Az Országgyűlés hétfőn délután 1 órától kéthetes üléssel kezdi meg őszi munkáját. Orbán Viktor miniszterelnök "Az előttünk álló feladatokról és kihívásokról" - címmel szólal fel napirend előtt.  

14:29
Véget ért Orbán Viktor napirend előtti felszólalása

Véget ért a kormányfői napirend előtti felszólalás. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

14:27
Hadházy Ákos nem bír magával, de alaposan helyretették

Hadházy Ákos ismételten megpróbálta megzavarni a kormányfői felszólalást egy tábla felmutatásával, majd Kövér László házelnök tette helyre. 

14:26
Orbán Viktor az ellenzéki szavazóknak is köszönetet mondott

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy köszönetet mondott az ellenzéki szavazóknak is, akik elmentek voksolni. A kormányfő közölte, hogy a kormány minden megválasztott önkormányzati vezetővel kész az együttműködésre. 

14:25
Orbán Viktor: Az ellenzék betiltaná azokat a lapokat, amik nem tetszenek neki

Orbán Viktor viccesnek tartja, hogy az MSZP nevében a nyugdíjemelésről beszélnek, mivel ők vették el a 13. havi nyugdíjat, miközben a jelenlegi kabinet mindent megtesz a nyugdíjak értékének a megőrzésében. A sajtószabadság ügyében is viccesnek tartja az MSZP megjegyzéseit. A kormányfő szerint az ellenzék célja, hogy betiltsa azokat a lapokat, amik nekik nem tetszenek. Orbán Viktor szerint az ellenzéki vezetők arról beszéltek a hétfői felszólalásaikban, hogy a megválasztott ellenzéki vezetők folytassanak harcot a kormánnyal szemben. 

14:20
Orbán Viktor: Vannak aggasztó jelek Budapesten

Orbán Viktor felidézte Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét is, és mindannak fényében nem fogadnak el tőle sem semmilyen kioktatást. Szólt arról is, hogy vannak aggasztó jelek Budapesten, mivel pont azt a Demszkyt akarják kitüntetni, akinek a vezetése alatt szétlopták a várost. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy jelenleg is több százmilliárd forintos fejlesztés van folyamatban, és a korábbi szerződéseket a kormány be fogja tartani. A Fővárosi Közgyűlés kezében van a döntés, hogy milyen fejlesztéseket akarnak a jövőben, és a kormány ehhez tartja majd magát. 

14:17
Ez a magyar érdek Szíriában

A kormányfő kijelentette, hogy Törökország célja, hogy a migránsokat Szíriába visszavigye, és egyben magyar érdek is. Magyarország vállaljon pénzügyi felelősséget, hogy Szíria területén jöjjenek létre olyan városok, ahová a menekülteket le lehessen telepíteni - mondta a kormányfő. 

14:15
Orbán Viktor: Nem kérünk kioktatást Önöktől

Orbán Viktor a frakcióvezetői felvetésekre elmondta, hogy mindenkinek megköszöni a részvételt az önkormányzati választáson. Kereszténységből és erkölcsi dolgokból nem kérnek kioktatást a jobbikosoktól, akinek az egyik képviselője beleköpött a holokauszt emlékműbe a Duna-parton - hívta fel a figyelmet a kormányfő. A miniszterelnök a törökországi helyzetről azt mondta, hogy az Egyesült Államok kivonult egy területről, majd pedig egy NATO-tagország oda bevonult, majd pedig az USA fegyverszünetet kötött a résztvevőkkel. 

14:09
Kocsis Máté: Inkább kérdezze meg Sneider Tamást

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette, hogy Hadházy Ákos anarchista megmozdulásaival szemben mindig fel fognak lépni. A Fidesz frakcióvezetője Jakab Péternek azt üzente, hogy ha erőszakot akar látni, akkor kérdezze meg Sneider Tamást, milyen érzés cigányt verni. Szólt arról is, hogy a Jobbik Demszky Gábort segítette vissza a hatalomhoz. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy a Párbeszéd kommunista módszerekkel akar fellépni a sajtószabadság ellen. 

