A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülését követően Orbán Viktor miniszterelnök számol be a legújabb fejleményekről. 

15:08
Véget ért a tájékoztató

Véget ért a sajtótájékoztató. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.  

15:07
Tünetmentesek voltak az iráni diákok, amikor beléptek az országba

Tünetmentesek voltak az iráni diákok, amikor beléptek a magyar határon - mondta Kásler Miklós. 

15:05
Nem mehetnek nemzetközi konferenciákra a kórházak vezetői

Kásler Miklós arra kérte a kórházak vezetőit, hogy ne vegyenek részt nemzetközi konferenciákon, így ők kikerülnek az esetleges fertőzési lehetőségekből. 

15:04
Több fertőtlenítés volt a Széchenyi fürdőben

Kásler Miklós elmondta, vírusellenes fertőtlenítés volt a Széchenyi fürdőben, mielőtt ott jártak volna a fertőzött amerikai turisták. A fertőzés kiderülése után is volt egy fertőtlenítés. 

15:00
A gyermekek a legkevésbé kitett csoport

A korábbi esetek kontaktusai felderítés alatt állnak. Életkorok és immunstátusz lehet különbséget tenni a fertőzés hatásai alapján. A gyermekek körében nincs sem fertőzöttség, sem haláleset, míg az idősek és a betegek a leginkább kitettek - tette hozzá. 

14:56
Egyelőre nem lesz utazási tilalom Iránból

Kásler Miklós arról is beszélt, hogy Irán esetében szóba került a közlekedési tilalom, de mivel egyetlen európai ország sem vezetett be ilyet, így ennek nem lenne értelme a schengeni zóna miatt. 

14:55
Közel ezer ágy áll rendelkezésre

A Szent László Kórházban vannak a gyanús és az igazolt betegek - mondta Kásler Miklós. Körülbelül 180 ágy áll rendelkezésre abban a kórházban, míg országosan 850 ágy áll rendelkezésre - ismertette a miniszter. 

14:53
Az immunrendszer állapotától függ, hogyan reagál a szervezet a koronavírusra

Kásler Miklós egy másik kérdésre azt mondta, hogy szűrési céllal nincs értelme vizsgálatokat végezni teljes körben. Más és más a fertőzésre adott válasz az embereknél, és ez sokban függ az immunrendszer állapotától - tette hozzá. A szűrésnek nagyon szigorú kritériumai vannak - tette hozzá. 

14:50
Kásler: Minden egyes szituációban úgy jártunk el, ahogyan a helyzet megkívánta

Kásler Miklós beszámolt arról is, hogy minden egyes szituációban úgy jártak el, ahogyan a helyzet megkívánta. Akiről tudjuk, hogy fertőzött, annak a kontaktjait felderítjük és izoláljuk - tette hozzá. 

14:46
Folyamatosan vizsgálják az iráni fertőzöttek kapcsolatait

Kásler Miklós ismertetése szerint február 24-én jelentkeztek az üzemi orvosnál. Mindketten párkapcsolatban élnek, és a párjuk is karanténba került. Február 24 és március 2-a között élték az életüket, társaságban voltak. A rendőrség megpróbálja azonosítani minden személyre vonatkozóan a találkozásokat, így potenciálisan be lehet azonosítani a fertőzötteket - mondta a miniszter. Nagyon nehéz a felderítés - tette hozzá. 

14:42
Február 22-én érkeztek Magyarországra az iráni fertőzöttek

Kásler Miklós elmondta, február 22-én érkeztek vissza a fertőzött iráni hallgatók. A Milánóban tanuló négy egyetemista lány 10 nappal ezelőtt jelent meg Magyarországon, és utána mentek tovább Csehországba. Ott vették le a mintákat, és bizonyították a fertőzést két esetben - mondta a miniszter. 

14:39
Kásler Miklós folytatja a tájékoztatót

Orbán Viktort követően Kásler Miklós folytatta a tájékoztatót. 

14:39
Javult a két Magyarországon átutazó lány állapota

Orbán Viktor tájékoztatás szerint a két Magyarországon átutazó lány állapota javult. 

14:37
Minden eshetőségre felkészült a kormány

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy megvan minden forrás a védekezéshez. Ott teremtik meg, és oda irányítják a védekezés eszközeit, ahol arra szükség lesz, így elsősorban a Dél-Pesti Centrumkórházba.  A kormány felkészült arra is, hogyha esetleg kinövik a Szent László Kórház kereteit -  mondta a kormányfő. 

14:35
Ezek lehetnek a legfőbb gazdasági hatások

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, mind Varga Mihály, mind Palkovics László megkezdte az esetleges gazdasági következményekről szóló kalkulációkat. A kormány ezzel egyelőre nem foglalkozik - tette hozzá. Nyilvánvaló, hogy mind a turizmusban, mind a gazdasági életben komoly hatások lesznek. Az általános tartalékokból csoportosítanak át forrásokat - tette hozzá. Az iráni diákok esetében fel lett derítve, hogy kivel voltak kapcsolatban - mondta Orbán Viktor. 

14:32
Orbán Viktor: El tudjuk végezni a kontaktvizsgálatokat

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy a kontaktvizsgálatok a fertőzés beazonosítása után indulnak meg. Fel tudjuk deríteni, hogy ki, mikor és milyen kapcsolatban volt, úgy hogy a szabadságjogok ne sérüljenek. Semmilyen ütemtervbeli késésben nem vagyunk a többi országhoz képest. 

14:31
Március 15-éről legkésőbb jövő keddig döntenek

Orbán Viktor a szomszédos országok védelmi intézkedéseiről azt mondta, hogy egyelőre a rendezvények szervezőire bízzák, hogy valamit megtartanak-e, vagy nem. A március 15-i központi ünnepségről azt mondta, hogy monitorozzák a helyzetet, és kedden döntenek majd arról, hogy mi lesz ezzel. Ha romlik az európai helyzet, akkor minden bizonnyal lemondják a rendezvényeket - tette hozzá. 

14:28
Ők alkotják az Operatív Törzset

Orbán Viktor bemutatta az operatív törzs tagjait. Pintér Sándor belügyminiszter, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Müller Cecília országos tisztifőorvos, Gondos Miklós, Csapó Gábor, az Országos Mentőszolgálat vezetője. Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház vezetője, Balogh János, az ORFK vezetője és György István államtitkár. 

14:26
Orbán Viktor: Sem bagatellizálni, sem pánikot kelteni nem szabad

Orbán Viktor elmondta, hogy a vírus megjelenése előtt számos intézkedést megtettek. Sem bagatellizálni, sem pánikot kelteni nem szabad - tette hozzá. 

14:25
A kormány biztosítja a védekezéshez szükséges kiadásokat

Mind emberéletben, mind a gazdaságban tud károkat okozni ez a vírus. Az operatív törzs az emberi élet kérdéseivel foglalkozik - mondta a kormányfő. A gazdasági hatásokkal majd a pénzügyi vezetők foglalkoznak majd. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mindenkitől követel erőfeszítést a hatékony védekezés. A hatóságtól pontos munkát kért a kormányfő. Az emberek bíznak az egészségügyi szakemberekben. A kormány biztosítja a védekezéshez szükséges kiadásokat - mondta Orbán Viktor. A politikai pártoktól önmérsékletet kért a kormányfő. Együttműködést kért az emberektől Orbán Viktor. 

12