Orbán Viktor felszólalásával kezdődik az Országgyűlés ülésszaka

2019.10.21., 13:17
rendezés

Az Országgyűlés hétfőn délután 1 órától kéthetes üléssel kezdi meg őszi munkáját. Orbán Viktor miniszterelnök "Az előttünk álló feladatokról és kihívásokról" - címmel szólal fel napirend előtt.  

Origo
14:29

Véget ért Orbán Viktor napirend előtti felszólalása

Véget ért a kormányfői napirend előtti felszólalás. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

Origo
14:27

Hadházy Ákos nem bír magával, de alaposan helyretették

Hadházy Ákos ismételten megpróbálta megzavarni a kormányfői felszólalást egy tábla felmutatásával, majd Kövér László házelnök tette helyre. 

Origo
14:26

Orbán Viktor az ellenzéki szavazóknak is köszönetet mondott

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy köszönetet mondott az ellenzéki szavazóknak is, akik elmentek voksolni. A kormányfő közölte, hogy a kormány minden megválasztott önkormányzati vezetővel kész az együttműködésre. 

Origo
14:25

Orbán Viktor: Az ellenzék betiltaná azokat a lapokat, amik nem tetszenek neki

Orbán Viktor viccesnek tartja, hogy az MSZP nevében a nyugdíjemelésről beszélnek, mivel ők vették el a 13. havi nyugdíjat, miközben a jelenlegi kabinet mindent megtesz a nyugdíjak értékének a megőrzésében. A sajtószabadság ügyében is viccesnek tartja az MSZP megjegyzéseit. A kormányfő szerint az ellenzék célja, hogy betiltsa azokat a lapokat, amik nekik nem tetszenek. Orbán Viktor szerint az ellenzéki vezetők arról beszéltek a hétfői felszólalásaikban, hogy a megválasztott ellenzéki vezetők folytassanak harcot a kormánnyal szemben. 

Origo
14:20

Orbán Viktor: Vannak aggasztó jelek Budapesten

Orbán Viktor felidézte Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét is, és mindannak fényében nem fogadnak el tőle sem semmilyen kioktatást. Szólt arról is, hogy vannak aggasztó jelek Budapesten, mivel pont azt a Demszkyt akarják kitüntetni, akinek a vezetése alatt szétlopták a várost. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy jelenleg is több százmilliárd forintos fejlesztés van folyamatban, és a korábbi szerződéseket a kormány be fogja tartani. A Fővárosi Közgyűlés kezében van a döntés, hogy milyen fejlesztéseket akarnak a jövőben, és a kormány ehhez tartja majd magát. 

Origo
14:17

Ez a magyar érdek Szíriában

A kormányfő kijelentette, hogy Törökország célja, hogy a migránsokat Szíriába visszavigye, és egyben magyar érdek is. Magyarország vállaljon pénzügyi felelősséget, hogy Szíria területén jöjjenek létre olyan városok, ahová a menekülteket le lehessen telepíteni - mondta a kormányfő. 

Origo
14:15

Orbán Viktor: Nem kérünk kioktatást Önöktől

Orbán Viktor a frakcióvezetői felvetésekre elmondta, hogy mindenkinek megköszöni a részvételt az önkormányzati választáson. Kereszténységből és erkölcsi dolgokból nem kérnek kioktatást a jobbikosoktól, akinek az egyik képviselője beleköpött a holokauszt emlékműbe a Duna-parton - hívta fel a figyelmet a kormányfő. A miniszterelnök a törökországi helyzetről azt mondta, hogy az Egyesült Államok kivonult egy területről, majd pedig egy NATO-tagország oda bevonult, majd pedig az USA fegyverszünetet kötött a résztvevőkkel. 

Origo
14:09

Kocsis Máté: Inkább kérdezze meg Sneider Tamást

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette, hogy Hadházy Ákos anarchista megmozdulásaival szemben mindig fel fognak lépni. A Fidesz frakcióvezetője Jakab Péternek azt üzente, hogy ha erőszakot akar látni, akkor kérdezze meg Sneider Tamást, milyen érzés cigányt verni. Szólt arról is, hogy a Jobbik Demszky Gábort segítette vissza a hatalomhoz. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy a Párbeszéd kommunista módszerekkel akar fellépni a sajtószabadság ellen. 

Origo
14:02

Vadai Ágnes nem bír magával

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője visszautasította azt az ellenzéki felvetést, hogy a Fidesz csak Borkaikból állt. Szólt arról is, hogy a Budapesten nyertes koalíció társadalomképe meglehetősen különböző, éppen ezért kérdéses, hogyan lesznek képes vezetni a várost. Harrach Péter beszéde alatt folyamatosan közbekiabálnak az ellenzéki képviselők, élén Vadai Ágnessel. 

Origo
13:59

Az ellenzéken belüli különbségekről beszélt az LMP

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerint nagyon sok különbség van az ellenzéki pártok között, de van egység is. Úgy látja, komoly felelőssége van minden megválasztott polgármesternek és képviselőnek. 

Origo
13:53

Bizonyításról beszélt Tóth Bertalan

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kijelentette, bizonyítaniuk kell azokon a településeken, ahol nyertek október 13-án. 

Origo
13:49

Szabó Tímeának nagyon nem tetszik a sajtószabadság

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, hogy nem volt semmilyen propagandagépezet Karácsony mögött, valamint több, a sajtószabadságot támadó kijelentést tett, így azt is, hogy a Lokál nevezetű újságot ki fogják tiltani. Kijelentéseit hangos nevetéssel fogadták a kormánypárti képviselők. 

