Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország című műsorában beszél a koronavírus-járvány elleni lépésekről. 

07:57
Vége az interjúnak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

07:57
Kórházparancsnokok kerülnek a kórházak élére hétfőtől

Kórházparancsnokok lesznek hétfőtől a kórházak élén - jelentette be Orbán Viktor. A járványügyi előírások betartatása, a személyi kérdések és a készletgazdálkodás menedzselése lesz a feladatuk. 

07:55
Ezen terv szerint működik az ország

Orbán Viktor szólt arról is, hogy többen ki fognak esni a védekezésből, mivel várhatóan megbetegszenek. Egy katonai-harcászati terv szerint működik az ország. Ha ez jól működik a következő két hétben, akkor úgy jutunk túl a csúcsponton, hogy az egészségügy működőképes marad. 

07:53
Április elején mutathatja be a kormányfő a gazdaság újraindításának a tervét

A kormányfő a várható gazdasági lépésekről azt mondta, hogy jó terveik vannak, és április első, második hetében mutatja majd be a gazdaság újraindításáról szóló akciótervet. Orbán Viktor közölte, hogy a járvány terjedésének a lelassításán dolgoznak. A vírustól az emberek 15-20 százaléka láthatóan megbetegszik, és egy bizonyos részük kórházi ellátásra szorul, és akinek van alapbetegsége, az intenzív ellátásra szorul. Ha sokan kerülnek intenzív osztályra, akkor az egészségügyi rendszer nem lesz képes működni - mondta a kormányfő. A csúcsponton egy tízszeres terhelés alatt lesz az egészségügy. 

07:50
Orbán Viktor minden magyar embernek köszönetet mondott, akik segítenek a védekezésben

A kormányfő a gazdasági lépésekről azt mondta, hogy most az emberek mentése a legfontosabb. Nagyra tartom azokat, akik az ország mindennapi működését lehetővé teszik - mondta a kormányfő. A háborúban nemcsak a frontvonal, hanem a hátország is sokat számít. Orbán Viktor minden magyar embernek köszönetet mondott, akik segítenek a védekezésben. 

07:49
Orbán Viktor: Ennek a szövetségnek vannak gyengeségei, és ez a mostani járványhelyzetben megmutatkozik

Orbán Viktor szólt arról is, hogy mi erős Európát akarunk. Ennek a szövetségnek vannak gyengeségei, és ez a mostani járványhelyzetben megmutatkozik. Segítséget a kínaiaktól és a Türk Tanácstól kaptunk eddig, de ettől még maradunk az EU tagjai. Emlékeztetett arra, hogy majd vizsgálni kell, hogy hol voltak január-februárban az unió több száz fős járványügyi szakemberei. 

07:47
Orbán Viktor: Vannak helyzetek, amikor nem lehet udvariaskodni

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jövő héten várhatóan megszavazzák a koronavírus-törvényt, és így gyorsan lehet meghozni a döntéseket. Kedden-szerdán megfelelő jogi környezet lesz, és ez segítheti az együttműködést. Tőlem aztán vizsgálhatják a törvényt az unióban, de vannak helyzetek, amikor nem lehet udvariaskodni - mondta a kormányfő az uniós kritikákra. Ha már segíteni nem tudnak, akkor ne akadályozzanak minket - mondta a kormányfő. 

07:45
Orbán Viktor: Most nem politikára van szükség, hanem összefogásra

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy most nem politikára van szükség, hanem összefogásra. Minél jobban fogunk össze, annál több emberéletet tudunk megmenteni - tette hozzá. A kormányfő szólt arról is, hogy bár az ellenzék nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, de több lépéssel sikerült megoldani a helyzetet.  

07:44
Orbán Viktor: Az ország a válság során a szebbik arcát mutatja

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy van összefogás és intelligencia a magyar társadalomban. Azt tanultam meg, hogy egy nagyobb válságot csak intelligenciával lehet kezelni. Mindez nem egyenlő az iskolázottsággal - tette hozzá. A fegyelmezettséghez is kell egy született intelligencia, tehát be kell látni, hogy a szabályok értelmesek. A fegyelem mögött nem egy nyájszellem húzódik meg - tette hozzá. Orbán Viktor szerint éppen ezért az ország a válság során a szebbik arcát mutatja. 

07:42
Ki lehet menni a szabadba, de nem lehet csoportosulni

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy továbbra is lehet a gyerekeket iskolába vinni kis csoportokban. Az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat. Ki lehet menni a szabadba, de nem lehet csoportosulni - tette hozzá. Most nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket, hanem azt kell elnyerni, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteni kell a szabályokat - tette hozzá. A rendőröknek is együtt kell működni az emberekkel - mondta a kormányfő. Szabálysértésnek minősül, ha valaki megsérti a rendelkezéseket. 

07:39
Orbán Viktor: Az eddigi korlátozások eredményesek voltak

Orbán Viktor elmondta, ha a kontaktusok száma lecsökken, akkor a járvány terjedése is lecsökken. A kormányfő arról is beszélt, hogy folyamatosan információkat gyűjtenek arról, hogyan alakul az emberek élete. Volt olyan is, amiből 100 ezer visszajött. Az eddigi korlátozások eredményesek voltak, a járvány előtt 500 ezer volt az emberi kontaktusok száma, és ez leesett 50 ezerre. A magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések számát egytizedére csökkentették.  

07:37
Ekkor mehetnek az idősek boltokba

Nemzetközi példák alapján lett ez összeállítva - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, hogy alapvetően a bajor megoldásból indultak ki itthon. A rendelet egyik szakasza arról szól, hogy az élelmiszerboltokat és a patikákat a 65 év felettiek reggel 9 és 12 óra között látogathatják.

07:35
Kijárási korlátozás március 28. és április 11-e között

Orbán Viktor kormányfő elsőként arról beszélt, hogy különböző testületek üléseznek egész nap. Reggel az Operatív Törzs ülésén az a döntés született, hogy kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11-e között. A lényeg, hogy ez a korlátozás is kibírható legyen - tette hozzá. 

07:30
Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik a kormányfői interjú. 

07:12
A vírus elleni gyógyszeren dolgoznak a magyar kutatók

Elsősorban a vírusellenes szeren, vagyis a koronavírus gyógyszerén dolgoznak a Nemzeti Népegészségügyi Központ Biztonsági Laboratóriumában - mondta az Origónak Kis Zoltán, a laboratórium virológusa, aki munkacsoportjával a kórokozót Magyarországon elsőként izolálta. A kormány mindent megtesz, hogy a kutatáshoz szükséges termékek rendelkezésre álljanak. A vírust napokkal ezelőtt egy beteg mintájából izolálták, szaporították, és már folynak a kísérletek is. A vakcina kifejlesztésének munkájában is segítenek - elsősorban állatkísérletekkel. 

07:11
Orbán Viktor: Tizenhatodik nap. Újabb fontos döntések

A közösségi oldalára tett ki fotót Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus elleni intenzív védekezés 16. napjáról. További részleteket a péntek reggeli rádióinterjúban ígért.

07:10
300-ra nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és 34-re a gyógyultaké

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 300-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.Az eddigi 28 főről 34-re nőtt a gyógyultak száma is.

11