Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Várkert Bazárban tart sajtótájékoztatót.

16:39
Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a sajtótájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

16:38
Törökország már bizonyított az újjáépítésben

Erdogan arról is beszélt, hogy több település esetében már bizonyították, hogy képesek az újjáépítésre. Nemzetközi konferenciát szeretne Törökország összehívni, hogy megfelelő pénz gyűljön össze az újjáépítésre Szíria északi részén - tette hozzá. 

16:36
Orbán Viktor: Nekünk Törökországgal nemcsak jó viszonyra kell törekedni, hanem arra kell törekednünk, hogy Ankara legyen érdekelt Magyarország sikerében

Meg kell adni a tiszteletet Törökországnak, nem fogadjuk el, hogy gúnyolódni lehessen egy-egy országon. Nekünk Törökországgal nemcsak jó viszonyra kell törekedni, hanem arra kell törekednünk, hogy Ankara legyen érdekelt Magyarország sikerében - mondta Orbán Viktor. Nem akarjuk, hogy Magyarország déli határain kelljen feltartóztatni több százezer embert. Ha Törökország nem érdekelt ebben, akkor ezt nem tudjuk megakadályozni - tette hozzá. Attól, hogy az EU tagjai vagyunk, nem veszek át rossz szokásokat - mondta a magyar kormányfő. Nekünk magyarul kell gondolkozni, és magyarul kell viselkednünk - mondta Orbán Viktor.

16:33
Orbán Viktor: Nem azt a biciklit kell tekerni, ami eddig volt, hanem egy új jármű kell

Ez egy olyan ügy, mármint az unió bővítése, amely külön konferenciákat érdemelne. Ennél hálátlanabb portfólió nincsen jelenleg – mondta Orbán Viktor az Origo kérdésére, amiben Várhelyi Olivér hivatalos biztossá válásáról kérdeztük. Látjuk, hogyan szenved az EU régi tagállamainak közössége, hogy igent tudjon mondani egy-egy új tagországnak. Orbán Viktor elmondta, hogy ami eddig bővítésként történt, az más volt, mint ami ezután történik. Nem egyszerűen nemet mondtak Észak-Macedóniai és Albánia bővítésére, hanem az egész bővítési folyamatot újra akarják értékelni. A fő kérdés, hol vannak az unió határai, milyen újfajta tárgyalási formát akarunk. Nem azt a biciklit kell tekerni, ami eddig volt, hanem egy új jármű kell – tette hozzá. Ennél sokkal könnyebb és kifizetődőbb portfóliók is vannak, de ennek a területnek a vitele egyértelműen mutatja, hogy a Magyarország elkötelezett az unió mellett.

16:26
A terrorizmus elleni küzdelem lesz a washingtoni tárgyalás középpontjában

Erdogan egy másik kérdésre azt mondta, hogy Washingtonban hadügyi és kereskedelmi kérdésekről tárgyalnak majd, valamint a terrorizmus elleni harcról. Nem lehet különbséget tenni a terroristák között - mondta a török elnök. Meg kell beszélni a közös stratégiát, ha nem tudunk közösen fellépni, akkor egy mostani terrorszervezet később más ellen fog harcolni - tette hozzá. 

16:23
Orbán Viktor: Magyarország képes arra, hogy megvédje a határait

Magyarország képes arra, hogy megvédje a határait - mondta Orbán Viktor. Minden eszköz megvan arra, hogy egyetlen illegális migráns se lépjen át a magyar határon. A mi fizikai védelmi rendszerünk alkalmas a védelemre - mondta Orbán Viktor.

16:22
Magyarország részt vesz az újjáépítésben a képességinek megfelelően

Továbbra is vendégül fogjuk látni a vendégeinket, de akármit nem bírunk el, ha látjuk, hogy nincs megoldás, akkor ki kell tárni a kapukat - mondta Erdogan. Ha kitárjuk a kapuinkat, akkor mindenki tudja, hogy merre indulnak ezek az emberek - tette hozzá. Orbán Viktor szerint, aki arra kényszerült, hogy elhagyja az otthonát, azon segíteni kell, de oda kell vinni a megoldást, ahol a probléma van. Láttam az újjáépítési terveket, és a mi súlyunknak megfelelően fogunk teljesíteni az újjáépítési tervekben - mondta a miniszterelnök.

16:18
Erdogan szerint az USA és Oroszország nem teljesítette az ígéretét

A Békeforrás hadműveletről azt mondta, hogy az USA és Oroszország is ígéretet tett arra, hogy a Szíria északi részén lévő részről eltávolítja a terroristákat, de ez nem történt meg. Erdogan közölte, hogy a helyi kurd erők sok esetben Iszlám Állam-harcosokat szabadított ki, és ezeket most ismét rács mögé juttatták a török erők - mondta a politikus.

