Vasárnap reggelre 32-re nőtt a koronvírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Kora délután jelentették be, hogy meghalt egy koronavírusos 74 éves magyar férfi. Európában egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak a járvány megállítására. Kövessen élőben az Origón az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóját!

17:41
Vége a sajtótájékoztatónak

A sajtótájékoztató véget ért, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

17:40
Egyik új beteg sincs az intenzív osztályon

Az ezredes újságírói kérdésre elmondta, hogy az új betegek közül senki sincs intenzív osztályon.

17:39
Két év börtönbüntetéssel is járhat a rémhírterjesztés

Lakatos Tibor elmondta, hogy a rémhírterjesztésért két évig terjedő börtönbüntetésre számíthat az elfogott férfi.

17:36
Önkéntes karantén

A belügyminisztérium munkatársai önkéntes karanténban vannak a tesztek eredményéig, várhatóan holnap reggelig - mondta az államtitkár.

17:34
Együttműködésre van szükség

Az államtitkár szerint ebben az időszakban a különböző szervezetek és a politikai pártok együttműködésére van szükség. Az eljárásokban a WHO és az Európai Unió előírásai az iránymutatók.

17:29
Minden gyanús esetben vizsgálnak

Újságírói kérdésre az államtitkár elmondta, hogy minden gyanús esetben elvégzik a koronavírustesztet a nemzetközi és a magyar eljárásoknak megfelelően.

17:25
Hétfőtől digitális tanrend

Újságírói kérdésre Kovács Zoltán elmondta, hogy az új digitális tanrend igazodni fog a települések lehetőségeihez és igényeihez. Lehetőséget kell biztosítani arra, hogy ügyeleti rendszerben figyeljenek azokra a tanulókra, akikkel a szülők nem tudnak otthon maradni.

17:23
Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, ezek a leghatékonyabb eszközeink - mondta Kovács Zoltán.

17:22
Elfogták az álhírek terjesztőjét

Lakatos Tibor megerősítette, hogy elfogták a Budapest lezárásáról szóló álhír terjesztőjét, és felállították az akciócsoportokat. Kiskunhalason kialakítottak egy épületet a fertőzöttek ellátására.

17:20
Nagyon fontos a szabályok betartása

Az ezredes újra felhívta a figyelmet, hogy bűncselekményt követ el, aki elhagyja a házi karantént. Volt, akit egy vendéglátó helyen találtak meg az ellenőrzéskor.

17:19
7 új beteg van Magyarországon

Lakatos Tibor ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy további hét emberrel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma szombatról vasárnapra Magyarországon. Határellenőrzést követően 907 embert helyeztek házi karanténba. Összesen 46 293 embert ellenőriztek a határon. Két embert vittek kórházba megfigyelésre.

17:17
Vizsgálják a belügyminisztérium munkatársait

Pintér Sándor belügyminiszter mellett a Belügyminisztérium munkatársain is elvégezték a vizsgálatot - mondta Kovács Zoltán. A héten találkozott a marokkói miniszterrel, akinek pozitív lett a koronavírustesztje.

17:15
A legtöbbet mi tehetünk a járvány ellen

A koronavírus más típusú hozzáállást kíván: a legtöbbet a vírus terjedése ellen mi magunk, magánemberek tehetünk, hogy megvédjük magunkat és az idősebbeket, akik különösen nagy veszélyben vannak - mondta Kovács Zoltán.

17:11
Világjárványról beszélünk

Céljaink és teendőink nem változtak. A világjárvány nem válogat. Egyre több országban lépnek át az egyéni megbetegedések a csoportosokba, ennek megakadályozása a cél - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.

16:54
A Honvédkórház hétfőtől elővizsgálati pontot működtet

Az elővizsgálat lázmérésből és kérdőív kitöltéséből áll. Csak az mehet be a kórházba, akinél nem áll fenn koronavírus-fertőzöttség gyanúja. 

16:49
Elfogták a Budapest lezárásáról álhírt gyártó férfit

A rendőrség elfogta azt a youtubert, akinek videóblogjában elsőként jelent meg az a minden alapot nélkülöző híresztelés, hogy az operatív törzs Budapest lezárására készül. A nyomozók a 30 éves férfit közveszéllyel fenyegetés miatt gyanúsítottként hallgatták ki, aki elismerte, hogy ő töltötte fel a videót.

16:45
Meghalt egy koronavírusos magyar beteg

Vasárnap meghalt egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással vittek a Dél-pesti Centrumkórházba. A férfi a kórházba szállítást követően halt meg.

11