Megérkezett Budapestre a világ egyik legbefolyásosabb állami vezetője, Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök délután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A két politikus sajtótájékoztatóját percről percre tudósítjuk.

18:53
Véget ért a tájékoztató

Véget ért a sajtótájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

18:52
Orbán Viktor minél előbb találkozni akar az ukrán elnökkel

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy Magyarországon az a szokás, hogy amíg nem ismerünk meg személyesen valaki, addig nem tudunk véleményt mondani. Várom, hogy találkozzak Zelenszkij elnök Úrral - tette hozzá. 

18:51
Putyin: Zelenszkij nem azonos a nacionalistákkal

Putyin egy másik kérdésre azt mondta, hogy az ukrán elnök nem azonos a nacionalistákkal. A fő kérdés, hogy mennyire lesz képes az ukrán vezetés megoldani a Kelet-Ukrajnában kialakult helyzetet. A normandiai négyekről azt mondta, hogy mindig nyitottak az egyeztetésekre. 

18:50
Vlagyimir Putyin az Origónak: A Közel-Kelet a kereszténység bölcsője, ezért kötelességünk segíteni

Putyin az Origo kérdésre azt mondta, hogy kötelességük segíteni az üldözött keresztényeken. A fő cél, hogy segítsünk a városok és falvak helyreállításában. A Közel-Kelet a kereszténység bölcsője. A keresztények folyamatos üldöztetésnek és kizsákmányolásnak vannak kitéve - tette hozzá. Szorosan együttműködünk az adott országok vezetőivel. Putyin kijelentette: Oroszország Szíriában nemcsak a keresztényeknek segít, hanem a muzulmán és zsidó lakosságnak is ad segítséget 

18:47
Orbán Viktor az Origónak: a magyarok csak addig tudnak fennmaradni, amíg meg tudnak maradni a keresztény kultúrában

Orbán Viktor az Origo kérdésére elmondta, hogy a keresztények segítésében sokkal nagyobb Oroszország lehetősége. Magyarországnak ezzel szemben olyan tapasztalata van, hogy a magyarok csak addig tudnak fennmaradni, amíg meg tudnak maradni a keresztény kultúrában, és kötelessége segíteni a bajba jutott keresztény közösségeket. Ennek igyekszünk megfelelni. Konkrét segítségről fogunk tárgyalni - tette hozzá.  Magyarország megpróbál jelentős gazdasági és infrastrukturális segítséget adni. 

18:41
Orbán Viktor: Nem akarunk függeni egyetlen tranzitországtól sem

Orbán Viktor az energetikai kérdésekről azt mondta, hogy mi a szuverenitásra vagyunk fixálva. Mindez az energiára is igaz, és minden beszerzési forrás érdekel minket, szeretnénk, ha Oroszországon kívül máshonnan is be tudnánk azt szerezni. Másrészt nem akarunk függeni egyetlen tranzitországtól sem - tette hozzá. Minél több útvonalon érkezzen gáz Oroszországból - mondta.

18:38
15 kilométer elkészülhet Magyarországon a Török Áramlatból

Vlagyimir Putyin Magyarország Török Áramlathoz való csatlakozásáról azt mondta, hogy abban érdekelt Magyarország. Bízom benne, hogy az év végégig a Török Áramlat elkészül, és a bolgár és a szerb partnerekkel befejezik a munkát. Jövő év elejére elkészülhet a 15 kilométeres magyar szakasz is. 

18:35
Orbán Viktor: Nem engedünk a kárpátaljai magyarok ügyében

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy egy dokumentumot kellene elfogadni az EU és Ukrajna között, amit a NATO tagállamaival is kibővítenek. A fő kérdés, hogy mit lehet kezdeni azzal, hogy a kárpátaljai magyarok jogi diszkriminációt szenvednek el és fizikai veszélyben vannak. Azt szeretnénk, hogy az ukránok elkötelezzék magukat a Velencei Bizottság által javasolt indítványok mellett a kárpátaljai magyarokat illetően - mondta Orbán Viktor. A magyar-ukrán viszonyt a magyar-ukrán kontextusban kell értelmezni, míg az orosz-ukrán viszonyt a normandiai négyek tekintetében kell nézni. Nem szabad a kettő értelmezést összekeverni - hangsúlyozta a kormányfő. A korábbi ukrán kormány nyíltan magyarellenes politikát folytatott, most pedig arra törekszünk, hogy tisztázzuk a nehéz kérdéseket. 

18:32
Szoros együttműködés a keresztények védelmében

Oroszország kész együttműködni a keresztények támogatásában Magyarországgal a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. 

