoltatás

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, a Gyurcsány-kormány elszámoltatása jogállami keretekben indokolt. Olyan erős volt a magyar jogállam, amennyire az elszámoltatás. 

Origo
13:05

Nem adták el senkinek a dunakeszi járműjavítót

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy a kormány nem adta el a dunakeszi járműjavítót senkinek. 

Origo
13:00

Hamarosan kiírják a tervpályázatot a János-kórház átépítésére

A Szent-János kórház átalakítása kapcsán azt mondta a miniszter, hogy a kútvölgyi úti szakrendelő felújítása jelenleg is zajlik, és az lényegesen gyorsabban le is fog zajlani. A kórház átépítésére hamarosan kiírják a tervpályázatot, és így 2021-ben ott is megkezdődhetnek a munkálatok. 

Origo
12:58

2021-ben indulhat a dél-budai szuperkórház építése

Gulyás Gergely az Origo kérdésre a dél-budai szuperkórház építése kapcsán azt mondta, június 3-án jár le a tervpályázati határidő. Mindennek alapján másfél-két év a tervezés időszaka, majd pedig 2021-ben lehet alapkőletétel, de óvatosan kell bánni a határidőkkel - mondta a miniszter. 

Origo
12:57

Átalakul a bevándorlási hivatal

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az idegenrendészeti hivatal már működik, jól áll az átalakítás. 

Origo
12:50

Budapesti repülőtér: hatalmas profit van, de pocsék szolgáltatás

Új tulajdonosa akkor lehet a repülőtérnek, ha valaki azt megveszi a jelenlegi tulajdonostól - mondta Gulyás Gergely. Van most tulajdonosa a reptérnek, ezért azokat a fejlesztéseket neki kell végrehajtania, amiket a megduplázódott utasforgalom indukálna. A legpocsékabb szolgáltatás van, miközben jelentős mennyiségű profit van - mondta a miniszter. Szólt arról is, hogy a repülőtér üzemeltetőit figyelmeztették arra, hogy a hatósági bírságok elkerülése érdekében lépniük kell. 

Origo
12:45

Nem a kormány szegte meg a megállapodást

Gulyás Gergely egy másik kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy létrejött egy megállapodás Palkovics László és Lovász László között, de azt nem a kormány, hanem az akadémia közgyűlése vétózta meg, és innentől nincs megállapodás a két fél között. A helyzet világos, mivel az érintettek között volt megállapodás, de az akadémia esetében nem volt erő, hogy a megállapodást végrehajtsák. 

Origo
12:40

Jót tenne az uniónak, ha felgyorsulnának a különféle eljárások

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, egyáltalán nem lenne probléma, ha a kötelezettségszegési eljárások felgyorsulnának az unióban. 

Origo
12:37

Gulyás Cseh Katalin kijelentéséről: ez a mi közösségünkön belül elfogadhatatlan

A mi politikai közösségünkön belül nem fér bele Cseh Katalin kijelentése az abortuszról - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Origo
12:35

A kormány nem támogatja Handó Tünde javaslatát

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy nem támogatják Handó Tünde javaslatát. Úgy látja, nem lenne szerencsés akár egy betűn is változtatni a mostani igazságszolgáltatási rendszerben.

Origo
12:33

A kormány egy évig tárgyalt az akadémiával

Egy évig tárgyaltunk az akadémiával, és a létrejött megállapodást az akadémia vezetősége nem fogadta el - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. A kormánynak joga van arra, hogy a testület vezetőségével szemben másként döntsön - tette hozzá. 

Origo
12:31

Válás esetén nem kell visszafizetni a teljes babaváró támogatást

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy nem kell visszafizetni a babaváró támogatást, ha a felek elválnak egymástól. A kamatmentesség szűnik meg a válás esetén - tette hozzá. 

Origo
12:27

25 százalékkal több jut kutatás-fejlesztésre

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy lényegesen több pénzt szeretnének K+F-re költeni, így jövőre 25 százalékkal több pénz lesz erre a területre. 

