A legfrissebb hírek a hazai koronavírus-helyzetről

2020.03.21., 13:56
rendezés

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatót tart szombaton.

Origo
14:40

Véget ért a tájékoztató

Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

Origo
14:39

Gyorsítottak a határon a belépésben

Az áruszállítók azért jutnak át lassabban a határon, mert ellenőrzik, hogy a sofőrök jogosultak-e a belépésre a jelenlegi intézkedések mellett. Amennyit lehetett, gyorsítottak a belépésen, de a biztonságot nem fogják veszélyeztetni, mondta Lakatos Tibor.

Origo
14:37

A szállodák nyitva maradhatnak

Nincs napirenden a szállodák bezárása, de eljöhet ilyen időszak, a mostani helyzet viszont nem indokolja, mondta Lakatos Tibor. 

Origo
14:35

Újabb szállítmányok érkeznek

Folyamatosak a beszállítások, alapanyagok érkeztek védőeszközök gyártásához, jövő héten újabb szállítmányok érkeznek Lakatos Tibor szerint.

Origo
14:34

Nem újabb intézkedést jelent a tartalékosok mozgósítása

A tartalékos katonákat azért mozgósították, hogy biztosított legyen a feladatok hosszú távú ellátása, mondta Lakatos Tibor.

Origo
14:32

Kijárási tilalom nincs tervben

Egyelőre nincs konkrét terv a kijárási tilalom bevezetéséről, mondta Lakatos Tibor. Az eddigi intézkedések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Hozzátette, ez nincs összefüggésben az esetszámokkal, és ha bevezetnék, akkor az mindenkire vonatkozna.

Origo
14:30

Nem lehet összehasonlítani az országokat

Nem lehet összehasonlítani a járvány lefolyását az egyes országokban, semmilyen következtetést nem lehet levonni, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A halálos áldozatokkal kapcsolatban elmondta, rosszindulatú daganatos betegségeik, szívérrendszeri és vérképzőszervi megbetegedéseik voltak alapbetegségeik.

Origo
14:28

Intenzív osztályon is kezelnek betegeket

Hatan vannak intenzív osztályon koronavírus miatt, mondta Müller Cecília.

Origo
14:27

A parkolásról az önkormányzatok döntenek

Az Origo kérdésére, hogy az Operatív Törzs foglalkozott-e a budapesti parkolás ingyenessé tételével, Lakatos Tibor azt mondta, ez az önkormányzatokra tartozik.

Origo
14:25

Apák nélküli szülés jöhet

Ha egészséges az apa, a kórház beengedheti a szüléshez, de lehet olyan eset, hogy biztonsági okok miatt nem teszi ezt lehetővé, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Origo
14:23

Önként lehet karanténba vonulni

Az immunrendszer minden olyan állapota, ami gyengíti a szervezet védekezőképességét, elősegíti a fertőzés elkapását, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hozzátette, önként is lehet karantént vállalni, azonban csak akkor van értelme, ha ugyanúgy viselkedik az ember, mint a hatósági karanténban.

Origo
14:21

Sokan tünetek nélkül átvészelik a vírust

Lehetséges, hogy enyhe tünetekkel sokan átvészelték a koronavírust, mondta a tisztifőorvos. Az esetek több mint 80 százalékában enyhék a tüneteket. A Balatonon és üdülőhelyeken nagyon sokan jelentek meg. Müller Cecília azt kérte, ezt senki ne tegye, mert nagyon veszélyes.

Origo
14:20

Az ellátás biztosításáról is szó volt az Operatív Törzs ülésén

A mai Operatív Törzs-ülésen számba vették az erőforrásokat. A tömeges megbetegedések időszakára is felkészültek, hogy az ellátás biztosított legyen. A magyar honvédség is csatlakozott az ellenőrzésekhez, mondta Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője.

Origo
14:18

A zárva tartást is ellenőrzik

Az üzletek zárva tartása miatt 3 főt figyelmeztettek, 9 fő helyszíni bírságot kapott, 14 fő ellen szabálysértési feljelentést tettek, mondta Lakatos Tibor.

