Élőben közvetítjük az Operatív Törzs sajtótájékoztatóját az Origón.

14:38
Véget ért a tájékoztató

Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

14:37
Elindult a 1357-es adományvonal

A koronavírus-járvány terjedésével egyre több önkéntes felajánlás született, a civil társadalom jól reagált a koronavírus okozta kihívásra.

14:37
A tüdőgyulladásos betegeket külön figyelemmel kísérik

A tüdőgyulladásos betegeket külön figyelemmel kísérik, mintát vesznek abban az esetben, ha a beteg vírusos tüneteket is észlel magán és bejelenti. Ennek ellenére nem nőtt a tüdőgyulladásos betegek száma. 

14:34
Aki külföldről jön haza, kerülje a tömegközlekedést

Aki külföldről jön haza, kerülje a tömegközlekedést, ezután vonuljon két hétre karanténba. 

14:33
A postások is megkapták a védőfelszereléseket

A postásokat a napokban ellátták védőfelszereléssel. A csomag átadásánál érdemes ennek ellénre is megtartani a megfelelő távolságot. 

14:32
Bízunk abban, hogy az idősek otthon maradnak

Egyelőre nem terveznek szigorításokat, abban bíznak, az idősek betartják az ajánlásokat és otthon maradnak. Ha segítségre van szüksége valakinek, akkor az az önkormányzathoz forduljon - közölte Müller Cecília. 

14:29
A fertőzöttek területi elosztása számít

A kijárási tilalom bevezetésénél a fertőzöttek területi elosztása számít - közölte Lakatos Tibor. Jelenleg ennek bevezetése nem indokolt. 

14:28
Minden önkéntes adomány sokat számít

Minden önkéntes adomány sokat számít, de az egészségügy esetében jelenleg nincsen anyagi korlát, a kormány biztosítja a szükséges forrásokat. Jelenleg a nemzetközi helyzet nehezíti a megfelelő felszerelések beszerzését - mondta Lakatos Tibor. A jövő héttől érkeznek a szállítmányok. 

14:27
Rendelkezésre állnak a megfelelő védőfelszerelések

Ahol a betegellátás történik, ott rendelkezésre állnak a megfelelő védőfelszerelések - mondta Müller Cecília. 

14:26
Egy orvos is megfertőződött

Egy magyar orvos is megfertőződött, aki ausztriai síelésből hazatérve nem vonult önkéntes karanténba. Az ő esetében a kontaktkutatás megtörtént, több mint 120 mintavétel történt, az érintettek karanténban vannak, a vizsgálat még zajlik. 

14:25
Mohácson nincsen gócpont

Mohácson nincs gócpont, az ország egész területén egyenletesen eloszlik a betegek száma - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Továbbra sem terveznek lezárásokat és kijárási tilalmat, de ha lesznek gócpontok, ahonnan elutaznak az emberek, akkor bevezethetik - tette hozzá Lakatos Tibor. 

14:22
Lejárt okmányokkal is lehet utazni

A lejárt utazási igazolványok továbbra is érvényesek lesznek. A diákigazolványok érvényessége is meghosszabbodik. Ezzel elkerülik, hogy a diákok emiatt bemenjenek az intézménybe - mondta Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője.

14:20
Folyamatosan dolgoznak a teherforgalom gyorsabb átjutásán

Hosszú sorok már nincsenek, de néhány határátkelőnél még lehetnek torlódások - mondta Lakatos Tibor. 

14:19
Így ürítsük ki a szemetet

Használjunk a szeméthez dupla falú zsákot, így a vírus elveszíti fertőzőképességét. Szemétkezelés és takarítás után is mossunk gyakran kezet - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos 

14:18
Az otthoni karantén higiéniás szabályai

Az otthoni karantén azt jelenti, hogy az illető nem megy sehova. Bármilyen kontaktus fertőzési veszélyt jelent. Ha nem egyedül él, különítse el magát, amennyire lehetséges. Igyekezzen külön WC-t, fürdőszobát használni. Ha erre nincs lehetőség, akkor gyakran kell takarítani és fertőtleníteni a lakásban. 50-60 fokon már elpusztul a vírus és nagyon érzékeny a fertőtlenítő, klóros szerekre. Ha ez nincs, akkor virucid hatású szereket alkalmazzunk. A beteg által használt eszközöket más ne használja, ezeket mossuk külön legalább 50 fokon. A beteg a saját eszközeit tartsa külön. Konyharuhát ne, hanem papírtörlőt használjunk. Mindenképp papírzsebkendőt használjunk, majd rögtön dobjuk ki. 

14:14
Az időseknél súlyos szövődmények lehetnek

Bárki bárkit megfertőzhet, az ország minden pontján jelen lehet a vírus. Az időseknél súlyos szövődményeket okoz a vírus. Mindenkire kötelezőek a szabályok, hiszen így van lehetőségünk csökkenteni a betegek számát és csökkenteni a vírus terjedését. 

14:11
Egyre inkább a tömeges megbetegedések felé tartunk

Változatlanul szeretnénk felhívni az idősek figyelmét arra, hogy vigyázzanak magukra - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ezért egy újabb kampány indul, egy plakát, melyet letöltve, kinyomtatva ki lehet ragasztani, ezzel felhívni a közösségek figyelmét arra, hogy vigyázzanak szeretteikre. 

14:09
Ez a betegség az idősekre veszélyes

Fiatalok esetében csupán enyhe tünetek, kisgyerekek esetében szinte tünetmentes a vírus. Elsősorban az idős emberek azok, akiknek mindenképpen otthon kell maradniuk és kerülni a kontaktust. Szlávik János elmondta, a piacon járva rengeteg idős embert látott, akikhez odament, és figyelmeztette őket, inkább otthon maradjanak. 

14:08
A betegeknek lehetőségük van otthon gyógyulni

Csupán súlyos esetben kell kórházba menni. 

14:07
16 gyógyult beteg

A gyógyultak között van 40 és 60 év körüli is, így nem csupán a fiatalok gyógyulhatnak ki a betegségből.

12