Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője most szombaton tartja a Kormányinfót. 

12:26
Vége a Kormányinfónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

12:25
Orbán Viktor nem tervez semmilyen külföldi programot

Orbán Viktor semmilyen külföldi programot nem tervez, amik lettek volna, azokat lemondta. Minden energiáját a kormányfő a védekezésre összpontosítja - mondta Gulyás.

12:23
Csak a tényekkel nincsenek összhangban a nemzetközi bírálatok

A nemzetközi bírálatok nincsenek tekintettel a tényekre - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Csak a járványügyi lépések esetében lehet élni a rendkívüli jogkörökkel. 

12:21
Ez a legobjektívebb adat a járványról

A statisztikák szempontjából a legfontosabb az, hogy egy-egy országban hányan halnak meg - mondta Gulyás. Akinél komoly tünetek vannak, azok kórházba kerülnek, így nem lehet eltitkolni az adatokat. A rosszul pályázóknak kedvez az uniós intézkedés, így nekünk az sokkal kisebb segítséget jelent. 

12:18
Gulyás: Nagyon nagy szükség van az egyházak támogatására

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy egy hétig biztosan fennmaradnak a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok. Felekezetre való tekintet nélkül mindenkit érintenek a mostani szabályok. Szerencsére az online alkalmak szélesebb közönséghez juthatnak el, mint a templomi szertartások. Az egyházak tevékenységére ma sokkal nagyobb szükség van, mint bármikor az elmúlt évtizedekben bármikor - hangsúlyozta Gulyás. 

12:14
A jegybank jól kezelte a forint elleni spekulációs támadást

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy spekulációs támadás zajlik a forint ellen, a jegybank megfelelő intézkedéseket tett. Aki most elkezd törleszteni, és később nem tud, akkor később is kérheti a moratóriumot.  

12:12
85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg eddig

Nincs szükség az szja-bevallás határidejének a kitolására - mondta kérdésre Gulyás. Ennek oka, hogy annak leadása személyes kontaktust nem igényel - tette hozzá. 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg eddig. Nagy támogatást akar adni a turizmusnak a kormány, de például most alkalmas az idő a felújításra, és az utóbbira forrást is ad majd. 

12:10
A jelenlegi intézkedések elegendőek a járvány terjedésének a lassításához

Gulyás Gergely közölte, hogy semmilyen spekulációval nem foglalkozik, a jelenlegi intézkedések elegendőek a járvány terjedésének a lassításához. 

12:09
A magyar akcióterv egésze a GDP 18-22 százalékát érinti majd

A tranzitforgalom folyamatosságát biztosítani kell, ebben egyetértés van az uniós kormányfők között - mondta Gulyás. Orbán Viktor hétfőn, Palkovics László kedden beszél majd a gigantikus akcióterv részleteiről. A jegybankkal is folyamatos az egyeztetés, és ők is bejelentéseket tesznek majd. Az akcióterv egésze a GDP 18-22 százalékát érinti majd. 

12:07
Semmilyen kutatás nem támasztja alá a BCG oltás hatékonyságát

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy semmilyen kutatás nem támasztja alá a BCG oltás hatékonyságát. Egyelőre csak a védekezés jó megszervezésében lehet bízni. A közölt adatok teljesen pontosak, minden ezzel ellentétes megszólalás hazugság - mondta a miniszter.  

12:05
Egy uniós alapot is nyit a kormány, hogy figyelemmel lehessen követni a Brüsszelből érkező pénzeket

Gulyás Gergely bejelentette, hogy egy uniós alapot is nyit a kormány, és ebben fel fogják tüntetni a konkrét összegeket. Eddig egyetlen forint sem érkezett - tette hozzá. Pluszpénzt nem kapunk, de könnyebben tudunk forráshoz jutni, ennek örülünk, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen pluszforrást kapnánk. 

12:03
70 milliárdba kerül az egészségügyi dolgozók rendkívüli béremelése

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a kormány tartja azt ígéretét, amit a korábbi egészségügyi béremelésekre tett. Köszönetet mondott a teljes egészségügyi szektornak. 70 milliárdba kerül az egészségügyi dolgozók rendkívüli béremelése. 

12:00
Három hét alatt elkészült a magyar mobilkórház

3 hét alatt elkészült egy új mobilkórház - jelentette be Gulyás Gergely. Nem stadionokat építünk, hanem az egészségügyre fordítunk minden forrást. Két népstadiont lehetne építeni abból a pénzből, amit az elmúlt időszakban a kormány egészségügyi felszerelésekre költött. 

11:58
A kormány abban érdekelt, hogy az élet és a gazdaság minél előbb újrainduljon

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy megtarthassa a jelenlegi állását. Azt reméli, hogy a bejelentendő gazdasági csomag hozzájárul az állásuk megtartásához. A kormány azt szeretné, hogy az élet és a gazdaság minél előbb újrainduljon - tette hozzá. 

11:56
Több forgatókönyv van az érettségivel kapcsolatban

Szentkirályi Alexandra az érettségivel kapcsolatban azt mondta, több forgatókönyv van. Mindenki időben értesülni fog a döntésről. 

11:55
Ez a pontos helyzet a Városligetben

Radikálisan megnőtt a tesztek száma az elmúlt időszakban - mondta kérdésre Gulyás. Ahogy a járvány terjed, a tesztek száma tovább fog emelkedni - tette hozzá. Fontos azt is megemlíteni, hogy nagyon jelentős a fertőzés látenciája. A Városligettel kapcsolatban azt mondta, hogy minden épületnek jogerős engedélye van az építésre. Ha akarnánk, akkor már holnap elkezdődhetne az építkezés. A fővárosi változtatási tilalom a zöldfelületek rendbetételét is gátolja, ezért van szükség a mostani javaslatra. 

11:51
Szentkirályi Alexandra: A jó idő okozta csábításnak senki ne engedjen

Szentkirályi Alexandra arról is beszélt, hogy a kijárási korlátozás esetleges fenntartásáról jövő héten dönt majd a kormány. A jó idő okozta csábításnak senki ne engedjen - tette hozzá. 

11:50
Gulyás: Semmilyen provokációnak nem ülünk fel

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy sokaknak a hobbijává vált, hogy Magyarországot szidják és rágalmazzák. Semmilyen provokációnak nem ülünk fel - tette hozzá. Sokkal fontosabb, hogy a járvány elleni védekezést megoldja a kormány. 

11:47
A munkáltatói igazolás kiállítása nem lehet probléma

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a babaváró hitelek esetében a munkáltatói igazolás kiállítása nem lehet probléma, ha valaki ilyennel találkozik, akkor az illetékes hatósághoz kell fordulni. 

11:44
"A kormány nem kívánja bezárni a parlamentet, szemben az Európai Parlamenttel"

Több önkormányzat olyan intézkedéseket hozott az elmúlt időszakban, amik komoly vitákat váltottak ki, ezért is vették tervbe a módosításokat, de a tiltakozást látva a kormány elállt ettől a javaslattól - mondta Gulyás Gergely. A vírussal szembeni védekezés rengeteg területet érint, de ez nem jelenti azt, hogy a kormány eltekint a rendes ügymenettől. A kormány nem kívánja bezárni a parlamentet, szemben az Európai Parlamenttel. 

12