14:02
Vadai Ágnes nem bír magával

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője visszautasította azt az ellenzéki felvetést, hogy a Fidesz csak Borkaikból állt. Szólt arról is, hogy a Budapesten nyertes koalíció társadalomképe meglehetősen különböző, éppen ezért kérdéses, hogyan lesznek képes vezetni a várost. Harrach Péter beszéde alatt folyamatosan közbekiabálnak az ellenzéki képviselők, élén Vadai Ágnessel. 

13:59
Az ellenzéken belüli különbségekről beszélt az LMP

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerint nagyon sok különbség van az ellenzéki pártok között, de van egység is. Úgy látja, komoly felelőssége van minden megválasztott polgármesternek és képviselőnek. 

13:53
Bizonyításról beszélt Tóth Bertalan

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kijelentette, bizonyítaniuk kell azokon a településeken, ahol nyertek október 13-án. 

13:49
Szabó Tímeának nagyon nem tetszik a sajtószabadság

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, hogy nem volt semmilyen propagandagépezet Karácsony mögött, valamint több, a sajtószabadságot támadó kijelentést tett, így azt is, hogy a Lokál nevezetű újságot ki fogják tiltani. Kijelentéseit hangos nevetéssel fogadták a kormánypárti képviselők. 

13:49
Kövér László megrótta Hadházy Ákost

Kövér László házelnök megrótta Hadházy Ákost a botrányos viselkedése miatt. Kövér László azt mondta: "Arra kérem önöket, hogy abból a választási vereségből, amit elszenvedtek, hogy ne folytassák ugyanazt a háborús politikát, amit folytattak. Tartsák be a házszabályt, ne csináljanak cirkuszt a parlamentből! Aki erre nem képes, forduljon szakemberhez segítségért".

13:44
Gyurcsány szövetséget ajánlott a többi ellenzéki erőnek, de ez nem sokaknak tetszett

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke arról beszélt, hogy a nagyobb városokban egy kormány elleni lázadás volt, és ezért a kormánynak több kérdésben módosítania kellenne az álláspontján. A bukott miniszterelnök egy szélesebb szövetséget ajánlott az ellenzéki pártoknak, de ez nem nyerte el a tetszését több ellenzéki politikusnak sem. 

13:39
A Jobbik szerint nem fontos az ideológiai különbség

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt, hogy szabad országban szeretne élni, és nem érdemes azt nézni, hogy ki milyen ideológiai alapon áll. 

13:34
Véget ért a miniszterelnöki felszólalás

Véget ért Orbán Viktor napirend előtti felszólalása. Most az ellenzéki reakciók jönnek. 

13:33
Orbán Viktor: 150 milliárd euró kell a teljes klímasemlegességhez

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalására nemet mondott az EU, ami egy rossz döntés volt. Magyarország rendelkezik egy klímapolitikai céllal, de csak akkor érhető el a 2050-es CO-mentesség itthon, ha ehhez nagyon komoly gazdasági segítséget kapunk. A kormányfő szerint 150 milliárd euróra van szüksége az országnak a teljes klímamentesség eléréséhez. 

13:29
Orbán Viktor: Olyan embert nem lehetett az EB élére választani, aki nem tiszteli a magyarokat

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy meg kellett akadályozni, hogy az EB élére olyan politikust válasszanak, aki nem tiszteli a magyarokat. 

13:28
Hadházy Ákos megzavarta a kormányfő beszédét

Orbán Viktor beszéde alatt Hadházy Ákos független képviselő több táblát tartott a kormányfő előtt. Ezt követően több fideszes képviselő elvette Hadházytól a táblákat. 

13:26
Egyre kisebb az államadósságon belüli kitettség

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az államadósságon belül jelentősen csökkent a külföldi kitettségünk. Az EU-s kérdésekről azt mondta a kormányfő, hogy sikerült olyan elnököt választani az EB élére, aki képes lehet a hibák kijavítására. 

12