Sándor Zsolt
13:49

Kövér László megrótta Hadházy Ákost

Kövér László házelnök megrótta Hadházy Ákost a botrányos viselkedése miatt. Kövér László azt mondta: "Arra kérem önöket, hogy abból a választási vereségből, amit elszenvedtek, hogy ne folytassák ugyanazt a háborús politikát, amit folytattak. Tartsák be a házszabályt, ne csináljanak cirkuszt a parlamentből! Aki erre nem képes, forduljon szakemberhez segítségért".

Origo
13:44

Gyurcsány szövetséget ajánlott a többi ellenzéki erőnek, de ez nem sokaknak tetszett

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke arról beszélt, hogy a nagyobb városokban egy kormány elleni lázadás volt, és ezért a kormánynak több kérdésben módosítania kellenne az álláspontján. A bukott miniszterelnök egy szélesebb szövetséget ajánlott az ellenzéki pártoknak, de ez nem nyerte el a tetszését több ellenzéki politikusnak sem. 

Origo
13:39

A Jobbik szerint nem fontos az ideológiai különbség

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt, hogy szabad országban szeretne élni, és nem érdemes azt nézni, hogy ki milyen ideológiai alapon áll. 

Origo
13:34

Véget ért a miniszterelnöki felszólalás

Véget ért Orbán Viktor napirend előtti felszólalása. Most az ellenzéki reakciók jönnek. 

Origo
13:33

Orbán Viktor: 150 milliárd euró kell a teljes klímasemlegességhez

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalására nemet mondott az EU, ami egy rossz döntés volt. Magyarország rendelkezik egy klímapolitikai céllal, de csak akkor érhető el a 2050-es CO-mentesség itthon, ha ehhez nagyon komoly gazdasági segítséget kapunk. A kormányfő szerint 150 milliárd euróra van szüksége az országnak a teljes klímamentesség eléréséhez. 

Origo
13:29

Orbán Viktor: Olyan embert nem lehetett az EB élére választani, aki nem tiszteli a magyarokat

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy meg kellett akadályozni, hogy az EB élére olyan politikust válasszanak, aki nem tiszteli a magyarokat. 

Origo
13:28

Hadházy Ákos megzavarta a kormányfő beszédét

Orbán Viktor beszéde alatt Hadházy Ákos független képviselő több táblát tartott a kormányfő előtt. Ezt követően több fideszes képviselő elvette Hadházytól a táblákat. 

Origo
13:26

Egyre kisebb az államadósságon belüli kitettség

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az államadósságon belül jelentősen csökkent a külföldi kitettségünk. Az EU-s kérdésekről azt mondta a kormányfő, hogy sikerült olyan elnököt választani az EB élére, aki képes lehet a hibák kijavítására. 

Origo
13:24

Nagyon népszerű a családvédelmi akcióterv

Orbán Viktor elmondta, hogy a Magyar Falu Programra 1500 igénylés érkezett, míg a családvédelmi akcióterv programjaira több mint 65 ezren jelentkeztek. A munkanélküliség 3,4 százalékra csökkent, míg a gazdaság 5,2 százalékkal nőtt. A kormány célja, hogy a foglalkoztatottság tekintetében legalább a csehországi szintet elérjük. 

Origo
13:21

A magyarok hisznek a demokrácia jövőjében

A magyarok hisznek a demokrácia jövőjében - mondta Orbán Viktor a részvétel kapcsán. Minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködünk - tette hozzá. A kormány számára külön elismerés, hogy a kormánypártok megkapták a szavazatok több mint 50 százalékát, így a kormány a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott - mondta Orbán Viktor. 

Origo
13:20

Orbán Viktor köszönetet mondott a választások lebonyolításáért

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában elmondta, 100 napja gyűlt össze az Országgyűlés utoljára. Ebben a 100 napban önkormányzati választások voltak, a családvédelmi akcióterv és a Magyar Falu Program is elindult. Az önkormányzati választásokat sikeresen lebonyolította a kormány – mondta Orbán. Köszönetet mondott a választás lebonyolításáért az illetékeseknek.

Origo
12:30

Sorra kerülhet a tavalyi költségvetés zárszámadása is

A Ház az október 23-i nemzeti ünnepen szünetelteti ülését, majd csütörtökön a tavalyi költségvetés zárszámadását tárgyalja egyetlen napirendi pontként. Az ülés október 28-án, hétfőn ér véget, majd a második turnusban megszokott módon kérdések és azonnali válaszok hangozhatnak el.

Origo
12:30

Felfüggeszthetik Varju László mentelmi jogát

Kövér László házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor kezdődik. A képviselők megemlékeznek öt, közelmúltban meghalt korábbi parlamenti képviselőről: Máté Lászlóról (MSZP), Tóth Sándorról (KDNP), Rajk Lászlóról (SZDSZ), Riz Leventéről (Fidesz) és Szekó Józsefről (Fidesz). A napirend előtti felszólalások után a DK-s Varju László mentelmi ügyéről tárgyalnak és döntenek. A legfőbb ügyész a választás rendje elleni bűntett miatt, folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványozta az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség gyanúja szerint a Gyurcsány-párti Varju László a 2018-as országgyűlési választás előtt pénzt ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.

Origo
12:29

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával indul a parlament

Az Országgyűlés hétfőn délután 1 órától kéthetes üléssel kezdi meg őszi munkáját.Ennek egyik legfontosabb eleme lesz, hogy a kormánypártok tovább bővítenék a családtámogatási rendszert. Orbán Viktor napirend előtt szólal majd fel. Ezenkívül az európai, azon belül is főleg a német gazdaság lassulása miatt Magyarországnak újabb gazdaságvédelmi programot kell kidolgoznia és életbe léptetnie, hogy fenn tudja tartani a növekedés ütemét. Fontos a Magyar Falu Program is. A képviselők ezt követően csütörtökön kezdik tárgyalni a 2018-as költségvetés zárszámadását. 

Még több bejegyzés