Orbán Viktor az Országgyűlésben napirend előtt számol be a koronavírus elleni védekezés legújabb fejleményeiről.

15:01
Véget ért a kormányfői napirend előtti felszólalás, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása, az arra adott ellenzéki válaszok és a kormányfői viszonválasz. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

15:00
"Nehéz idők jönnek, mindenki szedje össze magát, és nőjön fel a feladathoz!"

Nehéz idők jönnek, mindenki szedje össze magát, és nőjön fel a feladathoz! - zárta a viszonválaszát Orbán Viktor.

14:59
Orbán Viktor: Nekem 133 bátor emberre van szükségem

Orbán Viktor élesen bírálta azokat az ellenzéki javaslatokat, amik romániai jogi megoldásokat szeretnének, mert ott sokkal szélesebb jogkörrel bír egy kabinet, mint Magyarországon. Orbán Viktor szólt arról is, hogy neki 133 bátor emberre van szüksége, és ezért arra kérte őket, hogy ne bizonytalanodjanak el, és legyenek bátrak.

14:56
Adott termékek esetében elképzelhető a hatósági ár

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a hatósági áras követelések esetében az a fő probléma, hogy ezen termékeket importáljuk, így ezen termékekből hiány lenne. Ott, ahol szükséges, ott vezessünk be hatósági árat - tette hozzá. Nem áll szándékomban felhatalmazási törvényt elfogadni - mondta az ellenzéki kritikákra a kormányfő.

14:53
Nem segélyt akarunk adni, és minden pénzt munkahelyteremtésre fogunk fordítani

Orbán Viktor szólt arról is, hogy különösen veszélyeztetettek az immunhiányos csoportok, a betegek és a 65 év felettiek. Ha arról gondolkodunk, hogy kit, kitől szigetelünk el, így felmerülhet több opció is. Folyamatos a gondolkodás. A parlamentben felvetett gazdasági követelések nem növekedéspártolóak. Nem segélyt akarunk adni, és minden pénzt munkahelyteremtésre fogunk fordítani - mondta a kormányfő.

14:51
Orbán Viktor: Katonai mozgósítás szerint haladnak a dolgok

Kínában az egészségügyi dolgozók 4, míg Olaszországban 10 százaléka fertőződött meg, és ennek alapján születnek a döntések - mondta a kormányfő. Katonai mozgósítás szerint haladnak a dolgok, logikus rendben zajlanak a védelmi intézkedések- tette hozzá Orbán. Mi a WHO által ajánlott tesztelést  követjük. Orbán Viktor közölte, hogy a kijárási tilalomfajtákat mérlegelik. Minden országban különféle tilalmak vannak - tette hozzá. 

14:48
Ennek alapján döntenek a védőfelszerelések kiosztásáról

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a védőfelszerelések kiosztása egy pontos menetrend szerint történik. Egy sorrendet jelöltünk ki, így az intenzív osztályon dolgozók vannak az első helyen - mondta a kormányfő. Aki dönt, annak három körülményt kell figyelembe vennie - tette hozzá. 

14:46
Orbán Viktor: Az iskolákat nem zártuk be

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar ellenzék eddig mindig azt mondta, hogy Magyarország nem jogállam, most meg azért küzd, hogy maradjon a jelenlegi helyzet. A kormányfő szerint nem szabad lekicsinyelni az eddigi intézkedéseket, és nem szabad kétségbe vonni sem. Közölte, hogy meglehetősen nagy tudatlanságról árulkodik, ha valaki az eddig meghozott több ezermilliárd forintos intézkedéseket lekicsinyli. Orbán Viktor szólt arról is, hogy újabb és újabb döntések kellenek a gazdaság területén. Sem az iskolákat, sem az épületeket nem zártuk be, az oktatás átállt egy másik digitális rendre- mondta a kormányfő.

14:43
Orbán Viktor: Az ellenzék nélkül is meg fogjuk oldani ezt a válságot

A miniszterelnök elmondta, hogy az ellenzék nélkül is meg fogják oldani ezt a válságot. Szólt arról is, hogy Európában a magyar kormány az elsők között hirdette ki a veszélyhelyzetet.

