Az Operatív Törzs pénteken is megtartja a szokásos napi tájékoztatást. 

11:47
Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

11:45
Felesleges tesztelni az egész országot

Felesleges tesztelni az egész országot, mert a kapott információ nincs hatással a járvány kezelésre - mondta kérdésre Müller Cecília. Továbbra is az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint járnak el a magyar szervek. Jelen pillanatban a korábbi évekhez képest alacsonyabb a halálozási ráta - mondta egy másik kérdésre Müller Cecília.    

11:43
Ekkor érdemes fogorvoshoz menni

Müller Cecília arról is beszélt, hogy akkor menjünk fogorvoshoz, ha fáj. 

11:42
Senki ne mondja le a tervezett orvosi beavatkozását

Müller Cecília arról is beszélt, 62 szakmában van sürgősségi beavatkozási lista, és azon beavatkozások, amik nélkül egészségromlás várható. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy senki ne mondja le a tervezett beavatkozását, hanem a kezelőorvos döntsön ebben a kérdésben. Senki ne hagyja el a folyamatosan szedett gyógyszerét - tette hozzá. 

11:40
Szerencsére egyetlen egészségügyi dolgozó sem halt meg koronavírus-fertőzésben

Egészségügyi dolgozó szerencsére egyelőre nincs a halottak között - mondta Müller Cecília. Továbbra is telefonon kell értesíteni a háziorvosokat, ha valakinél betegség gyanúja merül fel - tette hozzá.  

11:38
Fontos a rendőrök egészsége is

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy azok a magyar állampolgárok, akik teherforgalomban érkeznek hozzánk, és a fertőzés gyanúja merül fel, akkor karanténba kell menniük. Ha nem betegek, akkor továbbra is részt vehetnek a nemzetközi fuvarozásban - tette hozzá. A rendőrök egészségvédelme az egyik legfőbb prioritás, így a kontaktusokat ők is kerülik az ellenőrzött személyekkel. 

11:35
A Szerbiában szolgálatot teljesítő magyar rendőrök visszatértek

A Szerbiában lévő magyar rendőrök hazajöttek, míg Észak-Macedóniában továbbra is ott vannak - mondta Kiss Róbert. Szólt arról is, hogy a stadionok, sportlétesítmények esetében is számba vették azt, hogy lehet-e őket kórháznak használni. Minden krónikus betegség, életkortól függetlenül kockázati tényező - mondta Müller Cecília.  

11:33
Valószínűleg bekerülünk a tömeges megbetegedési szakaszba

Müller Cecília elmondta, hogy a kötelező védőoltások rendszere biztosítja a pneumococcus elleni oltást is, a gyermekek ez ellen védve vannak. A világjárvány egyértelműen halad előre, így nagy valószínűséggel bekerülünk a tömeges megbetegedések szakaszába is - tette hozzá.  

11:31
Aki gyógyult, az ugyanabba a helyzetbe kerül, mint aki nem fertőzött

Müller Cecília az Origo kérdésére azt mondta, hogy aki gyógyult, az ugyanabba a helyzetbe kerül, mint aki nem fertőzött, de nekik is be kell tartaniuk az óvintézkedéseket. 

11:30
36 esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt

Csanádpalotánál csak teherforgalmat léptetnek be - mondta Kiss Róbert. A határoknál most kisebb fennakadások vannak. 143 büntetőeljárás indult, 36 esetben rémhírterjesztés miatt - mondta. 

11:29
Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozás szabályait

Kiss Róbert elmondta, hogy több mint 500 feljelentés volt a hatósági házi karantén megszegése miatt. A kijárási korlátozás esetében az idő előrehaladtával egyre többen szegik meg a szabályokat, 2044 szabálysértési intézkedés volt eddig. 

11:27
A kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések időszakára

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések időszakára. Elkészült az átcsoportosítási protokoll is, valamint 31 kórházba kerülnek újabb védőeszközök. Kiss Róbert elmondta, hogy a rendőrök is kapnak speciális védőfelszereléseket. Újabb nagy szállítmányok érkeznek a következő időszakban - tette hozzá. 

11:25
Együtt lehet legyőzni a járványt

Mindenki a helyén áll, és együtt gondolkodva tudjuk ezt a járványt legyőzni - mondta Müller Cecília. 

11:23
Újabb védőeszközöket kapnak a háziorvosok

A háziorvosok ismételten kapnak védőeszközt - jelentette be Müller Cecília. 

11:22
A védőnők is kevesebb kontaktusra törekednek

A védőnői ellátást is úgy szervezték meg, hogy minél kevesebb kontaktus legyen - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint ez egyáltalán nem számít új és szokatlan dolognak. A házi gyermekorvosok is azt javasolják, hogy mindenki szigorúan időpontra érkezzen. 

11:20
Semmi nem indokolja a védőoltások elhalasztását

Müller Cecília elmondta, hogy az új koronavírus ellen nincsen védőoltás, és az antibiotikumok sem használnak. Az életkorhoz kötött védőoltások elhalasztása egyáltalán nem indokolt - tette hozzá. 

11:18
Az UV-lámpa sem javasolt a bőr fertőtlenítésére

Müller Cecília arról is beszélt, hogy helytelen gyakorlat a fertőtlenítésre UV-lámpát használni, mert nagyban igénybe veszi a bőrt. Más tárgyak fertőtlenítésére lehet használni - tette hozzá. A teljes test alkoholos folyadékkal való bepermetezése sem ajánlott, mert nincs értelme, és kártékony. 

11:16
A kézszárítók nem pusztítják el a vírust

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a kézszárítók nem pusztítják el a koronavírust. 

11:14
Így lehet lassítani a járvány terjedését

A sűrűbben lakott területeken nagyobb a fertőzési arány, de valamennyi megyében van beteg - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy továbbra is rendkívül fontos, hogy kerüljük azokat a helyeket, ahol a vírust át lehet adni. Vigyázzunk a sérülékeny csoportokra - mondta Müller Cecília. Így lehet lassítani a járvány terjedését.

11:12
Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk

Müller Cecília elmondta, hogy 623 személy estében mutattak ki koronavírust eddig Magyarországon. 5-en meghaltak az elmúlt 24 órában, 80 év felettiek voltak, és nagyon sokféle betegségben szenvedtek - tette hozzá. Nagyon sok kockázati tényezőjük volt - mondta az országos tisztifőorvos. A laboratóriumokban jelentősen nőtt a mintavételek száma, közel 18 ezer vizsgálat volt. Növekedett a gyógyultak száma is, ők 43-an vannak. Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk - mondta Müller Cecília.  

12