Az Országgyűlés hétfői napirend előtti felszólalásaiban is a koronavírus van a középpontban. Orbán Viktor miniszterelnök is értékeli a helyzetet.

12:23
Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért Orbán Viktor felszólalása, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

12:21
Orbán Viktor: Higgadtságra és határozottságra van szükség

A tesztelésekről azt mondta, hogy sokszor nem mutatható ki a vírus. Ha gyakrabban tesztelnénk, akkor nem tudnánk megelőzni a vírus terjedését. Sajnos megbízhatóságot nem eredményez. Orbán Viktor elmondta, hogy teszteléssel előrehaladott betegséget lehet megállapítani. Ne provokálja senki a védekezésben dolgozókat - tette hozzá. Nehéz idők jönnek. A vírus gyorsuló ütemben terjed, hasonlóan Ausztriához. Érthető, ha az emberek idegesek ebben a helyzetben - tette hozzá. Higgadtságra és határozottságra van szükség - zárta szavait.

12:18
Ha nem tartjuk munkában az embereket, akkor annak a vége megszorítás lesz

Ha nem tartjuk munkában az embereket, akkor annak a vége megszorítás lesz - mondta Orbán Viktor.

12:15
Orbán Viktor: Át tudunk állni a digitális oktatásra

Orbán Viktor szólt arról is, hogy azoknak a szülőknek a gyermekeit megőrzik, akik nem tudnak otthon maradni. A miniszterelnök szerint a centralizált intézményrendszer révén sikeresebben tudják kezelni a válságot. Át tudunk állni a digitális oktatásra - tette hozzá.

12:14
A munkahelyvédelmi akcióterv révén azt kell támogatni, hogy a munkaadó meg tudja tartani a munkavállalóit

Orbán Viktor elmondta, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv révén azt kell támogatni, hogy a munkaadó meg tudja tartani a munkavállalóit. Olyan intézkedéseket kell hozni, hogy bent tudjuk tartani a munkavállalókat a helyükön. 2010-ben 12 százalékos volt a munkanélküliség, míg most 3 százalék. Első helyen azon kell dolgozni, hogy senki se essen ki a munkából.

12:12
Bővült az egészségügyi dolgozók köre

Fel kell készülni arra, hogy az egészségügyi dolgozók megfertőződnek, így a védőeszközök elsősorban hozzájuk jutnak el. Orbán Viktor elmondta, hogy az egészségügyi felsőoktatásban dolgozók is egészségügyi dolgozók lettek. A munkaadóknak is meg kell állapodnia a munkavállalókkal, hogyan tudják őket tovább foglalkoztatni.

12:10
Orbán Viktor: Minden forrás megvan, és rendelkezésre áll a védekezésre

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, minden pozitív észrevételt megköszönt. Csalódott, hogy vannak olyanok, akik nem értik a helyzetet. Azokat a szamárságokat hagyjuk abba, hogy a kormány nem tett meg mindent a vírus betörése ellen - tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy felülről nyitott költségvetési kerete van az egészségügynek, minden forrás megvan a védekezésre.

12:09
Fidesz: Egyetlen célnak van itt az ideje, hogy megőrizzük a magyar állampolgárok egészségét

A hétpárti egyeztetésekről továbbra is tájékoztatják a közvéleményt - mondta Kocsis Máté. Nekünk egy feladatunk van, hogy Magyarország polgárainak minél nagyobb részét megóvjuk - tette hozzá. Az előttünk álló időszakban nagyon sok múlik azon, hogy mennyire tartjuk be a szabályokat - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Egyetlen célnak van itt az ideje, hogy megőrizzük a magyar állampolgárok egészségét.

12:07
Rendszerváltás óta nem látott helyzetben van az ország

Rendszerváltás óta nem látott helyzetben van az ország - mondta Kocsis Máté. Éppen ezért megköszönte a parlamenti pártoknak a hétpárti értekezleteket. Szükség van a politikai erők összefogására, mi a saját szimpatizánsainkat vesszük rá, hogy az intézkedéseket betartsák, és Önök pedig a saját szimpatizánsaikat kérjék meg erre.