18:31
Putyin: Normalizálni kell az EU és Oroszország kapcsolatát

Putyin arról is beszélt, hogy kulturális és oktatási területen is erős az együttműködés a felek között. Az orosz államfő szerint fontos normalizálni az EU és Oroszország kapcsolatát. Az ukrán válság megoldása is szóba került - tette hozzá. A szíriai konfliktusról azt mondta, hogy az országban halad az alkotmányos reform. 

18:28
2025-ig biztosított az olaj-és gázszállítás

Akadálymentes a két ország közötti energetikai együttműködés. Az új megállapodás alapján 2025-ig szóló megállapodás született az olaj-és gázszállítások tekintetében - mondta Putyin. Az orosz államfő a paksi bővítésről azt mondta, hogy a jelenlegi 40-ről 80 százalékra nő majd az erőmű magyar áramtermelésben betöltött aránya. 

18:26
Putyin: Hétmilliárd dollárra nőtt a kereskedelmi forgalom

Vlagyimir Putyin orosz államfő arról beszélt, hogy az elmúlt évek együttműködése sikeres volt a gazdasági kapcsolatok területén. Nagyon komoly dokumentumcsomagot írtunk alá, mindez pedig tovább mélyíti a magyar-orosz kapcsolatokat - tette hozzá. Az orosz államfő örömtelinek nevezte, hogy hétmilliárd dollárra nőtt a két ország közötti áruforgalom. 

18:24
Magyarország érdekelt a NATO-orosz viszony javulásában

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy érdekeltek vagyunk az orosz-NATO kapcsolatok javulásában, ezért érdekeltek vagyunk abban, hogy a felek között javuljon a viszony. Több beruházást is létrehozott Magyarország Oroszországgal, így a húsipar és a gyógyszergyárak területén. 

18:23
Több ponton van politikai együttműködés Magyarország és Oroszország között

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország számára nagyon fontos, hogy a Moszkva-Berlin-Isztambul hármassal kiegyensúlyozott viszonya legyen. Van politikai együttműködés a két ország között, aminek az egyik eleme a keresztény közösségek védelme. Ez magyar részről a Szent István-i hagyományok része. A migráció tekintetében is van együttműködés a felek között - mondta Orbán Viktor. A Közel-Kelet stabilitása terén is együttműködés van a két ország között, mivel ott is vannak magyar érdekek, ha az a térség destabilizálódik, akkor migránsok indulhatnak el Európa felé - hívta fel a figyelmet Orbán. Érdekünk a katonai és politikai stabilitás Szíriában - tette hozzá. 

18:20
Oroszország területét befektetési célpontnak tekintjük

Az őszinteség a két ország közötti kapcsolat alapja - mondta Orbán. Kijelentette, hogy a kereskedelmi kapcsolatokban nagyon erős orosz túlsúly van, de a magyar cél, hogy legyen egyensúly. Oroszország területét befektetési célpontnak tekintjük, és a legfontosabb, hogy legyen exportképes termékünk, amit az orosz piac befogad - tette hozzá. Ezen az ösvényen akarunk haladni. 

18:18
Orbán Viktor: 2018-ban nagyot lépett előre az orosz-magyar kapcsolat

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy hosszú évekre nyúlik vissza az orosz-magyar magas szintű találkozók gyakorlata. Mindennek az értelme a kétoldalú kapcsolatok állásának az áttekintése - tette hozzá. A cél az volt, hogy minden évben lépjünk egyet előre. Visszatekintve azt lehet mondani, hogy voltak sikeres és kevésbé sikeres évek. Tavaly nagyot sikerült előre lépni - mondta a kormányfő. Az orosz szankciók bevezetése óta 2018 volt az első év, amikor a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat nőtt. 

18:16
Az olajszállítás biztonságáról is megegyeztek

A nyolcadik megállapodás a Mol és Lukoil közötti együttműködés az olajszállítás biztonságáról. Magyar részről Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója az aláíró. 

18:15
Szamara és Győr-Moson-Sopron megye is együttműködik

A hetedik megállapodás Szamara megye és Győr-Moson-Sopron megye együttműködésről szól. 

18:14
Viszontbiztosítási szerződés is született

A hatodik megállapodás egy viszontbiztosítási szerződés az Eximbank és orosz testvérbankja között. 

18:13
A vasúti közlekedés fejlesztésében is együttműködünk

A vasúti közlekedés területén is született egy szándéknyilatkozat az együttműködésről. Magyar részről Palkovics László az aláíró. 

12