Az Operatív Törzs pénteken is elmondja a legújabb részleteket a hazai koronavírus-helyzetről. 

11:39
Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

11:39
Ezt akarjuk elkerülni

A cél, hogy ne legyen olyan helyzet itthon, mint Olasz- vagy Spanyolországban, és az intézkedések ezt szolgálják - mondta Müller Cecília. A sürgősségi beavatkozások és az életállapotot javító beavatkozások nem halaszthatóak el - tette hozzá. Kiss Róbert arról is beszélt, hogy az Operatív Törzs működése nem kötött a kivételes jogrendhez, így folyamatosan működik.  

11:37
A polgárőrök is segíthetnek

A polgárőrök részt vehetnek az idősek ellátásában - mondta Kiss Róbert. Müller Cecília arról is beszélt, hogy a vírus beazonosítására alkalmas laboratóriumok már régen kijelölésre kerültek. Budapesten és több nagyvárosban van ilyen labor - tette hozzá.  

11:35
Nem végtelen a kutyasétáltatás

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a kisállatok sétáltatása sem lehet végtelen. Pontosan annyi idő kell ehhez, amennyi szükséges - tette hozzá. 

11:33
Nem öncélú a korlátozás

Nem öncélú a korlátozás, és önként bárki megválaszthatja azt, hogy hol tartózkodik. A cél a csoportos találkozások csökkentése - mondta Müller Cecília. A kijárási korlátozás meghosszabbítása kapcsán azt monda, hogy bármilyen intézkedés meghozható a járvány lassítása érdekében. Csak abban az esetben hagyják el az otthonukat az idősek, ha az nélkülözhetetlen - mondta Müller Cecília. 

11:30
Kevesebb találkozás kell

Müller Cecília elmondta, hogy a kijárási korlátozást az aktuális járványügyi helyzet indokolta. A célja a találkozások csökkentése volt. 

11:30
Orvosi védőeszközök: folyamatos a kutatás

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy folyamatosan figyelik a helyzetet. Nincsen kijelölve a világnak olyan pontja, ahonnan ne akarnának védőeszközt beszerezni. Eddig csak a keleti régióból sikerült beszerezni, de folyamatosan kutatják a más lehetőségeket. Az orvosi oxigén utánpótlását azoktól a vállalatoktól szerzik be, akik tudnak ilyet előállítani. 

11:26
Így tegyenek a kisgyerekesek

A kisgyermekes családoknak azt üzente, hogy természetesen le lehet őket vinni az utcára. Ők se csoportosuljanak, és főképpen azok ne, akik valamilyen tünetet mutatnak - tette hozzá. A nem egy háztartásban lakó gyermekeket tartsuk távol egymástól - mondta Müller Cecília.

11:24
Ne csoportosuljon senki

Müller Cecília elmondta, hogy a csoportosulást mindenki kerülje. Az országos tisztifőorvos szerint minden alapvető szükségletet biztosító üzlet nyitva marad. Az egész járvány sikeres kezelése múlik azon, hogy mindenki betartsa a rendelkezéseket. Köszönetet mondott a művészeknek, hogy segítenek a mostani helyzetben.  

11:23
Ezt szolgálja a kijárási korlátozás

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a kijárási korlátozás a járván fékezését és az idősek védelmét is szolgálja. Az idősek különösen veszélyeztetettek - tette hozzá. Meg lett határozva az az időszak, amikor az idősek alapvető szükségleteiket kielégíthetik - mondta. 

11:20
Nem jöhetnek külföldiek hazánkba

Müller Cecília elmondta, hogy 300-ra nőtt az azonosított betegek száma, és 34 főre emelkedett a gyógyultak száma. Az országos tisztifőorvos köszönetet mondott a járvány elleni küzdelemben dolgozóknak. Rendkívüli intézkedésre volt szükség, hogy az Országgyűlés döntésének a hiánya ellenére fennmaradjanak a meghozott a rendeletek - mondta. Müller elmondta, hogy tilos a külföldiek Magyarországra utazása. A külföldről hazatérő magyaroknak egészségügyi vizsgálatra kell mennie. 

11:18
Ennyien szegték meg a karantént

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a különleges jogrend megszűnése ellenére ellenőrzik a házi karantén betartását. Csütörtökön már 5032 hatósági házi karantén volt, és ezt 39 ezer esetben ellenőrizték le. Túlnyomó többség betartotta ezeket a szabályokat, de volt, aki megszegte. 163 szabálysértési feljelentés történt, és 32 esetben kellett pénzbírságot kiszabni. 44 esetben lépett a rendőrség az üzletek bezárását illetően. Folyamatos a határok ellenőrzése jelenleg is - tette hozzá. 

11:15
A rendőrség felkészült

Kiss Róbert, rendőr-alezredes arról beszélt, hogy megjelent a kijárási korlátozási rendelet. Ennek a hatálya március 28. és április 11. között él. A rendeletben megfogalmazott feladatokra a rendőrség felkészült - tette hozzá.   

11:13
Képesek vagyunk ellátni a feladatokat

A magyar orvosok képesek megadni a megfelelő ellátást - mondta Kásler. A magyar egészségügy képes a feladatait megoldani - tette hozzá. A beteg érdeke a legfőbb törvény - mondta Kásler. 

11:12
Kerülni kell a csoportos találkozókat

Kásler Miklós arról is beszélt, hogy a magyar egészségügy szervezetten reagált a járványra. Mindig két-három héttel a betegség előtt járunk, és így az egészségügyi rendszer fel tud készülni. Kerülni kell a csoportos találkozókat - mondta a miniszter. Mindenki igyekezzen otthon maradni. Fegyelmezetten reagált az egészségügy és az emberek.

11:10
Heroikus küzdelem

Kásler Miklós arról beszélt, hogy az orvosok és nővérek heroikus küzdelmet folytatnak a járvány ellen, míg mások az átszervezéssel foglalkoznak. A járvány első szakaszát nagyon kedvezően vészelte át Magyarország. A kormány időben hozott megfelelő döntéseket, és ennek köszönhető a kedvező helyzet.  A csoportos megbetegedés fázisában arra kell készülni, hogy az egészségügy felkészüljön a tömeges megbetegedés szakaszára - mondta Kásler.   

11:08
Illeszkedő lépések

A kijárási korlátozás illeszkedik a korábban meghozott lépésekhez - mondta Kovács Zoltán. 

11:08
Ők nyilatkoznak először

Elsőként Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter és Kovács Zoltán nyilatkozik. 

10:56
300 azonosított fertőzött van
10:52
Itt a pontos rendelet a kijárási korlátozásról
12