Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában beszél az aktuális helyzetről. 

07:59
Vége az interjúnak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

07:58
Orbán Viktor: Meg tudom védeni az álláspontunkat Brüsszelben

Orbán Viktor elmondta, hogy a nyugat-európai országok bárkit beengedhetnek a területükre, de Magyarország saját maga dönti majd el, hogy kit enged be. Ez a mi sorsunk és a mi országunk - tette hozzá. Ezt az álláspontot meg tudom védeni Brüsszelben, persze most már ott is baj van. Minket a nem az afrikai migráció érintett, míg nyugaton az afrikai migráció egyre erősebb, és ezért változik az ottani álláspont - zárta szavait.

07:56
A csoportos megbetegedések elkerülése a legfontosabb most

Egyéni megbetegedések után lesznek csoportos megbetegedések is, nagyon nehéz lesz az utóbbit elkerülni, de mindent megteszünk, hogy az egyéni megbetegedések szintjén maradjunk - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy neki ne mondják meg az Atlanti-óceán partjáról, hogyan kell török, vagy éppen migrációs politikát folytatni. Értem a széplelkű nyilatkozatokat, de ezeket a fülem mellett elengedem - tette hozzá.

07:53
Orbán Viktor: Kétfrontos háborúban vagyunk

A kormányfő szólt arról is, hogy kétfrontos háborúban vagyunk. Egyik a koronavírus, a másik pedig a migráció. A két dolog között logikus összefüggés van, mivel mindkettő mozgással terjed - tette hozzá. A tranzitzónák továbbra is zárva maradnak, és semmilyen migrációs szétosztási paktumban nem veszünk részt. Itt nálunk egyedi megbetegedések vannak, ennél jóval súlyosabb helyzet, ha gócok alakulnak ki, vagy csoportos megbetegedések vannak. Ha az utóbbi két eshetőség megtörténik, akkor még szigorúbb intézkedések kellenek. A tömeges megbetegedés esetén pedig még súlyosabb lépések kellenek - mondta Orbán Viktor.

07:50
Orbán Viktor: Nagyon súlyos következményekkel kell számolni

A kormányfő a gazdaságról azt mondta, hogy sokan nem érzékelik azt, mit jelent, ha a gazdaság megáll. Nagyon súlyos következményekkel kell számolni - mondta Orbán Viktor. A kormány olyan gazdaságvédelmi akcióterveket dolgoz majd ki, ami egy-egy ágazat számára jelent segítséget. Mások lesznek minden területen a következmények - hangsúlyozta a kormányfő. Az egész 2020-as és 2021-es költségvetést át kell dolgozni, és erre lesz szükség az önkormányzatoknál. Az emberélet az első - tette hozzá.

07:48
Ebben a helyzetben zárják be az iskolákat

Orbán Viktor szólt arról is, hogyha bezárják az iskolákat, akkor az hosszabb lesz, mint két hét, így a tanárokat fizetés nélküli szabadságra kell küldeni, és véget érne a tanév.  Ha kiderül, hogy van olyan variánsa a vírusnak, ami veszélyes a gyerekekre, akkor azonnal lépünk.

07:46
Az idősek vannak a legnagyobb veszélyben

Orbán Viktor a közoktatási intézmények bezárását illetően azt mondta, hogy folyamatosan figyelik a környező országokat. Az egyetemeket azért vettük vesztegzár alá, mert sok a külföldi.  A külföldiek hozták be a járványt, és a körükben terjed a legjobban - tette hozzá. A közoktatási intézményeket azért nem zártuk be, mert a körükben nincs fertőzés. A legnagyobb veszélyben az idősek vannak. Ha a gyermekek körében is változás lesz, akkor azonnal változik a döntés.

07:44
Orbán Viktor: Az ország eddig jól vizsgázott

Orbán Viktor szót arról is, hogy a védekezést irányító Operatív Törzs utasításait az emberek megvalósítják. Az ország eddig jól vizsgázott. Rengeteg krízisen kellett már túljutnunk, és minden eddigi válsághelyzetben Magyarországon az emberek összetartanak és összefognak. Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány korlátok között tartáshoz megvan a megfelelő erő most, de a jövőbe senki nem lát. Minden, ami emberileg lehetséges, azt meg fogjuk tenni - mondta a kormányfő

07:42
Képesek vagyunk arra, hogy annyi szakembert mozgósítsunk, ami elég a járvány megfékezéséhez

Orbán Viktor szólt arról is, hogy nem szabad megadni magunkat az ismeretlen fenyegetés előtt. A határokat, amilyen irányból le kell zárni, ott rendőri erő kell. Szólt arról is, hogy akik nem tarják be a hatósági karantén szabályait, azokkal szemben adott esetben erő kell. A kormányfő köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak is. Képesek vagyunk arra, hogy annyi szakembert mozgósítsunk, ami elég a járvány megfékezéséhez - tette hozzá. Az eszközök esetében újabb megrendeléseket tettünk.

07:39
Még nagyon sokáig tarthat ez a mostani állapot

Ez egy ismeretlen vírus, ezért is van mindenki tele félelemmel - mondta a kormányfő. A tudománynak az állításaira, és a tapasztalatokra tudunk építeni. Európában is akár több hónapig felfelé haladhat a megbetegedések száma, és utána is sokáig tarthat a lefelé menet. Azzal kell számolnunk, hogy az életünk megváltozik a következő időszakban - mondta Orbán Viktor. A magyar jogrend képes ehhez alkalmazkodni.

07:37
Meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet

Jómagam javasoltam az európai helyzet függvényében ezt a mostani veszélyhelyzetet - mondta Orbán Viktor. Közölte, hogy ez a jogrend sokáig fenntartható, de az biztos, hogy két hét múlva a parlamentnek ezt meg kell hosszabbítania. Ez egy világjárvány, lehetett reménykedni egy ideig, hogy Európát elkerüli, de Olaszországból szétterjedt - tette hozzá. Kínában a megbetegedések száma alacsonyabb, mint a gyógyultaké, csak a csúcspontját hagyták el a járványnak.

07:35
Orbán Viktor: Óvatosan kell bánni ezzel a helyzettel

Orbán Viktor miniszterelnök a meghozott óvintézkedésről azt mondta, hogy ez nálunk mást jelent, mint más országokban. Olyan intézkedéseket lehet meghozni most, amelyet a vészhelyzet súlyossága indokol, így gyors és azonnali intézkedéseket lehet hozni - tette hozzá. Az elmúlt 30 évben nem volt ilyen Magyarországon. Óvatosan kell bánni ezzel a helyzettel - mondta a kormányfő.

07:32
Ezek lehetnek a legfőbb témái a miniszterelnöki interjúnak

A kormányfői interjúban szóba kerül majd a koronavírus-helyzet és a gazdasági ügyek is.

07:30
Hamarosan kezdődik a kormányfői interjú

Pár perc és kezdődik az Orbán Viktor miniszterelnökkel való interjú a Kossuth Rádióban.

07:11
16 fertőzött van már Magyarországon

Immár 16 magyarországi fertőzöttről tudunk. A határellenőrzések eredményeképpen néhány esetben házi karantént rendeltek el, négy ember beutazását pedig megtagadták.

07:10
Orbán Viktort is ellenőrizték a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Ellenőrizték a külföldről hazatérő miniszterelnök és felesége hőmérsékletét a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, erről Orbán Viktor tett közzé videót a Facebookon, Vigyázzunk egymásra! címmel.

07:08
Középpontban a koronavírus

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a koronavírus magyarországi helyzetéről is beszélni fog. 

11