Origo
12:25

A vizsgálat lezárásáig nem hoz döntést a kormány

Gulyás Gergely a dunai hajókatasztrófáról azt mondta, hogy a vizsgálat lezárásáig nem kell semmilyen döntést hozni. A vizsgálat fényében természetesen a kormány kész változtatni a biztonság érdekében - tette hozzá. 

Origo
12:22

Barnier személye elfogadható a Fidesz számára

Gulyás Gergely elmondta, hogy Michel Barnier személye is elfogadható a Fidesz számára, de más személyeket nem akar mondani. 

Origo
12:20

Gulyás: Nem lesz kormányátalakítás

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a továbbiakban az Európai Néppárt soraiban ül majd a Fidesz képviselőcsoportja. Úgy látja, hogy ha az EPP Lengyelországban elfogadta, hogy a posztkommunistákkal indultak, akkor nem lehet problémájuk a Fidesszel sem. Nem lesz kormányátalakítás - mondta egy másik kérdésre Gulyás.  

Origo
12:16

Tíz nap alatt buktatták meg a legnépszerűbb osztrák kormányt

Az osztrák botrányról azt mondta Gulyás, hogy a II. világháború utáni legnépszerűbb kormányt buktatták meg tíz nap alatt. 

Origo
12:13

Erre nincsen időkorlát

Gulyás Gergely arról is beszélt, időkorlát nélkül halasztják el a közigazgatási bíráskodás bevezetését. 

Origo
12:11

A Fidesz továbbra is a Néppárt tagja

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy továbbra is a Néppárt tagja. A bölcsek tanácsa egyelőre nem érkezik Magyarországra, de a kormány nyitott a tárgyalásra. 

Origo
12:07

Gulyás: Ezen nem érdemes változtatni

A már pályázott közigazgatási bírók esetében ők a mostani munkahelyükön maradnak, csak nem jön létre egy új intézmény - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője elmondta, ha van olyan terület, ahol nem szabad kétséget kelteni Magyarország iránt, az egyértelműen az ítélkezés kérdése. A magyar igazságszolgáltatás megfelel az uniós jogállami normáknak, és erről papírja is van, ezért nem érdemes ezen változtatni. 

Origo
12:03

Akár el is jelentéktelenedhet az Európai Néppárt

Több mint 40 mandátumot vesztett az EPP, miközben a Fidesz erősödött. Ha ebből az eredményből nem von le következtetéseket az EPP, akkor el fog jelentéktelenedni - mondta Gulyás. Földcsuszamlásszerű változások nem történtek az EPP-ben, de mivel az nem egy nemzeti parlament, ezért ügyek mentén bármikor lehet együttműködés - tette hozzá. 

Origo
11:58

Nem ettől függ a Fidesz néppárti tagsága

Nem a közigazgatási bíráskodás ügyén múlik, hogy a Fidesz benne marad-e az Európai Néppártban - mondta Gulyás. Tiszteletben kell tartania az EPP-nek azt a demokratikus legitimitást, amit a Fidesz-KDNP elért. 

Origo
11:56

Így függenek össze a jogállamisági támadások a bevándorlással

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy a jogállami támadások nagyrészt összefüggenek a bevándorlás támogatásával. A miniszter igazságtalannak nevezte a brüsszeli támadásokat a közigazgatási bíráskodások ügyében, de a bizottsági kritikákat figyelembe kell venni ezen a területen, szemben az Európai Parlamenttel. Önsorsrontás lett volna, hogy a jogállamiság eltiprása ürügyén újabb kritikákat vegyünk magunkra - hangsúlyozta a miniszter. 

Origo
11:51

Gulyás: Az ország pozícióját javítja ez a lépés

Az unión belül az igazságszolgáltatást éri általában a legtöbb támadás. Van egy olyan magyar jogszabályi környezet, amire az Európai Bizottság jóváhagyást adott - mondta Gulyás. Nincs értelme, hogy újabb vádakat hallgassunk a közigazgatási bíráskodás miatt - tette hozzá. Az ország pozícióját javítja ez a lépés. 

