A magyarországi koronavírus-helyzetről számol be az operatív törzs.

16:54
Egyelőre nincs szükség az iskolák bezárására

Folyamatosan értékeli az Operatív Törzs a helyzetet, ma is tárgyaltak az iskolák bezárásának lehetőségéről. Egyelőre azonban nem tartják szükségesnek.

16:52
A sportegyesületeknek maguknak kell dönteni a kockázatokról

Minden sportegyesületnek saját magának kell döntenie a biztonsági intézkedésekről, amíg a létszám nem éri el a száz főt. Vagyis edzéseket lehet tartani. Lakatos Tibor azt kéri az egyesületektől, hogy mérlegeljék a kockázatokat.

16:50
Oktatási szünetet csak a kormány rendelhet el

Oktatási szünetet iskolák nem rendelhetnek el, de a gyerekek esetleges hazaküldése az iskolából nem számít ennek.

16:47
Cáfolják az iráni diákok kitoloncolását

Nincs tudomása az Operatív Törzsnek arról, hogy az idegenrendészet kitoloncolt volna két iráni diákot az országból.

16:44
Négy büntetőeljárás van álhírek terjesztése miatt

Az álhírek terjesztése közveszéllyel fenyegetésnek minősül. Jelenleg négy ilyen büntetőeljárás van. Ha bűncselekmény nem történik, az Operatív Törzs akkor is intézkedik. Lakatos Tibor megismétli: az Operatív Törzs nem készül területek lezárására.

16:41
Szlovákia lezárta a határait

Ha Szlovákia után Magyarország is lezárja a határait, az Operatív Törzs a körülmények alapján dönt arról, hogyan tudják hazaszállítani a külföldön tartózkodó magyarokat.

16:37
Készülnek a védőmaszkok a börtönökben

A börtönökben továbbra is gyártják a védőmaszkokat. Az áruk nőtt, mert az alapanyagok ára nőtt, és három műszakban gyártják.

16:36
Nem volt szükség újabb karanténokra az eddigi fertőzötteknél

A koronavírussal fertőzött nő esetében nem volt szükség további intézkedésekre, mások karanténba helyezésére. Korábban a sajtóban megjelent, hogy a beteg gyereke az egyik budapesti gimnáziumba jár.

16:31
Ellenőrzések a határon

Több mint 11 ezer ellenőrzést hajtottak végre eddig a határon, egy koronavírus-gyanús eset volt, őt kórházba szállították.

16:30
Nem igaz, hogy lezárják Budapestet

Sem Budapestet, sem más várost nem zár le a kormány. A jelenlegi helyzetben az Operatív Törzs egyetlen város lezárását sem tartja szükségesnek. Egyedi esetek vannak.

16:29
Figyeljünk az idősekre!

Az idősek maradjanak otthon, a családtagok figyeljenek rájuk! - kéri az ezredes.

16:27
Három új fertőzött

Három új fertőzött van, erősítette meg Lakatos Tibor.

16:26
Elkezdődött a sajtótájékoztató

Lakatos Tibor az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője tartja a tájékoztatót.

15:59
Rendkívüli intézkedéseket vezettek be a gyógyszertárakban

Az intézkedések között van, hogy egyszerre csak annyi beteg tartózkodhat a patikákban, ahány gyógyszerkiadó hely működik, továbbá a receptek aláírásához kihelyezett tollakat, a vizet és a poharakat, valamint a gyógyszertári szórólapokat és újságokat, valamint a gyermeksarokban lévő tárgyakat beszedik.

15:59
Nem kell felírási igazolás a gyógyszerkiváltáshoz

A koronavírus-fertőzés miatt a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel péntektől felírási igazolás nélkül is kiválthatóak a hozzátartozók gyógyszerei.

15:57
Egyre többen állnak át távoktatásra

Időközben kiderült, hogy tíz napjuk van az egyetemeknek, hogy felkészüljenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt távoktatásra, de a legtöbb helyen egyáltalán nem ismeretlen ez a munkarend, országszerte több ezer hallgató jelenleg is így tanul. A diákokat a kollégiumokból is kiköltöztetik, ám az egyetemi alkalmazottak továbbra is dolgoznak.

15:56
Már 19 koronavírusos eset van Magyarországon

Péntek délelőttre 19-re nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma - számolt be róla a hivatalos tájékoztató honlap. A 19 beteg közül egy egyet már csütörtökön gyógyultnak nyilvánítottak. Péntek délelőtt három új fertőzöttről adott tájékoztatást az operatív törzs, mind a három férfi. Mindhárman már a Szent László Kórházban vannak elkülönítve.

11