Nincs helye a személyeskedéseknek - tette hozzá. A sunyiságra sincs most mód, a mértéktartást mindenképpen be kell tartani.

12:04
Kocsis: A most bejelentett intézkedések lehetővé teszik, hogy a károkat mérsékeljük

Kocsis Máté. a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, köszönetet kell mondani az egészségügyben és a rendvédelemben dolgozóknak. A neheze még csak most jön - tette hozzá. A most bejelentett intézkedések lehetővé teszik, hogy a károkat mérsékeljük.

12:02
A szülői társadalom kérte az iskolák bezárását

A KDNP frakcióvezetője elmondta, hogy várhatóan szükséges lesz a veszélyhelyzet meghosszabbítása, és fontos lesz a költségvetés megtárgyalása. Harrach Péter szólt arról is, hogy azért támogatták az iskolák bezárását, mert a szülői társadalom kérte ezt. A távoktatás a kormány jó döntése, és alkalmat ad arra, hogy a tanév befejeződjön - tette hozzá.

12:00
Harrach Péter: A provokációnak sincs helye most

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta, ebben a helyzetben nincs helye a pártpolitikai szempontoknak. A provokációnak sincs helye most - tette hozzá. A KDNP politikusa arról is beszélt, hogy szükséges a felesleges kockázatok kerülése. Bátorságra van szüksége mindenkinek.

11:57
LMP: Csak nemzeti együttműködéssel lehet kezelni a helyzetet

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy mindenkinek köszöni a munkát, aki erőn felül dolgozik a nemzet megmentéséért. Ezt a krízishelyzetet csak nemzeti együttműködéssel lehet kezelni - tette hozzá. A legfontosabb az emberi élet megvédése. Örömteli intézkedésnek nevezte a legújabb intézkedéseket.

11:52
Csökkentené a társadalmi érintkezéseket a DK

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy körülbelül fél tucat javaslatukat megfogadta a kormány. Szerintük is a lehető legminimálisabbra kell csökkenteni a társadalmi érintkezéseket. Arató szerint több tesztre van szükség.

11:47
Munkahelyvédelmi alap és határzár

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője üdvözölte a magyar határ lezárását. Javaslata szerint egy munkahelyvédelmi alapra van szükség.

11:42
Ötpontos védelmi csomagot terjeszt be az MSZP

Ötpontos védelmi csomagot terjeszt az Országgyűlés elé az MSZP - mondta Tóth Bertalan.

11:39
Az MSZP ezekben az ügyekben támogatja a kormányt

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, a legfontosabb a magyar emberek biztonsága számukra is. Minden döntést a kormány tud meghozni ebben a helyzetben - tette hozzá. Mindennek keretében az MSZP minden intézkedést támogat, ami segít a magyar emberek biztonságának megőrzésében.

11:35
Sokan nem tartják be az önkéntes karantént

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője a kormányfői bejelentés kapcsán azt mondta, hogy az önkéntes karantént sokan nem tartják be.

11:31
A magyar emberek munkahelyét veszélyezteti a helyzet

A kormányfő a gazdasági helyzetről azt mondta, hogy a már most bajbajutott ágazatokkal megkezdik a konzultációt. A magyar emberek munkahelyét veszélyezteti a helyzet, komoly munkanélküliségi helyzet fenyegeti az országot. Mindezekkel kapcsolatban elmondta, hogy a költségvetést is teljesen újra kell tervezni. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar gazdaság megsegítését elősegítő intézkedések kidolgozása folyamatban van. A kormányfő megkezdte az egyeztetést Matolcsy Györggyel is.

11:30
Az idősekről az önkormányzatok is gondoskodnak

Az önkormányzatok tegyenek meg mindent az idősek gondozása érdekében - mondta Orbán Viktor.

12