Origo
11:48

Dunai hajókatasztrófa: mindenre kiterjedő vizsgálat lesz

Gulyás Gergely egy másik kérdésre közölte, a kormány azt várja a dunai hajókatasztrófa ügyében, hogy mindenre kiterjedő vizsgálat legyen. Csak az eljárás után tudnak dönteni arról, hogy milyen intézkedések szükségesek, hogy ne legyen hasonló katasztrófa - tette hozzá. 

Origo
11:46

Egyelőre nem döntöttek Trócsányi László utódjáról

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, június 23-ával távozik Trócsányi László igazságügyi miniszter, az utód személyéről nincsen döntés. Magyarország egyelőre Webert és Timmermanst nem támogatja, és minden más jelöltet megfontol. 

Origo
11:44

Tovább kell csökkenteni a kockázatokat

Nem tartom problémának, hogy öt százalék felett növekszik a magyar gazdaság, a célunk, hogy a jövőben ez meg is maradjon - mondta a miniszter. Varga Mihály elmondta, hogy a fő cél, hogy a lassulás minél kisebb legyen, és a gazdaság szempontjából lévő kockázatokat csökkentsék. 

Origo
11:42

Ez elfogadhatatlan a kormány számára

Varga Mihály egy másik kérdésre azt mondta, hogy a kormány nem fogadja el, hogy a kohéziós alap és a mezőgazdasági alap a következő hétéves ciklusban csökkenjen. Szövetségeseket kell keresni ezen a területen - tette hozzá.  

Origo
11:38

Megszűnt a munkaerő elvándorlása

Az elmúlt másfél évben a hazai munkaerő kiáramlása megszűnt, egyre többen jönnek vissza az országba. Ez a folyamat erősödhet a következő hónapokban - mondta Varga Mihály. Reméli, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv segíti majd a munkaerő visszaérkezését. A miniszter bízik benne, hogy tovább csökkenhet a munkanélküliségi ráta a mostani 3,5 százalékról. 

Origo
11:35

Erős növekedési fázisban van a magyar gazdaság

Varga Mihály arról is beszélt, számos olyan intézkedést hozott a kormány, ami elébe ment a dolgoknak. A lassulás jeleit látja a kabinet, ezért született a gazdaságvédelmi akcióterv - tette hozzá. Igen erős növekedési fázisban van a magyar gazdaság. 

Origo
11:30

Egyelőre nem lehet megmondani a pontos összeget

A pénzügyminiszter egy másik kérdésre közölte, az intézkedések pontos összegét majd akkor lehet véglegesíteni, ha életbe lépnek, és utána lehet a mérleget megvonni, hogy milyen hatással jártak.  

Origo
11:27

Varga: Közelíteni kell a nullás büdzséhez

A következő költségvetések legfontosabb eleme kell legyen, hogy egyensúlyi költségvetések legyenek, közelíteni kell a 0-s büdzséhez a hiány szempontjából - mondta Varga Mihály egy másik kérdésre. A pénzügyminiszter szerint az idei költségvetés is rendelkezik olyan tartalékkal, ami alapján lehet finanszírozni a mostani intézkedéseket. 

Origo
11:24

Minket is elérhet a lassulási hullám

A pénzügyminiszter arról is beszélt, a német gazdaság köhög, miközben az autóiparban rengeteg kérdés merül fel a jövőbeli irányokat tekintve. Arra kell felkészülnünk, hogy ha szoros kapcsolatban vagyunk Németországgal, akkor minket is elérhetnek a lassulási hullámok. Varga Mihály példaként említette Csehországot, ahol már most látható egy lassulás Lengyelországgal és Magyarországgal szemben.  

