A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtökön is beszámol a legújabb eseményekről.

14:55
Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

14:54
Lesz elegendő vér

A vérkészletekről Müller Cecília azt mondta, hogy a halasztható műtétek felfüggesztésével kézben lehet tartani a készleteket, és csökkenni fog az igény is.

14:51
Ez a helyzet az állatok és a koronavírus kapcsolatában

A háziorvosok egyéni védőfelszereléseinek átvételének rendszere megváltozott, most már a korábban kiszállított maszkokból is csupán 105 van - mondta Müller Cecília. A vírusnak élő sejtre van szüksége, hogy túléljen, így tehát az állatok bőrén sem tud hosszú ideig megélni.

14:47
Álhír, hogy újabb elhunyt lenne

Eddig csak egyetlen ember hunyt el koronavírus-fertőzésben, más elhunytról nincs adat - mondta kérdésre Müller Cecília.

14:46
Lesz egy pont, amikor nem tudnak minden kontaktot megvizsgálni

Minden felajánlást örömmel veszünk - mondta Müller Cecília, és azokat az Operatív Törzsnél kell jelezni.  Az országos tisztifőorvos közölte, hogyha valakinek nincsenek súlyos tünetei, akkor otthon maradhat, de el kell különülnie mindenkitől. Lesz egy időpont, amikor már nem lehet minden kontaktnál elvégezni a tesztet.

14:42
Jövő héttől mehetnek ki a gyanús betegekhez mintát levenni

Egyelőre még kialakítás alatt van az az eljárásrend, aminek a lényege, hogy a beteghez mennek ki, és veszik le a mintát. Várhatóan a jövő héten már a betegnél veszik le a mintát - mondta Müller Cecília. Ezzel is az emberek mozgását korlátozzák. Ez az eljárásrend nem egy nap alatt alakul ki, de később ez lesz - mondta az országos tisztifőorvos. Külön mentőegységek lesznek erre, és nem a sürgősségi betegellátásból vonják ki. 

14:38
A fiatalok is jobban teszik, ha nem járnak össze

A vírus bárkit megfertőzhet, így a fiatalok se verődjenek össze - mondta Müller Cecília. Az elmúlt napokban nagyon sok visszajelzés érkezik, és egyre jobban sikerül tudatosítani azt a veszélyt, amit nem látunk - tette hozzá.

14:36
Minél kevesebb orvos-beteg találkozó legyen

19 344 darab FFP1-es maszkot kaptak eddig az egészségügyi dolgozók, ezek a légúti terjedést akadályozzák. A legfontosabb, hogy minél kevesebb orvos-beteg találkozó legyen - mondta Müller Cecília. Azoknak kell teljes védelem, akik intenzív osztályon lévő koronavírusos beteget ápolnak. A lakosság ellátása miatt kell nyitvatartani a dohányboltokat - mondta Lakatos Tibor.

14:33
Folyamatos a védőeszközök beszerzése

A kormányzati hivatalok is vizsgálják az otthoni munka lehetőségét, és minél szélesebb körű alkalmazását - mondta Lakatos Tibor. Müller Cecília azt mondta, hogy az egyéni védőeszközök beszerzése most a piaci folyamatok miatt nagyon nehéz, ezért is több vonalon próbálnak eszközöket beszerezni. 

14:29
Vizsgálódnak a dél-koreai vívók kapcsán

A Magyarországon járt fertőzött dél-koreai vívók kapcsán a magyar hatóságok vizsgálódnak - mondta Müller Cecília.

14:27
Felelős magtartást kért mindenkitől az országos tisztifőorvos

Ha az állampolgárok nem folytatnak felelős magatartást, úgy nehéz lesz korlátok közé szorítani a vírust.  Illúzió azt hinni, hogy nálunk nem lesznek tömeges megbetegedések - mondta Müller Cecília.

