Orbán Viktor vasárnap délután tartotta idei évértékelőjét, amelyen a kormány klímavédelmi akciótervének részleteiről és a nemzeti konzultációról is beszélt. Az Origo percről percre közvettettei a beszédet. Hamarosan pedig részletesen összefoglaljuk a miniszterelnök évértékelő beszédét.

16:07
Véget ért Orbán Viktor beszéde

Véget ért Orbán Viktor évértékelő beszéde. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

16:06
Orbán Viktor: Azt akarjuk, hogy a magyarok biztonságban és jólétben éljenek

Elődeink komoly áldozatokat hoztak az elmúlt 100 évben. Mindig többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk - mondta a kormányfő. Sok nagy csatát vívtunk meg sikeresen. Ilyen 100 év után itt állni annak a bizonyítéka, hogy az Úristennek tervei vannak velünk. Azt akarjuk, hogy a magyarok biztonságban és jólétben éljenek – mondta Orbán Viktor. Magyarország mindenek előtt, az Isten mindenek fölött. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! – mondta Orbán Viktor.

16:04
Az országépítés korszaka következik

A kampányok véget értek, most az országépítés korszaka jön. Orbán Viktor elmondta, hogy nem dugják homokba a fejüket, és látják, hogy az ellenzék készül 2022-re, és mindent megtesznek, hogy sikert érjenek el. A kormányfő szerint fontosabb törődni Magyarországgal. ha a nemzet jól teljesít, akkor a dicsőség a kormányé. A feladat, hogy a nemzetet felkészítsük a következő időszak nagy próbatételeire - tette hozzá a kormányfő.

16:00
Az EU korlátozni akarja a versenyt, és nem ismerik fel, hogy a szocializmus tönkreteszi az országokat

Orbán Viktor elmondta, a világban a verseny soha nem szűnik meg, Európa meg mintha ki akarna szállni a versenyből. Az EU korlátozni akarja a versenyt, és nem ismerik fel, hogy a szocializmus tönkreteszi az országokat. Ha Magyarországot, a magyar munkaerőpiacot beleszabályozzák az európai rendbe, akkor a mi gazdasági fejlődésünk is  megáll. Felzárkózás helyett a stagnálás időszaka jöhet - tette hozzá.

15:57
Orbán Viktor: Adócsökkentésre készülünk most is

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az európai gazdaság és az eurózóna egyszerűen megállt. A magyar áruk 80 százaléka ezen országokban talál vásárlót, ezért az ő bajuk a mi bajunk is lehet. A kormányfő elmondta, hogy miközben a magyar ipar termelése nőtt, addig a németé csökkent. 2020-ban egy igazi intellektuális és gazdaságpolitikai kihívás elé nézünk: képes-e az uniós stagnálás mellett növekedni a magyar gazdaság. Nyugaton a munkanélküliség is növekedni kezdett. Erőinket a munkahelyek megőrzésére kell fordítani - mondta a kormányfő. Adócsökkentésre készülünk most is - tette hozzá.

15:54
Orbán Viktor: Előbb vagy utóbb a 3 gyermekes anyáknak is be kell vezetni az szja-mentességet

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az egy évvel ezelőtt bejelentett családvédelmi akcióterv minden pontja nagy sikert hozott. Szólt arról is, hogy 2010-2018 között 90 ezerrel több gyermek született, mint ami akkor lett volna, ha minden marad a régiben. Csúcson van a házasságkötések száma, és történelmi mélyponton van a válások és a terhességmegszakítások száma. A népességcsökkenés sajnos ennek ellenére nem állt meg – tette hozzá. Ha valóban fordulatot akarunk, akkor át kell lépnünk a Rubiconon. Anyagilag is jól kell járnia azoknak, akik gyermeket vállalnak. Előbb vagy utóbb a 3 gyermekes anyáknak is be kell vezetni az szja-mentességet, növelni kellene a GYES összegét is - mondta a kormányfő. Lépésről lépésre, de rendületlenül haladni fogunk.