Origo
11:20

Varga Mihály: Nem szabad lebecsülni ezt a veszélyt

Nem szabad lebecsülni azt a veszélyt, ami az uniós források csökkenését jelentheti a jogállamiság alapján - mondta Varga Mihály. Minden eljárás elé állunk, ami Brüsszel részéről kritizálja a hazai jogszabályokat - tette hozzá. 

Origo
11:18

A cél, hogy az uniós átlag felett maradjunk

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy akinek érvényes építési engedélye volt 2018. december 1-jén, azokra a kedvezményes építési áfa vonatkozik. A most bejelentett lépések lényege, hogy továbbra is az uniós átlag felett növekedjen a magyar gazdaság. 

Origo
11:14

Négyszázalékos növekedésre számít 2020-ban is a kormány

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a most bejelentett 13+1 intézkedés révén jövőre is négyszázalékos növekedés lehet. Mindez lehet, hogy egy kicsit optimistának hat, de az elmúlt öt évben mindig igaza volt a kormánynak. A miniszter közölte, a jövő évi büdzsé ellenállóbbá teszi a válságokkal szemben az országot. 

Origo
11:11

A szálláshelyek árának a csökkenésére számít a kormány

Varga Mihály arról is beszélt, a szálláshelypiacon roppant éles verseny van, ezért a kormány arra számít, hogy az árak csökkenni fognak. A 4 százalékos turisztikai hozzájárulás célja, hogy a turizmusba kerüljön vissza a pénz - tette hozzá. 

Origo
11:07

144 milliárdos hatása lehet ennek az adócsökkentésnek

Varga Mihály kérdésre elmondta, hogy folyamatosan vizsgálják az esetleges áfacsökkentési javaslatokat. Ha lehetőség van, akkor a kormány lépni fog az áfacsökkentés ügyében. Ebben az évben júliustól 144 milliárdos hatása lehet a szociális hozzájárulási adó csökkentésének - tette hozzá. 

Origo
11:03

Új állampapír-konstrukció indul

A 13+1 pont lényege a stabilitás fenntartása, így egy új állampapír-konstrukció indul, ami jóval kedvezőbb, mint a korábbi kondíciók. 

Origo
11:02

32 milliárd forinttal több jut majd kutatás-fejlesztésre

Varga Mihály arról is beszélt, hogy erősödik garanciaoldalról a vállalatok hitelfelvétele, valamint a mezőgazdasági területek fejlesztésére megerősítik a garanciarendszert. A kormány döntött a magyarországi öntözés rendszeréről is, és 2020-2030 között évente 17 milliárd forint értékben támogatnak fejlesztéseket. A 13. pont a hazai kutatás-fejlesztés megerősítéséről szól, a jövő évi büdzsében 32 milliárd forinttal emelik a K+F területre jutó pénzeket.   

Origo
10:58

Nagy segítség az építőiparnak és a turizmusnak

A szálláshelyek forgalmi adója 18 százalékról 5 százalékra csökken, miközben egy négyszázalékos turisztikai alap lép be ezen a területen. Hetedik pontként, az építőipart segítő lépésként, a kis településeknél a felújítás és építés esetében 5 millió forintig a kormány visszatéríti az áfát. A nyolcadik pont, hogy a munkásszállók és munkásotthonok építése a magáncégek esetében is megengedett lesz - jelentette be a pénzügyminiszter. A kormány kezdeményezi a fejlesztési adókedvezmények csökkentését. Mindez három lépésben történik majd - tette hozzá.     

Origo
10:54

Nulla százalékra csökken a reklámadó

Egy vállalkozás a májusi bevallással együtt rendezheti el a teljes befizetését. A kormány nulla százalékra csökkenti a reklámadót. 

Origo
10:52

Egyszerűbb lesz az adórendszer

13-ról 12 százalékra csökken 2020. január 1-től a kiva mértéke - mondta a miniszter. 40 ezer vállalkozásnak segít ez az intézkedés. A kormány adókat von össze, és az adók számát is csökkenti - jelentette be a miniszter. Varga Mihály elmondta, hogy meg fog szűnni az eva, egységesen jelennek majd meg a különféle járulékok.  

