A soproni evangélikus templomban megkezdődött az az ökumenikus istentisztelet, amelyet Erdő Péter bíboros, Kondor Péter püspök, Balog Zoltán lelkész és Tóth Károly igazgató-lelkész celebrál. A megemlékezésen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár is. Szijjártó Péter fogadta a kancellárt.

11:23
Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért az ökumenikus istentisztelet, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

11:21
Véget ért az ökumenikus istentisztelet

Véget ért a Páneurópai Piknik 30. évfordulójára tartott ökumenikus istentisztelet Sopronban. 

11:20
Véget értek a kormányfői beszédek

Véget ért Orbán Viktor és Angela Merkel beszéde. 

11:19
Merkel: Menjünk tovább a szabadság és az egység útján

Angela Merkel arról is beszélt, hogy világszerte továbbra is harcolni kell a menekülést és az üldözést okozó dolgok ellen. Ma Magyarország és Németország közösen alakítja a jövőt egy egységes Európában - tette hozzá. Menjünk tovább a szabadság és az egység útján, ebben nekem is erőt adhat, ha visszaemlékezünk a Páneurópai Piknikre - hangsúlyozta a német kormányfő.  Ma sokat jelent számomra, hogy itt lehetek, azon a helyen, ahol 30 évvel ezelőtt világtörténelmet írtak – zárta beszédét Merkel. 

11:16
Sopron a szimbóluma a humánus Európának

Sopron a példája annak, hogy mi mindent el tudunk érni, ha kiállunk az értékeink mellett – mondta Merkel. Sopron a szimbóluma a humánus Európának – tette hozzá. Egy nemzet jóléte mindig függ a teljes Európa jólététől, Európa csak annyira tud erős lenni, amennyire a vitás kérdésekben tudunk kompromisszumot kötni - mondta a német kancellár. 

11:14
Merkel: A szabadság iránti vágyat nem lehet elnyomni

A német kancellár arról is beszélt, hogy a szabadság iránti vágyat nem lehet elnyomni. Mi németek mindig nagy hálával és köszönettel tartozunk a magyaroknak az akkori tettekért. Merkel köszönetet mondott a magyaroknak. A német kancellár elmondta, hálával tartoznak azoknak is, akik Lengyelországban, Csehszlovákiában és az NDK-ban küzdöttek a diktatúra ellen. 

11:12
Merkel: Szimbólummá vált a Páneurópai Piknik

Merkel szerint mindenki emlékezett arra, hogyan tiporták el a szabadságot a szovjet érában 1989 előtt. Ám a magyar határőrök nem lőttek, és ezzel olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot,  amivel a szolgálati szabályzat fölé helyezték az emberséget. Merkel elmondta, hogy később leomlott a berlini fal és Európa megosztottsága véget ért. 

11:10
Világraszóló esemény lett a piknikből

Angela Merkel arról beszélt, hogy a Páneurópai Piknik célja az volt, hogy megünnepeljék az európai békét. Azon a nyáron a magyar kempingekben rengeteg keletnémet állampolgár nyaralt. Hamar értesültek ők is a rendezvényről, és százával indultak el Sopron felé, hogy kijussanak a szabadságba. A német kancellár elmondta, hogy a piknikből a legnagyobb keletnémet menekültáradat lett, és egy világraszóló esemény. 

11:08
Orbán Viktor beszéde után Merkel szól

Véget ért Orbán Viktor beszéde.

11:08
Mindezek az erős Európa irányába mutatnak

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mára a soproni németség ismét erősödik, és képviselőjét maga válassza a magyar Országgyűlésbe-. A kormányfő elmondta, keresztény államalapítás, határáttörés, különleges német-magyar kapcsolatok - mindezek pedig az erős Európa irányába mutatnak. A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakítottság idején is tudták, hogy csak egy Európa van. Hittünk benne, és újraegyesült - mondta Orbán Viktor. Ma is ezen múlik minden, ha hiszünk benne, akkor kelet és nyugat egyesülése révén ismét erős lesz Európa. 

