Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számol be a legújabb döntésekről a Kormányinfón. 

11:10
Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

11:10
Több hónapos munka lenne, hogy a képviselők elektronikusan szavazhassanak

Komoly garancia szükséges a képviselők elektronikus szavazásához, és több hónapos munka lenne a kialakítása - mondta egy kérdésre Gulyás. A következő másfél-két hónapra ez nem tud életbe lépni. 

11:08
Ekkor tetőzhet Magyarországon a járvány

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy abban bíznak, hogy a magyar virológusok és matematikusok segítségével megjósolható lesz a járvány tetőpontja. Nagyon különböző becslések vannak. Június-júliusra várható a tetőzés a tudomány jelenlegi prognózisa szerint - mondta Gulyás. 

11:06
Egyelőre nincs olyan tényező, hogy az érettségit ne lehessen megtartani

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy az uniós intézményekben sokan gyűlölik a magyar kormányt, de most tegyék félre a védekezés érdekében. Az egyházi kórházak bevonása is felmerült a védekezésbe - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az érettségi kapcsán azt mondta Szentkirályi Alexandra, hogy az oktatás folyik, és egyelőre nincs olyan tényező, hogy az érettségit ne lehessen megtartani. 

11:04
Az Országgyűlés dönthet a veszélyhelyzet végéről is

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvény értelmében az Országgyűlés dönthet annak végéről. Minderre pedig nem válasz az, hogy a kormánypártnak van többsége a parlamentben. 

11:01
Semmilyen internetet érintő korlátozást nem tervez a kormány

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy semmilyen internetet érintő korlátozást nem terveznek. A magyar internet infrastruktúrája az egyik legjobb állapotban van, és a hálózat bírja a terhelést. A kormány egyelőre nem tervezi az álláskeresési járadék meghosszabbítását, mivel a cél, hogy senki ne maradjon munka nélkül három hónapnál tovább. 

10:58
Egyelőre lehetetlen megjósolni, hogyan alakul az idei gazdasági pálya

Gulyás Gergely szerint a magyar gazdaságban nincsenek strukturális problémák. Az éllovasok voltunk Európában - tette hozzá. Fiskális és monetáris intézkedések révén remélhetőleg csak néhány hónapos lesz az állásnélküliség ideje- tette hozzá. Megjósolhatatlan, milyen lesz a gazdaság jövőbeli helyzete, és nagyon komoly siker lenne, ha idén lenne növekedés. Mindent megteszünk, hogy a magyar gazdaság a lehető legjobb állapotban vészelje át a mostani válságot - mondta a miniszter.  

10:55
A kormány folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, és ha arra jut, hogy érdemes bevezetni a kijárási tilalmat, akkor azt meg is lépi. A kormány a környező országokhoz képest hamarabb hozott korlátozó intézkedéseket. Magyarországon az elmúlt időszakban valószínűleg 10 ezres nagyságrendben szűntek meg állások. Az április minden bizonnyal még rosszabb lesz - tette hozzá. 

10:51
Gulyás szeretne valamilyen együttműködést az ellenzékkel a védekezés érdekében

Gulyás Gergely az ellenzéki kettős mércéről azt mondta, a kormány célja, hogy amennyire lehetséges, összefogásra buzdítson. Ezért, ami történt, arról mindenkinek meg lehet a véleménye, de arra kell koncentrálni, hogyan lehet az ellenzékkel valamilyen összefogást létrehozni a védekezés érdekében. Rudolf Péter kinevezését nem kritizálta Gulyás, mert arról volt korábban egyeztetés. 

10:49
Tömegesen kell munkahelyeket teremteni a járvány lefutása után

Április-májusban lehet tömeges a munkahelyek elvesztése. Júliusig tarthat ebben az esetben az álláskeresési járadék - mondta a miniszter. A cél, hogy három hónap után mindenkinek munkát tudjunk adni. Ha a segélyezésre térünk át, akkor az katasztrófához vezet.Tömegesen kell munkahelyeket teremteni a járvány lefutása után- mondta a miniszter. Olyan programokat kell indítani, amik munkahelyeket teremtenek. A kormány persze tud más döntést is hozni, ha úgy kívánja. 