14:26
Késleltetni kell a tömeges megbetegedések idejét

Müller Cecília elmondta, hogy lesznek olyan emberek, akik pozitívnak számítanak majd, és enyhe tüneteik lesznek, és nem kell intézménybe vonulniuk. Nekik is teljesen el kell különülniük, még a családjuktól is - tette hozzá.  Ennek az eljárásnak a lényege, hogy ne legyenek kontaktusok a jó egészségi állapotban lévő fertőzöttek között, és az egészségesek között.  Ezen emberek esetében az időleges elköltözés is javallott.  Az idősek ne menjenek közösségbe, tömegközlekedésre - mondta Müller Cecília. Késleltetni kell a tömeges megbetegedések idejét - tette hozzá.

14:21
Így alakul át az eddigi eljárásrend

Müller Cecília elmondta, hogy az új eljárásrend szerint a beteg otthonában is lehet mintát venni. Ennek a megszervezése jelenleg is zajlik, így az enyhe tünetekkel rendelkező személyeket nem kell fertőző osztályra vinni - tette hozzá. Mindaddig gyanús valaki, amíg a laboratóriumi vizsgálat nem ad valamilyen eredményt. A hatósági házi karanténban betegek is lesznek, de akik kórházi kezelésre szorulnak, akkor azokat elszállítják.

14:19
A WHO ajánlásait követik a magyar hatóságok

Továbbra is a WHO elvárásainak megfelelően végzik a magyar hatóságok a munkát. A gyanús eseteket és a velük szoros kapcsolatban lévőket is vizsgálják. Magyarországon a kezdetektől ez volt. Csoportos megbetegedések vannak az országban - mondta Müller Cecília. A vírus terjed tovább az országban, kisebb közösségekben könnyű ezt elkapni - mondta.

14:17
Súlyos állapotban van hat beteg

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy sajnos emelkedett a pozitív esetek száma az elmúlt időszakban, sajnos súlyos megbetegedés is van. Hatan vannak súlyos állapotban - tette hozzá. Eddig 73 fertőzést találtak Magyarországon.

14:16
Így áll az emberek átengedése az országon

Lakatos Tibor közölte, hogy folyamatos az ország ellátása. Folyamatosak az egyeztetések arról, hogy a szomszédos országok állampolgárait befogadják a saját államukba. Mindent megtesz Magyarország, hogy ők átjussanak, de ha bármilyen jel arra utal, hogy nem negedik be őket, akkor mi sem engedjük át őket - mondta Lakatos. Folyamatosan értékelik a kialakult helyzetet.

14:13
Elképesztő esetek derültek ki

Lakatos Tibor több olyan esetet említett, amikor bizonyos emberek elhagyták a karantént. Ilyen volt, amikor egy nő azért ment el egy bankba, és kérte, engedjék előre, mert ő karanténban van. Ha egyesek viccet csinálnak a jelenlegi helyzetből, azzal a teljes társadalomnak ártanak, és sokak munkáját teszik tönkre.

14:11
Nem fognak lezárni külön területeket, városokat

Lakatos Tibor arról beszélt, hogy az Operatív Törzs felkészül a tömeges megbetegedés időszakára. Érvényben vannak a korlátozó intézkedések, de továbbra sem tervezik, hogy kijárási tilalom legyen, és nem tervezik bizonyos területek lezárását sem. 3065 házi karantén van jelenleg, és közel 9 ezer ellenőrzés volt. Kilenc esetben kellett feljelentést tenni a vendéglátóhelyekkel kapcsolatban.

14:08
A vírus az ország teljes területén jelen van

Mindenki tartsa be a hatóságok utasításait, a vírus az ország minden részében jelen van - mondta Kovács Zoltán.

14:08
A nemzetközi sajtó is kérdezhet a jövőben

A nemzetközi sajtó, és a megyei sajtó is jelen lehet a jövőbeli tájékoztatókon - mondta Kovács Zoltán. 

12