11:05
Orbán Viktor: Mi magyarok a németekhez fűződő kapcsolatunkat mindig különleges dolognak tartottuk

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyarok mindig is Németország újraegyesítése mellett álltak. A magyar kormányfő elmondta, hogy a magyarok tudták, hogy a szovjet világból való kiszabadulást csak az teszi véglessé, ha a két Németország egyesül, és ezt követően az EU és a NATO tagjaivá válhatunk. Így lett Helmuth Kohl a magyarok hősévé, és ezért övezi kultusz a személyét. Mi magyarok a németekhez fűződő kapcsolatunkat mindig különleges dolognak tartottuk, régi dolog ez - tette hozzá. Orbán Viktor felidézte, hogy holnap emlékezünk meg a magyar állam alapításáról. István beágyazta a magyar nemzetet az európai kerezstény népek közösségébe. Koronáját Rómából, feleségét Bajorországból hozta - tette hozzá. 

11:02
Orbán Viktor és Angela Merkel
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő fogadja a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkező Angela Merkel német kancellárt Sopronban 2019. augusztus 19-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
11:01
Orbán Viktor: 30 évvel ezelőtt itt ért véget a II. világháború utáni világrend

Sopron mindig is a hűség városa marad Magyarországnak - mondta Orbán Viktor. Dicsőség Sopron városának, hogy kiálltak az 1920-as népszavazáson Magyarország mellett. Nem felejtjük el, hogy 30 évvel ezelőtt Önök áttörték a szabad világ és a Magyarország közötti börtönkerítést - mondta a magyar kormányfő. Az áttöréssel leomlott a fal - tette hozzá. 30 évvel ezelőtt itt ért véget a II. világháború utáni világrend - mondta Orbán. 

10:59
További sikereket kívánt Orbán Merkelnek

Orbán Viktor Sopronban arról is beszélt, hogy Magyarországon mindig megbecsülik a sikeres nőket. A magyar kormányfő további áldást kért Merkel munkájára és családjára. 

10:57
Orbán Viktor: Az európai egység soha nincsen készen

Orbán Viktor miniszterelnök nagyrabecsülését fejezte ki Angela Merkelnek, hogy négy egymás követő választást nyert meg. Saját hazáján túl hosszú évek óta dolgozik Európa egyesítéséért . mondta a kormányfő. Nagyrabecsülésünk mértékét nagyban növeli, hogy Európát napról napra újra kell egyesíteni - tette hozzá. 

10:48
Szijjártó Péter fogadta a helikopteren érkező Merkelt
Szijjártó Péter miniszter fogadja a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkező Angela Merkel német kancellárt (középen, b-j)Sopron határában 2019. augusztus 19-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Kovács Márton
10:46
Hogyan bántunk a szabadsággal?

Balog Zoltán, református lelkész arról beszél, hogy fontos kérdés, hogyan bántunk a szabadsággal az elmúlt 30 évben, és hogyan sikerült ezzel élnünk. Az Emmi volt vezetője szerint elsősorban Istennek kell hálát adni azért, hogy 30 évvel ezelőtt visszaszerezte a térség a szabadságát, és leomlott a vasfüggöny. 

10:45
Erdő Péter: Létrejött az európai népek találkozása

Erdő Péter, esztergomi bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek arról beszélt az ökumenikus istentiszteleten, hogy Magyarországon az egyház évszázadok óta ünnepli az államalapítás ünnepét augusztus 20-án. A magyar közösség azonban már korábban is létezett, és erről több forrás is megmaradt – tette hozzá. Harminc éve kezdődött meg a vasfüggöny lebontása és később leomlott a berlini fal, így pedig létrejött az európai népek szabad találkozása – mondta Erdő Péter.

10:45
Ők celebrálják az istentiszteletet

A soproni evangélikus templomban megkezdődött az az ökumenikus istentisztelet,amelyet Erdő Péter bíboros, Kondor Péter püspök, Balog Zoltán lelkész és Tóth Károly igazgató-lelkész celebrál. A megemlékezésen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár is. Szijjártó Péter fogadta a kancellárt.

11