Az Operatív Törzs ismételten beszámol a koronavírus elleni védekezés szerdai helyzetéről. 

11:32
Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

11:31
Akinek bármilyen légúti panasza van, az maradjon otthon

Müller Cecília azt is mondta, hogy akinek légúti panasza van, az maradjon otthon, és hívja a háziorvosát. 

11:30
Hat ember van intenzíven

A felkészülés rendje szerinti tevékenységek történnek jelenleg a kórházakban. Elsőként a Dél-Pesti Centrumkórház lett kijelölve, majd pedig a Kórányi kórház, de ma már minden intézmény be van vonva - mondta az országos tisztifőorvos. Egyértelmű, hogy jóval több beteg van, mint ahány embert regisztráltak betegként. Müller Cecília elmondta, hogy jelenleg 6 ember van intenzíven. 

11:27
Jelenleg Magyarország területén nincs tömeges megbetegedés

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az idősek esetében az általános egészségügyi helyzettől is függ, milyen tünetek jelentkeznek a fertőzés esetén. Jelenleg Magyarország területén nincs tömeges megbetegedés. 

11:25
Hatósági házi karantén: ennyi az átlagos bírság

Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy a hatósági házi karanténban lévők csak szabálysértést követnek el. Velük szemben a rendőrség figyelmeztetést, helyszíni bírságot és feljelentést alkalmazhat. Eddig átlagosan 31 ezer forintos helyszíni bírságot szabtak ki. Eddig közel 200 esetben kellett lépnie a hatóságoknak. 

11:23
Törvényességi észrevételek lesznek a kijárási tilalmakkal kapcsolatban

Az egyes településeken bevezetett kijárási tilalom kapcsán a kormányhivatalok törvényességi észrevételeket tesznek - mondta Lakatos Tibor. Az olasz és osztrák lépések több esetben hozzájárultak a fertőzés lassításához - mondta. 

11:21
Újabb 15 milliárd az egészségügyi eszközökre

Lakatos Tibor elmondta, hogy újabb 15 milliárd forintot különített el a kormány újabb egészségügyi eszközök beszerzésére. Közölte, hogy az Operatív Törzs elrendelte az intenzív osztályok kapacitásának a bővítését. Jó ütemben zajlik a kiskunhalasi kórház építése, és a Hungexpo területén berendezett kórház felszerelése is. Az utóbbi helyen 330 fő helyezhető el. Csak akkor fogják ezeket üzembe helyezni, ha szükséges lesz - mondta Lakatos Tibor. 

11:19
Köszönet a szociális intézményben dolgozóknak

Müller Cecília köszönetet mondott a szociális intézményben dolgozóknak is. 

11:17
A járvány lassítása a legfőbb cél

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a járvány terjedését lassítani kell. Természetesen ez áldozatot követel mindenki részéről. 

11:16
Nem lehet felvételizni az idősotthonokba

Müller Cecília elmondta, hogy az idősotthonok területén is meg kell akadályozni a csoportosulásokat, mert így gyorsabban terjedhet a betegség. Felvételi zárlat van az idősotthonokban. 

11:14
Nem lehet látogatni az idősotthonokat

Müller Cecília arról beszélt, hogy 226-ra emelkedett a fertőzöttek száma szerdára, és egy brit állampolgár meghalt. A meghalt férfi is krónikus betegségekben szenvedett. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy látogatási tilalom van az idősotthonokban. 

11:12
Folytatódik a honvédség munkája a 15 nagyvárosban

A dandártábornok szólt arról is, hogy a járőrözés is folytatódik a 15 nagyvárosban. Több más megkeresés is érkezett a honvédséghez, hogy más városokban is járőrözzenek, mindez pedig a bizalmat mutatja, 

11:11
Újabb cégeknél segít a Magyar Honvédség

Ruszin Romulusz dandártábornak arról beszélt, hogy 84 vállalatnál van jelen mostantól a honvédség. A cél, hogy zavartalan legyen a termelés - tette hozzá. Az irányító törzs élelmiszer- és gyógyszergyártóknál jelent meg. Az akciócsoport folyamatosan elemzi a kialakult helyzetet - tette hozzá. Az északi és a déli határnál is jelen van a honvédség. 

11:07
Felfut a hazai egészségügyi termékek gyártása

Mivel Magyarország 10 éve nagyon jó viszonyban van a keleti országokkal, ezért is érkezett jelentős egészségügyi szállítmány Kínából. Schanda Tamás szólt arról is, hogy a külföldi beszerzés mellett jelentősen felfut a hazai gyártás. Az utóbbi  tevékenység révén tompítani lehet az elmúlt évtizedben nem látott gazdasági visszaesést is - tette hozzá. 

11:06
Jó a kormány és a vállalatok együttműködése

Schanda Tamás elmondta, hogy ez a bejelentés kiváló példája a vállalatok és a kormány együttműködésének. Ez a záloga annak, hogy a járvány után minél hamarabb talpra álljunk. A legfontosabb, hogy az emberi életeket megóvjuk, és minden igény ezután következhet - mondta az államtitkár. Az egész nyugati világ versenyben van a kínai egészségügyi termékekért.  

11:03
Napi 50 ezer litert termelnek majd

Napi 50 ezer liter fertőtlenítőt gyártanak majd, és ebből a teljes ország igénye kielégíthető lesz - mondta Ratatics Péter. Arról is beszélt, hogy a Mol-Csoport termelése folyamatos. 

11:02
Nagy bejelentést tett a MOL

Ratatics Péter, a Mol ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a MOL almásfüzitői telepe megkezdte a fertőtlenítőszerek gyártását. Az Operatív Törzzsel megszervezik a logisztikát - tette hozzá. A kiskereskedelemben is elérhető lesz a legyártott mennyiség.  

10:36
Már több mint 422 ezer koronavírus-fertőzött van világszerte

Elérte a 422 989-et az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szerda reggelre.A halálesetek száma 18 916, a gyógyultaké pedig 108 578 lett - tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A keddi adatsorban még 381 499 fertőzött, 16 557 haláleset és 101 794 gyógyult szerepelt.

10:35
Magyarország megelőzte az óvintézkedésekkel az európai országokat

A V4NA nemzetközi hírügynökség összegyűjtötte, hogy a különböző európai országokban az első koronavírusos beteg regisztrálásától számítva hányadik napon hozták meg a kormányok a különböző korlátozásokat.

10:35
226-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, meghalt egy brit beteg

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel a tegnapi 187-ről 226-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Egy brit beteg meghalt - olvasható a kormány tájékoztató oldalán.

11