15:49
Itt a természetvédelmi akcióterv összes pontja

A természetvédelmi akciótervről azt mondta, hogy július 1-től megkezdődik az illegális szemétlerakók felszámolása, betiltják az egyszer használatos műanyagokat. Orbán Viktor elmondta, hogy megtisztítják a hazai vizeket a műanyag hulladéktól. A következő két évben 32 milliárd forintot juttatunk a kkv-nak. Minden újszülött után 10 fát ültetünk majd - mondta Orbán Viktor. Meghatszorozzák a naperőművek kapacitását. Támogatni fogjuk az olcsó elektromos autók megjelenését, 2022 után csak elektromos buszok állhatnak forgalomba - tette hozzá. Zöld államkötvényt is bevezet az ország, ebből a pénzből csak klímavédelmi célokat lehet támogatni.

15:46
Orbán Viktor: Keresztény és hazafias kötelesség a klímavédelem

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a klímaválság eredményeként a cél, hogy 2050-re klímasemleges lesz az ország. Politikai divattá vált a klímavédelem, és ideje beszéd helyett cselekedni - tette hozzá. Vannak, akik azt hirdetik, hogy a Földet csak gyermekek születése nélkül lehet megmenteni, de ez nagy butaság. Keresztény és hazafias kötelesség a klímavédelem.

15:44
Orbán Viktor: Aranykor helyett riadót kell fújnom

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy magyarnak lenni jó, és a mi nemzetünk tudja, hogy Magyarország az első. A kormányfő szerint nem jött el az aranykor, és a helyzet úgy áll, hogy okunk van az aggodalomra a következő években. Veszélyes éveket látunk, és komoly lépéseket kell tenni, hogy megvédjük az eddigi eredményeket- tette hozzá. Fenyeget a klímaválság, a demográfiai hanyatlás és az európai gazdasági problémák. Aranykor helyett riadót kell fújnom - mondta a kormányfő.

15:41
Erős hadsereg kell

Nemzeti hadsereg nélkül nincs önbecsülés – mondta Orbán Viktor. Modern és erős hadsereg kell – tette hozzá.

15:37
Az adócsökkentés politikája bevált

Orbán Viktor elmondta, hogy az utóbbi évek növekedését csak akkor sikerült elérnünk korábban, amikor folyamatosan eladósodtunk a külföld felé. Szólt arról is, hogy úgy sikerült növekedni, hogy nem mélyültek a társadalmi szakadékok.A sérülékeny csoportokat sikerült munkához juttatni, a bérek megindultak felfelé - tette hozzá. Az általános adócsökkentés bevált, mert a "dagály az összes hajót megemelte". 101 nagyberuházás érkezett, több százmilliárd forint értékben 2019-ben. Mindennek a 60 százaléka keletről jött - mondta a kormányfő.

15:34
Orbán Viktor: Az utolsó 10 évünk volt a legsikeresebb 10 év az elmúlt 100 év magyar történelmében

A miniszterelnök elmondta, hogy a magyar elszokott attól, hogy sikeres népként tekintsen magára. Amikor pedig siker van, akkor mindig arról beszélnek egyesek, hogy ezt nem magunknak köszönhetjük. Az utolsó 10 évünk volt a legsikeresebb 10 év az elmúlt 100 év magyar történelmében - mondta Orbán Viktor.

15:31
Orbán Viktor: Előnyt és előjogot sem adhat a származás

Gyöngyöspatáról azt mondta a kormányfő, hogy egy bírói ítélet felkavarta az állóvizet, amikor szegregáció miatt pénzügyi kártérítést ítélt meg. A kormányfő szerint cigány családok tízezrei kerültek vissza a munka, és megkezdődött egy pozitív folyamat. Fő cél, hogy továbbra is felszámoljuk a szegénységet Magyarországon - tette hozzá. Ebbe az ígéretes folyamatba vágott bele a bírósági ítélet. Szintén Soros György pénzelte a pert kezdeményező szervezetet - mondta a kormányfő. Mindezek ellenére nem térünk el a céljainktól - mondta a kormányfő. Előnyt és előjogot sem adhat a származás  - mondta Orbán Viktor.

15:28
Ezért kell újabb nemzeti konzultációt tartani

10 évvel ezelőtt az volt a cél, hogy gyerekeinknek és unokáinknak ne kelljen megszorítási politikát látnia – mondta Orbán Viktor. Ezt a 10 évet együtt csináltuk végig, nyolc nemzeti konzultáció volt - tette hozzá. Lassan megszokjuk, aki nem úgy táncol, ahogyan a liberálisok fütyülnek, az populista lesz - mondta a kormányfő. Populista az, aki ígéretet tesz a választóknak, és tudja, hogy nem lehet betartani őket - tette hozzá. A kényszer visz rá minket az újabb nemzeti konzultációra, mivel Európában fontosabb lett az elkövetők védelme, mint az áldozatoké – mondta a kormányfő.

