A harmincadik Tusványost, azaz a Tusnádfürdőn megtartott nyári szabadegyetemet és fesztivált rendezik idén. Tusványos legfőbb programpontja mostanra Orbán Viktor beszéde lett. Az ő előadását várják legjobban minden évben. Orbán Viktor minden évben programbeszédet tart, előadásai a magyar sajtó mellett bekerülnek a világsajtóba is.

10:40
Újabb gazdaságvédelmi akciótervek jöhetnek

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a nyugati országok nem olyan mértékben nőnek majd, amit várunk. Mindezért egy olyan utat kell tervezni Magyarországnak, hogy ne érje negatívan az országot a nyugati lassulás. Már az ország tett lépéseket az első gazdaságvédelmi akciótervvel, de 2020-ban várhatóan két újabb gazdaságvédelmi akciótervre lesz szükség a versenyképesség erősítése érdekében – mondta Orbán Viktor.

10:37
Orbán Viktor: A migránsok helyett az európai családoknak kell adni a pénzt

Orbán Viktor szólt arról is, el kell hárítani azt a veszélyt, amit a migráció jelent. A bizottságnak ki kell vonulni a migráció területéről. Az összes migrációval kapcsolatos jogkört a belügyminiszterek hatáskörébe kell terelni – mondta a kormányfő. A miniszterelnök szerint Európa sokkal sikeresebb lehetne, ha nem egy szocialista Európát építenének, hanem vissza kell térni a versenyképesség erősítéséhez. Nincs szükség az alapjövedelemre, hanem munkahelyre és adócsökkentésre van szükség – mondta a kormányfő. A migránsok helyett az európai családoknak kell adni a pénzt. Kétséges, hogy mindezeket a lépéseket végig lehet vinni – tette hozzá.

10:33
Emelkedő pályán van az ország, a veszélyek kívülről jöhetnek

Orbán Viktor elmondta Magyarország ma emelkedő pályán van. Persze lehet és kell is mindent jobban csinálni. Ma kívülről fenyegeti veszély Magyarországot, hogy lekerül az emelkedő pályáról. Ezen külső támadások egyik eleme volt, hogy félő volt, hogy Soros György jelöltjei kerülnek az európai intézmények élére. Különféle manőverekkel sikerült elhárítani ezt a veszélyt. Orbán közölte, a bizottságnak vissza kell térnie az alapvető szerepéhez, nem dolga, hogy politikai támadásokat indítson a tagállamok ellen. Mindennek véget kell vetni – tette hozzá. Minderre van is esély. A kormányfő elmondta, hogy a csúcsjelölti rendszer nem hunyt ki, csak visszakerült az eredeti helyére.

10:30
Orbán Viktor: Visszaszereztük az önrendelkezésünket

Most jön az esti nagy film – mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy nem az időnek kell célt tulajdonítani, hanem a saját életünknek kell az időben értelmet adni. A mi nemzedékünknek kell értelmet adni az élethez – tette hozzá. A mi nemzedékünk történelmi lehetőséget kapott a nemzet megerősítésére, ami egy roppant nehéz küzdelem volt, és a jövőben is így lesz – mondta a kormányfő. Ma a magyar nemzet birtokában van annak a politikai és gazdasági képességeknek, amikkel meg tudja magát védeni. Az önrendelkezésünket visszaszereztük – mondta a kormányfő.

10:26
Nemzeti rendszerváltás történt 2010 után

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a Fidesz nem került az SZDSZ sorsára. Az igazi dráma volt az övék, és hálát kell adni, hogy nekünk nem ez a sors jutott. Orbán Viktor elmondta, hogy 2006-ot követően a nemzeti rendszerváltásért kellett küzdeni. 2010-et követően ezt az új nemzeti rendszert kellett kiépíteni, hogy a tömegtámogatottság megmaradjon. Úgy éltük meg az elmúlt kilenc évet, hogy egyik kezünkben a kőműveskanál, míg a másikban a kard volt – tette hozzá. Van-e erőnk ahhoz a 15 évhez, ami előttünk áll? – tette fel a kérdést a kormányfő.

10:22
Orbán Viktor: Jó hogy ez a 30 év mögöttünk van

Az a jó, hogy ez a 30 év mögöttünk van és nem előttünk – mondta a kormányfő. Ma azt mondhatjuk, hogy bizakodóan, tervekkel teli tarisznyával és az erősödés érzésével ülünk itt – mondta Orbán. Mindez nem természetes állapot, hanem csoda – tette hozzá. 30 éve ki kellett vívni az ország szabadságát, majd a szocialista tervgazdaság helyett egy piacgazdaságot kellett építeni. Az utóbbi korszak 1990-94 között volt, amikor az első rendszerváltás lezajlott. Ezt követően a szocialista korszak embereit kellet legyőzni. Az utóbbi korszak zajlott 1994-2010 között – mondta Orbán Viktor.

10:19
Orbán Viktor gratulált az RMDSZ-nek

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde elején közölte, hogy megtiszteltetés volt, hogy 30 évig itt lehetett és szólhatott a táborban. Megköszönte Tőkés László 12 éves EP munkáját, valamint gratulált az RMDSZ-nek, hogy két mandátumot szerzett.

10:16
Kezdődik Orbán Viktor beszéde

Kezdődik Orbán Viktor beszéde 

10:04
Tőkés: A bevándorláspártiak a keresztény identitás felszámolására készülnek

Tőkés László arról beszélt, hogy egy rendszerváltó intézménnyé vált a tusnádfürdői tábor. A volt EP képviselő szerint nagyon fontos a nemzeti egység megteremtése és fenntartása. Az európai bevándorláspárti politikusok a keresztény identitás felszámolására készül - tette hozzá. Tőkés szerint Magyarország ellenáll ezen törekvéseknek.  

Forrás: Origo
09:53
Németh Zsolt: A szabadság a legdrágább kincsünk

A magyar szabadságról szól Tusványos, a szabadság a legdrágább kincsünk - mondta Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke. 

09:40
Így várták Orbán Viktort Tusnádfürdőn
Forrás: Origo
09:15
Így érkezett meg Orbán Viktor Tusnádfürdőre
09:13
Tusványos 30. Erdély örök
09:13
Orbán Viktor meghatározó beszédei

Orbán Viktor történelmi jelentőségű tusnádfürdői beszédeiről itt olvashat részletesen. 

22