14:41
Orbán Viktor: A járvány elhúzása a cél

Orbán Viktor viszonválaszában közölte, a kormány vissza akarja adni a jogot a parlamentnek, hogy bármikor visszavehesse a kormánytól a döntési jogköröket. Nem arról beszélünk, hogy 90 nap múlva összeülünk, és megvitatjuk, hogy vége-e a járványnak - mondta a kormányfő. A célunk, hogy elhúzzuk a járvány idejét, meg kell tervezni a terjedés útvonalát, és egyetlen pillanatra se mondja fel a szolgálatot az egészségügy működése. Nem három hónapos felhatalmazást akarunk; ha a törvényt elfogadták, akkor bármikor vissza lehet venni a kormánytól a jogokat.

14:37
Csak a kormány cselekvőképességének biztosításával lehet hatékonyan védekezni

A Fidesz frakcióvezetője felidézte, hogy több ellenzéki javaslatot is elfogadtak. A kormány folyamatos cselekvőképességével lehet biztosítani a védekezést - mondta Kocsis Máté. Ha most nem kapja meg a kormány a felhatalmazást, akkor lesz egy kritikus időszak, amikor nem tud hatékonyan védekezni.

A járvány megszűnése nem a kormány akaratától függ - mondta a politikus.

14:35
Kocsis Máté: Ne csapják be az embereket a korlátlan hatalommal

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy a parlament 4/5-e kell ahhoz, hogy a koronavírus-törvényről. Szeretnénk Önökkel közösen dönteni - tette hozzá. Ha politikai bizalmi kérdés marad ez, akkor ez velünk is marad. Kocsis szerint az ellenzék abban is segítheti a kormányt, ha nem szavaznak. A Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy nincs semmilyen korlátlan hatalom a törvény esetében, ne csapják be az embereket.

14:32
Kocsis Máté: A neheze még hátravan

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője köszönetet mondott a koronavírus elleni védekezésben részt vevő összes embernek. A neheze még előttünk van - tette hozzá. Ne most sarkítsuk ki a köztünk lévő különbségeket - mondta a politikus. Sok hétpárti egyeztetés volt, ezek jó hangulatú egyeztetések voltak - tette hozzá. Elmondta, hogy nem érti, hogy mi történt a korábbi találkozókhoz képest, és miért változott az ellenzék véleménye. 

14:29
A KDNP támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A KDNP frakcióvezetője elmondta, hogy a mostani kormány volt az, amely fejlődő pályára állította a gazdaságot 2010 után. Csak azok tudják kezelni ezt a helyzetet, akik már bizonyítottak - közölte Harrach Péter. Közölte, hogy pártja támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

14:27
Harrach Péter: A kormány iránti bizalmat a tettek igazolták

Harrach Péter szerint nagyon fontos lépés volt a fizetési moratórium, valamint a kilakoltatások felfüggesztése, és a GYES, GYED továbbélésének a lehetősége. A KDNP politikusa szerint most szelídebb volt az ellenzék hangja, mint máskor. Közölte, hogy vannak olyan hagyományos ellenzéki törekvések, amit a járvány ürügyén akarnak érvényesíteni. Harrach Péter elmondta, a kormány iránti bizalmat a tettek igazolták. Felidézte a 2000-es évek árvizei utáni újjáépítéseket.

14:24
KDNP: Fontos, hogy az orvosok 65 év felett otthon maradhatnak

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta, megnyugtató volt hallgatni az egészségügyben és a rendvédelemben dolgozók számáról szóló beszámolót. A politikus szerint fontos, hogy az orvosok 65 év felett otthon maradhatnak, mert van elég dolgozó. 

14:19
Az LMP sem támogatja a veszélyhelyzet hosszabbítását

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy ők sem támogatják a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényt, és felsorolta a kifogásait.

14:11
Az MSZP sem támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője is arról beszélt, hogy miért nem szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

14:02
A Jobbik sem támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője is a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot támadta, és közölte, hogy ők sem szavazzák meg azt.

13:55
A Párbeszéd sem szavazza meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, hogy több olyan javaslatuk is volt, amiket a kormány megfogadott. A politikus kevesellte az adó- és járulékelengedést, és készpénzt osztanának. Szabó is bejelentette, hogy nem szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

12