Rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését vezetheti be a kormány a koronavírus-helyzet miatt.

14:48
Befejeződött Gulyás Gergely tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a sajtótájékoztató.

14:47
Az egyházakkal még egyeztet a kormány

Hatósági vizsgálatot indít a kormány, ha valaki az árak esetén visszaél a helyzettel - mondta Gulyás Gergely. Veszélyes épületbe senkit nem visznek. Az egyházakkal még egyeztetnek az istentiszteletek és misék megrendezéséről.

14:43
Ebben az esetben indulhat büntetőeljárás

Ha kiderül, hogy van gyermek fertőzött, és gyermekektől származik a fertőzés, akkor lépni fog a kormány - mondta Gulyás. A repülőjáratok tekintetében megkapja a kormány az információt, hogy az utasok honnan jönnek. Aki nem mond igazat arra a kérdésre, hogy Olaszországból érkezett, az büntetőeljárásra számíthat - mondta Gulyás. A rémhírekkel kapcsolatban azt mondta, hogy az bűncselekmény.

14:39
Újabb laborokat is bevon a kormány, ha szükséges

Ha nem lesz elég a 37 labor, akkor a kormány újabb döntéseket hozhat - mondta Gulyás Gergely. Nagyon sokat tettek a hatóságok, hogy minden fertőzött kapcsolatát feltárják. Annyi labort vonunk be, amennyire szükség lesz - tette hozzá. A veszélyhelyzetet a kormány többek között az egyetemek bezárása és a hatósági karantén bevezetése miatt hirdette ki.

14:36
Még ma megjelenik a rendelet az egyetemek bezárásáról

Minden alapot nélkülöző kacsa, hogy Budapestet, vagy éppen nagyvárosokat lezárna a kormány. Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a járványügyi intézkedéseket helyben is meg lehet tenni, így aki akarja, távmunkában is dolgozhat. Még ma megjelenik a rendelet az egyetemek bezárásáról.

14:33
Nagyon széttartóak az orvosi vélemények a fertőzéssel kapcsolatban

Gulyás Gergely elmondta, hogy nagyon széttartóak az orvosi vélemények a fertőzéssel kapcsolatban. Az iskolabezárásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy folyamatosan vizsgálják a helyzetet, és nincs erre ok. Ha lesz ok, akkor bezárják őket - tette hozzá.

14:32
Mindenki a lehető legjobb védőeszközt kapja meg

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy arra törekszenek, hogy mindenki a lehető legjobb védőeszközt kapja meg. Az egész világon hiány van a maszkokból, és a magyar hatóságok a legkorábban feladták a rendeléseiket, így most a hamburgi kikötőben is áll 120 ezer maszk.

14:28
A bevásárlóközpontok nyitva maradnak

Aki életvitelszerűen Olaszországban él, az lehetőleg ne jöjjön haza - mondta Gulyás Gergely. A bevásárlóközpontokra nem vonatkozik a bezárás.

14:26
Színházi előadások sem lesznek

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy holnaptól a színházi előadások is elmaradnak. Bölcsődék és óvodák esetében az önkormányzatok dönthetnek korlátozó intézkedésekről - tette hozzá.

14:24
Több mint hatvanezer speciális maszk van

Legkésőbb ma éjfélig megtörténik a határellenőrzés visszaállítása. Gulyás Gergely kérdésre közölte, hogy a háziorvosok szerepében nem lesz változás, kellő számú maszkkal rendelkeznek. Több mint hatvanezer speciális maszk van. Ezeket olyan intézményekbe viszik, ahol vannak koronavírussal-fertőzött betegek. Harminchét laboratórium áll rendelkezésre, azonban a gyorsteszt nem kellően pontos.

14:21
Gulyás Gergely: Nagyon fontos az arányosság a veszélyhelyzet esetében

Gulyás elmondta, hogy az országok többsége azért küzd majd, hogy a recessziót elkerülje. Az arányosság követelménye fennáll a veszélyhelyzet esetén, így például adott esetben egészségügyi szempontból fontos gyártósorokat vehet át a kabinet - mondta Gulyás.

14:19
A 100 főnél népesebb sportesemények zártkapusak lesznek

Gulyás Gergely elmondta, hogy az utazási tilalom ma éjféltől lép életbe legkésőbb. A miniszter közölte, hogy csak magyar állampolgárok jöhetnek be az országba, ímg a kettős állampolgárság esetében mérlegelnek. A 100 főnél népesebb sportesemények zártkapusak lesznek. Kormánytisztviselők és államtitkárok csak miniszteri engedéllyel utazhatnak.

14:15
Nincsen határideje a mostani intézkedéseknek

Minden bizonnyal hosszú ideig eltarthat a mostani helyzet. A gazdasági károkat később rendezi a kormány, a legfontosabb az emberek egészsége.

14:14
Ezeket a rendezvényeket nem lehet megtartani

Minden olyan rendezvényt, amely 100 főnél nagyobb zárt térben, azokat nem tartják meg - mondta Gulyás. A határtalanul programot felfüggesztik, és egy évre felfüggesztik a magyar diákok államilag támogatott külföldi nyelvtanulását. A lejáró okiratokat a veszélyhelyzet alatt nem kell meghosszabbítani - tette hozzá.

14:12
Az iskolákat nem zárják be egyelőre

Ha az utazási tilalom alatt lévő országokból magyarok jönnek haza, ők automatikusan karanténba kerülnek - mondta Gulyás. A megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző, és ezért nem indokolt az iskolák bezárása.

14:11
Senki nem jöhet be ebből a négy országból

Olaszországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából nem léphet be senki Magyarországra. A szlovén, osztrák határon határellenőrzés lesz - mondta Gulyás. Vonatokat és buszokat, és a repülőket is leállítják az előbb említett két országból. Az egyetemeken nem lesz oktatás a sok külföldi hallgató miatt.

14:09
Vészhelyzetet hirdetett a kormány

Gulyás elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek az uniós országokkal, különösképpen Ausztriával és Szlovéniával. Vészhelyzetet hirdetetett a kormány. A veszélyhelyzet alkotmányos szabályozása világos - tette hozzá.

14:08
Gulyás Gergely: Eddig nem volt szükség hasonló intézkedésekre a rendszerváltás óta

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, eddig nem volt szükség hasonló intézkedésekre a rendszerváltás óta. Három szakaszra bontható a járvány egésze, az egyik része az egyedi megbetegedések. Ez van most Magyarországon, cél, hogy ne legyen még több megbetegedés. Gócszerű és tömeges megbetegedés is van, de az utóbbiak még nincsenek Magyarországon - mondta Gulyás.

14:06
Kezdődik

Kezdődik a sajtótájékoztató.

14:05
Merkel: Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet koronavírussal

Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet, ezért időt kell nyerni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer - jelentette ki Angela Merkel német kancellár Berlinben a koronavírus-járványról.

12