16:16
Elszántan harcol Törökország az Iszlám Állam ellen

Elszántan harcolunk az Iszlám Állam ellen, nem lehet különbséget tenni a terroristák között - mondta Erdogan. Folytatjuk a harcot - tette hozzá. A török elnök emlékeztetett arra, hogy kilenc éve tart a szíriai háború. Az EU azt ígérte nekünk, hogy 3 plusz 3 milliárd eurót küld, de csak 3 milliárd eurót küldött - mondta Erdogan. Mindezek ellenére a menekülteken segíteni fogunk, a Békeforrás hadművelet megkezdődött - mondta Erdogan.

16:12
Erdogan: Bizonyos NATO-országok lepaktáltak terrorszervezetekkel

Közel 4 millió menekült tartózkodik Törökországban, közülük sokan mennének Európába, de az együttműködés miatt mi türelmesen feltartóztattuk ezt a tömeget - mondta Erdogan. A cél, hogy ezeket a menekülteket visszaküldhessük hazájukba. A cél, hogy pénzügyi donorokat szerezzünk ahhoz, hogy a menekülteknek megfelelő életminőséget biztosítsunk - mondta Erdogan. Magyarország nagyban támogat minket a terrorizmus elleni küzdelemben - tette hozzá. Nem lehet terrorszervezetekkel együttműködni, de bizonyos NATO-szövetségesek lepaktáltak terrorszervezetekkel, mindez minket nagyon elszomorít - mondta Erdogan.

16:10
Erdogan megköszönte a magyar lépéseket

Erdogan szólt arról is, hogy a török és magyar üzletemberek között védelmi területen is várható tárgyalás. Példaértékű együttműködést szeretnénk elérni a kulturális téren. A török elnök nagyon nagy eredménynek nevezte a Gül Baba türbéjének felújítását. Erdogan megköszönte Magyarországnak, hogy mindig is kiállt Törökország uniós felvétele mellett. A török tagsággal nyerne Európa - tette hozzá. Az elnök megköszönte, hogy Magyarország támogatta a török katonai műveletet.

16:06
A legfontosabb cél a hatmilliárd dolláros kereskedelmi forgalom elérése

Erdogan arról beszélt, hogy rengeteg fontos témát érintettek. A stratégiai együttműködésnek is fejlődnie kell, és mindezekről katonai és migrációs téren is beszéltek. Az oktatás, kultúra és közúti fuvarozás is szóba került, és ennek érdekében írták alá a 10 megállapodást. A hatmilliárd dolláros kereskedelmi forgalom elérése a cél.

16:03
Középpontban a Török Áramlat

Orbán Viktor elmondta, hogy legkésőbb 2021 végére érkezhet gáz a Török Áramlaton keresztül. A magyar kormányfő bízik benne, hogy az azerbajdzsáni MOL-beruházás is zöld utat kap a török hatóságtól.

16:01
Orbán Viktor: Az energetikában is fontos partner Törökország

Hatmilliárd euró a cél a két ország közötti kereskedelmi forgalomban - mondta Orbán Viktor. Mindennek érdekében lesz egy magas szintű gazdasági fórum a két ország között. Az Eximbanknál egy 200 milliós hitelkeretet nyitottak meg a magyar és török vállalatközi együttműködés érdekében. Orbán Viktor elmondta, hogy Törökország az energetikában is stratégiai partner.

15:59
Több közös magyar-török afrikai akció van

350 ezer illegális határátlépőt tartóztatott fel Törökország, ezért komoly elismerés jár - mondta Orbán. A magyar miniszterelnök külön méltatta a magyar-török hadipari együttműködést. Szólt arról is, hogy több közös magyar-török afrikai misszió van, így többek között van egy orvosi misszió. A jövőben vízügyi és egészségügyi segítséget nyújt a két ország Ghánának. 

15:56
Orbán Viktor: Három nagy főváros határoz meg minket

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy a két ország együttműködésének a kerete a legfelsőbb szintű stratégiai tanács, ami 2013-ban jött létre. Akkor egyeztek meg az évenkénti találkozásról. Magyarország egy olyan földrajzi térben található, amely három nagy főváros által jelöltettet ki. Moszkva-Berllin-Isztambul a tengely, mindegyik ország magasrangú vezetője járt itt - mondta Orbán. Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt, ezért fontos stratégiai partner az ország.

15:53
Orbán Viktor és Erdogan is aláírt egy dokumentumot

Tizedikként egy politikai nyilatkozat született. Ezt Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan írta alá.

15:52
Diplomáciai együttműködés is lesz

A kilencedik megállapodás egy diplomáciai együttműködési dokumentum. Magyar részről Szijjártó Péter írt alá.

15:51
Űrkutatási együttműködés

A nyolcadik megállapodás egy szándéknyilatkozat az űrkutatási együttműködésről a két ország között.

15:51
Szándéknyilatkozat a Stipendium Hungaricumról

A hetedik egy szándéknyilatkozat a Stipendium Hungaricum területén való együttműködésről. 

12