15:25
Soros György háromszor próbálta meg kifosztani Magyarországot

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy saját szemével látta, hogy Soros György háromszor próbálta meg kifosztani Magyarországot. Elsőként a magyar államadósságot akarta felvásárolni 1990 után, de azt megakadályozta Antall József. 1994-ben az OTP-t próbálta Soros megszerezni, de köszönet Horn Gyulának, hogy azt nem hagyta. A harmadik kísérlet pedig 2015-ben volt, amikor egymillió migráns betelepítését finanszírozta volna Soros György.

15:22
Orbán Viktor: A liberális nem más, mint diplomás kommunista

Orbán Viktor szerint a siker kulcsa az volt, hogy a kormány nem maradt magára az elmúlt időszakban, és az emberekkel együtt cselekedett. Senki nem hitt nekünk, és egy lyukas garast sem adtak nekünk. A leghangosabban azok ijesztgettek, akik korábban csődbe vitték az országot - tette hozzá. A liberális nem más, mint diplomás kommunista.

15:20
Orbán Viktor: Magyarország nemet mondott a megszorításokra

Orbán Viktor szerint liberális okoskodás nélkül is le lehet vezetni a szabadságot. Származásra és bőrszínre való tekintet nélkül egyenlőek vagyunk - tette hozzá. Európa már elfelejtette, hogy a keresztény igazságokból épülhetnek fel a törvények. Brüsszeliül nem lehet elmondani, hogy a magyarok egy őserdőbe vágták a fejüket - tette hozzá. Orbán Viktor szólt arról is, hogy Magyarország nemet mondott a megszorításokra.

15:18
Új és sikeres utat talált Magyarország az elmúlt 10 évben

Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy 10 évvel ezelőtt azt a célt tűzték ki, hogy bizonyítsák, még mindig vagyunk valakik. A miniszterelnök szerint a Brüsszel és Washington által ajánlott út helyett kénytelenek voltunk újat keresni - tette hozzá. 10 év után kiderült, hogy lett egy új út, lett egy keresztény-nemzeti alkotmány, az IMF-et hazaküldtük, létrehoztunk 850 ezer munkahelyet, pénzügyeinket rendbe tettük, a családok megkapták az elismerést, megindult a nemzetegyesítés. Úgy tűnik, 2019-ben a magyar gazdaság nőtt a legnagyobb mértékben az egész kontinensen - mondta a kormányfő.

15:15
Orbán Viktor: Minden felemelkedés alapja az önbecsülés megszerzése

Hogyan voltunk képesek kibírni ezt a 100 évet? – tette fel a kérdést a kormányfő. Hiszek egy hazában - így lehetne összefoglalni a túlélés zálogát. Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy 10 évvel ezelőtt aratott kétharmados győzelmet a szocialista rémkormányzás után a Fidesz. Volt reménykedés is akkor - mondta a kormányfő. Nem tudhatjuk, hogy akkor mennyien voltak a kétségbeesettek és a reménykedők - tette hozzá. Minden felemelkedés alapja az önbecsülés megszerzése - mondta a kormányfő. A bajbajutott országok polgárainak az önbecsülése csak az ország önbecsülésének a visszaszerzésével lehetséges.

15:12
"Élünk, és Magyarország még mindig megvan 100 évvel a trianoni békediktátum után"

Orbán Viktor emlékezetett arra, hogy 100 éve körös-körül ellenség volt Magyarország körül. Akkor berendezkedtünk a túlélésre, és tudtuk, hogy várni kell - tette hozzá. Apponyi a legendák szerint azt is mondta 100 évvel ezelőtt, hogy itt  a magyarok sírját ásták meg, de ott leszünk a sírásók temetésén. Élünk, és Magyarország még mindig megvan 100 évvel a trianoni békediktátum után. És nemcsak élünk, de kiszabadultunk az ellenséges gyűrűből is  - mondta Orbán Viktor.

12