Origo
10:50

Két százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság az egyik legnagyobb eredményt a munkahelyteremtés területén érte el. Éppen ezért a gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb pontja a munkát terhelő adók csökkentése. A szocho 2 százalékponttal csökken július 1-től. 

Origo
10:49

Varga Mihály: Meg kell őrizni a korábbi eredményeket

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a magyar gazdaság továbbra is lendületben van, az unió éllovasai vagyunk. Mindezek mellett látható egy lassulás az eurózónában, és a világgazdaság egészében - tette hozzá. A kormány célja, hogy megőrizze a korábbi eredményeket, meg kell védeni ezeket az eredményeket, és olyan felzárkózási pályán kell maradnunk, hogy az uniós átlag fölött két százalékponttal legyünk a növekedést tekintve. 

Origo
10:47

Varga Mihály is részvétét nyilvánította

Varga Mihály is részvétét fejezte ki a koreai népnek a szörnyű tragédia kapcsán. 

Origo
10:46

Egyelőre nem lesz közigazgatási bíráskodás

A kormány határozatlan időre elhalasztotta a közigazgatási bíráskodás bevezetését, az ezzel kapcsolatos jogszabály az Országgyűlés elé kerül. 

Origo
10:45

Soros György nem alakíthat kormányt

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy Manfred Weber megsértette a magyarokat, ezért nem támogatják az EB élére. Frans Timmermanst pedig azért nem támogatják, mert nem akarják, hogy Soros György alakítson kormányt. 

Origo
10:44

Erős felhatalmazást kapott a kormány

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a kormány erős felhatalmazást kapott az EP-választáson, növelte a Fidesz a szavazatarányát a tavalyi országgyűlési választáshoz képet. Továbbra is bevándorlásellenes állásponton van a kormány. Az uniós csúcsról azt mondta, hogy az állam és a kormányfők számára a legfontosabb a lisszaboni szerződés, és az EB elnökét a kormányfők jelölik. Ellentétes a közösségi joggal a parlamenti jelölés. 

Origo
10:41

Dunai hajótragédia: a lehető legszigorúbb vizsgálat lesz

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője őszinte részvétét nyilvánította a tegnapi hajóbaleset áldozatainak. Egyelőre heten hunytak el, 21-en tűntek. A kormány a legszigorúbb vizsgálatot kérte - mondta a miniszter. Minden információt megad a dél-koreai hatóságoknak a kormány. 

Origo
10:39

Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó. 

Origo
10:29

Ezek is biztosan témák lesznek

A Kormányinfón biztosan szóba kerül majd a tragikus dunai hajóbaleset és az európai parlamenti választás eredménye is. 

Origo
10:24

Jövő héten kerül a parlament elé a büdzsé

Korábban Varga Mihály azt mondta az akciótervről, hogy annak érdekében, hogy a hazai bővülés magas üteme fennmaradjon, és az uniós átlagot hosszú távon is legalább 2 százalékkal meghaladja, a kormány számos intézkedéssel segíti a versenyképesség javítását. A kormány jövő kedden beterjeszti a parlamentnek a 2020-as költségvetési tervezetét is, melyet várhatóan június 24-én fogadhat el az Országgyűlés.

Origo
10:15

Orbán Viktor: A magyar gazdaság eredményei tovább javultak

Orbán Viktor miniszterelnök a hétfői, parlamenti napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy hamarosan bejelentik a kormány gazdasági akciótervét. A miniszterelnök szerint a tavaly áprilisi parlamenti választás óta eltelt egy évben a magyar gazdaság eredményei tovább javultak, a magyar gazdaság egyre jobban teljesít. Eközben az EU teljesítménye "már kevésbé rózsás", a régi tagállamok növekedése lassul.

Még több bejegyzés