10:47
Csak Pintér Sándoron végeztek tesztet a miniszterek közül

Gulyás kérdésre  válaszolva elmondta, hogy a vírus akkor a legveszélyesebb, ha valakinek van valamilyen alapbetegsége. Csak Pintér Sándor belügyminiszteren végeztek tesztet. 

10:44
Ekkora veszteség éri hetenként a magyar államot

A magyar GDP-t heti szinten 140-150 milliárd forinttal csökkenti a szórakozóhelyek bezárása, míg az autógyárak leállása heti szinten 80 milliárd forintos kiesést okoz  - mondta Gulyás. Mindenkit a közös teher- és kárviselésre kért Gulyás.  

10:42
Törvénytelen volt a kijárási tilalmak elrendelése több helyi településen

Gulyás Gergely szerint nem lett volna lehetősége a kormánynak hamarabb elfogadnia a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényt, mivel ha egy héttel korábban nyújtják be, akkor sem lehetett volna hamarabb szavazni róla. Egy rendkívüli helyzet van, és nagyon nagy munka volna a törvényjavaslat előkészítése - tette hozzá. Törvénytelen volt a kijárási tilalmak elrendelése több helyi településen. 

10:40
Alkotmányt kellene módosítani a képviselők otthoni szavazásához

Gulyás Gergely szerint az Országgyűlésnek rendkívüli időszakban is működnie kell, és a képviselők személyes  jelenléte szükséges. Ha B. Nagy László nem ment volna el, akkor az embereknek vissza kellett volna fizetnie a hiteltörlesztés részletét, mivel sürgősséggel sem lehetett volna tárgyalni a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Alkotmánymódosításra van szükség, hogy a képviselők elektronikus úton szavazhassanak. 

10:37
B. Nagy László negatív teszteredmény után jött be az Országgyűlésbe

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője nem külföldre ment síelni, hanem a gyermekének segített egy baleset után. Most is otthon van, és folyamatosan dolgozik. B. Nagy László negatív teszteredmény után jött be az Országgyűlésbe - mondta egy másik kérdésre. 

10:35
Az ország a WHO protokollját követi

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a WHO protokollját alkalmazza az ország a szűrések tekintetében, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tesztet szerezzék be. 

10:33
"Képesek vagyunk megvédeni a déli határt"

A közigazgatásban dolgozók helyzetéről azt mondta, hogy mindent elkövetnek, hogy ott is csökkenjen az emberi kontaktusok száma. Gulyás elmondta, hogy ezért is hosszabbították meg a személyi dokumentumok érvényességét. A katonaság és a rendőrség képes megvédeni a déli határt - mondta a miniszter. Szólt arról is, hogy mostanra zavartalan lett az átengedés a humanitárius folyósokon is. 

10:31
A kormány nem enged ki senkit a börtönből

Gulyás Gergely szomorúnak nevezte a Helsinki Bizottság azon javaslatát, miszerint a börtönben lévőket ki kellene engedni. 

10:30
Gulyás: Legalább a védekezésben ne akadályozzon minket az EU

Minden segítséget köszönettel veszünk az EU-tól, de azt, hogy a védekezésben akadályozzon, és olyan dolgokkal támadjon minket, amit más országok megtettek, az teljesen elfogadhatatlan - mondta Gulyás. A teljes EU-ban összefogásra lenne szükség, és mindent meg kellene tenni a védekezés érdekében. 

10:28
Ipari park is létesül a Mátrai Erőmű mellett

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az erőmű a térség egyik legnagyobb munkáltatója, így a megvétele ezért is indokolt volt. Hamarosan ipari park is létesül a területen - tette hozzá. 

12