Origo
14:17

Bírság a karantén miatt

3771 ember van házi karanténban, 15 525 ellenőrzést hajtottak végre a hatóságok, 94 esetben állapítottak meg szabálytalanságot, mondta Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője. 18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

Origo
14:15

Hosszú sorok a határnál

Rajkánál 20, Hegyeshalomnál 23 km-es sor torlódott fel. A szlovák-magyar határ mentén a munkavállalók 30 km-es körzetben átjárhatnak - mondta Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője.

Origo
14:14

Mindenhol jelen van a vírus

A határok ellenőrzésére kiemelt figyelmet kell fordítani, mert egész Közép-Európában nőtt a fertőzöttek száma, mondta Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője. Tegnap a román határnál jelentős várakozás alakult ki, ezért minden nap kétoldalú egyeztetések zajlanak a magyar és a szomszédos országok rendőrei között, hogy a humanitárius folyosó fenntartható legyen.

Origo
14:12

Bárki megfertőződhet

Bárhol adott a fertőzés lehetősége, mert a fiataloknál az enyhe tünetek miatt lehet észrevétlen marad a fertőzés. Minden, ami csökkenti a szoros érintkezéseket, segíti a tömeges megbetegedések elkerülését - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Origo
14:11

Újabb tájékoztató kampány indul

Az ország egész területéről jelentettek fertőzéseket. Müller Cecília felhívta ismét a figyelmet, hogy az idősek vannak a legnagyobb veszélyben. Védelmük érdekében újabb tájékoztató kampányt indítanak. A bezártság könnyebb elviselhetőségéhez adnak tanácsokat. Tornázni otthon is lehet, fontos a vitamindús táplálkozás és találják meg azt, amiben örömüket lelik - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Origo
14:09

53 éves a legújabb áldozat

53 éves férfi a legújabb áldozat, aki számos alapbetegséggel küzdött, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. A mintavételek száma folyamatosan nő, a WHO ajánlásai alapján vizsgálnak minden gyanús esetet és a környezetükben lévő potenciális betegeket is.

Origo
14:07

Tömegessé válhatnak a fertőzések

18 fővel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma szombaton, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hozzátette, rövid időn belül tömegessé válhatnak a fertőzések, ezért mindent meg kell tenni a járvány terjedésének csökkentéséért.

Origo
14:02

Az Operatív Törzs szombati tájékoztatója

Nemsokára kezdődik az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatója, amelyet az Origón élőben közvetítünk.

Origo
13:52

Szigorodtak a segítségnyújtás, adománygyűjtés szabályai

Elindul a 1357-es adományvonal és a segitunkegymasnak.hu weboldal, előbbin pénzt, utóbbin többek között önkéntes munkát, eszközt lehet felajánlani - jelentette be Révész Máriusz, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke pedig arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt megváltozik a karitatív munka, szigorodtak a segítségnyújtás, adománygyűjtés szabályai, így például lehetőség szerint minél kevesebb személyes találkozással kell végezniük a munkájukat a karitatív szervezeteknek.

Origo
13:50

Így segíthet a koronavírus-járvány idején

Folyamatosan figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a 65 év felettieket maradjanak otthon a koronavírus-járvány idején, mert ők az életkoruknál fogva is veszélyeztetettek, nem beszélve arról, ha más betegségük is van. Emiatt egy plakátot is készítettek, amelyet bárki kiragaszthat.

Origo
13:48

Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját

Magyar kutatóknak sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját. A miniszterelnök által felállított koronavírus-kutatócsoport eredménye fontos mérföldkő a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére.

Origo
13:45

103-ra nőtt a koronavírusos betegek száma Magyarországon

Szombat reggelre 103-ra nőtt Magyarországon a koronavírus-fertőzöttek száma, miután újabb 18 fertőzöttet diagnosztizáltak. 16 magyar és két külföldi állampolgárnál mutatták ki a vírust - derül ki a kormányzati tájékoztató honlap legújabb jelentéséből.

Még több bejegyzés